Elegie pentru victimele Holocaustului, la Filarmonica „George Enescu”

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, stabilită pe 27 ianuarie, va fi marcată de Filarmonica „George Enescu” printr-un concert condus de dirijorul și compozitorul israelian Yoav Talmi, care va interpreta compoziția sa Elegie pentru coarde, timpani şi acordeon, “Dachau Reflections”, dedicată victimelor din lagărul de concentrare Dachau de lângă München, Germania. Programul concertelor de joi, 27 și vineri, 28 ianuarie 2021, susținute de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, mai include Concertul nr. 20, în re minor, pentru pian şi orchestră, KV 466 de Wolfgang Amadeus Mozart cu Dimitri Malignan în ipostază solistică, și Simfonia nr. 2, în re major, op. 36 de Ludwig van Beethoven.

Elegie pentru coarde, timpani şi acordeon, “Dachau Reflections”, a avut premiera în septembrie 1997, cu Orchestra Filarmonicii din Bergen, Norvegia, dirijată de compozitorul Yoav Talmi. De atunci, a fost interpretată de peste 20 de orchestre din SUA, Canada, Norvegia, Polonia, Franța, Olanda, Letonia, Israel, Grecia, Argentina, Peru, Costa Rica „În procesul de compoziție a Elegiei, am construit un colaj de imagini trecătoare din trecut și prezent. Astfel, se aude un cântec evreiesc din ghetou (Sub cerul înstelat) interpretat de la depărtare de un cvartet de coarde, precum și Sarabanda pentru violoncel solo de Bach. O temă din Kindertotenlieder de Gustav Mahler deschide lucrarea. O altă temă a aceleiași lucrări este citată spre încheiere, ca postludiu al tăcerii și al acceptării. Sunetele acordeonului amintesc de cineva aruncat din stradă în ghetou. Elegia a fost scrisă în 1997, parțial în Israel, parțial în San Diego, și este dedicată bunicilor mei, pe care nu i-am cunoscut niciodată”, mărturisește compozitorul.

Concertul în re minor pentru pian şi orchestră, KV 466, compus în 1785, este primul din cele două concerte scrise de Mozart într-o tonalitate minoră. Simfonia nr. 2, în re major, op. 36 de Ludwig van Beethoven a fost compusă în 1802, când auzul său era degradat ireversibil. A fost interpretată pentru prima dată la Viena, la 5 aprilie 1803, sub bagheta compozitorului. Concertul lui Mozart este „poate cel mai furtunos, mai intens şi mai sumbru în atmosferă şi expresivitate”, în timp ce „simfonia lui Beethoven are alura unui zâmbet schiţat în vremuri sumbre”, potrivit muzicologului Octavia-Anahid Dinulescu.

