Frunza artificială, invenția care poate converti energia solară

Oamenii de ştiinţă chinezi, împreună cu omologii lor internaţionali, au dezvoltat un nou tip de „frunză artificială”, o peliculă fotoactivă cu metal lichid. Aceasta valorifică energia solară pentru a produce hidrogen prin descompunerea directă a apei, deschizând calea pentru o producţie la scară largă a unor dispozitive ecologice, informează Xinhua.

Echipa de cercetători condusă de profesorul Liu Gang de la Institutul de Cercetare a Metalelor, membru al Academiei Chineze de Ştiinţe, a publicat recent acest studiu în Nature Communications, o revistă academică internaţională.

Pelicula, asemănătoare unei frunze naturale, converteşte energia solară direct într-un combustibil chimic, fiind foarte promiţătoare în ceea ce priveşte conversia directă a energiei solare în hidrogen. Această dezvoltare este deosebit de promiţătoare în contextul iniţiativelor privind neutralitatea emisiilor de carbon, potrivit echipei de cercetare.

Pentru a fabrica aceste pelicule fotoactive robuste, oamenii de ştiinţă chinezi au dezvoltat o nouă tehnică de implantare de particule care încorporează foto-absorbante semiconductoare în metalul lichid. Această metodă se inspiră din fotosistemele II şi I, care stimulează fotosinteza în frunze şi care sunt încorporate în membranele tilacoide ale cloroplastelor.

În condiţii de iradiere cu lumină vizibilă, activitatea fotocatalitică pentru descompunerea apei în vederea producerii de hidrogen este de 2,9 ori mai mare decât cea a peliculelor tradiţionale. În plus, noua „frunză artificială” poate funcţiona continuu timp de peste o sută de ore fără oprire.

„Un avantaj suplimentar al acestor pelicule este că se poate folosi o gamă largă de metale şi semiconductori cu punct de topire scăzut, iar toate materialele folosite pot fi uşor reciclate prin ultra-sonicare în apă caldă. Per ansamblu, această nouă tehnică promite o cale de procesare la scară largă cu costuri reduse pentru dispozitive şi aplicaţii de conversie a energiei solare”, a adăugat profesorul Liu Gang.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

4 Comentarii

  1. – no!DA CUM DRACU? TOT CHINEJII? CEILALȚI -împreună cu omologii lor internaţionali,-POATE O ȚINUT FRUNZELE DE COADĂ ȘI LE-AU „IMPLANTAT! ÎN COPACII ARTIFICIALI PE CARE SE PREGĂTESC MAI ALES EDILII BUCUREȘTENI SĂ-I SĂDEASCĂ ! CA SĂ CREASCĂ ÎN PARCURILE RETOCEDATE -DREPT RECOMPENSĂ PENTRU PROPITARII CU HÂRTII NOI DAR ÎNVECHITE ÎN CUPTOARE FOTOVOLTAICE ALE ADMINISTRAȚIILOR! TOT ROMÂNUL PROSTULEANU PLĂTEȘTE ! DOMNII SE VOR CULCA PE PAT DE FRUNZE FOTO VOLTAICE COMBINAȚIILE TRUPEȘTI CU HIDROGENUL PRODUS DE FRUNZE ÎI VOR ÎNCĂLZI-LA MAMA LOR! BRAVO CHINA -PE CÂND OREZUL FOTO-VOLTAIC??/

  2. Sa nu uitam ca pe vremea missiunilor spatiale NASA in 1969, luati cu valul de progresul stiintei zborurilor spatiale, savantii anticipau ca pina in anul 2000 automobilele vor fi inlocuite cu masini zburatoare pentru transportul local.

    E uite ca sintem in 2024 si avem doar niste pirlite de drone ce nu pot duce mai mult de un packet cu coliva.

  3. Si cum ramane cu frunzele copacilor care curata aerul de CO2 si fac lemn de foc 100% randament calorica in casa…dupa care alti copaci curata aerul de CO2… este un miracol padurea!!! dar uitam bunul simt si ca ar trebui sa traim la tara si sa ne cultivam pamantul mostenit de la bunici.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.