Falsul război

Ofensiva ucraineană în regiunea rusa Kursk durează de o săptămână, iar forțele ruse lupta încă împotriva trupelor ucrainene. Potrivit Bloomberg, guvernatorul din Kursk i-a arătat președintelui Vladimir Putin că forțele ucrainene au ocupat 28 de sate și orașe. 120.000 de persoane și-au părăsit locuințele și alte 60.000 așteaptă să fie evacuate.

Oficialii de la Kiev spun că Ucraina a ocupat circa o mie de kilometri pătrați din teritoriul rus. Serviciul secret ucrainean (SBU) spune că Rusia încearcă să acuze în mod fals armata ucraineană de crime de război. Ministrul ucrainean al Apărării a declarat că poartă discuții cu omologul său francez, pentru ca Parisul să renunțe la interdicția folosirii de către forțele ucrainene a armamentului fabricat în Franța pentru a lovi pe teritoriul Rusiei și alte obiective decât cele folosite de Rusia pentru a ataca teritoriul ucrainean. Pentagonul a declarat deja că această interdicție a fost ridicată de partea americană. O asemenea evoluție poate duce la situația în care Kremlinul poate considera că atacul ucrainean este o ”amenințare existențială”, ceea ce ar permite mobilizarea forțelor strategice.

Luni, președintele Putin a făcut primele declarații publice detaliate despre ofensiva ucraineană. El a arătat că acum nu vor putea avea loc discuții cu Kievul pentru reglementarea conflictului. ”Este limpede că regimul de la Kiev a refuzat propunerile noastre pentru o soluționare pașnică. Inamicul, cu ajutorul stăpânilor săi occidentali, duce un război împotriva noastră. Vestul se folosește de ucraineni pentru a duce acest război, iar Ucraina încearcă să-și îmbunătățească poziția pentru negocieri. Însă despre ce negocieri putem vorbi cu oameni care lovesc civili in mod deliberat, infrastructura civilă sau încearcă să amenințe facilitățile nucleare. Ce putem discuta cu ei?”, a spus Putin.

Ofensiva ucraineană se apropie de orașul Kurceatov, din apropierea Kurskului, acolo unde se află o centrală nucleară. Pe de altă parte, duminică, la centrala nucleară Zaporoje, ocupată de forțele ruse, a izbucnit un incendiu. După ce Rusia a acuzat că forțele ucrainene au lovit centrala cu o dronă, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat că securitatea nucleara nu a fost pusă în pericol și că ar fi fost vorba despre niște anvelope incendiate în incinta centralei.

 

Pe 6 august, atunci când a început ofensiva ucraineana în Rusia, părea să fie o nouă incursiune a unei miliții anti-Putin adăpostită în Ucraina. Însă operațiunea este asumată de armata ucraineană, iar ”amprentele președintelui Zelenski sunt peste tot”, după cum scrie Michael Clarke, profesor la King’s College London, întru-n articol publicat de The Times. ”Având in vedere problemele de personal ale armatei, ucrainenii au fost ezitanți. Însă Zelenski încearcă cu disperare să schimbe narațiunea că Ucraina pierde războiul. Succesele din Marea Neagră împotriva forțelor ruse din Crimeea nu atrag atenția lumii, care vorbește mai mult despre cum armata Ucrainei este în retragere în estul țării. Zelenski vrea să schimbe această dinamică. Noua strategie este concepută în stilul său: este riscantă și curajoasă”.

Rusia nu a fost invadată nici măcar un metru începând din 1941. Imaginile din Kursk sunt șocante pentru publicul rus. ”Unii lideri NATO nu se simt deloc bine să vadă echipamente NATO folosite pe teritoriul Rusiei – o altă linie roșie care a fost depășită. Dacă Ucraina ar fi cerut această permisiune înaintea ofensivei, nu ar fi obținut-o. De aceea au lansat ofensiva în mod surprinzător”, arată The Times.