Yoav Talmi

Dirijor şi compozitor, Yoav Talmi este unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni din Israel, fiind distins în 2013 cu Premiul pentru compoziţie oferit de Prim-ministrul Israelului. Este absolvent al Academiei de Muzică Rubin din Tel Aviv şi al prestigioasei Juilliard School din New York, unde a studiat compoziţia şi dirijatul cu burse acordate de America Israel Cultural Foundation (AICF). Este dirijor principal invitat la München Philharmonie, director muzical la Arnhem Philharmonic, Hamburg Symphony, San Diego Symphony, Quebec Symphony şi la Israel Chamber Orchestra. Este unul dintre fondatori şi primul director muzical al New Israeli Opera. Colaborează cu numeroase orchestre printre care Berlin Philharmonic, Concertgebouw din Amsterdam, toate orchestrele importante din Londra, orchestrele simfonice din Viena, Hamburg, Praga, St. Petersburg, Oslo, Stockholm, Varşovia, München, Orchestre National de France, Tonhalle din Zürich, Santa Cecilia din Roma, orchestre ale radiodifuziunilor din Israel, Franţa, Italia, Spania, Germania, Polonia, Olanda, Belgia, Finlanda şi Suedia. În Japonia a condus NHK Symphony, New Japan Philharmonic şi Tokyo Symphony, iar în SUA a dirijat orchestre din Pittsburgh, Detroit, St. Louis, Houston, Dallas, Indianapolis, Rochester, Seattle. A realizat înregistrări pentru Chandos, Decca, EMI, Naxos, Teldec, CBC Records (Toronto), Atma şi Analekta (Montreal). Discul său cu Simfonia nr. 9 de Bruckner la pupitrul Filarmonicii din Oslo a câştigat Grand Prix du Disque la Paris, în timp ce numeroase înregistrări cu Quebec Symphony, San Diego Symphony şi Israel Chamber Orchestra au câştigat premii importante şi au fost elogiate de presa de specialitate de pretutindeni. Dintre lucrările compuse de Yoav Talmi amintim De Profundis pentru cor şi orchestră, Animi Motus pentru orchestră şi cor de copii (sau de femei), Elegy for Strings, Timpani & Accordion (Dachau Reflections), Clarinet Quintet, Music for Flute String Orchestra, Suite of Israeli Songs pentru flaut şi orchestră de cameră (sau pian), Dreams (Halomot) pentru cor a cappella, Three Monologues pentru flaut (sau violoncel) solo, Three Humoresques pentru cor a cappella, cât şi multe transcripţii, orchestrări, aranjamente pentru orchestră, cor şi ansambluri camerale.

Dimitri Malignan

Pianistul Dimitri Malignan posedă „acea măiestrie fundamentală a literei care singură permite să ajungi la spirit”, despre care vorbea Cortot ( în Lettre du Musicien – Frédéric Gaussin). Laureat la numai 19 ani al prestigiosului Prix Cortot 2017, impresionează prin maturitate, inteligență muzicală și sensibilitate. La acest concurs a câștigat trei premii în luna mai 2021: premiul 3 oferit de către Stingray Classica, premiul publicului oferit de către ICI Musique și premiul J.S. Bach oferit de către Festivalul Bach Montréal. Născut la Paris într-o familie de origine română, nepot al compozitorului Henry Mălineanu, a început să studieze pianul la vârsta de 5 ani cu pianistul Nicolas Horvath. În 2011, a fost admis în clasa Ludmilei Berlinskaya, discipol al pianistului Sviatoslav Richter, la Ecole Normale de Musique „A. Cortot” din Paris. A obținut diplomele decernate de Ecole Normale de Musique din Paris cu cele mai înalte distincții. În 2020, la 22 de ani, a absolvit Masterul la Conservatorul din Amsterdam. În același an a devenit bursier al Fundației Europene Yamaha. A fost premiat la peste 20 de concursuri, a concertat în săli importante: Salle Cortot (Paris), Saint Martin-In-The-Fields (Londra), Konzerthaus (Berlin), Merkin Concert Hall (New-York), Ateneul Român și Palatul Regal (București), Filarmonicile din Timișoara, Craiova și Chișinău, Muzeul Ceaikovski din Klin (Rusia), cât și în Olanda, Danemarca, Monaco, Italia și Croația. A fost invitat la festivaluri prestigioase precum: Flâneries Musicales de Reims, Nohant Festival Chopin, Nuits du PianoParis, Nuits du Piano d’Erbalunga și Trasimeno Music Festival (Italia). În 2020, a lansat proiectul „Missing Voices” dedicat compozitorilor evrei dispăruți în Holocaust.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

32 de Comentarii

 1. Na, că n-am știut., O ”zi” stabilită după care criterii ? Ce a fost deosebit in această zi ? A ars vre-un rabbin ? Cine impune, probabil internașional, o astfel de ”sărbătoare ” ?? Niciodată nu apreciez o forțare a notei și trecerea dincolo de firesc, natural..Mă gândesc că o fi fost sala goală,..

