Enervant (40)

În acest spațiu, puteți citi opera lui Gheorghe Schwartz – sau Cum s-a descurcat maestrul doctor Gustav R. Propp în scorbură şi ce s-a întâmplat, până la urmă, cu el adică Vocalize în Si Bemol Minor apărută la Editura Junimea Iași în 2020

Cum de s-a mișcat perdeaua când n-a mai fost nimeni în casă? Ori când ar fi trebuit să nu fie nimeni în casă? Întrebarea este întreruptă de secretară. Dacă a intrat peste interzicerea fermă de a nu-l deranja sub niciun motiv, înseamnă că are să-i transmită ceva extrem de important. Plus că a uitat să-și ia calmantul. O să-l ia imediat ce va rămâne iarăși singur. Până atunci, își aprinde a opta țigară. Pachetul e aproape gol. Noroc doar că Maestrul este un om prevăzător și are țigări și aici și în Biroul de Avocatură de vizavi. Pentru asemenea momente! Dacă secretara a intrat peste interzicerea fermă de a nu -l de-ranja sub niciun motiv, înseamnă că are să-i transmită ceva extrem de important. În creierul lui Gustav au început să urle mai multe alarme: Soția? Copiii? A fost spartă casa? Cât pot să reziste bieții nervi? Nimic din toate astea, dar într-adevăr are să-i comunice un lucru important. „Foarte important! Femeia îi vorbește în șoaptă și la ureche, iar din apropiere, din gura ei, Gustav e năpădit de miros de țigări nu foarte fine. Foarte important! Cineva vrea să-i vorbească despre AFACERE. Nu n-a spus cine este”. AFACEREA este numele de cod al dosaru-lui SABOLA pentru una dintre părți. CHESTIUNEA este parola folosită de cealaltă parte. Chiar dacă le-a tăiat-o scurt și „loco-tenent-colonelului Rodriguez” și „doctorului Waiss” la auzul acestor două cuvinte, secretara are liber să-l deranjeze ori-când. Așa că-i face legătura și îl lasă singur.

Și Gustav chiar se simte singur. Prin telefon află că nu trebuie să-i mai fie frică de apelurile „locotenent-colonelului Rodriguez”, acela n-o să-l mai sune. AFACEREA va fi strămu-tată într-o țară neutră și mandatul Doctorului Propp încetea-ză. Și, mai adaugă vocea, s-a decis ca Domnul Doctor să-și pri-mească onorariul, deși este evident că n-a fost foarte fidel ce-lor ce l-au angajat. Așa ceva nu-l poate enerva pe Gustav: stin-ge țigara și bea un pahar de apă. Nu e deloc sigur că mesajul primit este și oficial. Nu așa se începe o colaborare și nu așa se încheie un contract. Dar secvența se repetă după doar câteva minute: de data aceasta, din partea CHESTIUNII i se comunică sec încetarea colaborării și de cealaltă parte; nici „doctorul Waiss” nu-l va mai deranja; având atâtea implicații majore, procesul va fi preluat de o înaltă instanță internațională, iar în urma unor zvonuri punctuale, s-a hotărât să fie angajată o altă casă de avocatură.

Maestrului nu i s-a întâmplat niciodată ca echilibristica în apărarea ambelor părți să nu-i reușească, dar e drept că nici n-a compărut vreodată la un asemenea nivel. Faima și-o câști-gase pas cu pas, până să ajungă să câștige mari dispute, chiar și două cauze unde au fost implicate personalități din state di-ferite. De aceea a și fost ales pentru SABOLA. Sigur, faptul că a acceptat ambele părți nu este un lucru nici moral și nici legal. Dar la nivelul acesta, este exclus ca acest lucru să fie recunos-cut și atacat public. Pe asta s-a bazat. Mai ales că hârtiile au fost făcute, bineînțeles, pe două case de avocatură diferite. Da, dar tonul cu care a fost abordat nu lasă dubii că ambele părți i-o vor plăti și că o vor face nu prin acțiuni în instanță! Nu prin instanță, fiind evident că niciun înalt oficial nu va recunoaște că a angajat pe cineva care a jucat la două capete. „Plata” în afara instanței este greu de anticipat și cu atât mai dificil de prevenit.

Pentru a-și abate gândurile, Gustav se așază și scoate din portofel biletul cu prioritățile concrete urgente, dar nu se poa-te concentra. În timp ce-și ia calmantul, sună telefonul: Lutzi. Socrul e vesel, au ajuns acasă, „Nu, fii liniștit, totul e în cea mai perfectă ordine! Dacă sunt urme că a fost cineva în casă? Cine să fi trecut de Miky? Gustav, ascultă-mă, acum vorbesc foarte serios, nu-ți mai băga în cap atâtea griji că n-ai să le mai poți duce multă vreme! Vorbesc foarte serios! Da, am deschis tele-vizorul. Nu, nu se vorbește despre nicio strămutare a procesu-lui. Se tot fac ipoteze în legătură cu oaspeții tăi de la mijlocul nopții!”