”Kievul este pregătit să riște viața puținilor soldați și echipamentele de care ar avea nevoie pentru a se apăra în Donbas. Spre deosebite de debarcarea de la Incheon, din timpul Războiului din Coreea, aceasta contraofensivă ucraineană nu va schimba dinamica războiului. În schimb, succesul ei se va măsura în prețul pe care îl vor plăti rușii pentru recuperarea teritoriului ocupat. Dacă lupta va dura mult și prețul va fi mare, forțele ucrainene ar putea să simtă niște beneficii disproporționate pe un alt front al războiului”.

”Liderii politici, de regulă fără experiență militară, trebuie să ia decizii strategice, iar comandanții militari trebuie să le pună în practică. Când Zelenski, un comic devenit politician, a apărut pe o stradă din Kiev, la câteva ore de la invazia rusa din 2022, și a declarat că nu pleacă nicăieri și ca Ucraina va lupta, el a luat cea mai mare decizie strategică din viața sa. Acum, odată cu ofensiva în Rusia, a luat a doua mare decizie strategică, poate și mai riscantă” scrie Clarke, pentru The Times.

 

În presa internațională au început să se facă și comparații între atacul ucrainean în regiunea Kursk si contraofensiva germană din Ardeni, din decembrie 1944. Unele detalii – elementul surpriză, războiul electronic al Ucrainei (similar cu operațiunile speciale cu jeepuri și uniforme britanice și americane care să deruteze forțele aliate), defensiva rusă rarefiată și asigurată de trupe cu experiență redusă în luptă (similar cu ignorarea de către comandanții aliați, la cel mai înalt nivel, a pericolului unei ofensive germane în Ardeni care să repete atacul de succes din 1940 și trimiterea în linia întâi a unor trupe neexperimentate).

Însă scopul de atunci al Wehrmachtului era să rupă liniile britanice și americane, să ocupe portul Anvers pe unde se făcea aprovizionarea lor, să împingă armatele aliate spre ocean, pentru ca Germania nazistă să-și creeze condiții pentru a negocia o încetare a focului în Vest, urmând a se concentra strict pe frontul de Est. Obiectivele ucrainene de acum sunt mult mai limitate – să ocupe și să mențină cât se poate de mult ocupația asupra unei porțiuni dintr-o regiune rusă de graniță. Scopul final sunt tot negocierile cu inamicul, dar Ucraina nu poate spera să învingă acest inamic. Singura mare asemănare între cele doua operațiuni militare este că ambele au implicat o doză foarte mare de risc strategic și politic.

 

În schimb, putem compara nu numai contraofensiva ucraineana din aceasta vară, ci întregul război, începând chiar din 2014, cu etapa ”războiului ciudat” sau a ”falsului război” a celui de Al Doilea Război Mondial, de la prăbușirea Poloniei, în septembrie 1939, și până la ofensiva în Vest a lui Hitler, în primăvara următoare. Sintagma ”phoney war” a fost inventata de presa americană, care dorea să sublinieze astfel lipsa de autenticitate a războiului, căci între armatele franco-britanice și cea germană nu s-a dat nicio bătălie mare. În accepțiunea jurnaliștilor, militarilor și politicienilor vremii, trecuți prin ororile Primului Război Mondial, războiul presupunea mari bătălii, sânge și distrugeri.

Pentru Occidentul actual, condus vreme de generații o elită managerială de războinici din fotoliu, fără memoria unui mare conflict, cu singura experiență a frontului dată de operațiuni ale unor armate ultramoderne împotriva unor miliții încălțate în șlapi bântuind deșertul, adevăratul război este cel economic, în care armatele și diviziile sunt băncile, bursele și fondurile de investiții, în care cucerirea înseamnă controlul strategic al economiilor și, implicit al deciziilor politice ale altor state, în care strategiile țin de impunerea unui anumit model de organizare a muncii, de înlocuirea unui model social cu altul, tranziție energetica, lupta cu schimbările climatice, ”diversitate, echitate, incluziune”, rescrierea istoriei, iar soldații sunt toți cetățenii, primii care se confrunta cu presiunile economice și efectele ingineriei sociale.