 2. Dar o elegie pentru Victimele Comunismului de la Gherla, Poarta Alba, Jilava, Pitesti, Baia Sprie … cand organizeaza Filarmonica George Enescu??? Sau mai de grada elegia pentru Calaii Neamului Romanesc de sorginte evreiasca???

 3. Atata timp cat este interzisa negarea unui fapt istoric si se pedepseste penal iar in acelasi timp statul sionist colecteaza taxe ,,reparatia” prejudiciul suferit, pentru mine este o frauda imensa chiar usor de dovedit. Punct.

 4. Interesantă dizertația!!..mai era putin și ne spunea cum au trecut evreii Marea Roșie !!..

 5. In plin sec.XX de civilizatie si progres si inalta tehnologie, pandemia germana-nazista care l-a nascocit si pe criminalul in serie Adolf Hitler, si a aplicat umanitatii, torturi si ucideri inimaginabile, ramane o pata neagra, de nesters, pe istoria si constiinta Poporului German, care, la vremea blestemata nazista, a aderat cu entuziasm la seria de crime impotriva tuturor. Evreii au fost victimele speciale alese de psihopatul cu complexe de inferioritate Hitler ala. O lacrima si multa tacere dureroasa pt suferintele ingrozitoare aplicate evreilor, copii, femei, tineri varstnici, savanti si artisti care, lasati in viata de Nazistii psihopatului Hitler, ar fi contribuit la civilizatie si progres.

 6. N-ati terminat cu holocircul?! Parca vad ca ne pun sa ne lasam perciuni si sa purtam tichie. Asta nu e cultura, ci propaganda nerusinata!

 7. Octavian P Jumară/La cat de meticulosi si disciplinati erau nemtii ii terminau urgent pe evrei in 6 luni daca aveau in plan ca sa-i extermine din Europa. Din moment ce evreii ne baga pe gat adevarul lor ca Adevar Absolut cu pedesirea acelora care nu se lasa spalati pe criere evident ca Holocaustul este o mare afacere finaciara pentru ei iar ceea ce sustin ei sunt neadevaruri ridicate la nivelul politicii pentru ca noi, goimii sa-i pupam pe ei in dos la nivel mondial.

 8. De ce nu … Felix Mendelssohn Bartholdy (concert pentru pian) si Gustav Mahler (simfonie)? Si-au uitat cumva inaintasii lor?

  Deh … Mozart (concert pentru pian) si Beethoven (simfonie)… unul austriac celalalt german. Ma mir de alegerea facuta!

  ELEGIE … pentru MUZICA AUSTRO-GERMANA oare ? In ambele cazuri bineinteles. Dar specifica lor doar in prima varianta !

 9. A propos de criminali in serie: se pare ca Hitler n-a avut sange evreiesc, dar Himmler, Heidrich,DA! Iar Eichmann era evreu suta la suta. Deci, elivizeii, murarii si ungurenii sa ne slabeasca! Iar ” maestrul ” Yoav Talmi sa ia lectii de la manelisti.

 10. Nu-i de vina Yoav Talmi pentru ca s-a organizat concertul .Voi mari comentaci daca ati fi profesionisti ati merge acolo unde sunteti platiti ,nu ? Uitati-va cine sunt cei din umbra care organizeaza si platesc ‘muncitorii „! „E usor aspune multe , cind nimic nu ai aspune , Insirind cuvinte goale ce din coada or sa sune . „( Eminescu )

 11. @gelu Nu orice evreu este sionist si nu orice sionist este evreu.. recomand cartea Hitler Was a British Agent (Greg Hallett) si topicul Tavistock. Rothschild lucreaza prin Tavistock. Acolo se faceau operatiuni de control mental in masa inca de dinainte de W.W.2. Sub supravegherea W Board din Londra si a Comitetului 20 MI6, a sectiunii BIA din MI5 s-au antrenat/controlat agenti dubli si spioni / curieri in timpul W.W.2. Printre care si Hitler.

 12. @Octavian P Jumară/Sunt de acord cu tine dar ar trebui ca si evreii nesionisti sa spuna devaraul vis-a-vis de ceea ce ni se pune noua, romanilor in carca.

