Este primarul Timişoarei un proiect al serviciilor secrete germane?

Preocupările autorităţilor îndreptăţite să asigure integritatea statului român nu trebuie să se focalizeze doar pe Ținutul Secuiesc. „Revoluția bunei guvernări”, sloganul câștigător de la Primăria Timișoara, ridică unele semne de întrebare care merită analizate cu maximă luciditate.

Asistăm, cumva, la un plan B al Berlinului, după ce planul A, cu Klaus Iohannis, a eșuat? Dar, care ar fi acest plan B şi ce să fi eșuat cu planul A? Este posibil ca Iohannis să fi câștigat cu un nume german încrederea Cancelariei, lăsând impresia unui fidel al Germaniei, dar, în realitate, să fi dus o politică românească, mai puțin pe gustul nemților? Dacă da, injectarea directă a unui om crescut pentru România devenea obligatorie, în spiritul tradiției. Am să mă explic.

Aș putea spune că Dominic Fritz a zburat sub radar ani de zile, până a ajuns să câştige primăria metropolei bănăţene. După ce a fost consilier la Agenția Germană pentru Colaborare Internațională (Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit), a ocupat funcția de șef de cabinet al fostului președinte al Germaniei Horst Köhler (2004-2010). Perceput de unii drept un monument viu al imperialismului german şi supranumit „stafia de la Palatul Bellevue”, Köhler a părăsit funcţia de şef al statului după ce nenumăraţi politicieni şi intelectuali i-au bătut obrazul pentru derapajele dintr-un interviu despre rolul armatei germane.

Foarte interesant este că, după ce şi-a dat bacalaureatul la o şcoala a iezuiţilor, la o vârstă la care nu se gândea la măiestria în spionaj al acestui Ordin monastic, Fritz și-a căutat caută norocul la o instituţie care, sub pretextul dezvoltării şi colaborării, a avut şi agenţi din rândurile serviciului de informaţii externe al Germaniei (BND). Și ce să vezi, a ajuns exact la pupitrul de comenzi al unui pensionar visător la măreţia patriei mumă! Ar putea spune că, sătul până peste cap de servicii şi imperialişti, a decis să salveze Timişoara de corupţie şi să aducă bănăţenilor curăţenie. Ar putea, dar e credibil?

Oare interviul care a pus capac preşedinţiei Köhler este după nouă ani elementul l-a determinat pe Fritz să renunţe la şefia de cabinet şi să se dedice României?

În acel interviu fulminant, preşedintele în funcţie spunea ceva ce, după al Doilea Război Mondial, nu a mai fost rostit de niciun politican german:

“Suntem la fel ca şi o pătură largă a societăţii pe drumul de a înţelege că o ţară de mărimea noastră, cu orientarea spre comerţul exterior şi ca atare dependentă de străinătate să ştie, că în caz de îndoială, sau de urgenţă este necesară şi o operaţiune militară, pentru a ne apăra interesele, precum rutele comerciale, sau a preveni instabilităţi regionale care cu siguranţă ar afecta negativ şansele noastre prin comerţ, locuri de muncă sau venit. Toate acestea trebuiesc discutate, iar eu nu cred ca suntem pe un drum prost.”

Nu este singurul îndemn la măreţie imperială al fostului prea timid preşedinte. În monografia „Vecinătăţile din est ale Germaniei”, apărută în 2009, domnul Köhler susţine despre coloniile germane din est următoarele idei emblematice:

„Pentru înţelegerea istoriei şi culturii germane este indispensabilă înţelegerea istoriei şi culturii germane a fostului est german. Pentru acest lucru girează nume precum Andreas Gorphius, Immanuel Kant, Johann Gottfried Herder, Joseph von Eichendorff, E.T.A. Hoffmann şi Käthe Kollwitz. La fel şi oraşe precum Marienburg în Prusia Orientală, Sala Centenarului din Breslau (Wroclaw/PL), Biserica Păcii în Schweidnitz (Svídnice/CZ) şi Jauer (Jawo/PL) – ele toate aparţin astăzi patrimoniului mondial dar rămân încă parte a moştenirii noastre culturale, chiar dacă irevocabil nu mai fac parte de Germania, oraşe precum Posen (Poznań/PL), Reval (Tallin/EST) şi Riga (LV) se întorc înapoi pe harta comună. Şi cu ele amintirile vărsate pentru aportul cultural german în estul Europei.”

