Explozie de muzică şi culoare la sărbătoarea Bucureştiului

„Sunt 555 de ani de Bucureşti. Este oraşul în care am ales să trăim, de care trebuie să învăţăm să fim mândri. Să-l sărbătorim împreună!”, îndemna Sorin Oprescu, primarul general al Bucureştiului.

Începe Marea Sărbătoare a Bucureştiului! Timp de trei zile şi trei nopţi, Capitala va serba peste jumătate de mileniu. Vor fi petreceri în aer liber, concerte, expoziţii, târguri, explozii de muzică şi culoare. În perioada 19-21 septembrie, Piaţa Constituţiei, Piaţa Universităţii, parcul Cişmigiu şi centrul istoric vor deveni „punctele fierbinţi” ale Zilelor Bucureştiului.

Concerte de muzică uşoară, muzică populară, muzică alternativă, clubbing, expoziţii de artă, dans în aer liber, târguri, spectacole de teatru, parade ale costumelor de epocă, faimoasa „bătaie cu flori de la Şosea” sau proiecţii 3D de ultima generaţie, toate acestea celebrează cei 555 de ani de viaţă ai Capitalei României.

Parada costumelor de epocă

Evenimentele dedicate aniversării celor 555 de ani de atestare documentară a Bucureştiului debutează pe 18 septembrie, cu inaugurarea Hanului Gabroveni, monument istoric consolidat, reabilitat şi modernizat, care va deveni noul centru cultural al Capitalei. De Zilele Bucureştiului, hanul îşi deschide porţile pentru toţi cei ce doresc să cunoască mai bine unul dintre locurile care vor găzdui evenimente ce vor revitaliza peisajul cultural bucureştean.

Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, afirma: „Sunt un susţinător al dezvoltării Bucureştiului, dar neapărat cu protejarea oamenilor şi a obiectivelor de patrimoniu care fac parte din identitatea oraşului. Sunt mândru că acest proiect s-a încheiat cu succes, că Hanul Gabroveni a fost reconstruit cât mai aproape de original şi că, iată, le putem pune la dispoziţie bucureştenilor, dar şi celor care vizitează oraşul nostru, un spaţiu cultural modern chiar în centrul istoric al Capitalei. Îi invit pe bucureşteni să viziteze Hanul Gabroveni pe 20 şi 21 septembrie, în zilele în care îşi va deschide porţile pentru public”.

Ansamblul Anton Pann

Vineri, 19 septembrie, RFI România organizează, pentru a cincea oară consecutiv în Capitală, evenimentul PARK(ing) Day, un manifest pentru un oraş mai verde. Strada Lipscani din Capitală, zona din spatele Băncii Naţionale a României, va fi acoperită, preţ de câteva ore, cu 300 de metri pătraţi de gazon viu şi redată bucureştenilor care îşi doresc un oraş mai verde.

Bucureştenii sunt aşteptaţi pe spaţiul PARK(ing) Day cu o bibliotecă în aer liber, realizată cu sprijinul Seneca Anticafe, dar şi cu ateliere pentru copii, realizate în parteneriat cu Teatrul Ion Creangă şi Lafarge România. Asociaţia DaDeCe va susţine un workshop de confecţionare de cărţi din hârtie reciclată 100%, iar împreună cu City Garden, toţi cei care vor trece pe Strada Lipscani vinerea aceasta vor putea participa la atelierul Plantează o floare.

Bucureştiul copiilor

Tot vineri, începând cu ora 19.00, în Piaţa Constituţiei, Primăria Municipiului Bucureşti şi Apa Nova Bucureşti invită bucureştenii să participe la inaugurarea primei etape a proiectului Fântâni Arteziene Bucureşti.

Evenimentul este susţinut printr-un spectacol live multimedia de către Zoli Toth Project, în cadrul proiectului Bach in Showbiz, pe teme de muzică clasică, pop, rock, jazz şi folclor românesc, propuse de compozitorul Adrian Enescu.

rEvoluţia Muzicii Uşoare Româneşti

Concert în Piaţa George Enescu

Cel mai mare spectacol va fi organizat chiar de Ziua Bucureştiului, în 20 septembrie, începând cu ora 20.00, în Piaţa Constituţiei, unde rEvoluţia Muzicii Uşoare Româneşti va readuce în atenţia publicului generaţii diferite de artişti, care vor interpreta melodii româneşti de succes, lansate acum câteva decenii, dar şi hit-uri noi.

