Fostul ministru al Agriculturii, trimis în judecată

Fostul ministru al Agriculturii, deputatul Adrian Chesnoiu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu organizarea unor concursuri.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis, miercuri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor persoane, respectiv:

*Adrian Ionuţ Chesnoiu, în prezent deputat, iar la data faptelor având şi funcţia de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru patru infracţiuni de instigare (sub forma participaţiei improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite, şi pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;

*Andrei Cristian Răducan, la data faptelor director general adjunct în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, sub aspectul comiterii a patru infracţiuni de complicitate la infracţiunea de folosire în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite;

*Aurel Sandu, fost şef serviciu în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihai Cosmin Corobea, fost consilier clasa I în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihai Pârv, fost director executiv adjunct gradul II la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Arad, şi Cătălin Ionuţ Lăscaie, la data faptelor şi în prezent consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi vicepreşedinte al unei organizaţii judeţene de partid, pentru folosire, în orice mod, direct, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis instanţei că, în perioada 9 februarie – 11 aprilie, Adrian Ionuţ Chesnoiu, în calitate de ministru, ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze lui Andrei-Cristian Răducan (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene.

„Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la candidaţii ‘agreaţi’, respectiv Aurel Sandu, Mihai-Cosmin Corobea, Mihai Pârv şi Cătălin Ionuţ Lăscaie. După primirea subiectelor şi promovarea probei scrise, inculpatul Cătălin Ionuţ Lăscaie ar fi fost respins la proba interviului”, spun anchetatorii.

Procurorii menţionează că, la intervenţia directă a ministrului, în cazul candidatului Aurel Sandu, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze în condiţiile în care acesta nu obţinuse un punctaj corespunzător.

„Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând, în perioada ocupării funcţiei, venituri salariale în valoare de 50.995 lei”, arată DNA.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menţionată mai sus, în vederea recuperării cheltuielilor salariale efectuate pentru inculpatul Sandu Aurel cât timp acesta a ocupat funcţia de şef serviciu, informează procurorii anticorupţie.

„În cauză a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 50.995 lei pusă la dispoziţie de către Adrian Ionuţ Chesnoiu”, precizează anchetatorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

7 Comentarii

  1. L-a „lucrat” Daea la meserie,scoala veche,comunista,turnatoria avea alta calitate; l-a facut din anonime si plangeri penale, bobinat clasa 1-a

  2. Pesediştii au votat legile lui Predoiu crezând că vor fi păsuiţi de DNA. O să vadă cum toţi vor fi înghesuiţi în dube, şi duşi la Rahova. Au vrut să lingă cizma justiţiei, linguşind-o,dar se vor trezi încătuşaţi. DNA nu ia din PNL, partidul lui Iohhanis, nu ia din USR, partidul Buxelului, va întinde capcane numai PSD, cum au făcut-o de 30 de ani.

  3. Folosirea justitiei si a legilor in scopul de a santaja si inlatura oameni politici. Si la americani cu Trump ‘ lafel. Normal ar fi daca esti ministru sa angajezi echipa ta fara concurs. Dar legiferat pana la ce nivel lucreaza oameni politici si tehnocrati simpli executanti.

  4. Cum dracu să faci Academia de Politie si sa ajungi Ministri al Agriculturii din partea PeeSeeDeee? Si ce a făcut de l- a luat in vizor DNA,probabil a trișat la poker că de furat fură toti cot la cot ,altfel nu ai ce căuta in guvern fără patalama de la SRI Societatea de hoție pe actiuni.

  5. @ Cucu Bau 15:12
    A călcat pe bec cu grâul „urkanilor” (adică al lui Monsanto, Black Rock etc) și siloZurile din România (atenție, NU „românești” ! )?

  6. Parazitii aia platiti cu salarii astronomice din banii romanilor isi bat joc de acestia. Se fura in continuare cu miliardul in Romania si o armata de trantori se ocupa de o presupusa ciuguleala de 50 de mii de lei!!!!!!!! Sa mai zica cineva ca securistii aia din dna nu fac politie politica.

  7. Deci din luna mai și pînă în noiembrie (să zicem, deși e mai probabil că D.N.A. l-a priponit în octombrie) papițoiul șpăgar semi-analfabet Sandu numit în funcţia de şăf serviciu a avut „venituri salariale în valoare de 50.995 lei”?!
    10 000 pe lună, ca șăf serviciu? Ce a făcut ăla? A semnat zilnic 333 de acte, amuncit 22 de ore pe zi? CE A FĂCUT ĂLA PENTRU 10000 pe lună?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.