Pentru o mai bună înţelegere a celor afirmate, am trecut în paranteză denumirile actuale ale localităţilor la care s-a referit Köhler. Nu numai că a folosit numele vechi germane ale oraşelor!! El a schițat o extindere a Germanităţii în Europa care nu a existat niciodată la nivelul politicii de stat asumate. Să fabulezi despre o hartă a Germanităţii care să includă zone cotropite de Cavalerii Teutoni, precum Ţările Baltice (în text se referă la Letonia si Estonia) în urmă cu sute de ani, este dovada lipsei de respect pentru Europa zilelor noastre. A confunda Germania cu Germanitatea este precum ai confunda Islamul cu Islamismul. Iar de la teorie la practică este o cale la fel de lungă precum de la biroul fostului preşedinte până la Primăria Timişoara. Sau nu?

Dar cum vi se pare tot propunerea sa ca soldaţii să poarte mai des uniformele, iar cetăţenii să cânte imnul la oricare ocazie? În ceea ce priveşte imnul, nu i-o poţi lua in nume de rău, fiindcă atât el, cât şi fosta primă doamnă cântă într-un cor şi e firesc să aibă o inclinaţie pentru muzică. Dar a îndemna soldaţii să poarte mai des uniforme într-o ţară unde bocancul cam tremură… este totuşi riscant.

Dar să revenim la percepţia fostului angajator al noului primar asupra istoriei. Câte popoare măreţe mai venerează edificiile arhitectonice ridicate de nişte cavaleri cotropitori? Vor mai trece câteva sute de ani şi vom venera şi Wehrmachtul, ca pe un promotor al civilizaţiei? Cavalerii teutoni zboară, azi, sub radar şi nu mai vin călare pe armăsari, ca în urmo cu opt sute de ani.

România zilelor noastre este încorsetată de nişte sintagme extrem de periculoase şi nocive pentru sentimentul naţional al poporului. Răstălmăcirea istoriei, precum am relatat mai sus, duce la elogierea cotropirii în numele civilizaţiei. Nici măcar Marea Britanie nu-şi permite o astfel de perspectivă a propriului trecut colonial! Mă îndoiesc că ar rămâne fără ecou dacă Elisabeta a II-a ar publica într-o carte despre colonialismul britanic astfel de glorificări!

Toxic pentru întregul est al Europei este concepţia de promovare a dezvoltării cu sprijin, prin management şi înţelepciune germană. Prin Uniunea Europeană s-a strecurat cel mai otrăvitor mit al dezvoltării unor înapoiaţi prin ajutorul unei naţiuni superioare. Dacă aţi crezut o secundă că determinismul istoric a lui Hegel este doar un subiect dintr-o cartea prăfuita, v-aţi înşelat! El s-a păstrat timp de aproape două secole şi a ajuns, prin politica UE, la nivel de dogmă de stat, rostită de politicieni occidentali fără ca să li se înroşească obrajii.

Modernizarea României constă în emanciparea naţiunii de a se considera egală printre egali şi a respinge ideea de învăţăminte sfinte rostite de la apus. Altfel, statalitatea românească riscă să dispară de pe hartă. Doar au mai dispărut naţiuni care şi-au găsit menirea în a slujii şi a adula!

Cum să procedezi cu un stat care îţi spune mai frumos, ori mai cu toţi dinţii, că ori îi accepţi regulile pieţii, ori pe cele ale baionetelor?

În conceptul politicii externe a Germaniei, cel puţin în ceea ce citim în materiale declasificate ale MAE Berlin, sfărâmarea statelor mici şi mijlocii a fost obiectivul politic ale acestei supradimensionate puteri pentru estul Europei. Dar poate au făcut un calcul greşit. Au conceput un stat care fără comerţ exterior e pe ducă, iar ca să-şi atingă scopul comercial, misionează cu bani grei şi multă ştiinţă. Sfatul meu ar fi să trăiască mai modest şi să consume mai multe din roadele propriului pământ. Ar ocroti mediul, dar, mai ales, vecinii.

