Fermierii din UE se revoltă, iar CE ajută Ucraina

În timp ce Europa fierbe, iar agricultorii francezi sunt în stradă nemulțumiți de importurile alimentare care îi îndepărtează pe francezi de produsele locale, Comisia Europeană a luat o decizie șocantă: a propus reînnoirea suspendării taxelor la import şi a contingentelor pentru exporturile ucrainene către Uniunea Europeană.

Acest lucru este realizat în conformitate cu angajamentele UE de a sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie, mai arată comunicatul de presă al Executivului european.

Aceste măsuri comerciale autonome (MCA) sunt în vigoare din iunie 2022 şi reprezintă un pilon esenţial al sprijinului ferm al UE pentru Ucraina şi economia sa. Măsurile contribuie la atenuarea situaţiei dificile cu care se confruntă producătorii şi exportatorii ucraineni ca urmare a războiului de agresiune neprovocat şi nejustificat al Rusiei.

Deşi principalul obiectiv al MCA este de a sprijini Ucraina, măsurile ţin seama, de asemenea, de sensibilităţile agricultorilor şi a altor părţi interesate din UE. În acest scop şi având în vedere o creştere semnificativă a importurilor de anumite produse agricole din Ucraina în UE în 2022 şi 2023, MCA reînnoite conţin un mecanism de salvgardare consolidat. Astfel se asigură faptul că se pot lua măsuri de remediere rapide în cazul unor perturbări semnificative ale pieţei UE sau ale pieţelor unuia sau mai multor state membre.

Pentru produsele cele mai sensibile – păsări de curte, ouă şi zahăr – este prevăzută o frână de urgenţă care ar stabiliza importurile la volumul mediu al importurilor în 2022 şi 2023. Aceasta înseamnă că, în cazul în care importurile acestor produse ar depăşi volumele respective, tarifele ar fi reinstituite pentru a se asigura că volumele importurilor nu le depăşesc în mod semnificativ pe cele din anii precedenţi.

În paralel, Comisia propune reînnoirea cu încă un an a suspendării tuturor taxelor rămase asupra importurilor din Republica Moldova, în vigoare din iulie 2022.

Etapele următoare

Propunerile vor fi examinate de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene. Obiectivul este de a asigura o tranziţie fără probleme de la regimul actual al MCA la noul regim, până la expirarea regimurilor actuale, la 5 iunie 2024 pentru Ucraina şi la 24 iulie 2024 pentru Moldova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

16 Comentarii

  1. Are cineva vreo asteptare de la birocratii neomarxisti bruxeleji sau de la politruci?chiar crede cineva ca napârcile astea conduc in interesul cetatenilor ue???

  2. Nu ieșeau rușii în stradă să-l dea jos pe Putin? Asta era retorica proștilor după impunerea sancțiunilor contra Rusiei.
    Au crezut că poporul rus se rezumă doar la mâncare, mâncare și iar mâncare! Nu au citit două cărți despre Rusia.
    Au doar un tipar: oricine e împotriva lor e dictator, are miliarde de dolari, moare de 10 ori pe zi, are vile secrete (de unde or ști, dacă sunt secrete?). Tiparul prostului e și el destul de bine conturat. Romburac, tibi1, lili, Miorița, ciarli, prostul îngropat în Rusia etc.

  3. Doar in Franta au iesit fermierii? Dar in Italia, ori Belgia sau Grecia? De Germania ce se mai aude? Politica UE privind agricultura ii determina pe fermieri sa se revolte… Aproape jumatate (47%) din ce se produce acum in agricultura trebuie sa fie lichidata pana in 2030… Shaorma cu greieri si kebab cu lacuste…

  4. „situaţiei dificile cu care se confruntă producătorii şi exportatorii ucraineni ca urmare a războiului de agresiune neprovocat şi nejustificat al Rusiei.” o minciuna mai sfidatoare la adresa celor care mai au memorie nici nu se poate.

  5. Cum americanii sunt proprietari de terenuri la greu în Ucraina și trebuie să-și vândă marfa din cămări, se confirmă încă o dată ce sunt bruxelezii: slugi plătite de finanța de peste gârla cu numele Atlantic.

  6. De ce nu li se spune fermierilor europeni ca UE nu este decat o TABARA MILITARA AMERICANA si intr-o tabara militara ORDINILI SE IEZECUTA, BĂ! Iar americanii vor sa cumpere Ucraina, dar nu cu bani, ci cu arme.

  7. Cumpărați doar produse românești și atunci pot importa cât doresc de oriunde.

  8. Baby Doc Macron a scos Les Tontons Macoutes pe strazi, dar daca mai are nevoie de forte de represiune poate le trimite PNL-ul 2024, urmas al PNL-ului 1907, armata ca sa traga cu tunurile in tarani … pardon, fermieri … Asta asa, ca tot vad ca se vorbeste de plimbarile armatelor prin UE …

  9. Oricum Ucraina NU mai exista ! „Tara” (hai sa-i spunem asa !) este un imens morman de moloz, rusii au cistigat razboiul (ii spun razboi pentru ca, din inconstienta vestica si comportamentul criminal impotriva propriului popor al Kiev-ului, operatiunea speciala a Moscovei chiar s-a terminat intr-ul razboi) iar pe cele citeva zeci de hectare fost teren agricol ramas americanii vor face citeva parcursuri de golf (gaurile deja exista, sint craterele de la rachete) pentru musafirii veniti din Romania (colonia vecina), ca sa nu mai bata drumul pina in Florida.

  10. Această UE nu ne mai reprezintă, neomarxistii consumatori de făină de la Bruxelles au distrus aproape tot

  11. sa va faca in ciuda,ajuta UE Ucraina
    ajur=torul nu are legatura cu exportul de grau,are cu razboiul lui Putin

  12. sa va faca in ciuda,ajuta UE Ucraina
    ajutorul nu are legatura cu exportul de grau,are cu razboiul lui Putin

  13. Nu înțeleg că pușlamalele alea de la Bruxelles nu ajută Urcacii din buZunarul lor, ci si din ce castig eu CINSTIT noaptea, pe la Timpuri Noi…
    măRog…😜

  14. Gasim rare exceptii in istorie, in care elitele s-au ocupat de viata taranilor si a celor amarati. Cel mai mult, elitele au fost preocupate de razboaie, turniruri, dueluri, lupte in arene, deoarece acestea sunt cele mai profitabile afaceri. Elitele s-au imbogatit enorm prin organizarea de cruciade si razboaie coloniale! La fel ca in zilele noastre , nimeni nu avea curajul sa se opuna sau sa puna la indoiala justetea razboaielor. Se strangeau de la toti amaratii: cereale, cai, vite …,pentru organizarea cruciadelor, dar din zece cruciade organizate doar trei-patru aveau loc. Bunurile stranse se topeau in buzunarul elitelor. Asa se intampla si in expeditiile coloniale. Admiram castele, palate…, si uitam ca ele au fost facute pe seama suferintei si sacrificiului naivilor si prostilor.Eu am avut mari si bune asteptari de la UE. Din pacate au fost selectati si impinsi in conducere multi belicosi, care se intalnesc doar pentru a tine aprins taciunii razboaielor. Din revoltele transnationale, reiese ca si in prezent elitele au ca prioritate razboiul.

  15. taranimea (fermieri ) din UE îi va da jos pe Ursula si gasca lor….cît de curînd

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.