Faţa bisericească subţire cu bani publici se ţine

Biserica Ortodoxă Română a dezminţit ferm că e la modă ca preoţii să poarte veşminte exagerat de scumpe. După ce Antena 3 a difuzat o ştire conform căreia preoţii poartă veşminte împodobite cu cristale Swarovski a căror valoare este de 1.000 de euro, agenţia de ştiri a BOR, Basilica, a emis un comunicat de presă în care arată că „moda veşmintelor preoţeşti cu pietre scumpe este o exagerare bolovănoasă a exponenţilor unui curent anticlerical şi antireligios care dezinformează cu scopul vădit de a incita la ură împotriva unei categorii socio-profesionale, preoţimea”.

Biserica Ortodoxă Română are dreptate atunci când spune că este vorba despre o exagerare, fiindcă nu toţi preoţii îşi permit să poarte veşminte scumpe, ci numai cei care fac parte din Sfântul Sinod, în frunte cu Prea Fericitul Daniel. Nu trebuie să fii expert în design vestimentar pentru a-ţi da seama că veşmintele Patriarhului BOR costă cât toate bibelourile pe care credincioasele dintr-o parohie de la ţară le-au vândut de-a lungul timpului pentru a avea ce pune în cutia milei. Un om de afaceri de succes, aşa cum este exagerat de fericitul Daniel, şi cei pe care i-a numit episcopi pentru a-şi păzi scaunul patriarhal nu se pot prezenta îmbrăcaţi oricum în faţa credincioşilor. Nu pot apărea cu aceleaşi sutane spălate, cârpite şi apretate de sute de ori de coanele preotese care se descurcă de azi pe mâine fiindcă soţii lor slujesc în localităţi sărace.

Agenţia de presă a Bisericii Ortodoxe Române are două rânduri şi pentru cei care arată că în timp ce se închid spitale şi şcoli continuă să fie zidite lăcaşuri de cult: „Dacă astăzi în România se închid şcoli şi spitale, aceasta se întâmplă nu din cauza Bisericii Ortodoxe Române, ci ca urmare a scăderii numărului populaţiei, inclusiv a celei şcolare”. Însă, la fel cum populaţia şcolară este în scădere, şi numărul credincioşilor creştin-ortodocşi este din ce în ce mai mic, din cauză că unii enoriaşi au plecat la muncă în străinătate, în lumea celor drepţi sau la alte culte. Cu toate acestea, niciun lăcaş de cult nu a fost închis. Din contră, continuă să apară biserici pe după blocuri, pentru ca nepoţii şi copiii preoţilor să aibă unde sluji. Lăcaşurile de cult sunt ridicate cu bani de la primării, consilii judeţene şi Guvern. Primarii, consilierii locali şi judeţeni şi parlamentarii găsesc întotdeauna fonduri pentru biserici, sperând că astfel le vor fi iertate păcatele. Bani dau şi sponsorii. Sumele oferite de aceştia sunt cu atât mai generoase cu cât încarcă mai mult facturile pentru lucrările de reparaţie a drumurilor şi şcolilor, care sunt plătite din fonduri publice. Fonduri care nu acoperă doar cheltuielile cu ridicarea şi întreţinerea lăcaşurilor de cult, ci şi cele pentru construirea vilelor şi pensiunilor înaltelor feţe bisericeşti, care nu se pot urca în maşinile lor scumpe decât dacă poartă veşminte împodobite cu cristale Swarovski.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 757 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.