Oricum, pare că este destul de greu de trăit acolo, din moment ce până şi nemţii se refugiază în România şi ajung primari. Sunt sigur că acest fenomen din Pădurea Neagra ne va preocupa câteva decenii. Întrebare: Are lozinca „Banatu-i fruncea” potențialul sa arunce în aer România?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17
Radu Golban 87 Articole
Author

53 de Comentarii

 1. „Preocupările autorităţilor îndreptăţite să asigure integritatea statului român…”. CARE SUNT ACELEA, IN CONDITIILE IN CARE ROMANIA ESTE CONDUSA DIN UMBRA DE UN GRUP FORMAT DIN SECURISTI MASONI, CARE AU CA PRINCIPAL OBIECTIV FARAMITAREA ROAMIEI SI GENOCIDUL POPORULUI ROMAN? INTEGTRITATE, SUVERANITATE, INDEPENDENTA, DEMOCRATIE, LIBERTATE, PATRIOTISM SI CREDINTA IN DUMNEZEU, AVAND IN VEDERE CA SUNTEM DE RIT CRESTIN-ORTODOX, AU DEVENIT DOAR CUVINTE IN VANT. Vointa vadita de ridiculizare a acestor valorii de catre acesti viermi globalisti, deviati si psihopati, cei mai multi dintre ei pedofili, precum si pasivitatea noastra incredibila, ne duc la pieire.

  • Dl Golban, bun cunoscator al politicii economice germane din ultimul secol, ofera o explicatie foarte plauzibila pentru întreaga Europa estica unde concepţia de promovare a dezvoltării cu „sprijin, management şi înţelepciune germană” isi arata toxicitatea. Prin politica supranationala UE dirijata in mare de la Berlin( si de la Paris) s-a strecurat cel mai otrăvitor mit al dezvoltării unor popoare înapoiate( ortodoxe) prin Ausbildung-ul protestant al intereselor geopolitice formulate de noile elite germane cantonate in vechea conceptie a „rasei superioare”. Deci „determinismul istoric” din teoriile lui Hegel, vointa de putere din teoria lui Nietzsche, nu sunt doar subiecte din carti vechi de Filosofie! Ele au fost puse in practica „cu baioneta” sub celebrul cancelar de origine austrica al Reichului nr 3. Aceste conceptii au ajuns, prin politica UEgermana, dupa 1990, la nivel de Realpolitik aplicat in OstEuropa. Modernizarea României începuta sub domnia lui A.I Cuza, emanciparea politica si economica dificila a naţiunii romanesti a durat pana in 1989. De atunci statalitatea românească, cu aportul unor elite politico-militare tradatoare, a fost atrasa in ciclonul intereselor globaliste, EUropene antinationale. In geopolitica Germaniei, a Reichurilor succesive, modelarea statelor mici şi mijlocii din OstEuropa a fost obiectivul principal.Divide et impera, prin filosofie si management politic german. ( „Das Ziel nicht vergessen; den Weg nicht verlassen; den Mut nicht verlieren”… se potriveste ca motto al expansiunii germane catre Est). Aici ar trebui avuta in vedere sincronicitatea perfectionata intre politicile externe ale Germaniei, Austriei, Olandei, Elvetiei si, din nefericire, ale Frantei ori Italiei. Iar despre geopolitica Russiei gasputiniste , cat si despre rolul SUA supraindatorate financiar( la China,Japonia, Germania), ar putea sa detalieze domnul Golban, avand o perspectiva mai imbunatatita din Elvetia…

 2. DA. Nimic nu e intamplator, marile puteri au intodeauna politici de influenta si dominare ca sa nu zic jaf…

 3. Când s-a retras Nokia după 4 sau 5 ani din parcul de la Jucu (Cluj-Napoca) ambasadorul Germaniei, vizavi de investițiile în intreprinderi germane din zona industrială est Sibiu zisă Europa unită, a afirmat: “-Noi nu am venit pentru câțiva ani, noi a venit să râmânem.” În anii 90 pănâ în anul 2000 când aveam drumuri, când sârbii probabil au mai plecat din Banat, trenul Timișoara Iași era plin de rutence din Poienile de sub Munte (Maramureș) căsătorie în Banat pe traseul panslavismulu. La fel slovacii din Bihor plecați în anii 90 în Cehoslovacia revin. SRI este cea mai culpabilă și antiromànească instituție pentru ce se întàmplă. Nu numai nu “păzește și apără” ci chiar ajută cu sârg la pregătirea dezintegrării României. Dacă asemenrea acțiuni precum Primarul Timișoarei sau primarul sectorului 1 București pot fi regizate la succes, un Referendum de autonomii locale este cu succes garantat. Mai ales cu Președinte Iohannis și guvern USR și actualul PNL-pedelist. Cu sprijin neprecupețit SRI, STS acoperit de ignoranța, prostia și ticăloșia clasei politice.