Dar dacă cele două apeluri recente n-au fost decât o sim-plă intoxicare? Simplă? Simplă sigur n-a fost: au fost amintite și parolele, au fost numiți și foștii (?) mesageri.” Gustav simte că se petrece ceva straniu: presa internațională (!?) a rămas în oraș, chiar și în clădirea tribunalului, deși nu s-a comunicat nimic pentru ziua de azi în legătură cu dosarul SABOLA! „Să stăm și să încercăm să gândim logic! Jurnaliștii sapă adânc, emit tot felul de ipoteze, anunță știri false și știri adevărate, dar nimeni nu a făcut vreo aluzie nici la strămutare și nici la o eventuală duplicitate a Maestrului Doctor Gustav R. Propp. Și ce subiect gras ar fi acesta și câtă gălăgie ar provoca!”

Gustav percepe o apăsare în piept și totodată și răsufla-rea fierbinte în ceafă – a diavolului ori a celui ce-l împinge tot mai adânc în scorbura ce se îngustează pas cu pas. Și – cul-mea! – Gustav nu simte nici cea mai mică dorință de a se opri din marșul spre hău, ci, chiar din contră, parcă el este cel ce dorește să înainteze tot mai adânc. „Poate de aceea nici n-am fost capabil, timp de aproape o săptămână, să găsesc ieșirea din copac: pentru că nici n-am dorit să ies, chiar dacă n-am fost și nu sunt conștient de asta!”

Să le luăm pe rând, să începem cu începutul: așadar, trei șmecheri, Sala, Boca și Lăbău – și n-ar fi deloc exclus ca prin-tre ei să fi fost pitit și Portal – au creat o structură multinațio-nală piramidală sub forma unei pânze de păianjen în care au reușit să atragă mii de persoane fizice și juridice. Ba chiar și guverne. Și nu este greu să ne imaginăm că Portal, constatând dificultatea majoră în care se afla regimul din țara sud-ame-ricană unde s-a aciuiat, să se fi furișat până la vârful acelui stat în plină criză economică și politică și să fi sugerat ca pe o soluție de redresare participarea la acest joc creat hăt depar-te. La rândul lor, Boca, Sala și Lăbău au fost oamenii ideali să construiască bula care, pocnind, a creat cutremurul cu epicen-trul în Europa, în țara credulă unde bietul Schubkegel Adam s-a pomenit distribuit în rolul lui Romulus Dan, cel care a fost găsit principalul vinovat în vechea afacere cu droguri intrată în uitare. Doar că asta cu Romulus Dan s-a întâmplat demult și a reprezentat unul dintre primele mari succese ale Doctorului Propp. Naivul Schubkegel a căzut într-un caz infinit mai com-plex, unde își vedeau atacate interesele un număr foarte mare de persoane, dar chiar și țări de pe mai multe continente: cum BOSALA își trăgea numele chiar de la prima silabă a numelor celor trei proprietari inițiali și directori fondatori (dar unde nu era inclusă și prima silabă a invizibilului Portal, rămas din nou în culise), la izbucnirea scandalului, aceștia fiind compli-cați, au dat vina pe numitul Schubkegel Adam, pe care, la ini-țiativa lui Edi, l-au cocoțat pe fotoliul de Președinte General al structurii, cel ce a avut mereu ultima semnătură. Astfel, Afa-cerea BOSALA a devenit cunoscută și drept „Dosarul ADAM”. (Numele Schubkegel fiind mai greu de pronunțat.) Pornind de la experiența cazului Romulus Dan, o vreme, strategia Maes-trului a fost să mute accentul pe „cine este vinovat”, amânând problema propriu-zisă a uriașei fraude.

Devenit apărătorul ambelor părți (desigur sub identități diferite), multă vreme Maestrul nici n-a apărut în instanță, fi-ind prezent doar prin oamenii lui, dar astfel a putut să aibă sub ochi posibilitățile de atac și dinamica strategiei ambelor tabere. Procesul Boca, Sala și Lăbău versus Schubkegel Adam a fost precedat de o anchetă pornită în două, trei și apoi opt țări diferite, anchetă ce a durat peste doi ani până ce s-a ajuns în sala de judecată. Cu fiecare nouă informație, cu implicarea fiecărui nou actor, lucrurile au devenit tot mai complicate. Propp n-a jucat în această speță pentru prima oară la două capete, dar n-a intuit nici măcar el – ci doar treptat – amploa-rea afacerii, întrucât de la o dispută dintre trei persoane î m-potriva unei a patra s-a ajuns la un conflict cu participanți de pe patru continente. Procesul propriu-zis a acaparat tot mai mult atenția mass-media, iar când a devenit material de luptă în cadrul unor guverne și între guverne diferite, când conflic-tul a ajuns să alinieze în spatele jucătorilor mărunți două înal-te tabere opuse, SABOLA a trecut pe planul doi, implicațiile plecate de la marile pagube economice, ajungând la nivel de război politic. Arestat, bietul Schubkegel la fel ca Sala, Boca și Lăbău, aflați sub supraveghere juridică, erau citați doar ca fi-gurile vizibile ale unei lupte unde interesele au depășit cu mult pericolul falimentului multinaționalei SABOLA. Acesta a fost și momentul când a apărut sub luminile rampei Maestrul însuși, care a reușit să pară pe față avocatul uneia dintre părți, a celei unde o partitură (măruntă) avea și țara sa de reședință. În ace-lași timp, a colaborat și cu cealaltă parte. Lucrurile au luat o asemenea turnură încât au fost preluate direct de serviciile se-crete care au devenit jucătorii din spatele pieselor de șah. Tac-tica Maestrului a fost să amâne lucrurile, lucru ce i-a reușit în-că aproape trei ani. Până ce o organizație pentru apărarea drepturilor omului a început să agite spiritele în legătură cu arestul preventiv în care suspectul Schubkegel se afla de peste patru ani. Lucrul acesta a făcut să intervină, în timpul unei campanii prezidențiale, și însuși Președintele uneia dintre ma-rile puteri. Moment prielnic pentru contraatacul rivalilor săi. SABOLA s-a transformat din falimentul unei mari escrocherii în dispută ideologică și politică la cel mai înalt nivel.

