FSLI solicită alocarea a 6% din PIB pentru Educație

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită alocarea a 6% din PIB pentru Educație, termenul acordat pentru îndeplinirea acestei solicitări fiind data adoptării, de către Guvern, a proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2014, se arată într-un comunicat remis luni.

„Solicităm alocarea a 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru Educație, dar și modificarea Legii educației naționale, inclusiv în ceea ce privește statutul personalului didactic. Trebuie eliminate discriminările existente în prezent, în paralel cu creșterea calității actului de instrucție și educație și creșterea gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor. Pentru aceste revendicări, termenul limită pe care îl acordăm autorităților este 30 noiembrie a.c.”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, Federaţia dorește și adoptarea unei legi a salarizării, prin care salariile profesorilor debutanți să crească cu 50%, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcției didactice și cel minim să fie de 2:1.

„Alte revendicări importante se referă la depolitizarea învățământului, unde termenul este 30 aprilie 2014, dar și la regândirea programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor, unde dorim o soluție până pe 31 august 2014. În cazul în care Guvernul nu își va manifesta expres intenția de a soluționa aceste probleme majore care afectează sistemul de învățământ preuniversitar și salariații acestuia, vom demara procedurile necesare pentru declanșarea acțiunilor de protest”, se mai precizează în comunicat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.