 4. -Da, Sa le fie de cap tuturor celor care inca mai cred in mitul bunului sas si neamt ! Fara industrie auto hegemonica Ghermania e kaput. Observatia cum ea lipseste din orice tabel ni se ofera pentru pericolul covid. De ce ? Pt. ca altfel n-ar mai veni sclavii sa le munceasca in uzine, pe santiere, in horeca si la cules sparanghel ! Cu Fitz Dominic UE GHERMANIA -FRANCE imparte teritorii romanesti.

 5. Romania se afla pe vechiul traseu de expansiune economico-politica a Germaniei spre Turcia si Orientul Mijlociu. Orient Expresul expansiunii teutonice traverseaza Securistanul. Ghinion.

 6. Radu-cule, ai trait ceva timp in halvetica si nemturia, poti trage concluzii clare fara nicio problema, inclusiv oricare cetatean care vede si simte totul in tara asta care, cica, e a noastra! Chiar nu se observa ca toate interdictiile coro pentru plecari in strainatate, sunt plasate fix pe judete! Pate ca deja este ceva timp de cand cineva-ii, informeaza sau plaseaza informatii sigure(mincinoase) din Romania acestei nemturii! Cum pana corbului erau trimisi la munca pe padndemie sclavi doar in nemturoaia sau tari unde se vorbeste nemteana?! Si pentru ca granita nemturiei cu frantuca e garnisita cu depozite de trata…, ai bagat si o complice la afaceri cu vechime in furat din Romania, din bugetul acestei tari(bechtel, distrigaz +, dupa care vin depozitele, nu mai pot fi valorificate in tarile africane ca pana anul trecut)! Coincidenta sau nu, fiecare poate sa aibao idee in propria lui viziune!

 7. ‘ Suspiciune rezonabilă ‘, un străin, cu-n astfel de background profesional, lasă totul baltă pentru a se stabili în România, este un ‘ilustru’ necunoscut pentru cetățenii timișoreni dar cunoscut celor care l-au propus/susținut drept candidat, concluzia aparține fiecărui cititor al acestui articol !

 8. Adevarul despre „victoria” USR la locale – mai 2019 (europarlamentare) au luat 2.028.000 voturi, prezidentiale noiembrie 2019 (turul 1) au luat 1.396.000, septembrie 2020 (alegeri locale) au luat 842.000. Inca o mare victorie ca asta si nu mai fac pragul electoral…. Au fuzionat USR cu PLUS pentru ca o alianta are nevoie de 8% pentru prag electoral, un partid doar 5%….

 9. In 2017 circula in mediile hastag o chestie precum ca PSD e ilegitim ca a fost votat doar de 18% din populatia cu drept de vot… GHINION…. Fritz e votat doar de 18% din timisorenii cu drept electoral (273.596 persoane cu drept de vot si el a strans doar 49796 voturi) Sa inteleg ca FRITZ e legitim? La Brasov e si mai jale – Coliban a luat 40% din din voturile celor 34% prezenti (adica a fost votat de doar 13.6 din cei cu drept de vot), iar la Bacau marea alianta USR/PLUS/PNL il are primar le Vezeteu care a fost votat de 29% din din 34% prezenti (adica 9.8% din cei cu drept de vot) – ce legitimi sunt astia …..

 10. „Victoria” USR la Bucuresti e confirmata de cifre : europarlamentare – 378.000 voturi, prezidentiale (turul 1) – 226.000 voturi, locale septembrie 2020 – 180.000 voturi. La Bucuresti totul se rezuma la – „Noi, USR PLUS, am fost asigurati ca nu functioneaza camerele”…. restul e cancan

 11. La ALBA IULIA – USR a castigat pe mana unui traseit, ce se trage din seva marelui bandit HAVA – respectivul a fost votat de 36.8% din cei 35.97% prezenti (adica de doar 13.2% din cei cu drept de vot) – si asta e legitim pana la sfarsitul vietii…

  • Cum se mai schimba vremurile! In 2016, cand PSD a avut 46% dintr-o prezenta la urne de 39,49%, respectiv 18,16% din total, se vorbea despre o victorie zdrobitoare. PSD spunea ca a fost votat, covarsitor, de popor. Acum, ca strugurii au devenit ceva mai acri, procentajele celorlalti sunt degeaba! Si n-a votat diaspora!!!

 12. Cred că nu este vorba de niciun proiect secret. Toți proprietarii clădiriolor istorice din centrul Timișoarei au dovedit, cu acte în regulă, că sunt urmașii de drept ai șvabilor care au emigrat în Germania. Acum, acești urmași sunt majoritari. Și atunci nu-i normal să aleagă a fi conduși de un neamț de-al lor?

