Energia scenei contemporane a dansului la Sansepolcro, în Toscana

În timp ce la noi sunt foare puţini bani pentru cultură şi în special pentru festivalurile de dans, care sunt practic inexistente, în Italia au loc nenumărate festivaluri de balet şi de dans şi acest lucru se datorează atât Statului, cât şi sponsorilor care iubesc cultura şi care nu lasă să dispară tradiţia festivalieră.

Cea de a 14-a ediţie a Kilowatt Festival din Sansepolcro găzduieşte importanţi protagonişti ai coregrafiei italiene şi internaţionale. Motto-ul acestui festival de teatru şi dans, e timpul strălucirii, este luat dintr-un vers al poeteiAmelia Rosselli.

Ilenia Romano în OneWomanClichéShow

“Dacă dorim să urcăm din abisul în care ne simţim aruncaţi, trebuie să lăsăm de-o parte pălăvrăgeala cotidiană şi să acordăm importanţă celor care vorbesc, scriu şi gândesc bine”, afirmă directorul artistic al Festivalului, Luca Ricci.

Kilowatt se prezintă ca un festival dornic să găzduiască, în afara multiplelor colaborări internaţionale, şi Visionari, un grup de 25 de locuitori din Sansepolcro, cu o experienţă de mai mulţi ani, care, în timpul iernii, a lucrat la selecţia noilor spectacole din actuala programare, caracteristică ce i-a adus Festivalului Premiul Ubu 2010 pentru “activitatea bazată pe privirile corelate ale publicului, artiştilor şi criticilor, din care s-a născut forţa unui punct de vedere cu adevărat nou”.

Nicola Galli, Venus

Nicola Galli, una dintre promisiunile scenei de dans italiene, a prezentat a doua şi a treia etapă a cercetării sale coregrafice dedicate sistemului planetar, Venus şi, în avanpremieră naţională, Marte.

Tot o avanpremieră naţională a fost şi Season de Giorgia Nardin, “o piesă pe care spectatorul este invitat s-o contemple ca şi cum ar fi o pictură, o statuie sau un peisaj”. Coregrafa şi dansatoarea independentă Giorgia Nardin este docent asociat al Baletului din Roma.

Diversitatea relaţiei cu planeta Venus, în coregrafia lui Nicola Galli

Premiera mondială Casual bystanders, semnată deSalvo Lombardo, este o reconfigurare coregrafică a unui corpus de gesturi obişnuite, alese din fragmente gestuale şi verbale ale unor trecători ocazional prin locuri publice, pe care Salvo Lombardo, dansator, coregraf şi regizor, le-a transcris într-o serie de notaţii coregrafice.

Conceptul de libertate creatoare formează trama proiectului Sketches of Freedom, al lui Tommaso Monza, selecţionat de Bando Anghiari Dance Hub, centru de promovare al dansului, la începutul anului trecut. Motivul a fost dorinţa unor operatori de dans şi de teatru de a furniza unor tineri coregrafi instrumente de aprofundare a procesului lor creator. Coregrafia porneşte de la o formă fixă, obsesivă, o partitură care lasă un spaţiu redus libertăţii individuale.

Nicola Galli în Marte

Un alt spectacol în premieră naţională a fost Je te haime, spectacol câştigător al Festivalului Internaţional de Teatru şi Dans de la Huesca, al grupului HURyCAN, născut din întâlnirea artistică a francezului Arthur Bernard Bazin cu spaniolul Candelaria Antelo.

Primul lor spectacol, Discordio (2010), a câştigat Premiul Certamen Coreográfico. În anii următori, ei au continuat procesul creator care i-a dus la spectacolul Te odiero, care a avut mai multe reprezentaţii în Spania, Germania şi Franţa, unde a primit mai multe premii pentru coregrafie. Verbul inexistent haime este o combinaţie între haine (ură) şi aimer (a iubi). Spectacolul este o interogare a esenţei comunicării umane: armonie sau conflict? Accentul este pus pe formula instabilă “Te urăsc, te iubesc şi puţin câte puţin te cunosc…”.

Salvo Lombardo, Casual Bystanders

Tânăra, dar recunoscuta dansatoare Ilenia Romano, care a colaborat cu diferite companii, printre care Compagnia Zappalà Danza, Aldes Roberto Castello, Micha Van Hoecke, va prezenta OneWomanClichéShow. O tentativă de a exorciza stereotipul, o afirmare surâzătoare şi o acceptare a existenţei ca un “clişeu viu”.

Je te haime

O punere în paşi de dans a obsesiilor acestui timp al “social network” este Aestethica – esercizio 1 a Companiei Körper. Pe un fond sonor, între pasarele destinate concursurilor de frumuseţe şi “mărturisiri” de reality show, şase dansatori oferă o reflecţie sarcastică asupra cultului imaginii.

