Experții internaționali în sănătate vs agenda Voiculescu&Costache

În anul tragediei de la Colectiv, 2015, Banca Mondială a demarat pentru guvernul român un studiu despre situația financiară a spitalelor din România. Pentru cine nu știe, activitatea BM România e de ani buni finanțată din banii europeni ai României, programul de asistență tehnică (și de asta e cea mai mare din Europa) iar Comisia Europeană în analiza balanței de plăți remarcase datoriile care se acumulau la spitalele noastre. Studiul a fost realizat de Oxford Public Management și de Ernst and Young Romania și la el a participat și Adrian Gheorghe, membru actual al echipei Voiculescu, numit șef la CNAS în ciuda tinereții sale. La prima vedere am crezut că Vlad Voiculescu l-a comandat, dar m-am înșelat, mea culpa, deși e cert că i s-au comunicat rezultatele sale.
Studiul nu întreabă, deci, de ce o țară membră UE nu are capacitatea să trateze cu succes nici măcar arsurile de gravitate medie. E cu desăvârșire paralel cu marile întrebări despre sistemul românesc de sănătate pe care documentarul, din cîte aud foarte bun, al lui Alexander Nanu despre Colectiv le reia. Nu, studiul se concentrează pe întrebarea de ce spitalele din România au datorii, și care sunt cauzele mismanagementului financiar. De sănătate nu e vorba aproape deloc direct în această analiză. Dar merită citit, pentru că e singurul studiu despre managementul spitalelor publice într-un climat în care subiectul e pe buzele tuturor și se vîntură soluții care nu au fost întemeiate pe nici un studiu.
Autorii sunt, evident, specialiști în dezvoltare, adică în lumea a treia, deci standardele de comparație sunt din start cu aceasta, nu cu UE. Se fac comparații între un stat membru și fosta lume ”a treia” ca să ajungă la concluzia că ponderea cheltuielilor pe spitale din România nu e departe de Kenya, Filipine și India. Dacă, însă, comparăm România cu UE-27 și nu cu Africa vedem că, în ciuda faptului că guvernele PSD dintre 2012 și 2017, conform Eurostat, au crescut cheltuielile pentru sănătate (la fel și Bulgaria și Țările Baltice) România e tot pe ultimul loc în Uniunea Europeană și ca pondere din PIB, și pe cap de locuitor la cheltuieli de sănătate, semnificativ sub Bulgaria, care e o țară mai săracă. Studiul menționează scăderea ponderii finanțării spitalelor în bugetul CNAS de la 51% în 2005 la 37% în 2014- exact pe media UE-27- 26.3% în 2017, ultimul an despre care Eurostat ne dă date.

Hai să ne oprim puțin aici. Dacă o țară reduce dramatic proporția bugetului pentru spitale (introducînd în același timp un sistem de performanță și urmărire a cheltuielilor), dar rămîne pe ultimul loc în Europa la finanțarea publică a sănătății, ce te aștepți să se întîmple, cînd practic mai mult de un sfert din bani dispar? Unu, ca spitalele care rămîn cu mai puțini bani să cheltuiască pe datorie – și așa a fost, au rezultat arierate. Și doi, ca rezultatele lor în materie de sănătate să devină și mai puțin bune -și chiar așa se întîmplă. Cu arsurile a fost totdeauna problematic: în 2015 s-a văzut că nu se mai avem capacitate deloc. Nu din pricina corupției: personalul medical e de vină mai ales că s-a obișnuit cu ideea și nu și-au dat ei foc să atragă atenția.