  • Majoritatea cladirilor istorice de care scrii nu mai au nici-o legatura cu „svabii istorici” sau cu urmasii lor. Cele care au apartinut unor familii de evrei candva au ajuns prin tot felul de malversatiuni juridice / politice in proprietatea unor clanuri zigeuneri desantate in Timisoara imediat dupa lovitura din dec 1989. Nici-o autoritate legala nu a facut nimic vis-a-vis de improprietarirea frauduloasa unor interlopi transnationali cu casele vechii aristocratii din Timisoara! Doar bisericile catolice si protestante mai au in proprietate ceea ce au nationalizat pe vremuri comunistii…Timisorenii de azi, banatzenii comercializati, habar nu au de Timisoara de ieri.

  • Voicu are dreptate. Bunica mea, dintr-o familie de svabi din Banat mi-a spus ca proprietarii bogati din Timisoara erau in buna parte industriasi evrei, cehi si proprietari de pamant si paduri, grofi maghiari. Majoritatea au parasit tara in timpul si dupa razboi, iar cei care au ramas s-au prapadit la canal si in Baragan.Svabii erau majoritar agricultori si meseriasi si au venit in Banat in mai multe perioade pentru a munci. Familia bunicii a lucrat la asanarea mlastinilor din jurul Timisoarei si au fost improprietariti cu cateva hectare din terenul redat agriculturii.

 13. O fi Adevarat ca Agenturili (Germane) au lucrat …da fara concursul Agenturilor din Romania nu se putea. Chiar si asa…cu prezenta la vot de 40% si cu 48 la suta din voturi …na Fritz reprezinta sub 20% din Timisoareni, probabil talibanii din transnationale.
  Sa se pretinda ca reprezinta Timisoarenii…e o exagerare enorma…la fel cum cu 17% castiga acu cativa ani Robu…care Rector de Politehnica fiind avea comportament de Baron si realizarile mare ale sale fiind ceva asfaltari si largirea a doua pasaje pe sub calea ferata si alea cosntruite de cominusti acu vo 60 de ani…Mentalitati de Cheltuitori…nu de a Ctitori, de Motoare de Profit…nu e voie de la Metropola…alea tre sa fien in mainile transnationalelor Germane, profitu la ei (prin spataoria cu servicii fictive facturate de catre sucursalele mama, si salarii de iobagie). Fritz joaca clar la interesele transnationalelor Germane-Austriece…tre sa fii idiot sa crezi altceva.

  • Agenturili- lasati-l acolo unde este! Aveti destui de ironizat acum. Sau va e teama?

 14. Nu știu cum va conduce usr Bucureștiul când cei mai mulți consilieri locali are psd-ul. PMP are 5 și USR 12. Dacă privești așa chiar este un rezultat slab al usr.

 15. BND si-a zis „nu putem sa ne mai bazam pe subordonarea SRI ,sa puna ei omul nostru ca-n cazul lui Iohannis, ca-s prea prosti, intotdeauna fac vreo nefacuta, mai bine il punem direct noi „

 16. Ati cam dat-o “dupa cires”,daca e vorba de”banatu-i fruncea”! Mi se pare mai mult un comentariu “pro Johannis”! Grije mare dle Nistorescu. Cat despre Fritz….o fi aflat si el ca i-am tradat de mai multe ori.

 17. Domnul Radu Holban a deschis un proces pentru recuperarea datoriei de război a Germaniei, către România, miza fiind un mizilic de 18 miliarde euro.
  Întrebare: care este stadiul în care se află procesul?
  Germania aplică tactica lui Petru cel Mare: unde pune piciorul, acolo rămâne.
  România este teren de jucat GO pentru câteva servicii secrete: americane, nemțești, franceze, izraeliene, ba chiar și rusești.
  Cine știe GO, înțelege ce vreau să spun.
  Capturarea statului român cu sprijinul serviciilor românești, miroase a trădare de țară.
  Germania are avantajul unui presedinte neamț in România, care îi pune la dispoziție prioritar, informații esențiale în Blitzkrieg-ul împotriva țării.
  PAS cu PAS, am fost ocupați, iar cetățenii trăiesc sub ocupație.
  Ni se spune că trebuie să trăim cu Sars cov 2, dar de virusul trădării de țară, ne vom putea vindeca fără anticorpii din eprubetele serviciilor?
  Primarul Fritz nu este singurul germanofil din România.
  Îl avem pe Iohannis, pe Siegfried Mureșan, pe duplicitarul Vasile Dâncu…, cel decorat de Germania pentru fapte de arme premiate anticipat…
  Kinder der Sonne…
  La cât au furat nemții țara, poate vor întoarce o câtime primăriei conduse de Komisarul Fritz, ca pregătire pentru Cotroceni.
  Un cuvânt despre implicarea servicilor străine în România, în sprijinul Guwernakului: CO-LEC-TIV!
  S-au oferit occidentalii să primească arșii de la Colectiv, să înțeleagă efectele noii arme…
  Colectiv a fost un poligon de încercare pentru nu știm care țară, după cum au fost Închisorile din România pentru CIA…