Războiul din Ucraina este un ”război ciudat” pentru vremurile actuale tocmai pentru că este un război în care se varsă sânge și pentru că este un interludiu într-un conflict economic mondial. Că Statele Unite și aliații vestici fac acum în mod deschis ceea ce în timpul războiului sovietic din Afganistan CIA făcea în secret și cu mari costuri – aprovizionarea cu arme occidentale a dușmanului dușmanului Vestului – este o altă ciudățenie a acestui ”război fals”. La fel ca și costurile uluitoare în Vest, contrare oricărei logici a unui război autentic, a unui obuz de 155 mm, pentru a nu mai vorbi despre blindate, rachete balistice tactice și de croazieră – costuri care sugerează ca o miză a ”războiului ciudat” este ridicarea unor sectoare economice și profitul, mai degrabă decât o victorie militară clasică, la fel ca și în cazul războaielor fără sfârșit din Afganistan și Irak.

La fel ca în 1939-1940, ”războiul fals” aduce o mulțime de activități în spatele cortinei care nu prevestesc nimic bun. Atunci, un ofițer german de stat major a suferit un accident ciudat care a schimbat radical planurile războiului la Berlin. Doar timpul va putea arăta în ce măsură ”accidentele ciudate” de acum (începând cu războiul cultural din Vest, o pandemie care a încetat ca la ordin, odată cu declanșarea războiului din Ucraina, eternizarea la putere a președintelui Chinei, revolta mercenarilor ruși împotriva regimului, evoluțiile politice fără precedent din SUA, de la retragerea candidatului democrat la președinție și până la glonțul care a trecut pe la urechea oponentului său) vor determina deznodământul marelui război. Ardenii erau de netrecut în concepția franco-britanică de atunci, după cum acum ”grădina democrației” este socotită imbatabilă.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20

40 de Comentarii

  1. Bravo Ucraina nu sunt 3 tari in lume care ar fi putut sa faca asta …da echipamentele nu sunt ale lor dar oamenii sunt .
    Acum insa cine si-ar fi imaginat revolutia dronelor pe campul de lupta acum 2-3 ani ?! Daca nu erau dronele astea superioritatea masiva a rusilor si-ar fi spus mult mai auzit cuvantul ..

  2. Asta-i aberatia , dupa 2 ani de invazie sa pretinzi ca esti atacat !!

  3. Nu se stie cum va evolua situatia strategica-mi-ar placea o invaluire a liniilor rusesti din zona Harkiv-dar pentru asta sunt necesare forte si resurse suplimentare.Eu cred ca ucrainienii si-au facut urmatorul rationament;Sumy e oricum atacat zilnic de peste granita,si in concluzie e necesar sa mentinem trupe pe aceasta frontiera.Atunci, macar sa fie in teritoriul inamic.Mult succes,Ucraina!!!

  4. Acum cred tot mai mult ca si rusii vor marsa pe directia conventionala a conflictului pentru ca deja si-au asumat costuri foarte mari aftel faceau ceva mai radical de la inceput …
    Insa din nou cred ca nu se vor multumi cu putin si pretentiile tot vor creste si vor creste pe masura ce conflictul dureaza si se intensifica .
    Mai grav pare sa fie o incurajare a Iranului sa actioneze si sa deschid un nou front de conflict major implicand direct tari in Orientul Mijlociu …
    Cel mai probabil la presiunea rusilor au refuzat iranienii o oferta buna economic pentru ei ..

  5. Ce să faci când te trezești dimineața ca Napoleon la Moscova și vrei să spargi 4 ouă la jambonul de sub șaua lui Marengo? Ieși pe strada principală în Kursk și vezi prin curți de ceva găini pe cuibare din căști Wermacht de acu 83 de ani..

  6. Fără ajutorul SUA acordat ucrainenilor ei nici nu îndrăzneau să ucidă rușii în Donbas.. SUA pune la dispoziția armatei ucrainene imagini din cosmos ei rezultatele cercetării de la dronele ce zboară deasupra Mării Negre..

  7. Se va intampla ceva la un moment dat. Mie imi pare rau ca ucrainenii nu s-au trezit mai devreme sa faca o miscare de genul asta. Nu-s de acord deloc cu paradigma razboiului, dar in cadrul ei e bine ce fac ucrainenii.