Nu există vreo țară din lume în care o reformă managerialistă a Sănătății publice condusă de BM sau de altcineva să fi dus la o îmbunătățire a Sănătății, cel puțin nu una publicată undeva într-o publicație serioasă. Evident, dreapta românească și o bună parte din presă crede în miracole, cum ar fi cel prin care cea mai mică investiție poate aduce cele mai bune rezultate de sănătate, dar cum nu suntem la circ exact inversul se întîmplă. Fără măcar să mai intrăm în detalii vedem de aici că putem vorbi deja de o reformă ratată, un eșec al managerialismului (încercării de a aplica bunurilor publice principii de management din sectorul privat), care domina gîndirea BM și a altor agenții în anii nouăzeci și face între timp obiectul a rafturi de studii despre reforme ratate (în Anglia cu precădere, că alte țări au aplicat mai puțin asemenea idei). Se adaugă descentralizarea, o altă mantră a BM, și studiul menționează că vreo 80% din spitale au ajuns în subordinea autorităților locale. Cu ce rezultate, s-a văzut și se vede- au trebuit confiscate și date Armatei în gestiune în timpul pandemiei, că a fost vorba de Suceava sau Sibiu, sau devin obiect de ping pong între primăriile de sector și cea a Capitalei, că nimeni nu le vrea, sau, oricum, nu vrea să le dea bani.
Studiul e profesional și merită citit, că adevărul iese la iveală chiar cînd pui întrebările de cercetare greșite și nu ți se dau date suficiente. Că e un adevăr prea stringent. Autorii ajung astfel la concluzia că de vină e subfinanțarea (cauza nr. 1) ca și complicația prea mare a felului de finanțare, autonomia zero a managerului de spital (deci nu mai dați cu ei de pământ, că nu au avut ei libertatea să își pună centrale), un cadru instituțional prost și inflexibil prezentat ca fiind modern doar în aparență (forme fără fond, știm noi). Citez pe larg din concluzii, care găsesc că problem e ”nealinierea între răspunderea atribuită spitalelor și capacitatea decizională pe care o au”, ”elaborarea incoerentă a politicilor, cadrele de reglementare învechite și adesea dezarticulate și procedurile administrative greoaie care limitează autonomia managerială și împiedică creșterea eficienței”.

”Într-un context de finanțare insuficientă cronică, stimulente nearmonizate și procese de achiziții de servicii prea rigide, spitalele par să se lupte să adapteze coșurile de servicii la nevoile de sănătate ale populației sau să depășească dificultățile financiare. Provocările externe, combinate cu capacitatea limitată pentru management strategic, operațional și financiar din cadrul spitalelor, fac dificile performanțe financiare și generale bune”.

Pe scurt, nu au cum performa spitalele românești la ce primesc financiar și instituțional de la statul român, care nu vrea să plătească pentru sănătate (avînd de plătit pensii speciale, fregate, salarii la servicii secrete, care au de altfel spitale proprii, mult mai performante, vezi SRI) și nu e în stare, nici să vrea, să ofere măcar legi mai bune (calitatea reglementării fiind în jur de cinci din zece de mulți ani, tot în cifre BM).
Studiul nu propune, evident, să privatizăm spitale sau asigurări, că numai un idiot crede că dacă adaugi o marjă de profit la un buget deja suboptim rezultă o sănătate mai bună. Propunerea principală este crearea unui cadru de consultare larg pentru un consens privitor la reforme viitoare- cele de sus în jos de pînă acum au creat un dezastru. S-a creat un asemenea cadru de către autorul Gheorghe și patronul său, dl. Voiculescu? Aștept de la o zi la alta să aud de la managerii și experții în sănătate publică pe care îi avem că da, și sunt toți acolo- pe lîngă pacienți, primari, etc.

Pînă atunci, există lucruri care presează….
Tendința de a pasa pe fonduri europene cheltuielile de sănătate nu e o soluție, de exemplu. Nu chestionez buna intenție de a da spitalelor 50 de milioane din fonduri europene, dar asta e exact acel gen de finanțare complicată criticat în raport. Spitalele nu au oameni și timp să scrie proiecte, poate ministerul să scrie unul să le upgradeze la toți sistemele electrice și să le pună centrale proprii. Chiar și așa, fondurile europene nu plătesc tehnicienii de care spitalele au nevoie, că nu pot firme de mantenanță contractate prin achiziții publice la un preț de o vizită pe săptămînă pe doi ani înainte să stea toată ziua în secțiile ATI pline de oxigen cînd avem crize, sau să întrețină centrale, e nevoie de salarii. Premierul greșește grav cînd spune că spitalele trebuie să se învețe cu resursele pe care le au. Sunt 15 ani de cînd învață, cu rezultate catastrofale. La fel, e bine să construiești spitale pentru viitor (minim zece ani), dar de ce nu realizați pentru prezent ceva? Multe clinici private au dificultăți financiare, în loc să încercați mereu să le dați rente pe furiș cumpărați-le de la acționarii lor și gata, aveți spitale publice nou construite acum. Și le puteți folosi și pe celelalte clinici private, adoptînd regula simplă că prețul serviciilor la stat și la privat decontat de asigurarea de stat e același. A, e cumva subevaluat și or să vă spună privații că la acest preț nu pot livra sănătate? Se poate- dar nici la stat nu se poate, dacă e pe așa. Pricepeți odată că pentru sănătate trebuie plătit prețul just dacă e să o producem în cantitate suficientă pentru toată lumea și să nu avem corupție . Restul e populism.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Alina Mungiu-Pippidi 127 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Iaca s-a trezit si Pi-pi-di la realitate.Pai nu erai tu o infocata sustinatoare a GDS-ului,a CDR-uluisi improscai in toate partile impotriva PSD-ului.Cum de ai ajuns sa-ti critici confratii tai globalisti din USR-PLUS/MINUS,ori pe cei din PNL-lepre,ca UDMR e cantitate neglijabila dar buna la toate faradelegile impotriva natiunii romane?S-a trezit..purcica!

