FSLI: Rezultatele de la titularizare, eșecul clasei politice

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) consideră că rezultatele de la examenul de titularizare sunt eșecul clasei politice care a condus România în ultimii 30 de ani și că vina nu poate fi dată doar pe profesori.

„Cine vrea să arunce vina doar pe profesori, nu face altceva decât să arunce praf în ochii opiniei publice”, se arată într-un comunicat al FSLI.

Federația consideră că rezultatele sunt slabe, dar nu sunt surprinzătoare: „Ne întrebăm de ce este surprins Președintele României, domnul Klaus Ioahannis, de aceste rezultate, în condițiile în care domnia sa provine din rândul cadrelor didactice și suntem convinși că știe sau ar trebui să știe, de ce s-a ajuns aici”.

Reprezentanții sindicatului susțin că aceste rezultate sunt „produsul complicității politicienilor din partide diferite, care s-au succedat la conducerea acestei țări, fie ca parte a puterii executive, fie ca parte a puterii legislative, care nu au mișcat un deget pentru schimbarea în bine a învățământului, ba din contră au avut grijă să îl mențină într-o permanentă subfinanțare”.
FSLI susține că nu se poate face performanță fără oameni bine pregătiți, implicați și devotați acestui sistem, iar acest lucru înseamnă luarea unor măsuri urgente.

În opinia sindicaliștilor, cele mai mari greșeli făcute în ultimii sunt: salariile neatractive din sistem, neglijarea aproape totală de către învățământul superior a formării inițiale a cadrelor didactice, umilirea cadrelor didactice, în diferite forme, de la critică neconstructivă în spațiul public, până la nepăsarea afișată de clasa politică față de problemele reale și grave ale acestora, dar și birocrația care a transformat cadrele didactice în scribi.

„Cei care ne conduc sunt buni doar la discursuri populiste și știu exact cum să manipuleze opinia publică aruncând vina și responsabilitatea pentru orice formă de eșec al sistemului de învățământ, în ograda celor care chiar muncesc– angajații acestui sistem! E ușor să arăți cu degetul de la pupitrul insituției pe care o conduci, e ușor să găsești țap ispășitor, mai greu e să îți asumi, că prin funcția pe care o ai, fie că ești ministru, parlamentar sau șef al statului, nu ai făcut nimic sau nu cât trebuie pentru redresarea școlii românești! Este evident că situația actuală a învățământului nu este cea dorită și acest lucru trebuie să ne pună pe fiecare dintre noi pe gânduri- sindicate, Guvern, cadre didactice, elevi și părinți. Trebuie făcut front comun pentru a schimba în bine învățământul din România, iar mentalitatea față de acesta: , trebuie să dispară”, a declarat Simion Hancescu, președintele FSLI.

Rata notelor peste șapte, necesare pentru titularizare, a fost în 2021 în scădere față de anii trecuți, respectiv 44,47% față de 58,66% în 2020, a anunțat Ministerul Educației.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

4 Comentarii

  1. Hancescu are dreptate! Toti analfabetii din politica au ajuns prin recomandare in invatamant incat, profesorii adevarati au fost infenuncheati! Sa nu uit un moment care se poate repeta oricand:”o proasta din politica a fost plasata ca profesor sa predea la clasele V-VIII, nu era in stare sa spuna o propozitie simpla, despre fraza era in plop, nici cuvintele sau expresiile nu le intelegea, venea cu dex-ul si nici din acea carte nu era in stare sa citeasca, dar avea sustinere politica! La fel un bou, numit contabil intrun liceu prestigios in locul unei contabile orofesioniste care, ulterior, a fost obligata sa faca contabilitate pentru prostil numit si sustinut politic(ambele cazuri pnl) chiar daca era psd la guvernare! Si nu sunt cazuri unice! In asa hal, nu se poate face scoala oricat de mult ai incerca!

  2. In toata lumea salariile profesorilor sunt mici, fiindca sunt pe masura responsabilitatilor, mici si ele. Cunostintele predate sunt la un nivel accesibil copiilor, deci nu necesita un efort prea mare pt. o persoana adulta, cadru didactic, care le repeta in fiecare an scolar. Nici costurile nu sunt mari pt. educatie, alte domenii( metalurgie, agricultura, transporturi etc) au, de ex, cheltuieli uriase cu utilajele . In plus, copiii, tinerii, profesorii si oricine au la dispozitie, pe net, lectii predate de profesori din toata lumea si informatii de calitate despre orice. Copiii din clasele mari si tinerii care vor sa invete o pot face online sau informandu-se suplimentar de pe net. Ceea ce fac sindicatele, angajatii sau conducatorii unor institutii tine de sociocentrism: exagerarea rolului institutiei, pentru a primi fonduri mai mari. Daca se pun la socoteala si meditatiile…

  3. De cati ani e la putere dascalul Iohannis? De 7 ani! Adica piciulinii din clasa intaia acum au ajuns in clasa a opta! Cei din clasa a opta sunt acum studenti de anul trei ori vagabonti,ori tineri care au abandonat stidille din prea multa ,,bogatie”. Totusi , ma presedintule, unde e ,,Romania educata”! In 7 ani de domnie, alti oameni au facut minuni cand s-au agatat de putere!Esti tu dascal cu adevarat ori capitalismul te-a obligat sa treci cu vederea scolirea generatiilor viitoare?

  4. Aceasta nu este o scuza. Cine este capabil si isi doreste sa fie profesor ia noata 7 sau 10. Felicitari! Ceilalti nu au ce cauta in invatamant. Este culmea nesimtirii sa dai vine pe altcineva cand tu iei nota 2.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.