 13. @gelu Israelul este un stat sionist, Tara Promisa a Crimei Organizate (arme, diamante, sange, recoltare de organe, steaguri false etc.) Apartheid si Genocid impotriva palestinienilor, agravat de faptul ca israelienii nu au dreptul istoric de a trai acolo, deoarece mai multi sunt descendenti ai est-europenilor (khazari) care s-au convertit la iudaism din motive politice (ashkenazi). Statul israelian a fost creat pe spatele minciunii Holocaustului, este finantat de contribuabilii americani si europeni iar agenda ascunsa a antisemitismului este de a opri orice discurs anti-sionist. Antisemitismul a fost creat si întretinut de sionisti pentru a-si conduce fraudele in liniste si pentru a crea urmatorul război mondial, asa cum a ,,prezis” Albert Pike. Antisemitismul este ca un steag fals. Asa ca e greu sa critici ceva din rastelul sionist. Esti catalogat imediat si penalizat in diferite moduri. Astept sa apara algoritmul ,,charlie” :))

 14. „Marele Urs”, este o comemorare, nu o sarbatoare si sa nu-i iasa nimanui ochii pentru o muzica in memoria unor oameni disparuti tragic.

 15. Zice asa (the-strange-case-of-edgar-steele):”„În toată Europa ocupată de germani, au locuit 2,4 milioane de evrei înainte de al doilea război mondial, potrivit Enciclopediei Evreiești Mondiale.
  După război, 3,8 milioane de evrei „Supraviețuitori ai Holocaustului” primeau pensii de la guvernul german.
  În mod tragic, restul de 6 milioane au fost pierdute.”- intr-adevar,tragic !

 16. Da pentru românii morți în doi ani fără să aibă „covid” nu cântă ăștia?!
  Lor nu le este rușine?!

 17. @Octavian P Jumară/Israelul este stat tererorist infiintat prin atentate teroriste comise impotriva englezilor si arabilor. Si de la infiintare in 1948 si pana astazi s-a tot marit suprafata prin pamanturile luate cu japca armelor de la palestinieni. La infiintare Israelului, Palestina a fost impartita in doua parti egale, astazi Israelul ocupa 76% suprafta in schimb ce palestinienii au mai ramas doar cu 24%.

 18. Cand evreii scriau Vechiul Testament, dacii nostri inca nu coborasera din copaci.
  Nu mai diminuati si nu mai ironizati poporul evreu si suferintele pe care le-a indurat incercand sa-si castige libertatea si dreptul practicarii credintei lor.
  Este un popor care a pus intotdeauna pe primul plan cultura si ca dovada sunt azi ceea ce sunt.
  Am avut colegi de liceu, de facultate si de serviciu evrei si toti erau de un bun simt, cinste, corectitudine si OMENIE inegalabile, fapt ptr care ii admir si acum.
  Nu uitati ca noi, crestinii, ne inchinam la un Iisus Hristos (Joshua) evreu, ca fecioara Maria era Miriam, iar cand ne citeste popa din Cartea Sfanta, ne citeste cele scrise acum cateva mii de ani de niste evrei.
  Daca noi nu suntem azi cu salvari si cu turbane in cap, aceasta o datoram credintei crestine nascute pe malurile Iordanului.

 19. @Gigi:de fapt,de asta-i toata galagia -sa nu intrebe nimeni despre Iagoda&co,despre Bela Kuhn si „trenul mortii”din Ungaria,despre razboiul civil din Spania(+tezaurul Spaniei care a luat drumul Moscovei,ca si al nostru ceva mai devreme),nelipsind mult ca Spania sa devina gubernie a Kremlinului bolsevic,despre revolutia „germana”condusa de Rosa Luxemburg si Karl Liebknecht,despre Republica Bavareza,revolutia bolsevica din Hamburg,razboiul civil din Austria(revolta Schutzbund),despre atentatul cu bomba din Senatul Romaniei-personaje si evenimente crunte care au framantat(si insangerat) istoria europeana de dupa victoria din Rusia a bolsevicilor si au provocat ceea ce a urmat

 20. Tablitele din Tartaria (5300 B.C.) versus primele 5 carti din Biblie (538–332 B.C.) Domnu Gogu, las-o mai moale cu dacii prin copaci. Matematica va ,,omoara” dramele emotionale. E implacabila, stiu..

