Eurostat: România, în topul declinului demografic în UE

Populaţia europeană a crescut cu 1,5 milioane de locuitori anul trecut, datorită afluxului de migranţi, se arată într-un comunicat al Eurostat, citat de RTBF. Pe de altă parte, România a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi ale populaţiei din blocul comunitar.

Astfel, numărul locuitorilor din Europa era, pe 1 ianuarie 2017, de 511,8 milioane de locuitori. Pe parcursul anului trecut s-a înregistrat un număr aproximativ egal de naşteri şi decese, astfel că variaţia demografică a fost neutră.

Cu 82,8 milioane de locuitori (16,2% din populația totală a UE), Germania este statul UE cu cea mai mare populaţie. Pe a doua poziţie se află Franţa (67 milioane, 13,1%), urmată de Marea Britanie (65,8 milioane, 12,9%), Italia (60,6 milioane, 11,8%), Spania (46,5 milioane, 9,1%) şi Polonia (38 de milioane, 7,4%) .

Cu 19,6 milioane de locuitori (3,8% din populaţia UE), România se află pe locul şapte în UE.

Biroul de statistică al UE a precizat că populaţia a crescut în 18 state şi a scăzut în alte 10. Cea mai mare creștere relativă s-a constata în Luxemburg (+19,8 la mia de rezidenți), Suedia (+14,5 la mia de rezidenți), Malta (+13,8), Irlanda (+10), Austria (+9,5), Germania și Cipru (+7,6). Potrivit estimărilor, populaţia României a scăzut cu 6,2 la mia de locuitori anul trecut, ceea ce clasează ţara noastră pe unul dintre ultimele locuri din UE. Numai Bulgaria (-7,3 la mia de rezidenți), Croaţia (-8,7), Letonia (-9,6) şi Lituania (-14,2) au înregistrat scăderi mai mari.

În cursul anului trecut, 5,1 milioane de naşteri şi tot atât de multe decese s-au înregistrat la nivelul blocului comunitar. Numărul naşterilor a crescut cu 11.000 faţă de 2015, iar cel al deceselor a scăzut cu 91.000.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.