Eticheta energetică UE se schimbă

Pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE să își reducă facturile la energie și amprenta de carbon, începând de miercuri, 1 septembrie 2021, va fi disponibilă în toate magazinele și la toate punctele online de vânzare cu amănuntul o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE, recunoscută pe scară largă, pentru becuri și alte produse de iluminat.

Această evoluție este urmare a îmbunătățirii considerabile a eficienței energetice în acest sector în ultimii ani, din ce în ce mai multe „surse de lumină” (cum ar fi becurile și modulele LED) obținând clasificarea A+ sau A++ conform scării actuale.
Cea mai importantă schimbare este revenirea la o scară mai simplă A-G.

„Becurile noastre și alte produse de iluminat au devenit atât de eficiente în ultimii ani, încât mai mult de jumătate din LED-uri fac parte acum din clasa A++. Actualizarea etichetelor va permite consumatorilor să vadă mai ușor care sunt produsele cele mai bune din categoria lor, ajutându-i astfel să economisească energie și bani. Utilizarea unor sisteme de iluminat mai eficiente din punct de vedere energetic va contribui la reducerea în continuare a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE și la realizarea neutralității climatice până în 2050”, spune Kadri Simson, comisarul UE pentru energie.

Noua scară este mai strictă și este concepută astfel încât foarte puține produse să poată obține inițial clasificările „A” și „B”, ceea ce permite intrarea treptată pe piață a unor produse mai eficiente.

Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate acum pe piață vor fi acum etichetate în mod normal ca „C” sau „D”.

Pe etichete va fi inclusă o serie de elemente noi, inclusiv un cod QR care face legătura cu o bază de date a UE, unde consumatorii vor putea să găsească mai multe informații despre produs.

Pentru a permite vânzarea stocurilor existente, normele prevăd o perioadă de 18 luni în care produsele cu etichetă veche pot fi vândute în continuare pe piață în puncte fizice de vânzare cu amănuntul. Pentru vânzările online însă, vechile etichete afișate online vor trebui înlocuite cu cele noi în termen de 14 zile lucrătoare.

Măsurile adoptate marți urmează reclasificării etichetelor energetice, la 1 martie 2021, pentru alte 4 categorii de produse – frigidere și congelatoare, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe și televizoare (și alte monitoare externe).

Având în vedere normele UE în materie de proiectare ecologică, Comisia Europeană lucrează, de asemenea, la actualizarea etichetării unor produse precum uscătoarele de rufe cu tambur, aparatele pentru încălzire locală, aparatele de aer condiționat, aparatele de gătit, unitățile de ventilație, dulapurile frigorifice profesionale, instalațiile de încălzire a incintelor și a apei și examinează oportunitatea introducerii unor noi etichete energetice pentru panourile solare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. Eticheta, eticheta dar preturile nu numai ca sunt mari, inca mai cresc fata de nivelul de trai scazut din Romania. Inca ceva, nu uitati: toate produsele sunt de unica folosinta, calitatea din Romania, e sub calitatea din uniunea europeana, garantia nu e sigura pentru ca nu iti inlocuieste produsul achizitionat, te trimite la reparatii daca la momentul acasa sau dupa prima zi de functionare acasa, se strica! Eu am frigiderul din 2005 si functioneaza cu brio, vreau sa spun ca nimic din ce exista sau apare pe piata, in mare parte, nu rezista peste termenul de garantie.

  2. Becurile led sunt o porcărie, chiar și cele fabricate de firme consacrate sunt de slabă calitate, nu țin mai mult de doi ani, iar după un an de zile își pierd din intensitatea luminoasă și își schimbă și temperatura de culoare. Șmecheria constă în ciclurile de aprindere și stingere, cu cât sunt mai multe cicluri de aprindere și stingere cu atât circuitul electronic se arde. Degeaba scrie pe cutie 15000h,dacă circuitul becului este proiectat la un număr limitat de aprinderi și stingeri. Apoi la multe produse de iluminat led atât intensitatea luminoasă cât și consumul, este dat din burtă, în realitate intensitatea luminoasă este mult mai mică și consumul mai mare, un bec 15w ,1600lm în realitate are un consum de 20w, și o intensitate de 1000lm. Producătorii ar trebuii să fie obligați să menționeze pe ambalaj și ciclurile de aprindere stingere, că aburesc consumatori cu ore de funcționare multe și lumeni mulți.

