Franța și Germania, ajutor reciproc. Restul?

Franța și Germania se vor ajuta reciproc pentru a face față crizei energetice, a anunțat președintele francez Emmanuel Macron.

Franța va fi pregătită să furnizeze gaz Germaniei, în timp ce Germania a fost de acord să trimită energie electrică în Franța, dacă este necesar, a declarat Macron după o convorbire telefonică cu cancelarul german Olaf Scholz.

„Germania are nevoie de gazul nostru și noi avem nevoie de energie electrică din restul Europei, în special din Germania”, a declarat Macron.

Franţa şi Germania vor ca Uniunea Europeană să stabilească „o contribuţie” pe care ar trebui să o plătească operatorii din sectorul energiei care obţin profituri mult superioare costurilor de producţie şi care ulterior se va repartiza între ţările membre, relatează agenţia EFE.

Emmanuel Macron a apărat luni, la o conferinţă de presă, „solidaritatea europeană” în domeniul energiei, la finalul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german, Olaf Scholz, în cadrul căreia cei doi lideri au convenit asupra poziţiei lor, în aşteptarea negocierilor în cadrul UE, în următoarele săptămâni.

Macron a afirmat că este în favoarea reformării pieţei europene de electricitate pentru ca preţurile să fie fixate „într-o manieră coerentă” şi în concordanţă cu preţurile de producţie şi să nu fie stabilite doar în funcţie de cotaţia gazelor naturale, care s-a înmulţit cu cinci sau şase pe parcursul actualei crize.

De asemenea, a spus că Franţa este de acord cu achiziţiile comune de gaze la nivel european pentru a obţine tarife „mai interesante” şi cu fixarea unor plafoane pentru gazele ruseşti exportate în Europa prin gazoducte.

El a spus că Parisul şi Berlinul vor susţine în faţa celorlalţi parteneri comunitari un nou impozit pentru companiile energetice care au costuri de producţie mult sub preţurile pe care le obţin acum de pe piaţă.

În opinia sa, ar fi bun un consens european, pentru „a evita distorsionările” în cadrul pieţei unice, dar, dacă asta nu se va putea, dezbaterea pe această taxare a profiturilor excepţionale va reveni pe plan naţional.

Macron şi Scholz au stabilit, de asemenea, un mecanism de coordonare bilateral pentru a face faţă crizei energetic din iarna ce vine, pornind de la constatarea că „Germania are nevoie de gazele noastre şi noi avem nevoie de electricitatea produsă în toată Europa şi, în particular, în Germania”, deoarece mai mult de jumătate din centralele nucleare franceze sunt în prezent oprite.

Concret, Franţa va majora în următoarele săptămâni capacităţile de export al gazelor prin gazoduct în Germania prin o serie de lucrări care „vor fi gata pentru la iarnă”.

În paralel, Germania s-a angajat să producă mai multă electricitate şi să aprovizioneze Franţa în cazul vârfurilor de consum, care ar putea fi problematice în contextul opririi actuale a centralelor nucleare (31 din cele 56 din parcul nuclear francez), care în mod normal generează 70% din energia Franţei, oprire care o obligă acum să importe din ţările vecine.

Pe plan intern, Macron a reiterat mesajul ca toţi francezii să facă eforturi pentru a economisi 10% din energie, astfel încât să fie evitat riscul unor întreruperi sau raţionalizarea furnizării în timpul iernii şi a cerut, în primul rând, cât mai este cald temperatura la aparatele de climatizare să fie crescută şi când va veni iarna temperatura pentru încălzire să nu treacă de 19 grade.

Preşedintele francez a subliniat că în următoarele săptămâni se va evalua dacă populaţia aplică voluntar aceste măsuri de economisire, deoarece, în caz contrar, există posibilitatea de a se impune obligaţii.

Miniştrii europeni ai Energiei urmează să se reunească vineri pentru a discuta măsuri la nivelul blocului comunitar ca răspuns la creşterea preţurilor gazelor şi electricităţii, care afectează industria Europei şi majorează facturile gospodăriilor, după ce Rusia a redus livrările de gaze.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit luni, într-o postare pe Twitter, o parte dintre posibilele propuneri care vor fi discutate vineri, printre care se numără şi sprijin sub formă de lichiditate pentru producătorii de electricitate.

Multe companii au dificultăţi în a acoperi apelurile în marjă, o cerinţă pentru garanţii suplimentare care să garanteze o poziţie de tranzacţionare atunci când preţurile cresc. În ultimele zile, Suedia şi Finlanda au pus la punct un sprijin în regim de urgenţă pentru a ajuta companiile de utilităţi, care au probleme în a acoperi cerinţele de garanţii pentru a evita o criză similară celei provocate de prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers.

