S-a mărit un tarif în energie! Ne atinge la factură

UPDATE Majorarea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem va avea un efect redus în privinţa costurilor cu energia electrică suportate de utilizatori, în cazul unui consum casnic anual de 1 – 1,5 MWh creşterea facturii anuale fiind de maximum 3,7 – 5,5 lei/an, informează Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE).

„Creşterea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem este de 3,67 lei/MWh, de la 9,17 lei/MWh, valabil pe perioada 1 ianuarie-31 mai 2024, la 12,84 lei/MWh, valabil începând cu data de 1 iunie 2024. Având în vedere ponderea foarte mică a tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem în preţul final facturat utilizatorilor, majorarea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem va avea un efect redus în privinţa costurilor cu energia electrică suportate de utilizatori. În cazul unui consum casnic anual de 1-1,5 MWh, creşterea facturii anuale ca urmare a creşterii tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem va fi de maximum 3,7-5,5 lei/an, respectiv 31 bani/lună – 46 bani/lună. Majorarea tarifului nu are efect asupra facturilor consumatorilor casnici, pentru care preţul energiei electrice este plafonat”, precizează ANRE.

Potrivit sursei citate, tariful pentru achiziţia serviciilor de sistem acoperă costurile Transelectrica S.A. cu achiziţia de rezerve de capacitate, care se realizează în regim concurenţial, respectiv de pe piaţa serviciilor de sistem, de la furnizorii de servicii calificaţi. Achiziţia acestor servicii este obligatorie pentru asigurarea funcţionării sistemului electroenergetic în condiţii de siguranţă.

În perioada aprilie – mai 2024, preţurile de achiziţie pentru rezervele de capacitate au înregistrat o creştere semnificativă faţă de anul 2023 şi primul trimestru al anului 2024, subliniază ANRE.

„Această creştere a condus la majorarea semnificativă a costurilor operatorului de transport şi de sistem faţă de costurile prognozate la 1 ianuarie 2024, prognoză realizată pe date istorice. Astfel, diferenţa dintre costurile cu achiziţia rezervelor de capacitate realizate în lunile aprilie-mai şi cele prognozate s-a ridicat la nivelul de aproximativ 75 milioane lei. Majorarea tarifului pentru achiziţia serviciilor de sistem asigură recuperarea de către Transelectrica S.A. a diferenţei înregistrate antemenţionate, până la sfârşitul anului 2024”, se mai arată în comunicatul autorităţii de reglementare.

În funcţie de evoluţia preţurilor de achiziţie pentru rezervele de capacitate, tariful aferent acoperirii acestor costuri ar putea fi modificat din nou începând cu 1 septembrie 2024, a anunţat ANRE.

Informaţiile iniţiale

Transelectrica, operatorul rețelei de transport și al Sistemului Energetic Național, a anunțat o majorare a tarifului pentru serviciile de sistem cu 40%, începând cu data de 1 iunie. Conform informațiilor transmise Bursei de Valori București, noul tarif este de 12,84 lei/MWh, comparativ cu 9,17 lei/MWh (fără TVA) cât era înainte de această dată.

Majorarea acestuia a fost impusă de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial la 30 mai.

Transelectrica a comunicat că modificarea tarifului a fost necesară din cauza abaterilor semnificative de la prognozele inițiale care au stat la baza aprobării tarifului din ianuarie 2024, conform reglementărilor emise de ANRE. Această majorare a fost acordată excepțional, la cererea Transelectrica, deoarece prețul energiei pentru serviciile de sistem a fost mai mare decât estimările inițiale ale ANRE sau cererea de energie electrică a crescut semnificativ față de previziunile inițiale.

ANRE poate revizui tarifele în timpul anului conform metodologiilor sale, stabilind noile tarife la cererea justificată a Transelectrica. Tariful pentru serviciile de sistem reprezintă o componentă importantă a facturii de energie electrică plătită de consumatorii din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4682 Articole
Author

16 Comentarii

 1. de ce a fost aprobata majorarea? la apa nova cresc tarifele de la luna la luna… elctricitatea scade pe bursa dar creste pretul pentru consumatori…

  guvern de rahat, anre de rahat ca orice mizerie care regelementeaza fura, cred ei, destept si oamenii nu baga de seama… exista intelegeri intre guvern si furnizori pe spatele consumatorilor, mai ales pe spatele populatiei.