 18. Dupa articolul Dlui Marga acesta dezvolta problema influentei germane in Romania,ocazie cu care putem constata ca nu se reduce la strictul aspect „cultural” invocat de Prof! Am deschis zilele acestea o discutie ce sintetizeaza mesajul prezentului articol, dar ca de obicei dogmaticii se feresc sa calce pe nisipuri miscatoare, conceptul de „geopolitica”. Folosit de sociopoliticieni si filosofi germani din sec 19, fara a fi numit astfel, a fost botezat de ideologii bolsevici ai nazismului si a stat la baza TEORIEI SPATIULUI VITAL! Bazat exact pe pretinsa influenta „cultural-economica” in Est-ul inapoiat pregatea terenul cotropirii teritoriilor din aceasta zona invocand atat necesitatea asigurarii unui „spatiu vital” rasei „ariene”, dar si factorul „civilizator”, prin care „esticii slavi” nascuti „sclavi” sa poata aspira la conditia de…”robi”! Intre filosofii sec 19 aportul decisiv in conturarea viitorului concept al geopoliticii l-a adus Marx, ideologul genocidului social, pe acesta bazandu-si „teoria imperialismului” capitalist. Ideologii bolsevici ai nazismului fundamentandu-l ca un concept al genocidului rasial aplicat geografic, adica tot…imperialist! Despre Köhler trebuie sa se stie ca a aterizat prin legendare cominternista la Bellevue dupa cefusese DIRECTOR al Fondului (cominternist-bolsevic) Monetar International, cunoscutul instrument mondial de supunere si control al statelor Lumii. Legendat presedinte in 2004 de camaradul sau din ILEGALITATEA COMINTERNISTA, rasputinistul Schroeder si reales in 2009 prin interventia rasputinistei ENGIE si-ar fi incheiat in liniste mandatul daca nu se hazarda sa declare din reflexul perioadei FMI ca „drumurile comerciale” sunt vitale si vor fi aparate cu arma in mana! Reamintesc ca prima vizita a lui ENGIE dupa ce Rasputin a uns-o in 2005 a fost la sediul BND care inghitise in 1990 STASI precum PNL a inghitit PDL in 2014, dispunand „restructurarea”, adica desavarsirea stasificarii.

 19. Primarul Fritz e inca in faza de proiect,nu e gata studiul de fezabilitate…”sa vorbim, sa n-adormim,urechiusele ciulim”:))

 20. Continental-Siemens si nu numai ei si-au pus primar.Banuiesc ca urmeaza taxe si impozite ca in Germania.

 21. Sa nu ne mai facem ca nu intelegem, Dominicv Fritz este ofiter sauagent al BND! Cine crede altceva, este un tradator de Romanie! Sa vedem insa pina unde intinde Jermania arcul? Va indrazni sa ‘promoveze” pe Fritz la candidatura Romaniei? Prima miscare va fi aceaia ca Fritz sa ceara cetatenia romana si sa „renunte”, formal la cea germana! Apoi avalansa se va rostogoli de la sine! Deja am semnalat p[ozitia unor useristi, sustinuta de moderatorul B1tv, Tudor Barbu, ca acest neamt ar fi bun de presedinte al Romaniei! Tradatori romani, uniti-va!!

