Fenomenul care ucide mai mult decât accidentele, Alzheimer și terorismul

Un studiu de amploare efectuat de mai mulți oameni de știință a stabilit recent cinci reguli pe care nu ar trebui să le ignorăm, potrivit vox.com. Mesajul acestora este că obezitatea este un fenomen în dezvoltare, care se găsește în orice colț de lume, atât în țările bogate, cât și în cele sărace. Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine (NEJM) și a fost efectuat de mai mulți cercetători și finanțat de Fundația Bill and Melinda Gates. Ei au descoperit că 10% din populația lumii, adică 107,7 milioane de copii și 603,7 milioane de adulți, este obeză.

Din 1980, numărul persoanelor care suferă de obezitate s-a dublat în mai mult de 70 de țări din întreaga lume. Studiul își propune să fie cea mai amplă analiză sistematică despre obezitate care a fost efectuată vreodată. Cercetătorii au combinat informații din literatura medicală cu datele a mii de oameni bolnavi de obezitate din 195 de țări.

Lipsa de mișcare nu este principalul vinovat

Lipsa de mișcare și prea multe calorii au fost catalogate ca fiind principalele cauze, vinovate în mod egal de numărul mare de persoane supraponderale. Dar nu asta este problema, spune studiul NEJM, care explică faptul că nivelurile de activitate fizică au început să scadă înainte să crească numărul obezilor – ceea ce înseamnă că hrana și modul de a ne hrăni sunt principalii vinovați. „Accesibilitatea, disponibilitatea băuturilor energizante, a mâncărurilor bogate în calorii, dar sărace în nutrienți, ar putea explica excesul de energie și creșterea în greutate în mai multe țări“, scriu oamenii de știință. De asemenea, ei explică faptul că mărimea porțiilor a crescut, iar mâncatul în oraș înseamnă de cele mai multe ori mâncăruri grele, nesănătoase, inundate cu băuturi carbogazoase. Diana Thomas, de la Montclair State University, spune că „există tot felul de motive pentru care mișcarea este bună pentru sănătate. Dar, pentru pierderea în greutate, cea mai mare problemă este mâncarea. Trebuie să avem grijă ce și cât mâncăm“.

7% din totalul de decese din lume în 2015

Numărul mare de kilograme poate fi considerat un factor de risc pentru foarte multe boli cronice, inclusiv diabet, boli cardiovasculare, renale și unele tipuri de cancer. Cercetătorii au estimat că obezitatea a dus la 4 milioane de decese din întreaga lume – sau 7% din decese – în 2015. Cele mai multe au fost cauzate de boli cardiovasculare, diabet, boli renale și cancer. Este un număr foarte mare, iar specialiștii apreciază că îl depășește pe acela al deceselor cauzate de accidente în trafic, de boala Alzheimer sau de terorism.

Obezitatea la copii se dezvoltă mai repede decât la adulți

Dintre cele mai mari 20 de țări din lume, SUA au cea mai proastă rată la obezitatea la copii, 13% din fiind obezi. Egiptul are cea mai mare prevalență a obezității la adulți, unde 35% sunt acum obezi. Specialiștii spun că persoanele care au fost supraponderale sau obeze în copilărie riscă să trăiască mai puțin.
„Deși s-au făcut și eforturi și progrese în ceea ce privește prevenirea obezității, este o generație de copii, cam 100 de milioane în toată lumea, care se va lupta toată viața cu boli asociate obezității, cum sunt diabetul și bolile de inimă, dar și cu riscul de a muri prematur“, explică Andrew Stokes, profesor la Boston University’s School of Public Health.

Progresele medicale au redus numărul deceselor în țările bogate

Există totuși țări bogate, cum sunt SUA, unde, deși au crescut rata obezității și cazurile de boli asociate acesteia, numărul deceselor cauzate de acestea a scăzut în ultimii 20 de ani. Și asta, nu pentru că obezitatea este mai puțin periculoasă în astfel de țări, ci pentru că progresele din domeniul medicinei i-au ajutat pe oameni să facă față mai ușor bolilor cardiovasculare, spun cercetătorii.

Tratamentele disponibile în astfel de țări nu sunt, din păcate, disponibile în țările în curs de dezvoltare, care se confruntă cu multe cazuri de obezitate, așa cum e cazul țărilor Mali, Burkina Faso și Guineea-Bissau, care nu fac față „unui tsunami de boli cronice asociate obezității“, adaugă Stokes.

Rețeta altora

În timp ce unele țări nu reușesc să găsească soluții pentru stoparea fenomenului, în altele rata obezității în rândul populației este scăzută. Exemple sunt Vietnamul (în rândul adulților) și Bangladeshul (la copii), unde, în ambele cazuri, nu se depășește 1% din populație. Văzând aceste rezultate, Stokes este optimist. „Asta ne va ajuta să găsim alte soluții, pentru că vom depista ce este diferit la aceste state și ne va duce la rădăcina cauzelor numărului mare de obezi.“

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.