Energia verde s-a blocat în anul 2015

România nu dispune astăzi de un sistem de sprijin coerent pentru instalarea de noi capacități regenerabile care să susțină atingerea țintei de 30,7%, asumată pentru 2030, arată cea mai recentă analiză a Bankwatch. Raportul analizează sectorul energiei regenerabile din România, cu precădere schimbările legislative, și face apel la nevoia de stabilitate și predictibilitate pentru dezvoltarea sectorului. Astfel, în perioada 2016-2020 nu au fost inaugurate proiecte noi de energie regenerabilă, cu toate că în ultimii ani costurile cu investițiile în aceste tehnologii au scăzut. România are instalată aceeași capacitate de energie regenerabilă din 2015: 10.700 MW, din care 4.800 MW intră sub schema de certificate verzi.

Limitarea schemei de sprijin prin certificate verzi la instalațiile puse în funcțiune până în 2016, fără înlocuirea acesteia cu alte forme de încurajare (contracte bilaterale directe sau contracte pentru diferență), a condus la stagnarea capacității instalate a formelor regenerabile de energie. Totodată, desele schimbări legislative, patru în șapte ani, au condus la prejudicierea producătorilor și scăderea încrederii investitorilor.

Mecanismele de suport pentru energia regenerabilă au fost introduse în 2008, fiind reprezentate de sistemul de cote obligatorii și achiziția certificatelor verzi de către furnizorii de energie electrică. O serie de modificări legislative în 2012, 2013 și 2017 au fost inițiate cu scopul de a preveni fraudarea sistemului sau de a crește predictibilitatea schemei de sprijin. Rezultatul a fost diametral opus – schema de sprijin a devenit impredictibilă ceea ce a condus la scăderea încrederii noilor investitori în energie regenerabilă pe fondul instabilității legislative și limitarea accesului micilor producători la sistemul energetic.

Analiza evidențiază și faptul că ținta de energie regenerabilă asumată de România pentru 2030 este mai scăzută decât cea realizată în perioada 2007-2020 (de la 16,4% la 24%), deși sursele de finanțare europene disponibile sunt mai consistente, iar costul de instalare al tehnologiilor regenerabile este mai scăzut comparativ cu perioada anterioară. În același timp, faptul că România și-a atins ținta de energie regenerabilă pentru 2020 încă din anul 2015 arată că țara noastră are un potențial regenerabil substanțial care va rămâne neexploatat.

Pentru 2030, planurile României pentru susținerea energiei regenerabile prevăd introducerea Contractelor pentru Diferență și reluarea posibilității de încheiere a contractelor de vânzare a energiei electrice pe termen lung în afara piețelor centralizate, ca măsuri de sprijin care vor înlocui mecanismul cu certificate verzi. De asemenea, se are în vedere legiferarea exploatării potențialului eolian offshore. În ce privește investițiile, documentele oficiale prevăd îmbunătățirea sistemului tehnic pentru integrarea surselor regenerabile, programe care să încurajeze prosumatorii și noi capacități regenerabile realizate de companiile de stat. Cu toate acestea, documentele oficiale sunt lipsite de coerență strategică, propunând chiar ținte diferite pentru anul 2030.

O altă problemă identificată este incoerența documentelor strategice. Planul Național pentru Energie și Schimbări Climatice prevede o capacitate instalată mai mare cu 3.700 MW pentru eolian și solar în 2030 față de planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport întocmit de Transelectrica.