 22. Ne miram ca viteii la poarta noua a democratiei originale, pentru ca nu avem legi complete cap coada, si nici nu stim sa atragem pe romanii, macar cei ramasi la actiunile civice ale statului, mai ales in politica. Tari puternice, au facut legi de participare obligatorie la votare, iar cei care lipsesc sunt amendati. Politicienii au chiar interes in acest lucru. Mai mult, Constitutia ar trebui sa aduca Monarhia Constitutionala a anului 1923 (actualizata cu situatia Europei actuale), care garanta stabilitate. Nu se admite-au prea multe partide, si Secu nu superviza, iar legile nu promovau discriminarea pozitiva, sau sa fie antinationale de ne-am intors la anii 50 ai lui Ana Pauker si Brucan. Asa ca ne complacem in Statul Mafiot, gen tov.Petrov, Ilici, nenea PCR Constantinescu, etc…si acest ghiveci de alogeni, nu au alt interes sa mearga treaba decit din rau in mai rau, avindu-se la mina unul pe altul, ca sa scape de judecata. Sunt prea multe de spus, si nu vreau sa fiu pesimist, nu se vad realizarile promise. Decit sa speculam, eu cred ca noul Primar, are interes sa se foloseasca de oportunitate, asa cum si alti romani din Diaspora sunt acceptati. Sper sa aduca si investitii nu numai germane, si sa invatam si noi odata sa vedem realitatea in care traim, nu cai verzi pe pereti, cum vor manipulatorii.
  O zi buna.
  Con
  P.S.Sigur ca nu este vorba de spionaj aici, altfel reaction-au „aginturile”. Succes d-le Primar, nu va fi usor, dar poate avem sansa, sa se instaleze meritocratia, nu e rea cea nemteasca, ca cei cu steaua lui Ilici ne-au prostit a la Brucan citire.

 23. Fritz (peiorativ folosit de francezi si englezi la adresa nemtilor) este proiectul serviciilor secrete germane tot asa cum solguta este proiectul fsb-ului.

 24. catzeaua moare de drum lung si „unii” de grija timisorenilor…habar n-am cine e Fritz asta dar daca cei de acolo l-au votat lasati-i in pace…

 25. germania nu mai are barbati pentru a fi o amenintare. nemtii de azi is la fel de speriati ca suedezii. in 30-40 ani o sa fie califat.

 26. Turma de bovine numita romani voteaza pe oricine e dat la televizor in fiecare zi.Bine a zis Monica Tatoiu ,daca romanilor le-ar fi prezentata o gorila drept candidat la presedentie ar vota si pe aia.Asa ca ce ni se pare iesit din comun?Tot ce trebuie sa faca sistenul e sa dea Fritzul in fiecare zi la televizor iar in 2024 gloata spalata pe creier il va vota cu doua maini.Nu a fost la fel si cu Klaus?

 27. Romania,tara bolnava de spionita. Fara Germania si restul Europei sunteti mancati. S-a vazut in „44 când v-ati sucit,v-au mancat rusii,ceea ce unii isi doresc si acum.

 28. Timișorenii vor afla în curând dacă spionii din vest, sunt mai buni decât securiștii noștri.

 29. Este Primarul Timişoarei un Proiect Al Serviciilor Secrete Germane? Fara indoiala ca este! Dar nu uitati: fara sa puna strasnic umarul tradatorii nationali si fara ca alegatorii lipsiti de creier sa-i dea votul, proiectul ar fi ramas proiect! Problema este ca si azi romanul crede ca numai ce e de la pachet e bun! Si nu se simte bine pana nu-i spune cineva pe straineste „mars”! :-((((

 30. „jder”-ule, te-ai rugat „zeilor” cotidieni sa-ti plaseze comentariul de la 10:47 pe locul doi intre primul de la 7:12 si urmatorul de la 7:15? Mai mult, comentariul a fost conceput pe coloana vertebrala a comentariului meu de la ora 10:00 care
  apare la pozitia 25, eu abordand conceptul de „geopolitica”, dar prezentandu-l in cadrul filosofiei germane ca fiind tratat
  fara a i se da nume, inclusiv ideologul genocidului Marx unde a jucat un rol important in fundamentarea maculaturii sale…

 31. Primarul Timișoarei un produs al imaginației SF a d-lui Golban, ce sa facă de fapt serviciile secrete germane prin acest individ care a câștigat primăria Timișoarei?Eu nu cred ca România prezintă secrete pentru oricare serviciu de informații. La asa zisa Revoluție toți s au alimentat cu ce mai prezenta interes. În rest pentru serviciile externe este mult mai simplu sa cumpere,, romani,, decât sa construiască mașinării de genul Fritz.

 32. Hmmmm….foarte posibil, da, ca Germaniei sa nu-i mai convina faptul ca Iohanis este agent CIA nu BND ! Pana mai acum 2-3 ani BND-ul mergea total pe mana CIA deci Iohania agent CIA nu-i deranja. Acum insa nu mai vor tutela CIA. De aceea Iohanis a intrat deja intr-un con de umbra in Germania. Au nevoie de Fritz. Dar ce ne facem cu zvonul ca ar fi „iubitor de copii” ??!!