 21. Iisus Hristos e Fiul lui Dumnezeu nu a fost dat de neamul lui Israel. Ca dovada ca noi ne inchinam la El iar neamul lui Israel il scuipa si-l bantjocoreste si astazi la 2000 de ani de cand preotii farisei israelieni l-au condamnat la moarte prin prostimea indusa de ei ca sa-i doreasca moarte lui Iisus Hristos. Ca sa nu le dispara neamul lor de slujitori ai Satanei.

 22. De ce nu admirați acest popor pentru calitatile lui, inteligenta, talent, unitate, cei pe care i-am cunoscut eu și familia mea au fost oameni deosebiți și de la care am avut de învățat. Fiți voi buni, cinstiti, uniti, talentati, muncitori , nu furați ……și nimic nu v-ar sta in cale.

 23. @ Gogu-unde ai invata istorie ? La scoala lui Mikhail Roller ? Si te dai „Gogu „? Ori tu esti Gog ? Si-l astepti pe Magog ? Si da Kulturnici sunt fiii lui Sem ,Ham si Iafet . „Nu-i pacat sa-l saracesti pe un goim si neamul lui „, „Un evreu poate sa violeze o fetita a unui goim cu conditia ca fetita sa aiba peste 3 ani ” . Scrie asta in Talmud to’arase Gogu . Halal cultura . Da „ochi pentru ochi ,dinte pentru dinte ” iti spune ceva ? Poate vrei sa vezi cum e traiul pe acolo ? Daca nu mergi in „Tara Sfinta „vezi 2 seriale evreiesti : „Familia Shtisel „si „Unorthodox ” . Poate te mai culturalizezi . Si poti citi si „Talmudul „. E tradus .

 24. Cert este ca in 1933(cand au venit unii la putere in Germania),”o stafie bantuia prin Europa”de multa vreme,instituise teroarea ca forma de guvernare in Rusia si lucra intens pentru impunerea ei in intreaga lume prin „internationale”,”comintern”,partide comuniste care promovau „revolutia mondiala”,in fruntea carora se aflau…cam stiti voi cine;dar ce sa mai vorbim?milioanele care au fost jertfite( in timp de pace)prin teroare,asasinate, in lagare,gulag,razboaie civile,jefuiti,muncind pe deselate ca sa multumeasca bolsevicii,infometati,”reeducati”pana crapau in chinuri nu conteaza-gloria „revolutiei mondiale”era prioritatea;iar Vorkuta,Belene,Sighet etc,etc erau pentru „dusmanii poporului”(bolsevic),asa ca nu se pun…ce concerte comemorative?

 25. „yahweh”, unde ai auzit tu de evrei violatori si violatori de copii?
  Ai studiat tu cartile lor sfinte sau maculatura antisemita care sa va justifice crimele?
  Nu exista popor de sfinti, orice popor are oameni de toate felurile.
  Si, da, Iisus si ucenicii lui au fost evrei care au propagat religia crestina si, pana la sutasul Corneliu, erau botezati numai evrei care imbratisau noua religie. Evreii au fost primul popor care s-a inchinat unui singur Dumnezeu si mai apoi, ucenicii lui Iisus au raspandit aceasta credinta, in lume Pe poporul roman cine l-a crestinat? Stiti ce raspuns a dat Petre Tutea unora ca voi? „Iisus Christos nu s-a nascut la Falticeni”

 26. Crimele nu se justifica prin crime.

  Stiti cum traiau muncitorii ca niste sclavi fara drepturi? Noi vrem pamant de Cosbuc sau Imparat si proletar de M. Eminescu va spun ceva?

