Fostul Rompetrol, cumpărat de chinezi

Finalul acestui an aduce cea mai mare tranzacţie de active din România prin cumpărarea de către China Energy Company a 51% din KMG International, fostul grup Rompetrol.

Astfel, chinezii devin acţionari majoritari pe rafinăria Petromidia, unitatea cu cea mai mare capacitate de rafinare din ţară, benzinăriile Rompetrol, Dyneff din Franţa şi celelalte companii din fostul grup Rompetrol. Conform jurnalului de tranzacţii Mirsanu.ro, acordul, semnat ieri la Beijing, face parte dintr-un pachet ce totalizează 4 miliarde de dolari şi care cuprinde înţelegeri între statul chinez şi cel kazah în domenii precum petrol şi gaze, telecomunicaţii şi energie nuclear.

Surse Reuters susţin că tranzacţie se ridică undeva între 500 milioane şi 1 miliard de dolari. Astfel, chinezii ajung să deţină o rafinărie care are o capacitate de de 100.000 de barili pe zi şi facilităţi de producţie de 400.000 de tone de fertilizatori în România. De asemenea, ei vor controla aproape 1.000 de benzinării în România, Franţa, Spania, Bulgaria etc. – KazMunaiGaz a cumpărat în 2007 grupul Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu în cadrul unei tranzacţii estimate la 2,7 mld. dolari.

Petromidia este cea mai mare rafinărie din piaţa locală, iar Rompetrol este unul din jucătorii de top pe piaţa benzinăriilor. Rompetrol Rafinare, compania care operează rafinăria Petromidia, a raportat pentru primele nouă luni din acest an o cifră de afaceri brută de 3 mld. dolari, în scădere cu 29% faţă de perioada similară a anului trecut, şi un profit net consolidat de 14,8 mil. dolari, respectiv un rezultat operaţional consolidat (EBITDA) de circa 91 mil. dolari. Pe bursa de la Bucureşti, valoarea de piaţă a companiei este de peste 1,8 mld. lei (400 mil. euro). Grupul KMG International (fostul Rompetrol Grup) a înregistrat în primele nouă luni un profit net de 11,4 milioane dolari, faţă de pierderi de 30 milioane dolari în perioada similară din 2014, chiar dacă afacerile au scăzut, ca urmare a declinului cotaţiei ţiţeiului la nivel internaţional. Pe fondul deprecierii majore a materiilor prime (ţiţei) şi a produselor finite, cifra de afaceri brută înregistrată de grup în primele nouă luni a scăzut cu 25%, de la aproximativ 10,3 miliarde dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut la 7,7 miliarde dolari în ianuarie-septembrie anul acesta.

Rafinăriile Petromidia și Vega reprezintă peste 43% din capacitatea de rafinare a României. Investițiile totale realizate de KMG International și KazMunayGas pe platforma Petromidia se ridică la peste 1,3 mld. dolari, potrivit reprezentanţilor grupului kazah. La sfârşitul lunii septembrie, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 734 de puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi) 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău. CEFC a fost înfiinţată în 2002. Compania a raportat în 2014 venituri anuale de 220 miliarde Yuani (circa 30 miliarde euro) la peste 20.000 de angajaţi. CEFC a angajat mai mulţi foşti directori de rang înalt din companiile petroliere chineze de stat PetroChina şi Sinopec, scrie Reuters. Compania chineză intenţionează să investească „miliarde” de dolari pentru extinderea reţelei de retail la peste 3.000 de benzinării, a spus sursa. O parte din finanţare va proveni din fondul de dezvoltare a infrastructurii „Drumul Mătăsii” al Chinei, în valoare de 40 de miliarde de dolari. „Kazakhstanul este bogat în petrol şi gaze şi este un vecin bun al Chinei. Acordul corespunde strategiei guvernamentale”, a arătat sursa. China vrea să relanseze vechiul Drum al Mătăsii, cun un plan ambiţios de construcţie de linii ferate, autostrăzi, facilităţi de petrol şi gaze, reţele electrice şi alte legături cu ţările din Asia Centrală, Vestică şi de Sud, în cadrul iniţiativei „O centură, Un drum”. Cea mai mare parte a companiei este deţinută de către Shanghai Energy Fund Investment Ltd (SEFI).

Ultimele informaţii făcute publice indică faptul că firma chineză CEFC a făcut achiziţii în acest an în Cehia, cumpărând un pachet de 5% în grupul de investiţii J&T Finance Group, apoi a urmat preluarea unui pachet majoritar într-un producător de bere, un pachet de 60% din clubul de fotbal Slavia Praga, operatorul aerian de linie Travel Service, respectiv o serie de active de pe piaţa imobiliară cehă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.