Fiecare partid cu partitura lui: Care-i calea de urmat cu pensiile speciale ale parlamentarilor?

Liberalii susțin că, după decizia CCR de joi, nu este necesară o nouă lege pentru desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari, ci o procedură de reexaminare.

„Nu este necesară o nouă lege de desființare a pensiilor speciale pentru parlamentari. Poziția Partidului Național Liberal este fermă: susținem revenirea pensiilor la principiul contributivității! Pensiile speciale pentru parlamentari nu sunt reinstituite, pentru că decizia CCR nu repune în vigoare textul abrogat prin legea declarată neconstituțională. Este necesară procedura de reexaminare a legii prin Parlament, legea trebuie pusă în acord cu decizia CCR”, transmit liberalii pe Facebook.

PNL consideră că „nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege și să aibă parte de beneficii acordate preferențial”.

„Amintim că în februarie 2021, PNL a votat desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari”, se mai arată în postare.

Liderii PSD, USR și Forța Dreptei au anunțat că vor depune un nou proiect de lege pentru desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

De altfel, USR a depus un nou proiect de lege pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, după ce, joi, judecătorii CCR au decis că Legea 7/2021 nu este constituțională.

„Decizia de ieri (joi – n.r.) a Curții Constituționale se bazează pe un neadevăr, cum că legea ar fi fost adoptată în 2021 într-o singură zi, când, de fapt, a existat o diferență de 8 zile între depunere și adoptare. Redepunem astăzi (vineri – n.r.) propunerea legislativă de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor pentru ca, după adoptare, să vedem ce motive vor mai inventa unii judecători ai CCR, eventual foști parlamentari afectați personal de eliminarea acestor pensii speciale, pentru a declara legea neconstituțională. Suntem dispuși sa redepunem acest proiect de lege și altele referitoare la celelalte categorii de pensii speciale până se vor epuiza toate pretextele din lume”, declară deputatul USR Cristian Seidler.

Potrivit USR, decizia adoptată joi de judecătorii CCR și motivarea acesteia nu au apărut încă în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că, în acest moment, Legea 7/2021 prin care au fost desființate pensiile speciale ale parlamentarilor este încă în vigoare.

USR a depus vineri un nou proiect de lege „tocmai pentru a permite un timp mai larg pentru dezbateri, urmând însă ca raportul comisiei sesizate în fond și, mai apoi, votul în plenul Parlamentului să fie realizate după ce este publicată în Monitorul Oficial decizia CCR de joi”.

„Proiectul depus prevede desființarea pentru viitor a pensiilor speciale ale parlamentarilor, dar stabilește și că, de la data intrării ei în vigoare, încetează plata pensiilor speciale în plată. Pensiile speciale – ale parlamentarilor, în primul rând, dar și ale altor categorii privilegiate – reprezintă o sfidare pentru românii care au muncit cinstit și au contribuit o viață întreagă la fondul de pensii, dar și o sursă de profund dezechilibru în sistem. Pensiile speciale ne costă anual circa 2 miliarde de euro. Iar dacă vor începe să se plătească și pensiile speciale pentru aleșii locali – așa cum vrea Coaliția sărăciei, care sabotează constant demersurile USR de desființare a acestora – suma va crește și mai mult”, se menționeqază în comunicatul USR.

Legea care a eliminat pensiile speciale pentru parlamentari a fost adoptată într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii, a transmis, joi, Curtea Constituțională a României (CCR), declarând legea neconstituțională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

10 Comentarii

  1. …problema este f simpla, pensia speciala nu este un drept castigat-drept castigat=contributie-pensia speciala este acordata prin lege…conform principiului simetriei legilor, un act juridic poate fi desfiintat prin altul echivalent…anul intai, drept roman…este normal ca beneficiarul unei sinecuri sa se opuna eliminarii acesteia…este anormal ca beneficiarul in cauza sa judece propria cauza-alt principiu de drept…in termeni pe intelesul tuturorvbim despre incompatibilitate…unde sunt juristii de altadata?…

  2. Jocurile sunt făcute, ‘joc de glezne’ pentru prostirea populației, vor merge pe ‘principiul UE’ care acordă același tip de pensie celor din PE care, ce să vezi, intră tot în procentul 9.4 consemnat în PNRR, nesimțire fără limite !

