Furnizarea căldurii în Capitală, o bombă cu ceas

Soarta furnizării agentului termic în Capitală este, mai mult ca oricând, sub semnul întrebării. Anunțul primarului Capitalei, Gabriela Firea, privind iminența intrării în faliment a RADET, regia deținută de Primăria București, și ELCEN, compania aflată în proprietatea Ministerului Energiei, pune gaz pe foc în situația și așa critică în care se află sistemul de termoficare al Capitalei. Potrivit analiștilor de la Frames, dincolo de miza politică, criza RADET-ELCEN reflectă modul păgubos în care autoritățile tratează o problemă economică și socială care riscă să afecteze peste 1,3 milioane de bucureșteni. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, la TVR 1, că nu a fost sprijinită de Guvern în derularea unor proiecte importante și a dat exemplu fuziunea ELCEN-RADET. ”Vine sezonul rece. Trebuie să asigurăm continuitatea serviciului de termoficare. În programul de guvernare s-a scris fuziunea ELCEN – RADET pentru reunificarea sistemului integrat de energie termică. Nu s-a întâmplat acest lucru nici până azi. Să ne spună Dragnea de ce… Acest lucru afectează 1,3 milioane de bucureșteni. La finalul lui septembrie, dacă Guvernul, prin ANAF, nu aprobă planul de reorganizare, pierdem aceste două instituții care intră din insolvență în faliment. Să vedem cum va răspunde Guvernul. În toată țara, CET-urile s-au acordat cu titlu gratuit, numai la București nu s-a putut găsi această posibilitate. Este o bombă cu ceas”, a spus Firea.

Potrivit analiștilor de la compania de consultanță Frames, declarațiile reflectă faptul că primarul general încearcă o soluție cel puțin originală, aproape imposibil de pus în practică. ,,În primul rând, situația din Capitală nu poate fi comparată cu cea din alte orașe. În București, producția și furnizarea de agent termic este gestionată de două societăți distincte, ELCEN și RADET, în timp ce în alte orașe este una singură. Preluarea CET-urilor cu titlu gratuit este imposibilă în condițiile în care există și firme cu acționari privați (precum Romgaz, listată la bursa din Londra) implicați în acest proces”, afirmă aceștia. Primăria Capitalei a venit, în ultima ședință de Consiliu General, cu varianta majorării cu 1,26 miliarde de lei, la 1,56 miliarde de lei, a capitalului social al companiei municipale Energetica SA, cea care va administra sistemul de furnizare a agentului termic SACET, prin viitoarea fuziune a ELCEN (producătorul de agent termic) cu RADET (distribuitorul de apă caldă și căldură). Cu cei 1,2 miliarde de lei, Primăria ar vrea să cumpere o parte din creanțele deținute de creditori împotriva ELCEN, în valoare de 1,07 miliarde de lei (principalii beneficiari fiind ANAF, băncile și salariații), și stocurile necesare funcționării activității. ,,Municipalitatea ar vrea să plătească doar datoriile către ANAF și bănci, uitând de creanțele către ceilalți creditori ai ELCEN, precum Romgaz, Electrica și Distrigaz. Oricare dintre acești creditori poate respinge soluția și astfel varianta Municipalității devine inutilă. În plus, dincolo de faptul că inițiativa poate fi percepută ca un ajutor de stat, ANAF nu are, în acest moment, o procedură legală de cesiune a creanței, astfel că propunerea este blocată din start”, afirmă analiștii de la Frames.

Pe de altă parte, spun experții, planul Primăriei necesită parcurgerea unor pași legali care, în cea mai fericită situație, ar însemna cel puțin 6 luni de demersuri. ,,Aprobarea planului de către ANAF, realizarea cesiunii de creanță de la ANAF către Energetica, aprobarea de către Adunarea Creditorilor și licitația pentru vânzarea activelor sunt principalii pași care trebuie urmați și care cer timp și implică birocrație”, au mai spus analiștii. În planul inițial, anterior noii variante propuse, Consiliul General urma să își asume în totalitate creanța pe care ELCEN o deține împotriva RADET, în valoare de 1,095 miliarde de lei, iar Primăria Capitalei să o achite în termen de 3 ani. Planul de reorganizare viza, totodată, încasarea prețului de transfer al activelor ELCEN în cuantum de 891 milioane de lei la care se adaugă investițiile realizate pe durata procedurii, estimate la 102 milioane de lei. În total, 2 miliarde de lei.