Înțelegând că noua situație cere o nouă abordare, Gustav se sprijină de spătarul fotoliului, își aprinde o a câta țigară și analizează situația. Maestrul Doctor Gustav R. Propp este un jucător pasionat și o partidă atât de importantă, chiar dacă și periculoasă pe măsură, îi dă sentimentul că a ajuns într-ade-văr printre cei mai importanți campioni. Pentru că numai ma-rii campioni sunt admiși să lupte cu asemenea adversari.

Sună telefonul. Dacă secretara i-a făcut legătura înseam-nă că iar se întâmplă ceva deosebit. În mod ciudat, nu-i i-e fri-că de acest apel. Să fie de vină calmantul sau conștiința că joacă un rol atât de important. – Unde pleci? E Lutzi. Noi te așteptăm cu toții acasă. În fundal, Gustav aude și vocea lui Isabel.

Unde plec?! Mai am de lucru aici, voi mai întârzia…

Unde aici? Păi, te vedem la televizor!

Unde mă vedeți?!

La aeroport, bineînțeles!

Știm că ai misiuni foarte importante, ia Isabel – Antigo-na microfonul, dar spune-ne măcar când pleci ca să nu fim ne-liniștiți! Soțioara ta tocmai a venit de la spital și abia așteaptă…

La aeroport?!

Ciudat, îl aude din nou pe socrul său, ciudat că noi toc-mai te vedem cum mergi hotărât pe pistă spre avion și totoda-tă vorbim cu tine, deși… deși te vedem în mijlocul ziariștilor cu care stai de vorbă din mers.

Iar eu îți repet că sunt în biroul meu!

Ciudat…

Dar despre o strămutare a BOSALA nu se vorbește ni-

mic?

Nimic. Doar că afacerea, după ce a devenit virală, a ajuns pe agenda de urgență a mai multor guverne. Acum, pe postul pe care mă uit eu, BCA 28, ecranul este împărțit în pa-tru și reporteri din mai multe țări relatează despre ce se în-tâmplă acolo, dar a rămas și imaginea cu tine care… care tocmai ai urcat în avion.

Da?! Și unde naiba au spus că voi zbura?

Asta să-mi spui tu! Reporterii lansează destinații care se bat cap în cap.

Cum să-ți spun eu?! Repet, eu sunt în biroul meu de la tribunal. Uită-te și tu pe WhatsApp! Mă vezi? Nu recunoști lo-cul?

Nu știu de ce, n-am putut să te prind decât pe apel sim-

plu.

Iarăși Isabel:

Dacă nu poți să ne spui mai mult, noi te înțelegem, dar dacă zici că n-ai plecat cu avionul, să știi că soția ta te așteaptă

acasă! Vino să stabilim pentru mâine! Ai să vezi cel mai drăgă-laș membru al familiei noastre!

Gustav întrerupe legătura. Deschide televizorul din biro-ul său: pe BCA 28 este arătat un avion care tocmai decolează. Cam aceleași imagini apar și pe alte canale. Pune sonorul pe mute și încearcă să-și reia gândurile. Nici n-a întrebat cum se simte soția… Veștile sunt atât de absurde încât, căutând un fir logic, el, care în stare de veghe se descurcă instantaneu în ori-ce situație, de data asta e atât de descumpănit încât constată că-și aprinde o țigară nouă, în vreme ce în scrumieră mai sunt două țigări fumegând neterminate. O întreabă prin telefon pe secretară dacă mai e lume în antecameră. „Oho! îi spune fe-meia, abia mai încăpem aici!” „Dar mai sunt și jurnaliști?” „Și încă câți!” Peste câteva secunde apare avocatul Benzik să-i raporteze ce a fost la înfățișarea care tocmai a luat sfârșit și la care s-a prezentat el din parte Biroului de Avocatură Doctor Gustav R. Propp. Și acolo lucrurile s-au desfășurat altfel decât era de prevăzut. Pe ecranul televizorului se transmit știrile sportive, întrerupte de o atenționare meteo de cod galben.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.