Evoluţia economiei Chinei provoacă fiori întregii lumi

China a înregistrat anul trecut o încetinire pronunţată a creşterii economice, ceea ce răspândeşte temerile potrivit cărora o undă de şoc venită de la cea de-a doua cea mai mare economie din lume ar putea trimite economia mondială în recesiune.

Creşterea pe întregul an 2015 a fost de 6,9%, mai puţin decât prognoza guvernului de 7% şi reprezintă mai puţin decât creşterea de 7,3% din 2014, scrie The Wall Street Journal, citat de Capital. Biroul naţional de statistică din China a subliniat că avansul din 2015 a fost unul câştigat cu greu, adăugând că ajustarea structurală a economiei chineze a ajuns într-o fază crucială.

Conform datelor statistice, în 2015 PIB-ul Chinei s-a cifrat la 67.670 de miliarde de yuani, reprezentând aproximativ 10.300 de miliarde de dolari. Majoritatea indicatorilor economiei chineze au înregistrat scăderi în 2015 începând cu producţia industrială, subminată de supracapacităţi, continuând cu sectorul imobiliar şi comerţul exterior, altădată un motor tradiţional de creştere al economiei chineze, scrie The Guardian. Investiţiile în sectorul imobiliar, odată un motor de creştere, au scăzut cu 1%, comparativ cu o creştere de 10,5% în 2014. Totodată, investiţiile de capital fix au crescut cu 10% în 2015, mai puţin faţă de creştere de 15,7%
înregistrată în 2014.

Singura veste bună, scrie The Guardian, este că sectorul serviciilor a fost responsabil pentru 50,5% din PIB în 2015, reprezentând pentru oprima dată mai mult de jumătate din economia chineză. Autorităţile de la Beijing şi-au propus să atingă o creştere economică mai mică dar mai durabilă, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovaţie şi servicii, în detrimentul industriilor grele şi al investiţiilor umflate de îndatorare şi exporturi.

CNNMoney citează mai mulţi analişti economici care cred că statisticile oficiale sunt umflate de guvernul chinez, iar creşterea economică adevărată este mult mai scăzută. De exemplu, Julian Evans-Pritchard de la Capital Economics consideră că în realitate creşterea din ultimul trimestru al anului 2015 în jurul valorii de 4,5%, notând că statisticile nu reflectă întocmai volatilitatea chineză în capitalurile proprii la nivel mondial şi instabilitatea produsă de China pe bursele mondiale de mărfuri.

Anul 2015 a unul foarte agitat pentru economia Chinei, cu perioade de căderi bruşte ale burselor de la Shanghai şi Shenzen şi cu devalorizarea monedei naţionale, yuan-ul. La jumatea anului, bursa de la Shanghai a scăzut dramatic din cauza creşterii rapide a numărului de investitori individuali care cumpărau acţiuni folosind fonduri împrumutate, depăşind nivelul de creştere economică al companiilor în care investeau. Astfel, în mai puţin de o lună, mai mult de o treime din valoarea totală a acţiunilor tranzacţionate pe bursa de la Shanghai a fost ştearsă.
Totodată, yuan-ul a suferit o depreciere semnificativă în faţa dolarului american, aducând cursul central de schimb al yuanului la 6.5646 faţă de valuta americană, reprezentând cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani – iar o analiză recentă făcută de Goldman-Sachs estimează că aceasta ar putea atinge cota 7 până la sfârşitul anului.

China este un subiect pe care investitorii globali şi pieţele nu îl pot ignora, câtă vreme rata de creştere a ţării este echivalenta cu adăugarea anual, la PIB-ul mondial, a unei economii de dimensiunile celei a Italiei. Asta înseamnă că orice semn de încetinire îi pune în alertă pe bancherii centrali, pe oamenii de afaceri şi pe investitorii din toată lumea, scrie Hotnews.

Premierul chinez Li Keqiang a declarat în luna decembrie că Guvernul va închide companiile cu pierderi în cadrul eforturilor de reducere a supracapacităţilor din sistem, însă acest lucru va impune o serie de decizii politice dificile de genul falimentelor şi posibilelor concedieri. Alte priorităţi pe care Beijingul le-a anunţat pentru 2016 includ reducerea stocului de locuinţe nevândute, diminuarea
bilanţurilor băncilor reducerea costurilor pentru afaceri şi încurajarea noilor tehnologii.

Încetinirea economiei Chinei pare să continue, pe fondul procesului actual de recalibrare a economiei, consideră analiştii de la PwC. Creşterea industriei prelucrătoare şi a exporturilor va continua să încetinească. Cu toate acestea, liderii mediului de afaceri chinez vor continua să se mute în zone de producţie cu o valoare adăugată mai mare, anticipează economiștii. ”Pentru atingerea acestui
obiectiv, suntem de părere că vor creşte investiţiile peste hotare făcute de companiile din China, în special prin cumpărarea unor afaceri implicate în noile tehnologii şi în activităţi de cercetare-dezvoltare. Este de aşteptat ca procesul de internaţionalizare a renminbi-ului să continue, pe măsură ce se fac mai mulţi paşi în direcţia liberalizării valorii capitalului, cum ar fi eliminarea restricţiilor
asupra ofertelor publice iniţiale (IPOs)”, se arată într-un raport care prezintă previziunile economiştilor de la PwC pentru 2016. În concluzie, deşi oficialii PwC nu consideră că scenariul principal pentru China ar fi o “aterizare forţată”, companiile ar trebui să ţină cont de riscul semnificativ asociat cu efectele pe care această undă de şoc le-ar putea avea asupra unora dintre economiile din Asia de
Sud-Est.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.