Funcții speciale, fără număr și fără termen pentru „taica” procurorilor

Fostul procuror Max Bălășescu a dezvăluit zilele trecute că pentru actualul procuror general al României, Augustin Lazăr (alintat de presă „Taica Lazăr” sau „Bădia Lazăr”) s-a creat o funcție de procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, fiind un caz unic în istorie sub acest aspect. Afirmația lui Bălășescu este plauzibilă având în vedere că Augustin Lazăr a ocupat această funcție în martie 2001, după ce a plecat, cu coada între picioare, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), unde a deținut funcția de procuror șef al Secției Anticorupție, Urmărire Penală și Criminalistică.

Așa cum am mai arătat, Augustin Lazăr a fost numit în fruntea Secției Anticorupție, Urmărire Penală și Criminalistică în octombrie 1998 de către procurorul general al României din perioada respectivă, Mircea Criste, cu care se afla în relații de prietenie din studenție. Lazăr și Criste au fost colegi de an la Facultatea de Drept a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, pe care au absolvit-o în 1981, iar, după 1989, au fost colegi, de data aceasta ca și cadre didactice, la Facultatea de Drept a Universității 1 Decembrie din Alba-Iulia. Lazăr a fost numit în 1998 în această înaltă funcție fără să fi avut vreo experiență managerială până la data respectivă. Anterior, acesta a activat 16 ani ca simplu procuror criminalist, 8 ani la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba-Iulia și 8 ani la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, unde a fost un procuror mediocru, potrivit unor foști colegi.

La începutul anului 2001, după revenirea PSD la guvernare și a lui Ion Iliescu la Palatul Cotroceni, Lazăr și Criste au plecat de la Parchetul General, după ce le instrumentaseră în anii anteriori dosare penale mai multor lideri sau sponsori ai PSD, ca Viorel Hrebenciuc, Răzvan Temeșan, George Păunescu, Alexandru Dinulescu, dintre care unii fuseseră arestați și trimiși în judecată. Este posibil ca, înainte de părăsirea Parchetului General, să fi fost înființată o funcție în plus de procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia pentru Augustin Lazăr, pentru ca acesta să nu se întoarcă acasă ca simplu procuror de execuție.
O altă bizarerie este că Augustin Lazăr a ocupat funcția de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia timp de 12 ani, respectiv din 2001 până în 2013, când a devenit procuror general al acestei unități de parchet. Conform dispozițiilor articolului 49 alineatul 8 din Legea nr.303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor, Lazăr putea fi numit în această funcție pe o perioadă de trei ani și reinvestit o singură dată pe aceeași perioadă. Mai exact, Lazăr putea ocupa această funcție două mandate a câte trei ani, respectiv maximum șase ani. Ori, acesta a deținut funcția de procuror general adjunct patru mandate a câte trei ani, din care trei mandate după intrarea în vigoare a legii susmenționate. Probabil că Lazăr ar fi ocupat această funcție pe viață dacă nu ar fi fost promovat în 2013 procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia, iar în 2016 procuror general al PICCJ.

Potrivit raportului de evaluare întocmit de ministrul justiției, Tudorel Toader, în baza căruia a solicitat revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României, numirea sa în această funcție în aprilie 2016 a fost nelegală, în condițiile în care din dosarul său de candidatură lipsea calificativul ultimei evaluări din perioada respectivă. La data numirii sale, actualul procuror general al României nu mai fusese evaluat din 2011 sub aspectul îndeplinirii criteriilor de competență și performanță profesională, deși o astfel de evaluare este obligatorie din trei în trei ani. Evaluarea sa pe perioada 2011-2013 s-a realizat doar în cursul anului 2017, iar evaluarea pentru perioada 2014-2016 s-a efectuat în cursul anului 2018, rezultând că ambele evaluări au fost efectuate după numirea sa în funcția de procuror general al PICCJ.

În aceste condiții, ar trebui ca ministrul justiției să verifice dacă au fost legale numirile lui Augustin Lazăr în funcțiile de procuror general adjunct, respectiv procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia. Poate că vom afla ce se acunde în spatele atâtor promovări nelegale și privilegiate ale unui procuror considerat mediocru. Cine a avut interesul să-l țină pe Lazăr în funcții înalte din Ministerul Public vreme de 20 de ani? Cine se luptă să-l mențină cu orice preț în funcția de procuror general al României? Poate că va da o mână de ajutor și Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității în găsirea unui răspuns la această întrebare. Mai ales că, potrivit unor surse, Augustin Lazăr ar fi ultimul procuror în funcție din timpul regimului comunist care ar fi absolvit faimosul Centru de Perfecționare a Cadrelor (CePeCa) din cadrul Academiei PCR Ștefan Gheorghiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 17
Valer Marian 277 Articole
Author

15 Comentarii

  1. Parca-l vad parcat pe asta la CCR iar PNL, USR si iohannis ne vor explica doct valoarea intreinse(a)ca a unei nulitati…

    • Aia de tractorist șef era cea mai supremă ptr rușinea procuraturii numită Lazăr da așteaptă primăvara și campania agricolă

    • Johannis este in stare sa desfiinte CCR pentru a le face loc lui Stanciu, Lazar si Kovesi care fac o treAba foarte buna (opinie separatA impotriva poporului roman)! HUUUO!