  8. Cata tarie de caracter iti trebuie sa marsaluiesti prin satele alea si sa protejezi civilii- avand in spate imaginea Bucha si altele asemenea. Iar cracaniciul atomic spumega la tv ca „ucrainienii au atacat civili”.

  9. Deduska zaharoava cică bea borșul ca pe apă acum . A ajuns să vorbească singură și ceartă borcanul că poate e spart la fund. Bag sama că nu mai ajung rușii anul ăsta cu caiacele pe Potomac cum promitea taica volodea.Si bietul Kutsznetov fumegă greu ! ?

  10. Nu este nici un fals razboi. Este in fapt un razboi adevarat dus de Satan USA si Satan UE bratele inarmate Oultei Mondiala Khazare care doreste sa intre in posesia bogatiilor minerale ale Rusiei evaluate la peste 13.000 miliarde de dolari ce zac in subolurile ei. In momentul cand Satan Nato va intra pe fata in Urcacania pentru a lupta impotriva rusilor, acest razboi va trece in faza apasarii Butonului Rosu. La sfarsitul caruia atat Satan USA, Satan UE si Satan OMK nu vor mai exista pe suprafata Terrei. Aliliua.

  11. De parca rusii or sa negocieze cata vreme ucrainenii au zone din Kursk.

  12. Un recitator corect din fitzuica oracolelor avea obligatia sa sanctioneze mistificatorul care-l face pe EROUL NATIUNII si STATULUI SUVERAN Ucraina „comic”, SUA fiind condusa in trecut de ILEGALI ACTORI, GENERALI si SEFI CIA, precum Rasputin sefu KGB!!!

  13. FALSUL RĂZBOI IN CARE MOR SI SUFERA OAMENI ADEVĂRAȚI!iar guvernanții români vor sa mai recruteze și în România niste carne de tun tânără numai buna de trimis la macel artificial!

  14. Marea problema atunci cand te duci sa o dai altuia e ca poti sa ti-o incasezi. Mai cheama ala inca 2-3 si apoi ti-o iei de nu stii ce e cu tine. Si acum Rusia e singura impotriva tuturor… o cam incaseaza Rusia rau rau de tot.Asta ma bucură enorm.

  15. Deocamdata noua ofensiva ucrainiana este invalurita in secret,putine lucruri sunt scoase la iveala,dar un fapt e important : unitati de geniu,care insotesc miile de soldati ucrainieni au un singur scop :fortificare si minare, deci va fi o poveste lunga.

  16. Lui esop 13:36..
    În Bucea a fost o provocare mediatică.. Nici până acum ONU, la cererea rușilor, n-a primit listă victimelor de acolo.. Ucrainenii au adus cadavrele din toată Ucraina pentru a filma un „masacru”!!.. Zilele trecute,un cetățean ceh,a fost judecat la el acasă pentru jaf în timpul luptelor de la Bucea.. El a și povestit despre acel spectacol mediatic a lui Zelendchyi..

  17. P. este nevoit să ia decizii, chiar dacă încearcă să-i responsabilizeze public ministrii sai, prin scenete jucate în față TV. De aceea, el va încerca să vândă din nou rușilor teza războiului din Ucraina că pe unul ‘de apărare, dar nu se poată pretinde victorios, cu dosul in flacari.

  18. Problema rușilor e imensă.
    Singura lor tactică de succes a fost să distruga tot, sate,orașe in ruină.
    Acum să vedem dacă iși distrug și localitățile lor.

  19. Dintr-un punct de vedere, rușii seamănă cu arabii: declanșeaza un război și dacă nu le iese , încep să acuze adversarul de crime de război.Au luat Crimeea, și dacă au văzut c-a fost ușor, s-au lăcomit Sunt de acord cu putin că n-a fost respectat acordul de securitate însă de aici până la război a fost doar incompetența lui.Cu nemaipomenitu-i FSB Zelenski nu avea voie să se întâmple.Nu trebuie sa moară lumea pentru că lideru-i un prostovan infatuat.

