FCSB nu a avut probleme cu epigonii şepcilor roşii

Clujenii au avut galerie, nu şi echipă. FCSB ar fi putut să mai înscrie. Angajaţii primarului Oprescu din nou în offside.

O finală fără miză şi o tradiţie uitată

Cea de a 77-a finală a Cupei României a fost şi prima fără vreo miză europeană. FCSB fiind deja campioană este în calificările Ligii Campionilor, iar „U” Cluj, şi dacă ar fi câştigat, nu avea licenţă pentru Liga Europe, din cauză că se află în insolvenţă. Ţinând cont de faptul că finala era clar disproporţionată – juca campioana şi una dintre retrogradate – faptul că în tribunele Naţional Arena au fost peste 40.000 de spectatori, se poate spune că aici am avut marele câştig al evenimentului. Foarte mulţi ani, exista o regulă nescrisă în fotbalul românesc: în deschiderea finalei Cupei României, se juca finala campionatului naţional de juniori. Ar fi fost extraordinar ca puştii de 17 şi 18 ani să joace în faţa a 30.000 – 40.000 de spectatori. Din păcate mai marii federaţiei nu se mai gândesc şi la fotbalul juvenit, îar în oficioasele de sport, nici măcar nu există ştiri despre campionatele de juniori. Sunt mai interesante stirile şi pozele uriaşe cu Gigi Becali, s-au cu fotbalişti care nu reuşesc să depăşească pragul mediocrităţii.

În 1965 „U” avea fotbalişti, acum doar imitaţii

Despre finala propriu-zisă nu sunt multe de spus. Nu ne aşteptam la minuni sau la un spectacol de gală, ţinând cont că se aflau faţă în faţă prima clasată (dar fără să strălucească) din campionatul României şi o retrogradată despre care nu se ştie dacă va mai exista începând cu săptămâna viitoare. Nu puteam să ne facem iluzii, pentru că suntem în România şi nu în Anglia, unde în 2013, retrogradata Wigan Athletic bătea în finală FA Cup, vicecampioana Manchester City. „U” Cluj a revenit în finala Cupei după 50 de ani. Dar atunci, echipa care a ajuns în finală pentru că era mai tânără cu 3 luni faţă de Progresul Bucureşti (în semifinale scorul a fost 2-2 după prelungiri, şi conform regulamentului s-a calificat echipa cu o medie de vârstă mai mică) îi avea în componenţă pe Moguţ, pe dr. Traian Georgescu, pe Remus Câmpeanu, pe Mircea Neşu, pe „Zoly” Ivansuc, pe golgheterul Mihai Adam ş.a. Adică avea fotbalişti. Adevăraţi. Cei de acum, sunt doar nişte imitaţii şi purtători ilegali a unor culori de tradiţie în fotbalul românesc. Meciul nu a avut niciun istoric. FCSB a deschis scorul repede, în minutul 9, după care am asistat la alte 38 de minute plicticoase. Mitanul al doilea debutează cu golul 2 al FCSB şi finala este deja jucată. Bucureşteni mai puteau înscrie încă o căruţă de goluri, pentru că practic nu au avut adversar, dar s-au întrecut în ratări şi au mai punctat o singură dată. Oricum, nu conta diferenţa.

A arbitrat (prima sa finală !!) : Alexandru Tudor

Au înscris: 0-1 (min.9 – Adi Popa), 0-2 (min.48 – Rusescu), 0-3 (min.53 – Adi Popa)

U” Cluj: Veselovsky – Jovanovic (Mambara – min.56), Neag, Skvorc, Ciupe – Lungu, Cr. Munteanu – Ceppelini (Viveiros – min.46), Mengolo, Kovacs (Cristocea – min.68) – Morar

FCSB: Niţă – Papp (Râpă – min.68), Luchin, Varela (Tamaş – min.77), Guilherme – Breeveld, Neagu (Iancu – min.65) – Popa, Stanciu, Chipciu – Rusescu

Cupa României – palmares

Din 1934, când s-a disputat prima finală (Ripensia Timişoara – U Cluj 5-0), un număr de 19 echipe au cucerit trofeul. Dintre acestea, 10 nu mai există, fiind desfiinţe, cele mai multe în ultimii ani.

22 de trofee: Steaua (21)+ FCSB (1) ? (palmaresul este în litigiu)

13: Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti

6: Universitatea Craiova

3: CFR Cluj, Petrolul Ploieşti

2: Ripensia Timiţoara, Politehnica Timişoara, ITA Arad

1: Progresul Bucureşti, „U” Cluj, Gloria Bistriţa, Jiul Petroşani, Progresul ICO Oradea, Arieşul Turda, Astra Giurgiu, FCR Turnu Severin, Chimia Rm. Vâlcea, Metalul Reşiţa

Oamenii lui Oprescu, din nou în offside

Finala a început cu 5 minute întârziere din cauza faptului că suporterii veniţi din Cluj au bombardat gazonul cu petarde. Este incredibil că după incidentele similare de la meciul Dinamo – FCSB nu s-au luat măsuri. Stadionul aparţine primăriei Capitalei, şi nu înţelegem de ce primarul Oprescu nu pune piciorul în prag, nu angajează personal adecvat care să nu permită intrarea în stadion cu obiecte interzise. Când se va întâmpla o nenorocire, atunci cine va răspunde. Acum la finală, nu s-a întâmplat, dar meciuri aprinse vor mai fi. Am avut totuşi o „nenorocire”. Comentariul lucrătorilor de la ProTV. Ca de obicei a fost submediocru şi enervant.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.