Civilizaţia capitalistă, între bine şi rău

Acum 150 de ani, speranţa de viaţă la naştere avea o medie între 40 şi 50 de ani. Azi, media globală este între 60 şi 70 de ani. Acest fapt de longevitate este datorat civilizaţiei pe care o numim capitalism.
Aceeaşi civilizaţie a adăpostit, prin binefacerile ei, o creştere demografică de la 2,5 miliarde de pământeni la peste 7 miliarde. Acum, aceste 7 miliarde de locuitori ai planetei au luat funcţia unor lăcuste. În interesul bunăstării lor, au distrus rezervele fosile ale planetei, milioane de hectare de pădure (care transformau bioxidul de carbon în oxigen), au poluat apele.

Ne aflăm în faţa unei conştientizări importante: nu mai putem continua aşa fără riscuri sistemice.
Unii spun că ar trebui să ieşim din mitul creşterii economice nelimitate, să înţelegem avantajele creşterii zero şi să ne schimbăm mentalităţile în acest sens. Cei mai radicali spun că nicio schimbare nu va avea succes dacă vom rămâne materialişti în viziunea noastră despre natură. Atâta vreme cât nu vom putea înţelege infrastructurile spirituale ale naturii, vom continua să o vătămăm fără să resimţim o reală vinovăţie şi fără să percepem feedbackul conexiunii noastre cu materiile vii şi nevii.

Această mult hulită civilizaţie capitalistă aduce un bine per contrarium: ne învaţă ce anume nu trebuie transformat în marfă. Cultura? Se sufocă atunci când devine simplă marfă. Pământul agrarian? Este otrăvit atunci când e transformat în simplu mijloc de producţie pentru mărfuri agricole. Banii? Ei bine, efortul nostru cultural de a înţelege esenţa banilor a încetat să fie liber şi acest fapt este cel mai grav.

Este urmarea directă a sufocării noastre în contextul culturii-marfă.
Cea mai adâncă dintre crizele pe care le-a adus civilizaţia capitalistă în viziunea ei materialistă ţine de acest nivel non-material al lucrurilor: libertatea gândirii. Această libertate continuă să înainteze spre autostrăzile istoriei doar în domeniul ştiinţelor tari (matematizabile), dar s-a rătăcit deja pe drumuri secundare în celelalte domenii: sociologie, psihologie, istoriografie.

Natura umană şi, în cele din urmă, natura socială sunt, azi, cercetate din puşcăriile unor viziuni care au eliminat spiritul dintre premisele vieţii, adică acel ceva care poate garanta libertatea de gândire şi care se oferă intuiţiei atunci când te focusezi asupra faptului că viul nu vine din neviu, ci viceversa este adevărată (vezi formarea petrolului şi a gazelor din paleo-vegetaţia planetei).

La ce a fost de folos capitalismul? Da, a permis expansiunea fără precedent a vieţii umane pe planetă. Dar mai mult decât atât: aduce factorii de conştientizare asupra limitelor planetare pentru întreţinerea vieţii dacă gândirea noastră nu învaţă să evadeze din puşcăriile materialismului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Ioan Buduca 1112 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Ccapital inseamna drept la propietate asupra banilor, casa teren, utilaje.
    Cand vine strainul si iti ia sarea, aurul, cupru,…padurile nu mai esti capitalist, esti sclav.
    Romanii au o tara adica o propietate comuna a locuitorilor. Cand vine emigrantul dai din propietatea ta sau nu dai. La straini in unele localitati cand te muti intr-un cartier sunt intrebati vecinii daca sunt deacord.

  2. Ion Buduca ai copii?De ce i-ai facut?Ion Buduca ai casa,ai televizor,ai masina de spalat,ai masina,folosesti curent,folosesti gaze? De ce nu dai un exemplu,sa te duci in varf de munte,sa renunti la toate utilitatile sa stai la opait,sa spargi lemne sau sa te incalzesti cu balegar ars,
    IOn Buduca de ce nu te referi la faptul ca bogatii au zece masini,zece case,au avion particular care polueza si zboara doar 2 persoane cu el,la cei care au iahturi,la cei care au vapoare,la cei care taie padurile sa-si faca mobila,de multinationale ,care polueaza alte tari,nu ale lor etc

  3. Aveti multa dreptate ,dle Buduca ,dar ceea ce traieste lumea de vreo 15-20 de ani incoace nu e capitalism,este doar un colonialism neobolsevic care pas cu pas,vorba unui clasic in viata,incearca sa domine si sa sclavizeze planeta.URSS-ul nu era asa pretentios ,el voia doar sa domine si sa impuna ideologia comunista.Si Ceausescu ne anunta ca traim in plin socialism cand de fapt el ne impunea un fel de feudalism dinastic.Sa nu ne lasam inselati de aparente.Cat priveste consumul resurselor planetei Occidentul ne ofera o mare ipocrizie.Timp de aproape 1000 de ani oamenii au cucerit,jefuit,exterminat populatii ,au ocupat continente intregi.Alte 500 de ani revolutia industriala a poluat si consumat resurse cat a dorit ,pe vremea aia nu exista Greta.Acum cand natiuni tinere ,scapate din lumea coloniala vor sa se dezvolte si sa se modernizeze a aparut grija fata de resursele planetei.

