Exerciții de liber arbitru. Din dragoste se naște pofta de viață

Cine mai scrie astăzi poezie? Într-o lume grăbit capitalistă poetul a ajuns să se confunde cu inutilitatea în societate. Visător, culegător de vise și nouri înalți, poetul caută să deschidă noi porți ale sensibilității umane chiar dacă meseria și menirea sa nobilă devine siameză cu nenecesarul.

Exerciții de liber arbitru” (detalii aici) de Teodor Burnar face parte din inventarul necesar al realității noastre. O poezie născută din pofta de viață ce naște la rândul ei și mai multă poftă de viață.

Versurile sunt o salvare, o salvare ce poartă chipul dragostei

Ar fi păcat să nu cunoaștem poezia lui Teodor Burnar. Versurile sale sunt o salvare, iar această salvare poartă chipul dragostei. De fapt, Dragostea salvează Poetul și relația dintre poezie și dragoste devine pleonastică. Multe lucruri în poezia lui Burnar devin cumva pleonastice în sensul expus mai devreme.

Poate autorul a găsit o osmoză între elementele pe care le țese împreună și vrea să ne transmită un mesaj. Cred că dacă e să dăm crezare acestei abordări ce vrea să surprindă imaginea întregului vom descifra demersul onest al poetului care încearcă să înțeleagă Universul, Totul, plecând de la singura certitudine a realității, dragostea…

Dumnezeu e în zâmbetul tău”, singura certitudine ce naște realul

Cei ce ăși vor îngădui să cumpere această colecție de poezioare vor face cunoștință cu diferite noțiuni, sintagme precum „dragostea deductibilă” și ”cheltuieli de șatrap”, ”salată de bou”, ”îngemănări de carne”, sânii văzuți drept sacre coline, toate conturând o poveste despre pofta nebună de a fi om.

Dumnezeu și dragostea, creditorul lui Iov și cetatea eternă, salvarea mult așteptată a poftei de a trăi frumos compun realitatea și astfel concretețea vieții începe cu provocarea de a iubi o femeie. Tărâmul dragostei oferă substanța reală necesară ființei umane, iar continuarea cum spune poetul ”o să ne ia toată viața”. Până și divnitatea pare mai mult o extensie a dragostei în plan real sau o realitate ce vina în urma epifaniei de a iubi – ”Dumnezeu e în zâmbetul tău”. De ar fi în fiecare!

Poate, n-am destule poezii/ Să umplu/ Un tom/Dar am destulă dragoste/ Să bucur un om”, aici e chintesența acestui poet. Ce e mai frumos de a descoperi lumea, atât cea dinăuntru cât și cea dinafară, prin dragoste.

În era digitală ”oamenii nu-și văd lacrimile/Doar like-urile”

Dacă nu știați în era digitală ”oamenii nu-și văd lacrimile/Doar like-urile”. În poezia UrSOS sintagma ”gadget-ul nostru cel caduc” arată nevoia de alăturare a unui vocabular sortat, apretat în ritmul schimbărilor sociale, care vrea să îmbine intenționat un neologism cu un arhaism. ”Cada mea e râul Iordanului”, mărturisește autorul. Elementul apei pare să fie epicentrul liniștii metafizice. Poate și al nostru…

Răsfoiți curioși aceste poezioare și veți afla legătura sacră dintre dragoste, realitate, literatură și eternitate.

Singura poezie ce pare o enumerație laborioasă, însă nefertilă e ”Poezie după ce am făcut dragoste(fără să o facem)” Aici pare că poetul s-a îmbătat cu rime căutând asemeni actorului histrionic doar efectul. Spre exemplu pentru a obține și efectul și miezul (de care ne-a dovedit că e în stare) ar fi putut scrie astfel:

Se-ngroașă gluma, Se tusează fundalul, Se înnegrește ecranul, Ceața devine una, Ceata de strigoi, Îți strigă numele întruna, N-am cuvinte la cât suntem de goi, Și n-am terminat toată gluma, E spuma mării risipită de chip, Valuri și-au pierdut esența, Din mare n-a rămas nimic, Și din nimicul ei ți-ai confecționat altul.

Sperăm că autorul nu se supără pe noi că invocăm o altă poezie drept model. Am inserat acest episod inspirat din cartea ”Nu” a lui Eugen Ionescu în speranța că voi stârni un zâmbet. Măcar un înger să se vadă în zâmbetul meu.

Cea mai frumoasă expresie mi se pare aceasta, ”Iisus e primul jurnalist care a dat Vestea Cea Bună”. Asta amintește de noblețea unei meserii atât de hulite astăzi, jurnalismul, o meserie totuși, din care s-a hrănit și Eminescu.

Exerciții de liber arbitru” este volumul de debut în poezie al poetului și jurnalistului Teodor Burnar, câstigatorul Premiului „Al. Macedonski – Prima Verba” al Editurii Scrisul Românesc, ediția 2019.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

2 Comentarii

  1. pune bre niste versuri,
    asa liberu arbitru oscileaza intre a citi si a nu ne preocupa….

  2. Versurile sunt prezente in text…linkul catre carte…de asemenea

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.