Este România membră NATO?

Formal, România a stat chiar şi sub Ceauşescu bine cu politica externă. Eram singura ţară din Pactul de la Varşovia care aveam legături şi cu Israelul, şi cu ţările arabe, ca să nu mai pomenim de momentul culminant 1968.Dacă aceasta era o politică de vitrină, în schimb politica internă a oscilat între o scurtă liberalizare urmată de o cruntă şi umilitoare dictatură.
Revoluţia din 1989 avea între priorităţile sale şi revenirea la matca europeană şi bineînţeles aderarea la filozofia pactului nord-atlantic.
Formal, şi acum stăm bine. Dar, în esenţă, oamenii care au servit regimul Ceauşescu nu se pot adapta cerinţelor NATO sau pretenţiilor UE. Securiştii pot învăţa să spună „yes” sau „of course” indicaţiilor americane, însă mult mai greu se pot dezbăra de mentalitatea în care s-au format şi de obiceiruile pe care le practică.

S-ar fi putut imagina ca foşti demnitari nazişti să reprezinte RFG după 20 de ani de la terminarea războiului? Dincolo de reprezentanţii culturali ai vechiului regim întâlnim multe nume ale regimului comunist în ministere, administraţia locală şi conducerea unor mai firme. Aceşti oameni fac tot ce e posibil ca să prelungească nostalgia după regimul dictatorial, să arate mai ales aspectele negative ale capitalismului cultivând câteodată un anti-americanism grosolan.

Canalele care cultivă sistematic şi disimulat nostalgia după Ceauşescu sunt în primul rând Antena 1 şi Antena 3. Consider că o deplină integrare în NATO a României presupune în primul rând schimbarea din funcţiile-cheie a tuturor oamenilor cu nostalgii comuniste, care nu fac decât să frâneze progresul României fie intenţionat, fie din nepricepere.

Credinţa mea este că fără o schimbare structurală a clasei politice din România integrarea în NATO nu va fi decât de faţadă.

Abia după ce se vom face aceste schimbări de oameni ne putem declara integraţi cu adevărat în NATO.

Altfel vom avea tunuri financiare cu tehnică militară ieşită din uz, de genul fregatelor sau avioanelor F-16, afaceri care ar trebui lăsate exlcusiv pe seama militarilor, şi nu pe seama deciziilor luate în familie prin intermediul clientelei politice. 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adrian Majuru 530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.