  4. Capitalismul a avut față umană, atât timp cât a fost în concurență cu socialismul, acum capitalismul aduce doar regres social, mizerie și saracie lucie ,în SUA produce doar boschetari pe bandă,în restul lumii destabilizare, conflicte și pauperizare. Fără război capitalismul este mort.

  5. bate saua sa priceapa iapa-adica,dupa d-ul Buduca,traiasca Resetarea!

  6. Alogenii paraziti care ne-au ocupat au acaparat capitalul resursele profitul bogatia tarii si le-au oferit strainilor…iar noi santem colonie de sclavi la straini…utilitatile energie gaz telefonie apa…resurse economie finante paduri pamantul stramosesc toate au ajuns in mainile strainilor ! Cum s-a ajuns la aceasta catastrofa? Cum de s-a permis sa se ajunga la astfel de jaf hotie genocid….? Cum? Daca nu vedem ca alogenii paraziti de 31 de ani de „valori” occidentale, conduc tara in prapastie, o submineaza pas cu pas secunda de secunda…de ce ne mai miram de ce se intampla? De ce nu avem autostrazi sanatate educatie….?
    De ce dormim si nu ne trezim?

  7. Multe vorbe care se pot rezuma intr-o propozitie simpla: Consumerismul ucide planeta! Mai pe larg: nu capitalismul in sine a secatuit planeta, pt ca si socialismul a facut tot aia, ba chiar in ritm accelerat (Marea Aral secata de URSS, padurile si Delta transformate in teren agricol pe vremea lu’ Raposatu etc.) Ceea ce distruge cu adevarat planeta la momentul actual este consumerismul, nevoia artificiala, indusa cu scop de profit, de a inlocui lucruri care inca sunt perfect utilizabile. Exemple – cu duiumul – de la schimbarea frigiderului o data la 2 ani la schimbarea automobilului, a telefonului si a tuturor celorlalte aparate care necesita resurse pentru a fi produse, dar si distruse. Cat despre Marea Resetare, ea nu va rezolva nimic pentru planeta si nici nu a fost gandita cu scopul acesta. Rolul ei e subjugarea individului, crearea OMULUI NOU visat de comunisti, fara proprietati personale si – mai ales – fara aspiratii personale. Un stup de indivizi identici, care sa lucreze pentru prosperitatea clasei conducatoare, un feudalism 2.0

  8. Industria nebuna dupa profit cu cresterea productivitatii duce la distrugerea planetei!
    Nu e suficienta „cresterea zero”!
    Este necesar a produce obiecte si produse LONG LIFE, care sa se foloseasca mii de ani , mostenire in familie, cu durata de viata de tipul piramidelor din Egipt.
    Azi exista materilate si tehnologii care pot produce masini din titan si ceramica, care completate cu nano-tehnologia sa functioneze fara uzura 2000 de ani, dar nu se vrea!
    Se fac masini care sa fi obligat sa le arunci la gunoi dupa 2-5-10 ani!
    Asta inseamna noi consumuri de energie, de extractie, de prelucrare, de vanzare, de transport, pentru noi masini cu viata scurta, pana nu mai ramane nimic din Pamantul asta!

  9. Cel bogat sa faca milostenie celui sarac, iar cel sarac sa se roage pentru binefacatorul sau. Asta este esenta CAPITALISMULUI UMANIZAT.

    Resusele planetei se pot reinnoi oricat de mult, fara a secatui vreodata, DAR cu o conditie: CAUTATI MAI INTAI IMPARATIA CERURILOR SI DREPTATEA LUI SI TOATE ACESTEA (cele necesare traiului) SE VOR ADAUGA VOUA”. Oare Cel care a inmultit cele 5 paini si 2 pesti de a saturat 5000 de oameni nu poate face la fel si cu restul? Oare nu El a facut toate cate exista in aceasta lume? Planeta Pamant poate hrani nu 8 MILIARDE de oameni, ci de o mie de ori mai mult, daca oamenii ar fi OAMENI, nu niste jivine bipede. Precum este in cer asa ar fi si pe Pamant, DACA oamenii ar respecta Legile lui Dumnezeu

  10. Parca au mai fost si alte tipuri de societate in astia 150 de ani, tovarase autor!

  11. Citisem inainte de criza din 2008-2009 manifestul „va fi revolutie” al lui Mircea Batranu si in viziunea lui umanista,urmatoarul tip de societate se numea comunionism.

  12. @Prostia ingroapa…….confunzi resursele vegetale/animale alimentare regenerabile cu resursele minerale ale Pamantului , care sunt limitate si distruse de lacomia profitului industrial/tehnic!
    Legile lui Dumnezeu nu sunt pentru automobil si carbune!
    Astea sunt legile facute de om pentru prostia lui proprie de autodistrugere!
    Si sunt incluse doar intr-o singura fraza din GENEZA: „Daca vei manca din pomul cunoasterii [stiintei, tehnologiei, industrializarii..] vei muri [cu planeta cu tot]!”

  13. Capitalismul o fi fost el bun la vremea lui dar vremea lui a trecut. Comunismul este viitorul luminos al intregii omeniri !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.