Dacă ar accepta să plătească cei 2 miliarde de lei, așa cum prevede planul de reorganizare al ELCEN, Primăria Capitalei s-ar vedea cu bugetul dat peste cap. Potrivit analiștilor Frames, ar exista soluția lansării unor obligațiuni, însă acestea ar presupune un audit la nivelul activității Municipalității.,,Credit sau obligațiuni, indiferent ce soluție s-ar găsi pentru obținerea banilor, ar fi nevoie de un audit al modului în care Primăria Capitalei își desfășoară activitatea. Este pregătit primarul general pentru un asemenea demers? O întrebare care își așteaptă un răspuns. Edilul are alternativa de a presa Guvernul pentru a găsi o soluție, iar ultimele declarații tind spre această variantă”, spun analiștii. Cert este că, pe 24 septembrie, creditorii Electrocentrale Bucureşti sunt chemați să decidă în privința aprobării planului de reorganizare a producătorului de energie electrică şi termică. Decizia trebuia să fie luată încă din iulie, însă a fost amânată de două ori, pentru că planul de reorganizare al RADET nu a fost modificat, astfel încât să includă achitarea creanțelor către ELCEN, pentru furnizarea de apă caldă și căldură. Aprobarea planului de reorganizare al ELCEN, inclusiv plata celor aproximativ 2 miliarde de lei, este condiția esențială pentru ca fuziunea cu RADET să fie realizată și noua societate muncipală Energetica SA să poată să treacă la lucrările absolut esențiale pentru pregătirea sezonului rece

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Cristian Cretu 866 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Acum se văd efectele ”muncii” duduii Pandele, marea specialistă în administraţie publică locală.
    Madam Praştie e complet pe dinafara problemelor, ea credea că o capitală se gospodăreşte cu fustele ridicate în cap. A făcut praf primăria şi acumvrea s-o şteargă la Preşedinţie şi să lase Guvernul să cureţe mizeria din urma ei.

  2. Evident ca Firea nu are pregatirea economica si organizatorica necesare administrarii unei parohii atat de mari,cu foarte multe probleme mostentite dupa30 de ani de dezmatz si hotie financiar-administrativa. Iar colac peste pupaza(scuzati expresia!,la ora unui bilant care se apropie si care va fi si disputat si discutabil),ea aplica vechea stratagema a victimizarii,ca orice femeie de carierea,din cauza unei conspiratii a masculilor din Partid care vor s-o doboare doar pentru ca este frumoasa,desteapta si devreme acasa.Nici astea nu ar fi cele mai mari dintre probleme, pentru ca nimeni nu s-a nascut invatat,doar ca madame Firea nu prea are scuze ,deoarece si-a construit singura echipa manageriala,a condus-o exact asa cum a vrut si cum il acuza azi pe Dragnea,ca o mama soacra autoritara, crezand sincer ca intransigenta, fermitatea si militaria tin loc de pricepere si ca astfel toate relele se vor solutiona de la sine! Iata insa ca nu este asa si Gaby intelege ca trebuie repede gasit un tzap ispasitor pentru neimpliniri,anume Guvernul si Dragnea. Vorba lu’Miza din Titanic Vals:’Intelege, imi trebuie un tata pentru copil!’
    Partial are dreptate,dar sunt si alte mari orase din Romania ale caror primarii se descurca si ara sprijinul expres al Guvernului,ba inca foarte bine. Ma refer la cele cu primarii ale partidelor din Opozitiei din Brasov, AlbaIulia, Oradea, Cluj,etc.Imi pare rau s-o spun,dar Firea si-a tins limita de sus a competentelor personale si tinde sa si-o depaseasca,conform Legii lui Peter,care spune ca in mod natural foarte multe persoane persoane tind sa-si atinga si depaseasca pragul superior al competentelor personale, ca o expresie a dorintei de afirmare a propriei personalitati,in contextul lipsei de adecvare la sistem si ca o consectinta a frustrarilor si lipsei de pricepere.PSD a gresit cand a propus-o si sutinut-o la PGMB, nu are stofa necesara .

  3. Foarte bine, chiar m-as bucura sa ramana bucurestenii FARA Caldura!
    Au votat PSD, PSD au!
    Oricum, bucurestenii Platesc CEL mai MIC Pret la Gigacalorie pe Tara, Subventia de la Primaria capitalei, adica din Bani Publici Electorali e URIASA, in loc ca acei bani sa fie Dirijati spre a face din Bucuretsi o capitala moderna, curata, FARA acele Cladiri care stau sa cada in capul trecatorilor!
    Am vizitat Ungaria, NU am vazut asa ceva nicaieri in Budapesta dar nici in Orasele prin care am ajusn!
    M-a uimit Szeged, la granita cu Romania, o frumusete de oras, curat, modern, cu cladiri ART NOUVEAU superbe, deci PLIN de TURISTI, doar ca in Romania peste granita, Timisoara si Arad(EXCEPTIE Oradea!), orase si ele din fostul Imperiu cu cladiri Art Nouveau, au majoritatea cladirilor gata sa se prabuseasca, o Imagine dezolanta!
    Pentru ca Banii publici ajung in pomeni electorale, NU pentru Dezvoltarea Oraselor si a Romaniei!
    Rusine!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.