  3. Sa de-a banii inapoi specialii astia ce cacao

  4. Tovarășul Dancu declara nonșalant ca primește mesaje prin care i se cere sa NU sprijine Ucraiana. Tovărășia sa ,, frățiorul “ lui Nelutu , crede intr- o pace eterna de parca rusii au demonstrat ca si- au schimbat ,,doctrina” însângerată din anii de dupa WWII. De ce nu spune pe șleau ca legăturile cu rusii duduie, fiind la fel de prietenești precum in Decembrie 1989 când Ilici- KGB a înființat ilegal FSN, platforma ,,populară “ sovietica . USA și UE așteaptă ca România sa capete glas pe scena internațională ca si Polonia , surata noastra din anii 1930, iar ,,filozoful “ de Dancu căruia ii vine ministeriatul la Apărare ca cucu in gura, se jelește ,,filozofic”. Ceva este clar . România trebuie sa ponesca pe alt drum cu alți actori la cârma. Rusia se va plasa la rând cu un alt fost mare Imperiu , cel Otoman , cu diferența ca Turcia este situată mai bine in lume fiind membra NATO.

  5. Pensiile speciale costa bugetul de stat circa 2 miliarde de euroi. Din acesti banuti, armata si justitia incaseaza cam 95%. Curtea Constitutionala a statuat deja ca de acesti bani nu te poti atinge, nici acum, nici in viitor!. In plus, Justitia , nuita in continuare, onor Coana Justitie, isi acorda, an de an, noi privilegii si avantaje. Basca ca in acest an, au avut o marire de 20-25%, ata la salarii, cat si la pensii!. Asa ca Romania sa traiasca si tot aia sa infloreasca!. Asteptam cu nerabdare ca guvernantii nostri patrioti sa ia odata decizia de eliminare a pensiilor speciale – fara armata, servicii si justitie, cum va spuneam mai sus – si sa terminam cu propaganda pensiilor speciale. Gaura in buget va ramane pe mai departe, adica vreo 1,8 miliarde euroi pe an, dar pe cine mai intereseaza!. se vor economisii cca 200 miliaone euroi pe an de la aviatori, diplomati, functionari parlamentari si judecatoresti. Si cam atat!. Ce conteaza soarta a vreo 7.000 pensionari afectati de o astfel de masura, daca problema pensiilor speciale dispare de pe agenda publica?!. Poporul va fi multumit si garagara va curge spre alte subiecte!. Dar poate incearca onor guvernul ceva mai de subsanta: impozitarea tuturor veniturilor din Romania in mod progresiv?!. Plus impozitarea cu 90% a tuturor formelor de venituri din sistemul public daca acestea depasesc venitul lunar al Presedintelui tarii?. Ar fi frumos, dar imposibil de realizat intr-o tarisoara ca a noastra. Gradina Maicii Domnului, nu??. Adica pomeni cu ghiotura pentru alesi, iar prostimea sa stea in rand, ca d-aia e prostime. Hai cu sanatate…

  6. CCR ESTE imorală si coruptă. E deasupra tuturor. Face abuzuri peste abuzuri . Trebuie desființată si reiființată cu o nouă lege de organizare si functionare încât să nu mai haiduceasca.
    Unii judecători ai CCR ar trebui revocati si apoi arestați.
    Pensiile speciale ale magistraților sunt fără niciun dubiu un furt din bugetul statului român.
    Pensie de serviciu ? Da, dar cuantumul nu trebuie să depășească 50% din pensia de contributivitate care se cuvine fiecărui magistrat.
    România e in colaps financiar și economic și magistrații iau pensii și salarii cu sacii de bani.
    Așa e în orice STAT MAFIOT și EȘUAT ?

  7. boborul nu vrea sa dea pensii la speciali, sa iasa in strada si sa schimbe mizeria, sa ia exemplul Islandei.
    Dar boborul doarme iar mafiotii le fac bezele…
    Priviti ce figuri au interlopii, apoi priviti politia, magistratii, politicienii, vedeti vreo diferenta?..

  8. Pe de o parte vor sa mareasca virsta de pensionare ca sa moara mai multi inainte de iesirea la pensie. Ca fondul de pensie sa fie impartiti la cit mai putini pensionari in viata. Pe de alta parte cauta tot felul de motive sa dea pensii cit mai mici, bineinteles ca „asa zice legea”. Si au mare grija ca pensiile speciale sa fie grase si multe in gasca alesilor & Co. Si „unii” nu vad nici o nedreptate in asta, ba mai si considera ca merita sa fie pe lista pensiilor speciale pentru munca depusa spre „binele obstii”. Poate cindva vor fi si alesi care sa inlature aceasta nedreptate, dar cind? Nun poate spune nimeni!

  9. Solutia e simpla sa plecati cu toti acasa, hotilor !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.