    • Acest tractorist nu putea fi decat absolvent al CePeCa, urmasa vestitei scoali tehnice muncitoresti, STACO, fabrica din anii 1950 a nulitatilor programate sa inlocuiasca elitele decimate de Partid si Securitate!
      Blocajul actual comis de Nazist ne arata necesitatea unor modificari constitutionale majore care sa interzica unui descreierat sa-si bata joc de o tara si de un popor…

  2. Este absolut uluitor cum o asemenea mediocritate , de manual , a fost montat de colo colo , numai in functii babane ! Cine oare a avut asa mare nevoie de acest jalnic tractorist ? Eu cred ca doar vechea si noua Secu ! Sper sa putem afla asta , cat mai repede !

    • Sistemu Paralel, cine crezi? oamenii lu Lazăr i-au închis toate dosarele penale nazistului de la Cotroceni iar nevastă-dsa vine la audieri doar dacă vrea mușchiu ei.Că așa e cu egalitatea în fața legii în sistemu implementat prin Soros și sclavii lui

  3. De ce va intrebati de cine este protejat.Nu va este clar.Cel mai mare INFRACTOR al acestei tari KLAUS WERNER IOHANNIS,omul cu 47 de dosare este protectorul lui.De ce nu este demisa aceasta mediocritate de om???Pentru ca a lucrat la dosarele familiei IOHANNIS si acum il santajeaza.Acest KLAUS WERNER IOHANNIS este in stare de orice numai sa mai ajunga odata presedinte si sa mai fure cateva case.Este un tradator.Pentru el nu exista CONSTITUTIE,LEGI,HOTARARI ALE CCR.Daca ar proceda asa tot poporul ce ar putea sa se intample in aceasta tara unde el a devenit DICTATOR???Sfideaza acest popor prin tot ce face.

    • nicio problema,daca Securitatea il mai vrea o tura pe nulitatea absoluta numita Klaun, Romanii anti-comunisti si pro-europeni il vor vota, ba chiar se vor buluci la sectiile de votare din Diaspora si din Rumanistan, ca la promotiile de tigai cu capac din mall-uri. lupta contra comunismului continua prin patriotii de la Secu Nou!

    • Un rural sinistru, marginit dramatic dpdv profesional cocotat in varful unei institutii instrumentt. Simplu. Circu-i gata, luati-va catarul si elefantul si mars cu ei inapoi la Alba, respectiv, Sibiu.

  4. Eu am mai spus și o repet că adevărata corupție și adevărații infractori nu sunt cei ce iau o mită de câteva sute sau chiar mii de euro o dată cu o ocazie unică ci aceste lichele care iau mita în salarii de mii de euro și pensiile aferente. Aceasta e adevărata și marea hoție aceea să pui niște infractori în posturi foarte bine plătite, la care nici pe afară nu visează occidentalii, și aceștia să îți rezolve problemele cu justiția sau cu ceilalți politicieni. Cândva va trebui pus un prag maxim la salariile acestora. Nu se poate ca un singur om să câștige peste 10.000 de euro într-o funcție de la stat și să aibă pensie de așișderea într-o țară în care salariul minim e de 300 de euro. Persoanele acestea sunt în stare de orice infracțiune pentru a rămâne în funcțiile respective chiar dacă tocmai teoretic ele trebuie să vecheze la siguranța societății.

  5. In ’46, NKVD stabilea printr-o directiva profilul candidatului ideal pentru functiile publice din Europa Centrala si de Est. Candidatul trebuia sa fie mediocru, obedient si ticalos. Astazi, aceleasi criterii te propulseaza in cele mai inalte functii publice din Romania, cu doua efecte institutionale. Deprofesionalizare masiva si deficit major de statalitate. Evident, criteriile NKVD si le-au insusit si alte servicii care urmaresc ,,binele” Romaniei si al cetatenilor romani. ,,Sa traiti bine!”

  6. Valer Marian scrie, documenteaza si noi citim! Ce se intampla in continuare? Nimic!

  7. @Andrei.Aveti mare dreptate.Poate ca ar mai trebui sa va reactualizati datele privitoare la UNELE salarii sau pensii.Recalcularile astea ale pensiilor nu fac decat sa adanceasca diferenta intre pensionarii care au avut aceeasi pregatire/calificare/expertize si PROFITORII legilor speciale , doar pentru anume categorii , dar nu in integritate , ci cu dedicatie.
    @ Old fart.Va mai amintiti afisele cu imaginea lui Basescu citata de Dvs „Sa traiti bine!”invadand pana si drumurile comunale (o zic din experienta de navetist al acelei vremi)?Va dau dreptate in ce spuneti.

  8. „ar trebui ca ministrul justiției să verifice dacă au fost legale numirile lui Augustin Lazăr în funcțiile de procuror general adjunct, respectiv procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia. Poate că vom afla ce se acunde în spatele atâtor promovări nelegale și privilegiate ale unui procuror considerat mediocru. Cine a avut interesul să-l țină pe Lazăr în funcții înalte din Ministerul Public vreme de 20 de ani”.

    Pai cu un premier PROCUROR..(PONTA) tara procurorilor la ordinul sri-ului — la ce sa ne mai fi asteptat?

    Sa speram ca psd-ul va INVINGE IN TOATE, PENTRU CA ALTFEL VOM AVEA – IN CONTINUARE „ELITE” mizerabile la varful asa zisei justitii si zisii liberali ce voteaza impoatriva tarii pe la UE!!!

    Sper ca judecatorii sa realizeze (chiar si cei care au aranjamente cu sri) si sa mearga la vot pentru ca asemenea indivizi sa nu mai aiba un presedinate de tara care sa le sustina mizeria procurorilor mafioti.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.