Firma unde s-a găsit brânză contaminată, promovată de Ministerul Agriculturii

Firma Lactate Brădet, producătoarea brânzei infestate cu bacteria Escherichia Coli (E. Coli), s-ar putea închide definitiv după 12 de ani de funcţionare. Marius Badea, patronul firmei, a declarat marți cu lacrimi în ochi că nu va mai putea reabilita unitatea după tot scandalul legat de E.Coli. „Eu nu am făcut rău în viaţa mea la nimeni. Suntem printre singurele fabrici care am plătit până la ultimul leu fermierilor. Nu este vreun fermier în ţară care să se plângă de noi. Întotdeauna am plătit mai mult pe laptele materie primă decât era preţul pieţei, pentru a avea un lapte de calitate. Am mers să cumpărăm lapte şi la 400-500 kilometri distanţă numai să luăm de la nişte ferme sigure şi să oferim nişte produse de calitate. Ceea ce se întâmplă astăzi, probabil, că va fi ultima conferinţă. Eu unul nu cred că se poate reabilita fabrica. E ca un copil pe care l-ai crescut şi trebuie să te desparţi de el””, a spus Badea.

Acesta a afirmat că societatea are 63 de angajaţi, iar cifra de afaceri în 2015 a depăşit 2.500.000 de euro. “Ne mergea bine, după ce acum şapte ani fabrica a ars. Atunci am primit ajutor de la o fabrică din ţară şi ne-am redresat. Acum, nu mai cred. Oricum, nu vom mai produce până nu se clarifică situaţia. Nici eu, la cea mai mică suspiciune că produsele Brădet ar putea face rău, nu aş mai da copilului meu să mănânce. Îi înţeleg pe toţi cei care m-au sunat să mă întrebe dacă să mai consume sau nu. Eu cred că ministrul s-a grăbit să arate spre noi, dar nu pot decât să aştept rezultatele. Dacă magazinele vor să returneze marfa, o pot face. Rămâne la
aprecierea acestora. Eu am discutat cu cei cărora le-am livrat marfa, decizia le aparţine”, a adăugat patronul Lactate Brădet.

În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E.Coli în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci de la Lactate Brădet din Curtea de Argeş, care comercializează şi produse tradiţionale. De asemenea, în judeţul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre recoltată dintr-o gospodărie personal, a declarat luni ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Preşedintele ANSVSA, Andrei Butaru, a declarat marţi că inspectorii instituţiei au verificat în urmă cu o săptămâna firma Brădet Lactate din Argeş şi nu au găsit nicio problemă. Ulterior ANSVSA a descoperit că brânza produsă de această firmă este contaminată cu E.Coli. “A fost verificată de mai multe ori. Ultima oară cred că înainte cu o săptămână şi nu a fost nicio problemă“, a declarat preşedintele ANVSA, Andrei Butaru.

Cât priveşte cele două ferme care au furnizat laptele către firma Brădet, acestea “livrează lapte în mai multe părţi. Acum se recoltează probe de acolo. Până în prezent nu am avut probleme acolo. Din două judeţe – Dolj şi Argeş“, a mai declarat preşedintele ANSVSA.

Compania din Argeş a fost promovată intens de către Ministerul Agriculturii iar fostul ministru Daniel Constantin chiar a vizitat unitatea din Brădet. Afacerea Lactate Brădet a fost prezentată ca o poveste de succes, a unui antreprenor român.
“Caşcavalul de Brădet este un produs tradiţional reatestat, în care se îmbină pasiunea şi tradiţia. Administratorul firmei Lactate Brădet, Marius Badea, a pornit pe drumul producerii şi comercializării de produse lactate în 2001. A început cu o linie de produse proaspete, iaurturi, sana, smântână. „Dacă la vremea respectivă procesăm cam 700 de litri de lapte pe ora, astăzi am ajuns să procesăm 5000 de litri“, a declarat Marius Badea.

În 2004, Marius Badea a achiziţionat fosta întreprindere de colectare şi industrializare a laptelui (ICIL) din Brădet, judeţul
Argeş, care era pe atunci în paragină. De profesie electronist, a reuşit să îmbine dragostea pentru meseria să cu cea pentru locurile natale, realizând aici o fabrică modernă, cu linii automatizate de producţie. Pentru produsele tradiţionale se folosesc însă şi acum tehnicile şi metodele tradiţionale. Astfel, societatea să a derulat, în 2013, afaceri în valoare de aproximativ două milioane de euro”, scria Revista România Rurală, editată de Ministerul Agriculturii, în numărul din decembrie 2014.

În luna mai, 2015, ministrul de atunci, Daniel Constantin, şi o echipă ministerială căreia i s-au alăturat prefectul Mihail Oprescu, primarul comunei Brăduleţ, Alecu Evlampie, şi specialişti din cadrul Direcţiei Agricole Argeş, au vizitat fabrica de la Brădet. „Am avut oportunitatea de a discuta pe larg cu domnul ministru despre problemele domeniului nostru de activitate. Domnul ministru şi-a făcut timp să asculte şi să înţeleagă greutăţile şi problemele pe care noi şi alţi producători le avem. De la probleme de legislaţie sau de interpretare a ei, la nevoia de încurajare a producătorilor români pentru a putea face faţă concurenţelor neloiale, dar şi a politicilor u¬nor hipermarketuri ca¬re încearcă să exploateze atât producătorul, cît şi clientul final. Faptul că produsele noastre lipsesc de pe rafturile anumi¬tor hipermarketuri, deşi facem nişte pro¬duse de calitate excepţională, (calitate confirmată de clienţii noştri interni şi ex¬terni) se datorea¬ză exclusiv politicilor comerciale ale acestor lanţuri”, a declarat atunci Marius Badea. De asemenea, acesta a spus că se bucură a fost apreciat de întreaga delegaţie. „Ne bucurăm că am fost apreciaţi de întreaga delegaţie care a putut constata la faţa locului disciplina, dă¬ruirea fiecărui an¬gajat pentru lucru făcut, liniile tehnologice moderne, importanţa pe care o acordăm igienei, dar cel mai mult implicarea unei familii întregi 24 de ore din 24, de la părinţi, soţie, copii indiferent de vîrstă, pentru verificarea în permanenţă a calităţii produselor noastre 100% naturale. Suntem o societate comer¬cial¬¬ă care procesăm numai lapte românesc şi prin cumpărarea produ¬selor noastre încurajaţi fermierii şi producătorii români, dar în primul rînd vă protejaţi sănătatea copiilor şi a familiei dvs. “.

“Lactate Brădet reprezintă unul dintre cei mai importanţi procesatori de lapte din zona Argeşului. Obiectivul principal al companiei este să ofere consumatorilor produse şi preparate din lapte de cea mai bună calitate şi care păstrează gustul autentic al laptelui de ţară. Înfiinţat în anul 2001 şi apreciat pentru gustul desăvârşit al laptelui şi produselor preparate după reţetele străvechi, brandul şi-a câştigat uşor popularitatea devenind prima opţiune pentru produse şi preparate din lapte a locuitorilor zonei. În prezent compania deţine o fabrică de procesare şi prelucrare a laptelui, în judeţul Argeş, sat Brădetu. Laptele colectat provine numai
de la furnizori atent selecţionaţi şi verificaţi pentru a obţine cel mai bun lapte.
Pentru a respectă cel mai înalt nivel de standard al calităţii, fabrică a fost modernizată şi retehnologizata în anul 2008 cu ajutorul Fondurilor Europene. Compania deţine astăzi 3 magazine proprii de prezentare în oraşele Piteşti şi Curtea de Argeş,” se arată pe lactatebradet.ro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.