În ceea ce privește prosumatorii, programul de sprijin demarat de Administrația Fondului pentru Mediu din 2019 nu a reușit să crească numărul celor care produc și consumă energie în același timp. Programul s-a confruntat cu decizii administrative întârziate sau inconsecvente care au descurajat accesul la finanțare al beneficiarilor. Prin programul Casa Verde Fotovoltaice, în luna iunie 2020, au reușit să obțină aprobări 12.718 beneficiari din totalul de 26.000 de aplicanți, iar în luna mai existau doar 500 de prosumatori în România. „În contextul în care energia regenerabilă este susținută la nivel european și global, România are oportunitatea să își modernizeze sistemul energetic cu tehnologii noi și nepoluante. Decarbonizarea economiei este o necesitate pentru a reduce gazele cu efect de seră și impactul asupra mediului, iar înlocuirea combustibililor fosili cu tehnologii verzi este calea sigură pentru a atinge aceste obiective. Autoritățile române trebuie să conștientizeze acest lucru și să stabilească un cadru legislativ corect și predictibil pentru dezvoltarea durabilă a industriei regenerabile”, a spus Laura Nazare, coordonatoarea campaniei pentru tranziție energetică la Bankwatch România și autoarea raportului.

O veste bună este faptul că în 2020 Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a mărit capacitatea pe care prosumatorii o pot instala până la maximum 100 de KW, față de 27 de KW. O altă veste bună este clarificarea regimului contractelor bilaterale de energie, care vor putea fi acum încheiate între producători și furnizorii de energie, fapt interzis din 2012. Pentru încurajarea investițiilor în energia regenerabilă noi clarificări legislative sunt necesare pentru permiterea încheierii acestor tipuri de contracte în mod direct și între producători și consumatorii finali. În ceea ce privește contractele pentru diferență, o inițiativă legislativă a fost publicată în 2019, însă nu a fost luată nicio decizie până în prezent.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4578 Articole
Author

7 Comentarii

  1. Citez mica parte din articol:”Limitarea schemei de sprijin prin certificate verzi la instalațiile puse în funcțiune până în 2016…”
    Problema cu certificatele verzi nu e decat o excrocherie reala pusa in lege pentru sponsorizarea acestor firme din buzunarul direct al cetateanului! De ce ne obliga pe noi cetatenii sa platim certificare verzi daca noi cerem si consumam energie electrica? Mai pe scurt si clar:
    Cetateanul doreste, consuma si plateste energie electrica si nu certificate verzi!
    Obiectul muncii al acestor firme care functioneaza pe aceasta linie, este CERTIFICATUL VERDE, si nu energia electrica! Asadar, firmele care lucreaza cu propriul obiect al muncii numit CERTIFICAT VERDE, daca nu l-ar avea, nu ar rezista pe piata! In concluzie: cetateanul consuma si plateste energie electrica si nu certificatul verde, cetateanul nu consuma certificatul verde pe care este obligat sa il plateasca(furt prin factura), prin cablu de conectare nu circul certificat verde, circula curentul electric! De ce sa platim pentru obiectul muncii altor firme atata timp cat nu consumam certificat verde? E strict problema acelor firme si nu a cetateanului consumator si platitor al energiei electrice folosite! Hai bre, modificati legea si nu mai obligati cetatenii sa sustina firme aiurea, firme de a caror servicii nu beneficiaza!

  2. 1. „Principalul element responsabil de producerea efectului de seră sunt vaporii de apă (70%). Următoarea pondere o are dioxidul de carbon (9%), urmat de metan (9%) si ozon (7%).”
    2. „La presiune atmosferica si temperatura normala (+15˚C) dioxidul de carbon (CO2) are densitatea 1,87 kg/m3 si este de aproximativ 1,5 ori mai greu decat aerul.

    Cum face dioxidul de carbon (CO2) efect de seră jos, lîngă pămînt?

    PS Asta-i doar o mică pildă de cum înghițim pe nemestecate tot ce ni se-aruncă.
    Aproape tot ce vine de la stăpînire este minciună. Ca să nu le-ncurcați, porniți de la „TOT ce vine de la stăpînire E MINCIUNĂ”

  3. În anii aceia pășunile , pajiștile, fânețele au fost declarate totuna și scoase practic din circuitul economic. De parcă un teren formal agricol, eventual intravilan, juxtapus unei pajiști eventual extravilane e cu totul și cu totul altceva, prin ordin de ministru dacă se poate. Aceste „ecologizări” de la centru în dauna deținătorilor de teren de generații care sunt majoritar adevărații ecologiști pe bune ar fi cazul să-nceteze. Mai nou chestia cu ambrozia și recent eliminarea (arderea) deșeurilor naturale.