 33. Hmmmm….foarte posibil, da, Germaniei sa nu-i mai convina faptul ca Iohanis este agent CIA nu BND ! Pana mai acum 2-3 ani BND-ul mergea total pe mana CIA deci Iohania agent CIA nu-i deranja. Acum insa nu mai vor tutela CIA. De aceea Iohanis a intrat deja intr-un con de umbra in Germania. Au nevoie de Fritz. Dar ce ne facem cu zvonul ca ar fi… „iubitor de copii” ??!!

 34. „Olahus”, poate-mi soptesti si mie cum faci de poti posta la minut acelasi comentariu fara sa te traga cenzura de urechi?
  Daca nu stii nici tu, poate ii intrebi pe camarazii tai care reusesc aceeasi performanta? Azi mie mi-au fost blocate aici
  cateva comentarii, inclusiv plangerile referitoare la intercalarea postarii lui „jder” de la 10:47 intre prima si a doua
  postare de la 7:12 si 7:15!!! Premeditare clara, „Jder” practic prelundu-mi analiza conceptului de „geopolitica” pt. a crea impresia ca eu il plagiez, de fapt fiind invers, mai mult, dand alt sens conceptului si eliminandu-l pe Marx care l-a folosit in maculatura sa…

 35. Doar o intrebare.Este legal ca cineva fara cetatenie romana sa candideze ?

 36. Mi-am dat silinta, si am citit comentariile la articolul dlui Golban,si iluziile multora,cat si ura impotriva Germaniei.De fapt,germanii din Romania,banatenii,sasii,cei din Dobrodgea,bucovina,Baia mare,si care au mai fost, ne-am impacat de fapt cu romanii destul de bine.A fost colegialitate foarte buna,cu toate cele20 de natiuni conlocuitoare.Apoi a venit vremea,sa plece multi germani din tara,ca si dl. Golban. Si toti am profitat de primirea in Germania,unde ne-am vazut de munca,de scoala,ca de gratis nu era cam nimica.Am trait acolo,ca si in Romania,unii au reusit sa aiba o casa,altii nu,ca totul era pe datorii. Unii ca dl. Golban dupa scoala au plecat in Elvetia,sau alta strainatate si au inceput sa sape,poate, poate,dau de bogatiile solului.Si asa, daca politica n-ar fi de plans, am putea rade toata ziua.Germania a fost in todeauna tara care a sarit prima in ajutor Romaniei,si la cutremur,au intreprinderile cele mai serioase in tara,creeaza locuri de munca,si scoala profesionala le Brasov.Stiu ca Germania nu-i „Franta”,dar un partener serios.Eu cred ca nu vrea sa va ia nimeni tara,multi au vandut de buna voie ,cu promisiunea unei pensii lunare.Noi am plecat,avem prieteni in tara,nu vorbim tara de rau,ne bucuram la fiecare imbunatatire.Nici nu tradam Germania,dupa ce ne-a primit,traim pasnic si cu munca cinstita ca si in Romania.–Toti speram, ca Romania sa fie pe drumul cel bun. Dl.Johannis si dl.Fritz vor mai fi un timp,apoi viitorul tarii este in mana Romanilor,care se vor intoarce acum si din strainatate.Cu stima,GK.

 37. Se exagereaza privind misiunile acestui berbec nemtesc ajuns sa-i primareasca pe berbecii manelisti timisoreni.

 38. Oricum este de o suta de ori mai bun ca mascariciul de Robu!!!!

 39. Na ca acuma v-a prins ciuda ca se va ridica Timișoara din mizerie….
  Ipoteza ca Iohannis e prea patriot pica din start.

 40. Ceva exemple de tradare a nemtilor?
  Cumva tratatul secret cu germano-haustriecii dupa 1878 in detrimentul Marii Uniri sau afacerea Strousberg? Poate dikltatul de la Viena ori afacerea Skoda? Poate investitiile germane facute exclusiv in ardeal? Ceva alte exemple?

 41. Am uitat ceva: oare, i-am tradat pe nemti cand noi le-am livrat petrol la discretie si cereale fara ca ei sa-si onorat obligatiile de inzestrare a armatei? Nu stiti decat de „23 august”, care orice ar fi fost el, a fost revansa pt. nenumaratele tradari nemtesti fata de Romania!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.