 2. Bine că la Cotroceni și la casa familiei cu (editat) de la Sibiu, baga ieftin,

 3. Oaaauuu bre,.. La ukrani și moldoveni o dai gratis ?? Noi avem de plată ceea ce risipiți și furați pentru existența borfașilor, clienții politici..Tupeu și mizerie maximă.. De fapt cine o va putea plăti ?? Sau mărești pensiile tot cu 40 %

 4. N-ati vrea sa publicati numele si adresele astora de la ANRE? Sa-i colindam seara.

 5. asta este un guvern de kko, care ia si ultima piele de pe romani. MAjoareaza tarife la curent pt a spori inflatia si a da lefuri nesimtite oamenilor pe care i-au angajat pe pile la transelectrica si care le intorc parandaratul. In curand urmeaza sa creasca si accizele la benzina cu vreo 30-35 de bani pe litru pentru a mari si mai tare preturile la toate marfurile si a duce inflatia la cer.
  tradatori de tara si nesimtiti, asta sunt alde marcel si nicu!!! se dau interesati de soarta romanilor, dar dau cu o manuta si iau cu sapte labe! oarba dupa ei si ciracii lor comasati si imbuibati!

 6. Și nu-i așa , asasinul energiei electrice Virgil Popescu ,se afla pe listele cancerului PNL la europarlamnentare ,care mai vrea să fie votat ,să mai des niște legii anti cetățean și anti românii , ăștora le trebuie un șut năpraznic in dos ,până la groapa de gunoi a istoriei, rușine alogeni trădători ce sunteți

 7. Nu prea bagă ieftin la Sibiu, și electrica pentru derutare scoate facturi jumătate de lună la preț cât plăteai pe o lună și nu sesizezi că practic plătești dublu. Și factura are o șmecherie de derutare de o ticăloșie fără margine prin enumerarea a 100 de poziții cu: Componenta achiziție estimat anterior, Componenta de achiziție plafonat, Componentata de achiziție plafonat estimat anterior, Componenta de achiziție estimat anterior, Componenta furnizare, Componenta furnizare estimat anterior, Tarif distribuție factură curentă, Tarif transport introducere în rețea factură curentă,(bagă în rețea facură???), Tarif introducete în rețea estimat anterior, Tarif extragere EE din rețea factură curentă, Tarif extragere EE din rețea estimat anterior, Tarif administrare sistem servicii sistem factură curentă, Rezervare, Rezervare estimat anterior, Energie activă preț furnizare suma celor 71 poziții enumerate, Contribuție cogenerare factură curentă, Contribuție cogenerare estimat anterior, Certificate verzi factură curentă, certificate verzi estimat anterior, Accize consum necomercial, Accize consum necomercial estimat anterior adică până la poziția 101. Și final la 102 Total energia electrică activă consimată Preț Final Facturat suma celor 101 poziții!!! ANPC cine toate astea, să vedem cât e piramida ce huzurește pe energia electrică produsă de stat și din câte locuri se fură?

 8. Deșteptați-vă și numai votați canaliile din partidele care ne-au condus până acum!

 9. Unde-i piticul cracanat să-l înjure pe Putin? Hai piticule, cracanat ulei, dai lui Vologda în cap și coamă să vadă stele.. Numai el poartă vina la ceea ce se ridică 🤣🤣Sau nu se ridică? La europarlamentare vina cu flori.. Desigur ca și Sandu va ridica tarifele căci n-are încotro. Privesc la jurnal cum anunță creșterea prețurilor:mâne cresc prețurile la combustibil.. La care și cu cât nu spun căci numai injuraturi prin comentarii..

 10. Mai oameni buni, voi nu ati citit facturile „subventionate” de gaz si electricitate din ultimii ani? Era o mizerie mafiota din banul public, deci si din buzunarul vostru! Guvernul „subventiona” energia, adica mafiotii din servicii care controleaza energia isi umpleau buzunarele in timp ce politicienii pnl si psd isi luau partea. Oamenii simpli si de buna credinta se bucurau ca vezi Doamne ce „generos” este psd si pnl ca le da „subventii”…Ei, s-a terminat cu „subventiile” pentru ca sunt multe scandaluri sri-iste…Asa ca veti continua sa platiti mafiotii, dar de data asta direct. Singura solutie de iesire din mafia asta este nationalizarea productiei si distributiei de gaz si electricitate. Abia atunci veti plati de zece ori mai putin si vor ramane si bani pentru plata datoriei externe a Romaniei.

