Fundaţia Alexandrion a premiat 10 sportivi de top

Fundaţia Alexandrion a reuşit o selecţie care acoperă cele mai bune rezultate sportive ale românilor în 2015. Cine sunt cei 10 laureaţi.

Miercuri seara, la „Hilton-Athene Palace”, într-o ambianţă tipică manifestărilor de profil din Vest, în cadrul Galei Trofeelor Alexandrion au fost premiaţi 10 sportivi de top din România, concret, 10 sportivi care au obţinut individual sau sub culorile unei echipe naţionale rezultate remarcabile în competiţiile sportive internaţionale. La gală au fost prezenţi reprezentanţi ai corpului diplomatic, nume mari din mişcarea sportivă, oficiali din administraţie şi foarte mulţi ziarişti sportivi şi nu numai. Cei 10 sportivi premiaţi sunt:

  • Marian Drăgulescu – gimnastică (medalie de argint la sărituri la CM)
  • Anghel Iordănescu – fotbal (pentru calificarea la CE 2016)
  • Tiberiu Dolniceanu – scrimă (medalie de bronz la sabie individual la CM, medalie de bronz JE Baku)
  • Cristina Stancu – arte marţiale (centura mondială Pro WTKA)
  • Andreea Chiţu – judo (campioană europeană, campioană JE Baku)
  • Horia Tecău – tenis (câştigător dublu Wimbledon şi Turneul Campionilor)
  • Elisabeta Samara – tenis de masă (campioană europenă simplu individual, argint cu echipa României, bronz dublu feminin, câştigătoare a Ligii Campionilor cu Fenerbahce Istanbul)
  • Simona Halep – tenis (locul 2 în Clasamentul WTA General, locul 2 în clasamentul WTA 2015, câştigătoare de turneu Premier Mandatory, semifinalistă US Open)
  • Ana-Maria Brânză – scrimă (campioană europeană echipe, argint echipe CM, aur echipe JE Baku)
  • Cristina Neagu – handbal (câştigătoare Liga Campionilor cu Buducnost Podgorica, bronz echipe CM, golgheteră Liga Campionilor şi CM, cea mai bună jucătoare la CM)

O premieră cu „greutate”

Gala Trofeelor Alexandrion a reprezentat o premieră, cel puţin în ceea ce priveşte onorarea sportivilor: pentru prima dată o companie privată a făcut şi premiere în bani. Câte un cec cu 10.000 de euro a primit fiecare din cei 10 sportivi de top. Premierea propriu-zisă a fost însă una dificilă. La propriu. Fiecare dintre laureaţi a mai primit un trofeu de 6,3 kg, o diplomă uriaşă înrămată şi un superb (şi mare) buchet de flori. Practic, sportivul premiat sau reprezentantul său şi personalitatea care efectua premierea au trebuit să conlucreze pentru a prelua premiul. Aşa cum bine a remarcat prezentatorul galei, realizatorul TVR, Cătălin Ştefănescu, „pentru prima oară se poate spune şi în realitate că s-au acordat «premii cu greutate». Dovada, o singură persoană nu poate prelua integral premiul”.

Cine a fost şi cine a fost reprezentat

Evident, nu toţi cei 10 sportivi premiaţi au fost prezenţi la gală. Unii dintre ei se află în focuri, peste hotare. Marian Drăgulescu, Tiberiu Dolniceanu, Cristina Stancu – foarte mulţi dintre invitaţii la eveniment au văzut în premieră că o luptătoare de Kempo poate arăta ca un fotomodel –, Andreea Chiţu şi Ana Maria Brânză sunt premiaţii care au fost prezenţi la eveniment. Pentru „Eliza” Samara, premiul a fost ridicat de mama ei, pentru Simona Halep a fost „delegat” tatăl să facă oficiile, iar pentru Cristina Neagu, sora ei a fost cea care a „înlocuit-o”. În fine, pentru Horia Tecău, premiul a fost ridicat de către preparatorul său fizic, Dragoş Luscan, şi pentru Anghel Iordănescu a „girat” Stelios Savva, vicepreşedintele Alexandrion Grup România.

Fostele glorii la… „serviciu”

Dacă actualii sportivi de top s-au aflat la „primire” – utilizăm termeni din tenis pentru că tot suntem în plină desfăşurare a Australian Open –, la „serviciu” (au oficiat premierea) s-au aflat o serie de foste glorii ale sportului românesc. Andreea Răducan şi Corina Ungureanu – gimnastică, Camelia Potec – nataţie, Elisabeta Lipă – canotaj şi Ilie Năstase – tenis au fost printre cei care au efectuat premieri. Ultimul a spus şi fraza de „duh” a reuniunii: „Acum mulţi ani, eu eram cel care primea trofee şi cecuri cu bani. Acum am ajuns să le înmânez eu. Vedeţi ce rău am ajuns!”. Tot Ilie Năstase a profitat de faptul că avea microfonul şi a criticat în termeni duri situaţia în care se află în acest moment „Naţional Arena”. Celelalte premieri au fost oficiate de doamna Rim Daoud – soţia preşedintelui Fundaţiei Alexandrion, Stelios Savva – vicepreşedintele Alexadrion Grup România, Mihai Bogza – preşedintele CA al Bancpost, de reprezentanţi Stirom SA şi de către excelenţa sa Grigorios Vassilioconstandakis, ambasadorul Greciei la Bucureşti. Toate discursurile rostite de premiaţi şi de către cei care au oficiat premierile au fost scurte şi aproape toate au avut în final urări privind cât mai multe medalii la Olimpiada de la Rio. Preşedintele Fundaţiei Alexandrion, Nawaf Salameh, în cuvântul său din deschiderea manifestării, a menţionat că evenimentul de miercuri seara nu va fi unul singular şi că premierea financiară a sportivilor români de top va deveni o tradiţie pentru fundaţie, numai „medalii şi mult aur să fie”. Dacă evenimentul de la Hilton a reunit nume foarte grele (de ieri şi de azi) ale sportului românesc, şi partea artistică a fost susţinută de un greu care ne încântă de 45 de ani: Tudor Gheorghe. Cum a fost recitalul? Ca de obicei. Adică la înălţime.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.