Experți ruși: în Ucraina se profilează un nou Cernobîl

Utilizarea combustibilului nuclear de producție americană la centralele nucleare din Ucraina, care funcționează pe bază de reactoare de tip sovietic, nu corespunde cerințelor de siguranță și ar putea duce la situații de urgență, comparabile ca gravitate cu dezastrul de la Cernobâl, avertizează experți ruși în energie nucleară, într-o declarație dată publicității vineri la Moscova, conform agenției de presă RIA Novosti, citată de AGERPRES.

Societatea ucraineană ‘Energoatom’ și compania americană Westinghouse au convenit asupra unui acord cu privire la prelungirea până în 2020 a contractului pentru furnizarea de combustibil nuclear american pentru centralele nucleare din Ucraina, care utilizau înainte combustibil rusesc.

Cu câțiva ani în urmă, amintesc ei, la centrala nucleară Temelin din Cehia s-a produs o depresurizare a combustibilului produs de Westinghouse, după care autoritățile de la Praga au renunțat la serviciile acestui furnizor.

Deficiențe s-au înregistrat în 2012 și 2013 și la două reactoare nucleare de la centrala ucraineană Iujno-Ukrainskaia, care erau alimentate cu același tip de combustibil de fabricație americană.

‘Noi credem că doar printr-o minune nu s-a produs un accident de proporții din cauza acestui combustibil’, susțin aceiași experți, citați de RIA Novosti.

Ei au calificat drept ‘cinică și iresponsabilă’ decizia autorităților ucrainene de a recurge la combustibilul Westinghouse din rațiuni politice, în contextul crizei actuale dintre Rusia și Ucraina, ca urmare a anexării Crimeii și a sprijinului acordat de Moscova separatiștilor din regiunile rusofone ucrainene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.