Pe scenă vor urca cei mai iubiţi artişti români, de la Corina Chiriac, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Cristi Minculescu, Horia Moculescu până la Loredana, Delia, Marius Moga, Smiley, What’s UP, Adda, Ştefan Banică Jr. şi mulţi alţii. Publicul va fi invitat să cânte odată cu artiştii De-ai fi tu salcie la mal, Strada Speranţei, Bună seara, iubite, Truli, truli, Frumoasa mea, Mă întorc la tine, mare albastră, Lalele, lalele, Acasă, Pe barba mea şi multe alte piese care au traversat anii şi au rămas vii în inima ascultătorilor.

iMapp Bucharest 555

Irina Sârbu

Tot sâmbătă, de la ora 23.00, Palatul Parlamentului va deveni un ecran gigant, pe care se va proiecta iMapp Bucharest 555, un spectacol multimedia unic în Europa, iar DJ Open Air Party va transforma Piaţa Constituţiei într-un club în aer liber.

La iMapp Bucharest 555 vor fi proiectate 5 show-uri a câte 5 minute şi 55 de secunde, pe cea mai impresionantă suprafaţă pe care o poate oferi o clădire. Deşi faţada Palatului Parlamentului a mai fost folosită pentru proiecţii, este prima dată când este încorporată într-un proiect de video-mapping, care presupune o imagine 3D complexă, ce animă prin forme şi culori suprafaţa clădirii, folosind fiecare element arhitectonic pentru a personaliza şi reinterpreta aria gigantică a construcţiei, de aproximativ 20.000 de metri pătraţi. Selecţia echipelor de artişti a fost efectuată în urma unui concurs desfăşurat pe site-ul oficial al evenimentului, la care au participat echipe de artişti din întreaga lume. Dintre participanţi au fost selecţionate 5 echipe cu un portofoliu deosebit, cărora li s-a oferit posibilitatea de a-şi transforma ideile şi viziunea în realitate, printr-un show de excepţie. După ce vor avea loc toate cele 5 video-mappinguri, unul dintre ele va fi desemnat favoritul publicului, în urma unui vot prin sms, în timp real.

Zoli Toth, Bach in ShowBiz

Astfel, începând cu ora 23.05, show-ul debutează cu echipa Maxintensity din Ungaria, urmată de echipa The Macula – Cehia, echipa Damien Fountain din Franţa, Les Ateliers Nomad din România şi se încheie cu proiecţiile echipei SevenZero din Polonia.

După iMapp Bucharest 555, tot în Piaţa Constituţiei va avea loc, începând cu ora 24.00, DJ Open Air Party, eveniment ce-i aduce pe aceeaşi scenă pe Isabella, The Machine Summers of Florence & The Machine şi Whoo Kid (Official DJ of 50 Cent). În încheierea show-ului oferit de cei doi artişti internaţionali va mixa DJ Nico de Transilvania, ambasador al Last Night a DJ Saved My Life (proiect prin care cei mai importanţi DJ din lume sărbătoresc ziua de 21 septembrie, Ziua Păcii).

Târgul Bucureştiului în Cişmigiu

Bucureştii lui Caragiale

De Zilele Bucureştiului, în Parcul Cişmigiu, unul din punctele de referinţă ale Capitalei, vor avea loc Târgul Bucureştiului şi spectacole în aer liber, susţinute de minorităţi şi comunităţi naţionale (armeană, maghiară, greacă, italiană, rromă, turco-musulmană, germană, evreiască), precum şi de artişti îndrăgiţi.

În intervalul 10.00-22.00, vizitatorii sunt aşteptaţi cu o gamă diversă de produse, de la obiecte ale meşterilor populari la cele aparţinând tinerilor creatori autohtoni, iar în zona culinară, culturală şi socială acestora li s-a pregătit un spaţiu alternativ de relaxare şi de petrecere a timpului liber, în natură, alături de familie şi prieteni.

Marius Mihalache, Back to Swing

Sâmbătă, 20 septembrie, începând cu ora 15.00, va avea loc Parada costumelor de epocă, urmată de un spectacol de magie TeO Magic Show, iar de la ora 18.00, timp de jumătate de oră, se va desfăşura deja legendara Bătaie cu Flori.

Începând cu ora 16.45, spectacolele artistice vor debuta cu Opera Comică De la Hora Mărţişorului la Căluşari, urmată de minorităţile aromână, rromă, greacă, italiană, maghiară, turco-musulmană, germană, evreiască, iar de la ora 20.00 până la 21.15, va urca pe scenă orchestra Valahia, cu Andreea Haisan, Gheorghiţă Nicolae, Marioara Man Gheorghe şi Maria Dragomiroiu.