  4. @Calin
    Sunt si alte porcarii de gaze, aruncate in atmosfera, procentele alea nu sunt reale,in toata lumea se ard plastice, in ro se ard cu bucurie, nu se aplica nici o lege.
    Il stiu pe unul care arde si cauciucuri intr-un recipient metalic de vreo 5m², de ani de zile, politia trece in fiecare zi cu masina, se vede perfect ce face, dar inchid geamul la masina intotdeauna, nu e treaba lor, vecinul lui a murit de cancer! Asta nu este ucidere din culpa?, aaa e ucidere lenta,; nu este violenta, asa scrie in lege…

  5. Certificate verzi o excrocherie,un furtun de alimentare cu bani,pentru smecheri gen TRUICA.Intr-o perioada spuneau ca pretul curentului electric este mare , din cauza faptului ca productia de energie electrica este peste capacitatea de consum,ca numai sunt consumatori.Deci avem prea multa energie,[hidrocentrale,centrala nucleara,termocentrale]de ce trebuie sa platim firmele frantuzesti care erau in faliment [cele voltaice]ca nu erau rentabile si nu le cumpara nimeni.Nu ii intereseaza pe nimeni poluarea,ii intereseaza banii.De circa 6 ani suntem otraviti cu arderi de deseuri,cu acordul institutiilor statului,cu chimicale in alimente, cu chimicale [glifosfat] pe campurile agricole,cu chemtrails .,,Nimeni nu controleaza ce fac firmele de colectare deseuri periculoase,ce fac firmele care au produse reziduale etc

  6. rad … de centrala solara … din poza de mai sus …
    am participat … alaturi de colegii mei … in ’80 via ICPE) … la conceperea unei astfel de centrale solare de tip romanesc …
    MINUSUL CENTRALEI SOLARE (de tip THEMIS) … ucide orice „pasarica” aflata in ZBOR !!!
    DEci: 100% NOCIVA …. pentru BIOSFERA !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  7. Deja escrocii ,sau cretinii de guvernanti,au pornit sa amendeze cetatenii pentru arderea uscaciunilor vegetale,la gramada,fara sa faca o delimitare fatza de arderea plasticelor.Astia care se iau de arderea deseurilor vegetale si chiar de existenta vacilor spunand ei ca ele sunt sursa de poluare si carbon in atmosfera de 30 la suta din toate cele,sunt supercretini cu diplome pentru ca nu se mareste cantitatea de carbon in aer din cauza a plantelor uscate care se ard si care se refac ciclic extragand carbonul din natura si nici din vietuitoarele care consuma plante si tot ce se reface ciclic in natura.Flacaii astia care bat campii cu „emisiile zero” de carbon,ori bat campii aiurea ,dar nu rezolva mare lucru cu vanturile si soarele acolo unde nu sant,ori sunt mai de graba smecherii care nu mai au loc de fraieri si sa-i scoata de la orice consum care sa le ramana lor mai mult si in plus au interes sa speculeze popoarele si sa-si vanda ei diverse marfuri si energie cat mai scump,cum sunt falimentarele masini electrice care consuma tot curent electric care abia de se produce de la vant si de la soare si mai mult tot de la petrol,gaze, carbuni si…uraniu.Daca vor sa termine cu energia din petrol si gaze si vor energie ca lumea de la vant sa mearga la poli si pe oceane unde bate vantul mai mult,iar soare au in nestire la arabi,indieni si australieni,si nu pe case la Cluuuj.Iar daca vor energie geotermala sa mearga pe langa vulcanii activi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.