Dansatorul, coregraful, muzicianul, reporterul de război de origine albaneză Glen Çaçi prezintă chiar astăzi, la Sansepolcro, Tutorial, un maxi karaoke dansant, cu dansuri venite din întreaga lume, o călătorie vizând identitatea culturală şi sensul apartenenţei. Tutorial este un rit de integrare în alteritate, care propune dansul ca punct de unire, dar şi de divertisment.

Season de Giorgia Nardin

Printre invitaţii festivalului se află şi duo-ul de coregrafi/ dansatori costaricani Marko Fonseca şi Raúl Martínez Los Innato, cu două spectacol scurte, Eterea, creat în 2013, având peste 50 de reprezentaţii în numeroase festivaluri naţionale şi internationale, în diferite ţări, cum ar fi Mexic, SUA, Brazilia, Chile, Spania, Franţa, Elveţia, Italia, şi No/Nato, în premieră italiană.

Francesco Colaleo, Re-Garde

Coregraful şi dansatorul Giovanni Leonarduzzi a conceput Ci sono cose che vorrei davvero dirti, dansat împreună cu Raffaello Titton pe muzica lui Paki Zennaro. O scrisoare sub formă de dans, adresată fiului său Gabriele. Acolo unde cuvântul nu este de ajuns, poate oare un gest să clarifice o relaţie? “N-ai să ştii niciodată cât de mult mă gândesc la tine. Cu tine nu există nimic ce n-aş putea fi. Devin ceea ce doreşti tu. Timpul nostru împreună pare foarte scurt, dar voi dansa pentru tine aşa cum n-am mai făcut-o niciodată”.

Giovanni Leonarduzzi, Ci sono cose che vorrei davvero dirti

Iniţial dansator de break dance, din 1997, Giovanni Leonarduzzi este unul dintre cei mai apreciaţi exponenţi ai dansului experimental la nivel mondial. El a reprezentat Italia în finala Just Debout de la Paris în 2007 şi 2008. De atunci a decis să se apropie de numeroase proiecte teatrale învecinate cu atelierul de dans contemporan. În 2012 a înfiinţat Compania Bellanda.

Re-Garde, al coregrafului Francesco Colaleo, aduce în scenă forţa contrariilor prin intermediul unei gramatici coregrafice cu accentuate fizicalitate, în interiorul unui cod lingvistic controlat.

Compagnia Korper propune Aesthetica – Esercizio-no 1

Performance-ul explorează sensul lucrurilor văzute. Doi bărbaţi se bat pentru a-şi afirma personalitatea. Gata să lovească sau să primească, să fie manipulaţi, provocaţi, abandonaţi. Un ipotetic subiect negru care admite existenţa unei culori mai nuanţate, apropiate de viziunea umană şi carnală a vieţii în timpurile moderne. Alternanţa între binomurile opuse îi ajută pe interpreţi să traverseze graniţele care separă tinereţea de bătrâneţe, oferind un imaginar vast şi poetic.

Sketches of Freedom

Dansator freelancer din 2013, Francesco Colaleo a colaborat cu Compania Artemis/Danza Monica Casadei, cu Antonello Tudisco, Emma Cianchi şi cu Compania de dans Körper a lui Gennaro Cimmino. Între 2010 şi 2012 a fost dansator la Companiei Zappalà Danza şi al Ismael Ivo Company pentru proiectul L’Arte del Perfomer, de la Bienala de la Veneţia, dar şi al Companiei Le Danseur Napolitains. Urmează regulat master classes de dans contemporan cu Carolyn Carlson, Abbondanza Bertoni şi DV8. A fost distins cu Premiul Outlet, cu Premiul Corto in Danza şi a fost selecţionat pentru Tobina Festival din Paris.

Tutorial

Conceput de Salvatore Insana şi Elisa Turco Liveri, Dehors / Audela “Perfetto indefinito” este primul experiment de cercetare gândit pornind de la viaţa şi opera lui Claude Cahun, artist controversat şi urmărit pentru homosexualitatea şi pentru originile sale evreieşti. Cei doi coregrafi s-au întâlnit la Roma în 2010. În ultimii ani au creat opere video-teatrale, proiecte de cercetare audiovizuală, instalaţii urbane şi workshopuri experimentale.

Cea de a XIV-a ediţie a Kilowatt Festival propune, alături de dans, teatru, muzică şi arte vizuale, intrând astfel în proiectul European Be SpectACTive, un punct de referinţă în panorama artistică italiană, cu o puternică respiraţie internaţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.