  „… Zdrobiţi orânduiala cea crudă şi nedreaptă,
  Ce lumea o împarte în mizeri şi bogaţi!
  Atunci când după moarte răsplată nu v-aşteaptă,
  Faceţi ca-n astă lume să aibă parte dreaptă,
  Egală fiecare, şi să trăim ca fraţi!

  Sfărmaţi statuia goală a Venerei antice,
  Ardeţi acele pânze cu corpuri de ninsori;
  Ele stârnesc în suflet ideea neferice
  A perfecţiei umane şi ele fac să pice
  În ghearele uzurei copile din popor!

  Sfărmaţi tot ce aţâţă inima lor bolnavă,
  Sfărmaţi palate, temple, ce crimele ascund,
  Zvârliţi statui de tirani în foc, să curgă lavă,
  Să spele de pe pietre până şi urma sclavă
  Celor ce le urmează pân’ la al lumii fund!

  Sfărmaţi tot ce arată mândrie şi avere,
  O! dezbrăcaţi viaţa de haina-i de granit,
  De purpură, de aur, de lacrimi, de urât –
  Să fie un vis numai, să fie o părere,
  Ce făr’ de patimi trece în timpul nesfârşit… ” M. Eminescu

  Oamenii au vrut mereu societati drepte. Din pacate, pana acum, in istorie, nu s-a putut atinge acest ideal.

 27. „Am mers cu metroul, de am fost în centru de am făcut câteva poze. Era atâta tristețe, chiar m-am deprimat. Era atâta lume săracă. Unii vorbeau singuri prin metrou. I-am spus soțului meu că nu o să mai merg niciodată cu metroul.

  Am văzut oameni cu mâinile tăiate de muncă, tocite și toate rasele de pe Pământ, toate națiile, fiecare în lumea lui acolo, ținându-se de câte ceva și o tristețe grozavă, îmbrăcați prost. M-a deprimat total.”, a povestit Maria Dragomiroiu impresii dupa un turneu in SUA

 28. 15. Dar mai presus de toate, ţineţi din răsputeri la dragostea dintre voi, pentru că dragostea acoperă mulţime de păcate. (I Petru 4, 8) 16. Păziţi-vă întru dragostea lui Dumnezeu şi aşteptaţi mila Domnului nostru Iisus Hristos, spre viaţă veşnică. (Iuda 1, 21) 17. Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul. Întru aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii faţă de alţii. (Ioan 13, 35) 18. Cel ce are poruncile Mele şi le păzeşte, acela este care Mă iubeşte; iar cel ce Mă iubeşte pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu şi-l voi iubi şi Eu şi Mă voi arăta lui. (Ioan 14, 21) 19. Precum M-a iubit pe Mine Tatăl, aşa v-am iubit şi Eu pe voi; rămâneţi întru iubirea Mea. Dacă păziţi poruncile Mele, veţi rămâne întru iubirea Mea după cum şi Eu am păzit poruncile Tatălui Meu şi rămân întru iubirea Lui. (Ioan 15, 9-10) 20. Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să şi-l pună pentru prietenii săi. (Ioan 15, 13)

 29. @ unii -sa-nteleg ca sunteti mai multi ? Va multiplicati ? Citeste „Tora „si-mi vei da dreptate . Si da , Iisus din Nazareth , Hristosul-Fiul lui Dumnezeu a pus bazele credintei crestine. Si gresit ca numai iudeii se inchinau lui Adonai sau Elohim , Yahweh -Dumnezeu unui singur „zeu „Si locuitorii Geto _Daciei se inchinau la un singur „zeu „-Zamolxis – Gebeleizis .De aia a fost atit de usor sa devina poporul asta crestin . Iar arhaismul „dece nu „iti spune ceva ? Are cumva legatura cu preotii lui Zamolxis -Deceneii ? Dar tablitele de la Tartaria iti spun ceva ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.