Pe lista de măsuri elaborată de Cehia, ţara care în acest moment deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, este o linie de credit disponibilă la nivelul întregii Europe pentru participanţii de pe piaţă care se confruntă cu apeluri în marjă foarte mari.

Uniper SE, cea mai mare companie de utilităţi din Germania, a cerut Guvernului alte împrumuturi de asistenţă în valoare de patru miliarde de euro, ceea ce ar duce sprijinul total al Guvernului la peste 20 de miliarde de euro.

Compania austriacă de utilităţi Wien Energie a primit săptămâna trecută o linie de credit în valoare de două miliarde de euro de la Guvernul austriac.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

11 Comentarii

  1. ca de obicei, prin „european” se intelege franco-german, plus ceva catelusi gen Olanda

  2. …. obțin profituri mult peste costurile de producție… „, dar din ce cauză ? Pentru că prețurile nu sunt „coerente”, adică nu țin seama de realitate. Și de ce nu sunt coerente ? Pentru că au fost concepute de niște idioți care se dau mari economiști. Ei cred că în economia de piață nu mai trebuie să gândești, să planifici, totul merge de la sine. Deci capitalistul Macron vrea sâ gândim mai mult și să planificăm mai mult ! HUUOOO, marxistul dracului !

  3. Șandramaua UE=un avorton al istoriei, pencă e antinațională, c-așa-i capitalismul în esența lui, drag toarrrrăși. Restul e fffrecangeală. Când tot văd că unii bagă la bătaie ,,neomarxismul,, (unde dracu e Marx aici?) mă întreb cât de prost poți fi ca să pui botul la o propagandă a Ocultei făcută preventiv, adică zice ei:,,marxismul e rău toarăși, ,,neomarxismul și mai rău,. nu cumva să vă pună dracu să căutați cine vă face viața amară!! Dacă nu înțelegeți de bună voie, vom aplica alte metode tot ,,democratice,,! Întrebări, cumva?

  4. Parca vad ca Romania va trebui sa achite, in gaze naturale,o „taxa de solidaritate” , cu partenerii din UE , mai putin norocosi , care nu au , pe teritoriul lor, zacaminte de acest fel ! Vorba este cat din zacamintele de gaze din Romania , mai apartin Romaniei? Guvernele romanest post revolutionare , au vandut totul la straini , inclusiv umele lucruri , care normal , n-ar fi trebuit vandute , ele avand caracter strategic, cum ar fi unele zacaminte , producatorii de energie si mai ales PAMANTUL agricol al tarii ! Oare de ce guvernantii nostrii vand totul pe nimic , un fel de jaf national (vezi termocentrala Mintia) si nu se intreaba , firesc, de ce strainii cumpara ? Probabil de „prosti” ce sunt ! Oare cat din avutia nationala , mai apartine romanilor , cand noi ne vindem si haina de pe noi ? Am intrat in UE , ca cei mai amarati , acum suntem la fel , ultimii si in plus datori vanduti pe piata de capital ! N.B. Mai tineti minte versurile, ” noi suntem romani, noi suntem romani ,/ Noi suntem ,aici, pe veci stapani…” OARE ? Hi,hi,hi!

  5. Care rest? Că asta e înțelegere win-win, că între capitaliști cu experiență.
    Aaa, restul? Ghinion.

  6. Yesss! Fac prin a obliga subtil sau santaja pe altii sa se execute, vezi subtilitatea indusa ca fiind obligatoriu pentru raspopitii lingai.ro.

  7. Pai ei se ajuta intre ei pentru profit ,iar noi trebuie sa fim „solidari”si sa-i ajutam pe ei ,nu? Parca asa spunea Urssula si timermansul…

  8. Cei patru erau trei,adica Germania și Franta.Curat uniune si devirsitate in UE,nene Iancule !

  9. Restul ? Păi nu te duce capul de cum va fi cu ”restul” ??? Decât să-și inchidă economia, să producă șomeri, haos,.. și să nu mai poată reveni decât in decenii dar poate nu la același nivel de trai,. vor face ca la moaște românii,. Adică in genunchi târâș la ușa lui Putin cu jalba-n proțap..cerșit ceva iertare și puțin gaz,.

  10. Sintem in Uniune , dar fiecare trebuie sa se descurce singur in situatii extreme ! Se vor descurca cei inteligenti cu conducatori onesti si inteligenti . Nu este cazul Rrominiei !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.