Franks: Creşterea economică se va relua în 2011

Economia va închide 2010 cu o creştere negativă de -2%, deşi revenirea va începe chiar de la sfârşitul acestui an, pentru ca în 2011 PIB să înregistreze un avans real de 1,5%, a declarat luni şeful misiunii de evaluare a FMI, Jeffrey Franks.  

 

FMI propune privatizarea sau lichidarea companiilor de stat monitorizate

Întreprinderile de stat monitorizate au înregistrat pierderi în creştere, iar FMI şi CE recomandă ca soluţie privatizarea sau lichidarea acestor companii, a declarat şeful misiunii de evaluare a acordului stand-by, Jeffrey Franks.

„În domeniul în care evoluţiile au constituit o dezamăgire este cel ce ţine de îmbunatăţirea performaneţelor întreprinderilor de stat. Multe dintre acestea încă înregistrează pierderi foarte mari şi acumulează arierate existând puţine perspective de remediere. Rezolvarea va impune o abordare mai cuprinzătoare, care să cuprindă privatizarea sau lichidarea acestora”, a spus Franks.

Pe de altă parte, FMI şi Comisia Europeană insistă pentru modificarea OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, pentru a asigura un echilibru între bănci şi consumatori, dar evită să prezinte în clar dacă aceasta este o condiţionalitate strictă pentru eliberarea următoarei tranşe.

„Ne interesează ca populaţia să fie protejată dar vrem să ne asigurăm şi că nu existe ceva care să pericliteze stabilitatea financiară. Sunt optimist că vom găsi o soluţie care respectă ambele obiective (…) „, a răspuns Franks, întrebat dacă modificarea OUG 50/2010 reprezintă o condiţionalitate pentru eliberarea următoarei tranşe.

Directorul de ţară pentru România al Comisiei Europene, Istvan Szekely, a arătat că instituţia înţelege nevoia de protecţie în plus a consumatoprilor, în special în domeniul financiar bancar, dar trebuie să se asigure şi că sistemul bancar este solid, iasr legislaţia europeană este respectată.

Szekely a punctat că singura instituţie cu rol de suspendare sau limitare a activităţii unei bănci este Banca Naţională a României, iar astfel de proceduri n-ar trebuie să poată fi deschise de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

FMI recomandă Guvernului să nu modifice substanţial sistemul de taxe în următorii doi ani

Schimbările constante în sistemul de taxe nu sunt productive, mai ales după ce au fost luate măsuri dure, a spus şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, care recomandă Guvernului să nu modifice subtanţial taxele în următorii doi ani, pentru a asigura stabilitate pentru afaceri şi consum.

„După cum am menţionat, modificările constante în structura de taxe nu sunt productive şi recomandăm puternic autorităţilor să menţină stabilitatea, mai ales după ce au fost adoptate măsuri foarte dure”, a spus Franks.

Şeful misiunii FMI a arătat că, astfel, ar putea fi asigurată o stabilitate, atât pentru consumatori, cât şi pentru mediul de afaceri.

„Vrem stabilitate în sistemul de taxe şi stabilitate pe partea de cheltuieli”, a mai spus Franks.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.