  20. Nici acuma nu recunoașteți că toată treaba e circ, specatcol media, adică teatru de război.

  21. Cea mai mare tâmpenie a lui Zele! Opinia mondială s-a sucit împotriva Ucrainei! Nici dracu nu-i va mai acorda sprijin!

  22. dupa cum s-a vazut rusii bat doar pozitile statice. Cu ei pierzi milimetru cu milimetru daca stai in aparare. Au o tactica bazata pe bombardament si inaintare la pas in teritoriile distruse bazata pe productia de proiectile ieftine si infanteristi dispensabili.
    ucrainienii care ataca vor avansa pana li se termina proviziile si elanul si se vor retrage.Poate reusesc sa distruga ceva din liniile de aproviziobare rusesti

  23. ” Obiectivele ucrainene de acum sunt mult mai limitate ”

    nu e adevarat:
    au trecut LINIA ROSI,
    „ucraina” tot zgandere ursu…

    Russia,USA,China:
    „cand 2 se bat al 3lea castiga”

    -daca Russia dă bombitza
    China e prima ingrijorata….

  24. Spune trolu viareg ca „totusi (rusii) nu se vor multumi cu Putin” pentru ca „nu a fost radical (ca de obicei) de la inceput”…Ceea ce
    in traducere libera inseamna ca regreta, trolu, ca nu a dat Putin/putzin de la bun inceput cu nucleara si nu cu conventionala…

  25. Temerea mea este că Putin nu va mai aborda diplomația războiul clasic și că va trece la unul decisiv și că acele trupe din teritoriul rus sunt de fapt trupe NATO mascate in uniformă Ucraineană,mă surprinde ura cu ,care se vorbește aici și cum mulți viteji din spatele tastaturii vor război amplificat la scara mare ,așa cum vor și stăpânii lor ,unde ești sunt pălmași din postura de trolii de serviciu,cineva își dorește un război mondial ,îmi este teama pentru noi că țara ,că nimeni nu ne va apăra și vom fi abandonați după modelul Afganistan

  26. Nu intrați pe fenta aruncata, sunt peste 44 de locații(sate+orașe) ocupate și controlate de ukraineeni și ruși care lupta contra dictaturii rusnace, sunt mai mult de 1.000 km controlați, au ajuns aproape de centrul orasului Voronej și nu e bășcălie, veți auzi veștile pe micile ecrane în scurt timp. Zilele astea, ukraina au primit un lot uriaș de mașini tesla și încă un model(toate dube cachi), toate funcționează pe electricitate sa se miste mai rapid pe teren.

  27. Șeful Comisiei pentru Apărare din Parlamentul german, Markus Faber, a declarat că operațiunea ucraineană reușită în regiunea Kursk ar putea fi de natură să pună bazele unor viitoare negocieri cu succesorul actualului dictator rus Vladimir Putin.Doamne ajuta Ucraina,prietena Romaniei!

  28. Ok de acord cu tine ,dar invers este valabil,adică România este prietena Ucrainei,in special a românilor din Cernăuți

  29. Am urmărit vizita lui Cosmin Avram la Kiev,săptămâna trecută.Un parc înțesat cu steaguri,fiecare steag cu portretul ostasului ucis.Asta înseamnă războiul! Bine,oricum se poarta un război împotriva noastră,mulți nu vor sa-l vadă. Ca nu suntem înlocuiți de steaguri,nici aia care mor la ATI după ce zeci de ani au îngroșat bugetul statului și la nevoie,este considerat povara și i se decide exit-ul.

