Franța și Germania, propuneri comune pentru apărarea europeană

Franța și Germania au pregătit propuneri comune pentru apărarea europeană, în vederea summitului neoficial al UE de la Bratislava, din 16 septembrie, dedicat relansării Europei după Brexit, a informat vineri ministerul francez al apărării, potrivit AFP, transmite Agerpres.

Miniștrii apărării din cele două țări, Jean-Yves Le Drian și Ursula von der Leyen, au redactat — la solicitarea președintelui francez Francois Hollande și a cancelarului german Angela Merkel — un document destinat șefei diplomației europene, Federica Mogherini, pentru a servi drept „bază de reflecție privind relansarea Europei apărării”, afirmă partea franceză.

Obiectivul ar fi o apărare europeană „mai activă și mai utilă, fără a se substitui dispozitivelor naționale de apărare, care rămân prin definiție cheia securității statelor membre UE, au declarat apropiați ai ministrului francez.

Conținutul documentului nu a fost încă dezvăluit, dar sursele citate spun că se urmărește declanșarea mai simplă a operațiunilor UE. Ar fi vorba despre idei concrete, nu despre principii și orientări generale „care nu duc nicăieri”.

AFP citează și ediția de sâmbătă a cotidianului german Sueddeutsche Zeitung, care ar urma să publice detalii despre propunerea celor doi miniștri. Printre altele, ar fi vorba despre crearea unui stat-major european și a unui sistem comun de supraveghere prin satelit și despre partajarea mijloacelor logistice și de medicină militară. De asemenea, ar urma să fie posibile și progrese ale unor proiecte din domeniul apărării care să implice doar anumite state, dacă nu există unanimitate în rândul membrilor UE.

Surse de la Paris afirmă că una din posibilitățile de declanșare mai rapidă a unei operațiuni europene ar fi utilizarea Eurocorps, care ar putea crea „rezerve de forțe”. Eurocorps, cu sediul la Strasbourg, este o structură de comandă permanentă, cu posibilități de desfășurare operațională rapidă, la care participă Franța, Germania, Belgia, Spania și Luxemburg.

Președintele Hollande și cancelarul Merkel au luat inițiativa formulării acestor propuneri la summitul NATO de la Varșovia, din luna iulie, și ar urma să prezinte rezultatele la Bratislava, precizează AFP.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.