Europarlamentar român, propunere pentru ziariștii de la Charlie Hebdo

Scandalul coontroversatei caricaturi a revistei franceze Charlie Hebdo confirmă încă o dată că tema libertății de expresie nu e niciodată discutată îndeajuns.  Așadar, redactorii și redactorul-șef al publicației franceze sunt invitați în plenul Parlamentului European, de europarlamentarul român, Cătălin Ivan pentru a da curs dezbaterii privind libertatea de exprimare, despre agresivitatea de limbaj, despre valori europene care trebuie protejate  atunci cand vorbim de libertatea presei.

În speță, Cătălin Ivan a scris astăzi pe pagina de Facebook că intenționează să lase la redacția publicației atât o invitație la discuții, cât și o caricatură-cadou, realizată de @jup.

“Pentru ca ajung astazi la Paris, am zis ca ar fi frumos sa las la sediul Charlie Hebdo un cadou realizat de @jup si o invitatie. Mai jos aveti textul invitatiei si in poza este cadoul. Motto-ul apartine celor de la Charlie Hebdo: “Un desen bun este un pumn in gura”

Domnule redactor sef al revistei Charlie Habdo,

Va scriu in calitate de membru al Parlamentului European, singura institutie europeana care reprezinta cetatenii europeni, mandatul nostru fiind dat direct, prin vot, prin urmare fiind incarcat cu o mare responsabilitate fata de cei care ne-au investit cu increderea lor.
O data in plus, sunt onorat sa reprezint, la nivel european, un popor care a luptat din greu, si lupta inca si astazi, pentru a-si castiga dreptul de a se exprima liber. Ceea ce in Franta poate parea un dat, in Romania si in alte tari membre ale Uniunii Europene, dreptul la libera exprimare este obtinut greu, cu multe sacrificii, cu multa varsare de sange si generatii intregi sacrificate. Prin urmare, sunt ultimul pe care cineva l-ar putea banui ca intentioneaza sa puna pumnul in gura cuiva care doreste sa-si exprime liber opinia.


Publicatia pe care o conduceti a scandalizat de nenumarate ori, prin pozitiile adoptate fata de subiecte cel putin sensibile pentru categorii vaste de populatie, fie ca vorbim de religii, tari sau culturi. Fara sa-mi propun sa judec politica editoriala a revistei Charlie Hebdo, va fac o propunere care, sper eu, nu va putea fi refuzata. In luna septembrie voi organiza o dezbatere in Parlamentul European despre libertatea de exprimare, despre agresivitatea de limbaj, despre valori europene care trebuie protejate, despre ceea ce ne uneste si ne dezbina atunci cand vorbim de libertatea presei.
In preambulul Cartei Europene a Drepturilor Omului se prezinta dorinta statelor semnatare de a avea „un viitor pasnic intemeiat pe valori comune” si se declara ca „Uniunea este intemeiata pe valorile indivizibile si universale ale demnitatii umane. Libertatea de exprimare a unuia se opreste acolo unde atinge drepturile altuia, iar dreptul la imagine si la demnitate al unei persoane, oricare ar fi ea, este un drept la fel de important precum dreptul la libera exprimare al altei persoane, oricare ar fi ea.

Pentru ca prezenta dumneavoastra ar fi importanta, va rog sa-mi comunicati o perioada in care agenda v-ar permite sa veniti la Bruxelles. Daca nu aveti o perioada preferata, in maximum o saptamana voi reveni cu invitatia oficiala si cu toate datele acestei dezbateri.
Avand convingerea ca si pentru dumneavoastra libertatea si demnitatea sunt valori care trebuie aparate in egala masura, va rog sa primiti aceasta caricatura ca preambul al unei dezbateri pe cat de importante, pe atat de necesare”, a concluzionat europarlamentarul pe pagina sa de Facebook.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

2 Comentarii

  1. Nu inteleg dece jurnalistiicaricaturistii romani nu-i iau in tarbaca pe cei de la Charlie? Cu aceleasi metode.
    Am vazut undeva pe un sait mic, un cap de magar sub care scria: Je suis le redacteur en chef de charlie…

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.