  2. Ca pipi e cu experti internationali stiam ce nu inteleg eu e de cand se publica in cotidianul parerea ei si cum de a considerat redactia ziarului ca parerea unor experti internationali e mai buna decat cea a politicienilor romani cand pana acum exemplele au abundad in sens invers?

  3. Sulița lui Soros lovește din nou!
    Un articol zguduitor, o palmă morală dată societății actuale, decadente, în speranța construirii unei societăți minunate, a Omului Nou
    Tovarăsa Mungiu, o eroină din Cântarea Cântărilor 6:13, o adevarată „Sulamita”a gazetăriei de colț românești

  4. Analizele pot fi sau sunt … lungi si plictisitoare, numai realitatea – realitatii nu este tratata : „cine sunt cei care SIFONEAZA sau „delapodeaza (mai simplu”)circa 50 % din banii sanatatii ???, nominal ………., Nu, ei se afla printre marii decidenti politici (de fapt marii mincinosi si corupti din politica romanasca pusi pe capatuiala cu orice pret) la pachet cu „marii doctori medicali si deveniti brusc mari interesati de cum se sifornaza prin operatii dubioase banii primiti pentru ai trata si vindeca pe romani „. Gluma, gluma prin care romanii, in parte intra cu o boala si ies cu altele din spitalele „sifonate de marii doctori ajunsi mari afacerisiti pe banii romanilor”. Intrebati-va … ce cauta dr. Cercel sau … Rafila in parlamentul Romaniei, ce valoare au inca „plicurile cu cadouri in bani dositi INCA de unii pacienti in buzunarele unor doctori !!!!!!!!!!!! desi acum ultimii au retributii grase si veti vedea ca „lupu-si schimba parul dar naravul BA”, sigur ca nu in procent de 100 % dar la un numar suficient pentru a numi sistemul de sanatate corupt ca si clasa politica, vedeti apoi ce inseamna sistemul de sanatate romanesc si de ce „avem sistemul asemanator cu cei din „lumea a 3 – ia, repet „nu in totalitate” dar destul cat sa fie comparabil.

  5. Daca cei care induc ura in scrierile lor, induc neadevaruri ,injura sau vin cu conflicte inventate ,au ca reper pe :Gadea,Badea,Ciutacu,Nistorescu,Spanu ,Ciolacu,Tariceanu,Ponta si mai sunt, e clar.Doar vorbesc fara sa gandeasca.O spun pentru ca genul asta de oameni sunt inchisi intr-o lume a lor,fara sa gandeasca rational la realitatea de afara.Traiesc dupa lumea spusa la TV de cei numerotati de mine.Si nici nu vor sa vada alt adevar decat cel impus prin intriga,prin instigare la ura si prin inventare de frici.Da,frica,ura,invidia sun mijloacele prin care lumea este influientata.Citind unora comentariile,parca ne aflam in anii 90 pe vremea mineriadei cand se spunea”la PNL am gasit valuta,droguri si masina de facut bani” Sincer,pentru unii nu s-a schimbat nimic in mentalitate.Au aceeasi placa:altii sunt de vina pentru esecul propriu, nu ei.
    Sa nu uit,sa precizez ceva,faptul ca nu sunt de acord cu unii de aici nu inseamna ca sunt ,in cazul de fata Penelist.Stiti,iarasi folosesc vechia lor lozinca”Cine nu e cu noi e impotriva noastra.E ilegalist,e capitalist,tradator de tara” .Iesi oameni buni din capcana asta.Si comentati strict pe subiect.Nu inventati conflicte,va face rau la suflet si deveniti si mai rai cu timpul.Nu mai discerneti ce este bine si ce este rau.Fiti corecti.E sfat,se aude Nistorescu? Te doare undeva de cei de aici,pe care ii influientezi spre ura.