Duminică, 21 septembrie, Târgul Bucureştiului continuă cu zona culinară, culturală, atelierele interactive, parada costumelor de epocă şi Bătaia cu flori. Începând cu ora 17.00, programul artistic va debuta cu un spectacol susţinut de grupul Trei parale, urmat de Midnight Colors, Anton Pann Ensemble, iar de la 18.50 vor urca pe scena din Cişmigiu Ozana Barabancea & Band, urmată de Silviu Biriş şi Band Bucureşti, Maria Buză şi Taraful George Pătraşcu, Irina Sârbu & Band şi Marius Mihalache – Back to Swing.

Festivalul Folk You!

Isabella Summers de la Florence and the Machine

Sâmbătă, 19 septembrie, şi duminică, 20 septembrie, în intervalul orar 19.00-23.00, în Piaţa George Enescu se va desfăşura Festivalul Folk You!.

În cele două zile de festival vor urca pe scenă Vama, Pasărea Rock, Antract, Nicu Alifantis, Taxi, Florin Chilian şi Alexandru Andrieş.

Muzică alternativă la Universitate

Moment din Festivalul Bucureştii lui Caragiale

Vineri, 19 septembrie, în Piaţa Universităţii (esplanada cu statui), va avea loc un concert de muzică alternativă cu cele mai cunoscute trupe româneşti ale momentului: The Speakers, The Amsterdams, Les Elephants Bizarres, Luna Amară, Omul cu Şobolani şi Alternosfera.

În perioada 19-28 septembrie, esplanada cu statui se va transforma într-un spaţiu expoziţional, care va găzdui o instalaţie de artă contemporană – Feed me! – a artiştilor Marilena Oprescu Singer şi Radu Pop. Proiectul va parcurge apoi un traseu itinerant în străinatate, urmând să ajungă printre altele şi la Centrul Ars Electronica din Linz.

Bucureştiul dansează în centrul istoric

Ştefan Bănică Jr

Nu putea lipsi nici centrul istoric din sărbătorirea Zilelor Bucureştiului. Astfel, timp de trei zile, intersecţia străzilor Lipscani şi Eugen Carada se va transforma într-un ring de dans în aer liber. Artiştii invitaţi vor dansa pe ritmuri latino şi vor susţine cursuri pentru cei ce doresc să înveţe tainele coregrafiei.

Simbolurile Bucureştiului, la Palatul Brâncovenesc

Smiley

Şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti din Mogoşoaia participă la sărbătoarea Zilele Bucureştiului cu evenimente la care sunt invitaţi copii din şcolile bucureştene şi din centre de plasament, care vor participa la ateliere de creaţie, susţinute de artişti plastici. Tot pentru copii se vor organiza un minicircuit de Formula 1, sub formă de competiţie cu premii, şi jocuri interactive susţinute de actori profesionişti. De asemenea, bucureştenii vor fi invitaţi în curtea palatului la teatru, precum şi la concerte în aer liber. Curtea palatului va fi decorată cu o pictură 3D supradimensionată care va înfăţişa imagini din trecutul Bucureştiului, din prezent şi o proiecţie a Bucureştiului în viitor.

Duminică, 21 septembrie, începând cu ora 17.00, va avea loc un recital ADDA, iar de la 17.30, se va juca piesa de teatru 5 femei de tranziţie de Rodica Popescu Bitănescu. Spectacolul este urmat (în intervalul 19.15-19.45) de un concert Byron şi de un recital Nightlosers, care va începe la ora 19.50.

Forumul elevilor, la Palatului Copiilor

Spectacolul Cinci Femei în Tranziţie, programat la Palatul Mogoşoaia

Cu ocazia Zilei Elevilor Bucureşteni, la Palatul Copiilor, va avea loc Forumul Elevilor. Evenimentul va reuni reprezentanţii liceelor bucureştene, iar elevii vor participa la workshopuri de dezvoltare şi consiliere personală.

Bucureştii lui Caragiale

Anul acesta, cea de-a treia ediţie a Festivalului Bucureştii lui Caragiale, care se desfăşoară în perioada 28 iunie – 14 septembrie, a fost dedicată aniversării a 555 de ani de atestare documentară a Bucureştiului. Spectacolele de teatru în aer liber pregătite în cadrul evenimentului au însumat 32 de titluri şi 139 de reprezentaţii, scenografii ce au încântat publicul de-a lungul timpului, dar şi actori renumiţi, acrobaţi, dresori, echilibrişti şi iluzionişti.

ArCuB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. De la teatru şi muzică, până la arhitectură, pictură şi carte, ArCuB reprezintă arta şi cultura Bucureştiului, colaborând cu organizaţii şi instituţii de profil şi sprijinind totodată proiecte iniţiate în parteneriat.

ArCuB este organizatorul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, şi al festivalului de muzică clasică Bucharest Music Film Festival.

În fiecare an, ArCuB se implică în peste 150 de evenimente culturale, al căror public depăşeşte 2 milioane de participanţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.