  3. Adică D este mai vizibil mai relevant decât A++++ și fiindcă-i mai vizibil scade factura???Și când s-a scumpit carnea în “comunistul regim de tristă amintire” era o gargară similar de ordinară în ziarul România liberă; adică fiindcă o să mâncăm pește până ne iese pe nas economisim 7 lei pe lună!!! Minciuna cu becurile ecologice care nu încălzesc planeta o auzim de când ca tàmpiți ce suntem cum am închis ca și fabrica de săpun Cheia și Cămile si altele, casă ne spălăm cu săpun de Marseiile așa am inchis și Luxtenul de becuri normale când Eba Băsescu nu a mai servit . Un bec costa 2 lei. Interzis în UE au țipat trădătorii. Repede s-au umplut magazinele cu similare din Ucraina pe cere scria “Numai pentru uz indistrial”. Și curios și ECOLOGICUL și economicul bec spiralat cu luminofor MERCUR se încălzește nu numai el da și un soclu zdravăn și dai pe el dacă-i din China 10 lei, dacâ-i Philips 20 lei. E bine! La cele cu Led trevuie să vă scimbați și soclul că nu se mai înșubează și și al dracului și acesta se încăzește și face o lumină care distruge retina. Da nu-i nimic de ziua planetei stingem o oră becurile. Pe surogatul de brad din piață punem 1 MILION DE BECURI.

  4. Cand Bombonel si DIP, au vandut moca distributia de curent, dormeati sau aplaudati!
    Acum, platiti!
    Mai aveti o varianta, renationalizarea.

  5. Dacă s-ar putea fabrica orice funcțional 20 de ani, ar însemna faliment. Altfel, dacă funcționează 3 ani=maximum de garanție capitalistă. După 3 ani, orice firmă, întra în faliment. Nu toți își permit finanțările Mercedes, etc. Nu fac parte din cercuri. Capitalism=banii sa circule. Mărfuri există. Rebrenduite. Din plin.

  6. Masini de spalat care folosesc atat de putina apa ca sunt chilotii plini de detergent. D-aia nici nu mai sunt barbati in America si nici in Romania sunt toti castrati chimic si se lasa condusi de nebunia progresist-sorosista!

  7. Cand Berceanu facea praf Electrica,spunand ca este mult mai rentabil imparita pe producatori,transortatori distribuitori.toata lumea tacea ,televiziunile il laudau etc.Logica spunea de atunci ca faramitarea duce la vanzarea pe nimic a energiei,iar preturile vor creste[mai multi directori,sefi,contabilitateetc]Toate becurile sunt o porcarie,care iti strica vederea.Trump spunea ca singura diferenta intre led si cele obisnuite ,este ca sunt mai scumpe Deci trebuie huiduiti nu numai cei de acum si toti care au fost la conducere si in anii precedenti.

  8. Nu eticheta incurca consumatorul, ci pretul .Cand un bec led va avea pretul similar cu al unuia obisnuit, se poate umbla le etichetă.Altfel e totul o scumpire ascunsă pe seama poluării.Adică cam la fel cum se incearcă băgarea pe gât a vehicolelor electrice,cică astea nu sunt poluante(o minciună) dar foarte scumpe !

  9. Nu vă lăsați prostiți, nu schimbați electromenajerele.
    La urma urmei o mașină de spălat este la fel: cuvă și un tambur învîrtit de un motor. Am văzut acum cu wifi, nu-i glumă, ce, repet, are același principiu de funcționare precum cele de acum 50 de ani.
    Frigiderele de cînd au scos freonul (R-12) țin, în medie, 10 ani. Înainte erau pe viață.
    Ceea ce numesc „pierderi” este cel puțin 3/4 minciună. Așa numitele pierderi sînt de fapt căldură ce, trei anotimpuri din patru, este binevenită. Cu electromenajere cu „pierderi” va merge centrala mai puțin, adică ce „pierdeți” într-o parte, economisiți în alta.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.