  6. Cum e posibil caco mentariul securistului stalinist care „doineste” si-l critica dur/abject pe Dl Nistorescu sa treaca 12:56 sa fie publicat si comentariul meu la articolul Dl Nistorescu de la 11:03 in care-l criticam bland, inclusiv reclamatiile ulterioare, precum si reclamatia postata aici la 12.42 sa fie blocate? Toate postarile la alte articole de azi mi-au fost publicate, fapt ce denota INTENTIA BLOCARILOR RECLAMATE…Denota si altceva, ca cineva citeste fiecare comentariu inainte
    de a-l da la publicare…

  7. USR este noul val ,scoliti. Sunt reprezentati a noii generatii scolite in afara comunismului. Sunt oameni care se implica,fac lucruri. Voi nu aveti cum sti daca stati numai pe antene sau citind Cotidianul. Daca ati fi conectati la realitate ati sti. Va dau doua exemple , Vlad Voiculescu. Cele doua doamne care au construit acel spital pentru copii din donatii. Diaspora pe care voi o injurati vor sa se intoarca in tara. Au incredere doar in USR. Toti vrem schimbare, dar putini se implica. Prefera sa doar comenteze si sa critice de pe margini. Preferati ca in fata neputintelor sa dati vina pe altii. aici s-a ajuns pentru ca nu aveti incredere in voi si nici in tara numita Romania.

  8. Charlie, stii ,era o anecdota.. Asa faci si tu. Vine un vecin si iti spune ca alt vecin ti-a furat vaca din grajd. Tu, in loc sa-ti indrepti energia spre hot incepi sa-l analizezi pe vecin. Ca de unde stie, si de ce nu te-a anuntat daca stia. Mai devreme. Il iei si la bataie ca de ce nu i-a furat si vaca lui. Nu eu trebuie sa fiu cel atacat si criticat. Tu, daca esti istet vii si ma combati pe principii . Corect ar fi sa lasi pe altii sa-si faca viata. Nu-i mai intoarce in trecut. Voi ati gresit cu comunismul, ati gresit si cu FSN-PSD. Am tras o invatatura, ne debarasam de trecut. Spui de tineri ca gresesc daca isi doresc altceva? Ca-i influienteaza cineva din afara? Lasa-i sa greseasca, vor invata din greseli, au o viata inainte. Au timp. Dar voi, o parte din voi ati trait comunismul si tot nu ati invatat nimic. Ati pus stampila tot pe calaii ceausisti. V-ati fugarit copiii din tara. Dupa ce ca i-ati fugarit, acum ii injurati. Din sorosisti, rezistenti si diasporezi nu-i mai scoateti. Care este vina lor? Ca au dorit sa-si faca studiile in afara. Ca au dorit sa li se respecte munca ? Prin comparatie ei au demnitate fata de voi. Vedeti peste tot dusmani, vedeti conspiratii. Iar pe cei care doresc sa va deschida ochii sa iesiti din minciuna ii faceti antiromani si tradatori. Ce sa invete cei tineri de la voi? Ce repere morale sunteti voi? Aud.

