„Epicerie Fine”, o călătorie iniţiatică şi gurmandă

Prima emisiune de cultură gastronomică produsă de TV5 Monde şi subtitrată în limba română aduce o serie de 35 de documentare inedite despre cele mai emblematice produse franţuzeşti, a căror poveste va fi istorisită de Guy Martin, renumit maestru bucătar francez recompensat cu trei stele în Ghidul Michelin şi bucătarul şef al celebrului restaurant istoric „Le Grand Véfour”, din Paris. Martin este de asemenea deţinătorul unei serii impresionante de alte distincţii, printre care titlul de „cel mai bun maestru bucătar francez”, prezent în topul celor mai apreciaţi şapte bucătari şefi din întreaga lume, titlu acordat în 2001 de către „The World Masters Arts of Culinary”. În urma publicării cărţii sale, „Gourmand Recipes”, Guy Martin a fost numit, în 1997, „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres”, o înaltă distincţie acordată de către Ministru francez al Culturii. Incursiunea în deliciile franţuzeşti vă va bucura simţurile în fiecare duminică, din 16 octombrie, de la ora 14.00.

Inainte de a se apuca de gatit, Guy Martin in templul sau cu rosiile, inima de bou

Reputaţia trufei negre din Tricastin, a scoicilor Saint-Jacques, a sparanghelului din Landes, a stridiei din Bretania sau a orezului sălbatic din Camargue a devenit deja legendară. Dar care este de fapt realitatea din spatele legendei? De unde provin cu adevărat toate aceste produse, care este istoria lor şi, cel mai important, ce face ca ele să fie căutate ca şi cum ar fi pietre rare şi aşezate la loc de cinste în meniul celor mai prestigioase bucătării din lume?

Fiecare episod al emisiunii „Epicerie Fine” îşi propune să ofere răspunsurile la toate aceste întrebări, oferind o privire de ansamblu asupra unora dintre produsele franceze de excepţie care au conferit gastronomiei franceze prestigiul de care se bucură în lume.

În primul episod al seriei, pasionaţii de gastronomie vor descoperi povestea trufei negre din Tricastrin. Guy Martin pleacă în regiunea din sud-estul Franţei renumită pentru acest produs considerat astăzi „nobil” datorită rarităţii şi preţului său extrem de ridicat (în anumite perioade, costul unui kilogram de trufe negre poate creşte la 1000 de euro), pentru a întâlni un producător local – Gilbert Hugou – ce îl va purta pe plantaţiile de stejari trufieri unde preţiosul produs se află ascuns sub pământ. Descoperind subtilităţile procesului de plantaţie şi culegere, Guy va pleca apoi să cunoască principalele reţele de distribuitori din regiune şi calea pe care trufele ajung în cele mai prestigioase restaurante din lume, fiind achiziţionate de bucătari sau deţinători de restaurante care, fericiţi că au primit importanta livrare, vor ignora preţul produsului. În final, Guy va dezvălui cele mai simple şi mai inspirate modalităţi de preparare ale trufelor.

După această poveste, va pleca în căutarea secretelor cărnii de porc din Sud-Vest (episodul 2) şi va continua cu povestea renumitei „coquille Saint-Jacques” din regiunea Saint-Brieuc (episodul 3).

Secretele unui bucătar de Michelin

Pe parcursul fiecăruia dintre cele 35 de episoade ale seriei, renumitul maestru bucătar Guy Martin va întâlni un producător local al produsului căutat, de cele mai multe ori un personaj renumit pentru exigenţa şi pasiunea sa. Împreună, cei doi vor descoperi oameni ce cultivă, recoltează şi comercializează aceste produse prestigioase într-o regiune franceză specifică. Fiecare episod va deveni astfel o aventură în inima regiunii respective, în mijlocul localnicilor ce îşi vor împărtăşi din talentul, experienţa şi acel „savoir faire” care le conferă titlul de adevăraţi specialişti ai produsului pe care îl cultivă.

La o crama din Bourgogne

„Acest «savoir faire» se transmite din generaţie în generaţie şi dă suflet acestor produse. Fiecare dintre ele spune o poveste care ne permite astăzi să «degustăm» Franţa”, mărturiseşte Guy Martin, care va împărtăşi de asemenea modurile de preparare şi reţetele care pun în valoare cel mai bine produsele respective.

Guy Martin nu vorbeşte doar despre secretele sale de maestru bucătar, de mai multe ori premiat internaţional, ci despre natură şi fructele ei, despre oameni, despre tradiţii ancestrale şi felurile în care acestea au fost transmise de la o generaţie la alta, într-un cuvânt, despre cultură. Lucruri care ne vor face să înţelegem poate de ce UNESCO a înscris gastronomia franceză în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.