 11. Și asta nu e tot. Tot în factură tabel IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI ÎN ANUL 2022.
  Emisii specifice CO2
  Clienți finali casnici beneficiari ai serviciului universal, Emisii specifice de CO2: 295, 43 g CO2 / kWh CO2
  Clienții finali non-casnici în regim de ultimă instanță: 233,9 g CO2 / kWh
  Clienți finali alimentați în regim concurențial: 225,03 g CO2 /kWh. Și tot așa zu Deșeuri radioactive 0,00058 g /kWh.
  Așa aflăm că ne împărțim în “clienții casnicii” Beneficiem de SEVICIU UNIVERSAL!!!, clienți non-casnici în regim de ultimă instanța (???) și clienți în regim concurențial. Și pentru noi clienți casnici fiindcă aprindem becul, facem mâncare, mai dăm o gaură cu bormașina, tundem iarba kW nostru, din aceeași rețea, are cele mai multe emisii specifice de CO2 (Fie iertată Elena codoi). Adunați KW consumați pe 2022 înmulțiți cu 296,43 și veți afla că la un consum de 2000 kW/an sunteți vinovat în fața planetei și a omenirii de 600 mii de grame CO2 adică 0,6 tone CO2. Vai, Vai! A, nu trebuie să economisiți ci doar să mai platiți o taxă ticăloasă gen TVA pe curent, pe gaz, pe benzină ca verzii de la Bruxelles să aibă din ce salarii într-o zi cât voi plătitorii de taxe într-un an. La vot români pentru grijulii europarlamentari de soarta planetei. De soarta voastră să aveți grijă singuri, că utopia comunismului e de tristă amintire.

 12. Și asta nu e tot. Tot în factură tabel IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI ÎN ANUL 2022.
  Emisii specifice CO2
  Clienți finali casnici beneficiari ai serviciului universal, Emisii specifice de CO2: 295, 43 g CO2 / kWh CO2
  Clienții finali non-casnici în regim de ultimă instanță: 233,9 g CO2 / kWh
  Clienți finali alimentați în regim concurențial: 225,03 g CO2 /kWh. Și tot așa zu Deșeuri radioactive 0,00058 g /kWh.
  Așa aflăm că ne împărțim în “clienții casnicii” Beneficiem de SEVICIU UNIVERSAL!!!, clienți non-casnici în regim de ultimă instanța (???) și clienți în regim concurențial. Și pentru noi clienți casnici fiindcă aprindem becul, facem mâncare, mai dăm o gaură cu bormașina, tundem iarba kW nostru, din aceeași rețea, are cele mai multe emisii specifice de CO2 (Fie iertată Elena codoi). Adunați KW consumați pe 2022 înmulțiți cu 296,43 și veți afla că la un consum de 2000 kW/an sunteți vinovat în fața planetei și a omenirii de 600 mii de grame CO2 adică 0,6 tone CO2. Vai, Vai! A, nu trebuie să economisiți ci doar să mai platiți o taxă ticăloasă gen TVA pe curent, pe gaz, pe benzină ca verzii de la Bruxelles să aibă din ce salarii într-o zi cât voi plătitorii de taxe într-un an. La vot români pentru grijulii europarlamentari de soarta planetei. De soarta voastră să aveți grijă singuri, că utopia comunismului e de tristă amintire.

 13. @Cosmin Pam Matei
  -S-ar putea să te atingă la fractură,

  Arhiepiscopul Calic, la Spitalul Floreasca. Ce-a păţit de fapt
  http://www.cotidianul.ro › arhiepiscopul-calic-internat-ce-a-patit-de-fapt
  acum 3 zile · Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Calic, se află internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, el prezentând fractură de rotulă, …

  -si maleolă!

 14. in timp ptr „casa boborului” si-au tras energie ieftina ,fraierilor=voi care trebuie sa-i votati le vor umfla facturile ca invitatie sa nu mai votam pe nimeni … sa se certe toti intre ei si sa faca coalitie din foarte putini!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.