(FOTO) Descoperiri arheologice în Neamț – „Unele adevărate capodopere”

Descoperiri spectaculoase au fost făcute la Topoliţa, unul dintre şantierele arheologice importante ale judeţului Neamţ.

Echipa de arheologi de la Complexul Muzeal Naţional Neamţ a început, în urmă cu trei săptămâni, o nouă campanie de cercetări sistematice în acest sit foarte interesant de la Topoliţa, situat la aproximativ şase 6 kilometri sud de oraşul Târgu Neamţ.

Beneficiind de o hartă geofizică a sitului, pe care au fost marcate urmele mai multor construcţii preistorice, arheologii coordonaţi de dr. Vasile Diaconu, responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic, au scos la lumină şi în acest an lucruri absolut remarcabile, care arată că zona aceasta a fost intens frecventată de comunităţile umane.

 


Sursa foto: Dr. Vasile Diaconu


Săpăturile au vizat cercetarea unei noi locuinţe a culturii Precucuteni.

Construcţia preistorică a avut o suprafaţă de aproximativ 40 metri pătraţi şi a sfârşit în urma unui incendiu foarte violent, astfel că multe dintre obiectele care s-au aflat în interiorul spaţiului locuibil păstrează urmele unei puternice arderi secundare.

Specialiştii au identificat în imediata apropiere a locuinţei şi o consistentă depunere de resturi menajere, respectiv ceramică, unelte de piatră deteriorate, râşniţe de piatră şi multe oase de animale.

 


Sursa foto: Dr. Vasile Diaconu


„Am cercetat cea de a şasea locuinţă a culturii Precucuteni din acest sit, iar rezultatele sunt dintre cele mai bune. Avem de-a face cu resturile bine conservate ale unei construcţii preistorice, care mai păstrează în interior suficiente mărturii de locuire. Pe lângă lucrurile comune, legate de viaţa cotidiană, şi în acest an am descoperit mai multe statuete antropomorfe şi zoomorfe, unele fiind adevărate capodopere”, a declarat, pentru Agerpres, dr. Vasile Diaconu, responsabilul şantierului arheologic.

Un aspect deosebit faţă de anii trecuţi îl constituie descoperirea unei locuinţe specifice secolului IV după Hristos, care aparţine populaţiei romanice ce a existat în acest areal.

Tot în această campanie de săpături au fost descoperite şi vestigii din epoca bronzului, iar aici merită amintit un topor lucrat din rocă vulcanică.

 


Sursa foto: Dr. Vasile Diaconu


Descoperirile realizate în ultimii ani în situl de la Topoliţa aşează această localitate pe un loc important pe harta arheologică a României, mai ales că vestigiile recuperate de arheologii nemţeni sunt extrem de valoroase.

„Pe lângă vestigiile consistente ale culturii Precucuteni, am găsit în acest an şi un material arheologic foarte interesant, atribuit culturii Ceramicii Liniare, vechi de aproape 7 milenii. În mod cert, comunităţile acestea, originare din Europa centrală, au ajuns la răsărit de Carpaţi în periplul lor pentru a găsi terenuri favorabile practicării agriculturii, dar şi pentru că aici erau importante surse de sare. De asemenea, în campania din acest an am găsit şi un consistent material arheologic specific secolului IV d. C., care aparţine comunităţilor romanice. Avem astfel un sit arheologic cu cel puţin cinci etape culturale distincte, din neolitic şi până în antichitatea târzie”, a precizat dr. Vasile Diaconu.

 


Sursa foto: Dr. Vasile Diaconu


Finanţarea cercetărilor a fost asigurată de Complexul Muzeal Naţional Neamţ. La săpături au participat şi studenţi şi voluntari din România, Republica Moldova şi Ucraina. AGERPRES/(AS – autor: Gabriel Apetrii, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: Complexul Muzeal Național Neamț / Facebook

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

10 Comentarii

  1. Cea mai insemmnata descoperire este una bucata f kala cu motz.
    Face parte tot din incultura de Kuku tenie si bineinteles ca este hungureasca 99,999%. Se pare ca apartine unui stramos din Asia al lui Arpad.

  2. Excelenta descoperire. Succes pe mai departe. Lumile dispar dar dovezile raman.

  3. Bre.. Cultura de ”precucuteni” demonstrează cum că dacii au fost popor migrator. Zona este cea in care triburile geto-dacice s-au stabilit ulerior.. dacă vei e o dovadă in plus că nu ai nici o legătură ca român cu aceste teritorii și habar nu ai de cum și din cine ai apărut.. ai lipsit practic total păn la anul 1242,.

    • Si din ce am aparut ma la 1242 fix? Si dacii aia de s au batut cu romanii unde au migrat? Hai ca m ai facut curios

    • Ma ghiolbane hunguresc, la inceputul omenirii pe pamant toti oamenii au fost migratori. Caci altfel n-ar fi migrat din Africa, unde a aparut homo erectus si sapiens, pana in tinuturile tale natale din Asia, pe unde a rasarit homo arpadensis si salbaticus.
      Dar una-i sa migrezi acum 7 milenii si alta-i sa migrezi acum 1000 de ani, ca voi. 1000 de ani inseamna doar 30 de degeneratii, ca voi……[Rumburak]

  4. Esti o cutra nebuna ,grav bolnava.Cu gunoaie ca tine ajungem in epoca maimutelor!

  5. Marele scUrs Mai bine intoarce-te la hazanalele tale cu rahat sovin si iredentist, ca sigur ai talent. Lasa cultura, istoria pentru oameni rationali care nu isi beau mintile de dimineata

  6. Le-a ars casa pentru că era încălzire globală si pe atunci.Agatârșii au populat zona înaintea dacilor, pe urmă au venit dacii, romanii(nu cătanele care erau puține și venite dinainte,ci amărâții, pezani, ceva sclavi traci și netraci fugiți, mici negustori, meseriași) care fugeau de dezastrul idioțeniei și corupției Imperiale romane, cum au fugit atâția români deja și cum fug nemții acum în America Latină, apoi maghiarii cu stăpânii lor huni, slavii, goții, cumanii etc.Pământurile de la nord de Dunăre erau o pădure nesfârșită străbătută de câteva drumuri, cu cetăți prizărite și sate și cătune pierdute prin poieni și pe dealuri, dacă erau 50.000 de suflete cu totul.De aici au rămas toponimele otomane „Karaorman”-pădurea neagră și „Teleorman”-pădurea nebună „Transilvania” -ținutul pădurilor.Puteau să aibă loc 5 bătălii megagalactice la 30km de tine și aflai lucrul ăsta peste vreo 10 ani când venea vreun rătăcit pe potecă cu vreo podoabă de bronz în mână.Asta de azi cu popoare și istorii, sunt râgâieli politice de vreo 7-800 de ani încoace , când s-a reinventat traiul bun călare pe ceafa altora, la mare modă și azi. În ziua de azi nici evreii nu mai sunt evrei, doar n-or fi proștisă-și facă teste ADN și să le mai și publice, dar-mi-te vreunul ca Tokes, Johannis sau Simion.

  7. ungurii/secuii/ceangaii trebuie priviti cu o oarecare ingaduinta,
    au si ADN arian,sint amestecati:
    -chiar prezidenta lor are ochi albastri…..

  8. Și încă una, tot din Americaaltor vremuri, de data asta din sec 19 de la Samuel Clemens, alias Mark Twain:”Cei care se laudă cu strămoșii, seamănă cu cartofii; tot ce au mai bun e în pământ.”.Mișto, nu?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.