  30. SUA si UE conform unor acorduri intre ele si tarile NATO si-au LIVRAT RECIPROC ARMAMENT GREU ULTRAMODERN, la modul eu iti livrez Abrams
    sau Leopard si tu livrezi STATULUI SUVERAN Ucraina CU TZARAITA transe din PROPRIUL ARMAMENT GREU VECHI de PATRUZECI DE ANI!!!
    Fostelor COLONII SOVIETICE li s-au livrat fiecareia cateva TANCURI ULTIMODERNE cu conditia sa LIVREZE STATULUI SUVERAN Ucraina TANCURI si ALTE TIPURI DE ARMAMENT GREU S-O-V-I-E-T-I-C tot vechi de 40 de ani!!! La fel in ce priveste avioane, rachete etc…
    Asa arata ajutorul militar al Occidentului, adica a ILEGALILOR…

  31. Putin putea respinge destul de ușor atacul din Kursk, dar a ales o variantă ingenioasă: Deoarece trupele de pe frontul ucrainean sunt majoritatea alcătuite din mercenari și tehnică de luptă NATO, i-a lăsat să înainteze pentru a-i prinde într-o ingenioasă capcană prin care să demonstreze cine este cu adevărat implicat în acest război !

    Credeți că degeaba a încredințat conducerea operațiunilor unui versat ofițer din forțele speciale ? 😎

  32. Pentru ucraineni, este o capcană militară și politică. Deja se gândesc să nu se afunde prea mult în ea.
    Pentru ruși, raportat la întregul front, sunt acțiuni de gherilă ale inamicului, cum a fost și „contraofensiva” de vara trecută.

  33. Con spune:
    14 aug. 2024 la 13:51
    Comentariul tău așteaptă moderare. Aceasta este o previzualizare; comentariul va fi vizibil după ce este aprobat.
    Nea Caline, ma intreb unde este axa cenzurii de vreme ce sunt cenzurat de ziarul dvs. Probabil axa a ajuns shi la Ziar, dar nu este corect.
    O zi buna.
    Con

  34. Anumite lucruri simple pot fi înțelese și de un ageamiu ca mine și asta fără a fi neapărat partizan ca unii comentatori.
    Când nu merge ideologicul (luați emisiunile tv ca exemplu) și nici economicul (deciziile bruxeleze) stăpânirea trece la represalii fizice (renunță la zăhărel și pune mâna pe băț).
    Ei cam asta s-a încercat și cu rusii. Or fi ei în fel și chip, dar nu poți să ignori un lucru și anume că se descurcă. Și din câte se observa au devenit experimentați la răspunsuri asimetrice cu eficacitate destul de bună la provocările ridicate de adversari.
    De exemplu s-a încercat prin revoluții portocalii să se schimbe regimurile din țările de centură. Prin forțele de reacție rapidă rușii le-au anihilat cu excepția Ucrainei.
    S-a trecut la sancțiuni economice și sabotarea conductelor de gaz. Băieții și-au cumpărat o flotă fantomă de nave și exportă bine mersi.
    S-a trecut la sancționarea diplomatică dar surpriză, arabii și africanii au trecut de partea lor.
    La armele sofisticate ale vestului rușii au răspuns cu tactici din primul război mondial, ba mai mult au pus aripioare la bombele moștenite ca să scadă costurile.
    Șamd …

    Și în timpul ăsta chinezii lucrează de zor iar în vest lucrurile sunt din ce în ce mai roze. Iar ceea ce a început ca o acțiune de pedepsire s-a transformat pas cu pas într-una de supraviețuire pentru toți participanții la acțiune.
    Cum s-ar spune: e ușor de scos ursul din bârlog dar cum îl bagi la loc?

  35. Gelule … si vor ramane doar heruvimii rusi pe pamant ? Doar aia rezistenti la radiații asa e ? :))) traiasca oculta … ca multi prosti a zapacit de creieri si ii tine ocupati :))))

  36. Ca la fotbal chibutzii, mai ales cei care au stramoshii lor de la cei cu Tank urile lor, nu accepta ca Ukra., va cashtigsa razbelul. Asta va fi pentru ca soldatul Ukr. este platit in verzishori consistent pe luna, pe cand ai lui Putin nici vorba. Doavada: deja cecenii loiali au trecut in tabara ailalta, inclusiv rushii ce s-au saturat.
    Va urma un bulgare de zapada, iar Putin are shansa alogeniului Hitlerica, sa se refugieze, unde???
    O zi buna.
    Con
    P.S. Latzul se strange incet cat un pic, pic, pic, pana cade KGB-istul Putin, la fel ca pretinul lui Stalin.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.