  9. Trebuie simplificat sistemul – introdusa asigurare medicala gratuita pentru toti cetatenii romani si finantat sistemul intr-o varianta simpla prin ministerul sanatatii. Toate aceste CASS-uri sunt structuri care consuma bani si resurse, face sistemul complicat, extrem de birocratizat, iar dat fiind ca suntem slab organizati, de produc scurt-circuite pe traseu si probleme. Nu cred ca asigurarea gratuita pentru toti ar genera cheltuieli mai mari, in schimb simplificarea sistemului ar duce la o gestiune mai eficienta si transparenta.
    „Asigurare gratuita”, vorba vine, oricum cu totii platim direct sau indirect impozite si cu totii trebuie sa beneficiem de servicii de sanatate.
    Sistemul acesta sofisticat de asigurari de sanatate a fost inventat de Occidentali, dar ei sunt oarecum organizati si care au o pondere serioasa a privatului si in care beneficiaza mult medicina privata, ceia ce pentru noi nu este cazul. In al doilea rand, s-a vazut acuma in pandemie ca sistemele sanitare din Occident au foarte multe deficiente. Ele nu au fost gandite pentru mase, pentru populatie. Mi se pare ca sistemele sanitare din centru si estul Europei s-au descurcat mai bine in pandemie, tocmai fiindca au mostenit partial un sistem sanitar lasat de comunisti – simplu si eficient, accesibil pentru toti si din vocatia lui pentru toata lumea. Nu mai zic de chinezi, care au o eficienta ireprosabila, le-au dat la toti clasa. Sistemul Occidental e super bun pentru oameni cu bani. Acuma s-a vazut ca e varza – incepand cu Italia, Franta, Spania …
    Nici nu mi se pare echitabil ca bugetul de stat sa deconteze cheltuielile pacientilor in privat. Sa deconteze pentru ce, ca unii particulari sa-si bage diferenta in buzunar pe banii nostri. Vrei sa te duci la privat, du-te, dar suporta toate cheltuielile pe cont propriu, daca vrei sa stai in lux. Ca la stat te opereaza acelasi medic care te-a operat la privat.

  10. „Solutii”:
    1). Privatizati repede spitalele. Ele vor țipa că le trebuie fonduri, vor fi niște „sugative” foarte eficiente. Ministerul binevoitor le va da, cui trebuie. Dotare de top finanțată de stat, pentru privat. Și nu vor mai fi fonduri pentru celelalte.
    2). Măcar management privat. Conducerea cu salarii colosale, cheltuieli „eficiente”. Iar la sfarșit – ne pare rău, nu au fost condiții. Vezi TAROM-ul „rezolvat” cu management privat.
    Ha, ha – tinerii rezist ajunși la putere arată ce sunt în stare. Vom… , dar lăsați-ne cat mai mult la butoane. My sory.

  11. Comisarule draga ,vinovat pt. tot ce se intimpla in sistemul de sanatate in Romania nu este doar acest guvern si toate care au guvernat pana acum incepand cu 1989 .

  12. „Moloz”, cretinismul comparatiei e deconcertant si-ti demasca BEST ialitate securist-stalinista! Eu nu ridic javra ordinara
    osanale trecutului pe care-l vreti uitat fiind unul de CRIME IMPOTRIVA UMANITATII comis de taticii vostri!!! Eu infatisez
    acest trecut pentru ca voi, BEST iile sa realizati ca se oglindeste in prezent…Ca il repetati voi la cote superioare…

  13. „Moloz”, esti purtatorul de ciolan de ros al Dulaului? De acum nu te mai numesc „Dulau”, ci „Moloz”…

  14. Buna dimineta d-na Pippidi.V-ati trezit?Șaisprezece ani unde a-ți trăit?În acești ani i-ați alăptat cu biberonul pe Petrov și Iohannis .Eu mă așteptam de la dvs să-l rugati pe Soros să intervină .Pentru că sunt grăbit dar nici nu vreau sa retez ocazia o sa fiu scurt ,DUCETI-VA IN BAIA MARE și vedeți Spitalul de boli contagioase modernizat de d-na Dr.Chereches apoi Spitalul Județean tot din B.Mare modernizat de Sorina Pintea și Spitalul de boli pulmonare modernizat de aceeași S.Pintea.Pentru ce a făcut această d-na ar merita felicitată .Aceste trei spitale sunt cel puțin la standarde europene .Sunt din ZONA CODRULUI nu din B.Mare .Asta pentru securiști.

  15. VREM SPITALE, NU PENSII SPECIALE! 😉

  16. Totul ce afirmă doamna Mungiu Pipidi de la începutul până la sfârșitul analizei este corect, concret și adevărat.

  17. Foarte corect Dios! Aceasta este realitatea. Restul este teorie pura.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.