Furnizorii de curent, la limită. Trei sunt cauzele

Laurențiu Urluescu, președintele Furnizorilor de Energie din România (AFEER), a dezvăluit într-o conferință de presă că o companie care activează pe piața de furnizare de curent a fost la un pas de a intra în incapacitate de plată din cauza OUG 119/2022 care prevede plafonarea prețurilor la electricitate. „Deja sunt probleme cu lichiditatea în piaţă, ca urmare a decontărilor întârziate, şi există un risc mare de apariţie a blocajelor financiare. Era cât pe-aci să avem un default (incapacitate de plată – n. r.), ceea ce înseamnă un blocaj financiar, ceea ce va duce în secunda doi la un blocaj general”, a spus Urluescu, citat de Agerpres.

Deşi a spus că nu poate da nume de companii, acesta a afirmat totuşi că, potrivit unor informaţii din piaţă, ar fi vorba despre Electrica Furnizare. „Nu pot să dau nume de companii, dar este vorba de unul dintre membrii noştri. Nu înseamnă că ceilalţi sunt în situaţie mai roz. Să nu uităm că, dacă unul pică, trage mai mulţi după el, îi trage şi pe ceilalţi. Toţi furnizorii sunt în corzi acum, orice bobârnac îi duce în prăpastie. Dacă un furnizor, nu mare, ci mediu, pică, pică şi cel de ultimă instanţă care îi preia clienţii. Ce se poate întâmpla? Raţionalizare sau blackout”, a completat preşedintele AFEER.

(1)Arieratele de miliarde de euro acumulate de luni de zile în compensarea cheltuielilor deja efectuate de furnizori cu clienții de energie, (2) criza de lichiditate și (3) epuizarea limitei specifice de credit în sectorul bancar fac ca unul dintre cele mai mari riscuri în sistemul energetic românesc să fie intrarea în incapacitate de plată a unei mari companii de furnizare, se arată într-o analiză a Energy Policy Group. (conținutul integral, în comentarii).

Este neclar dacă statul român are un plan de urgență pentru un astfel de scenariu, potrivit EPG, care apreciază că una dintre cele mai brutale și mai ne-economice moduri de intervenție în piață a OUG 119 este fixarea unui plafon de preț de 1.300 lei/MWh până la care statul recunoaște cheltuielile de achiziție de energie ale companiilor de furnizare.

O astfel de obligație de vânzare a energiei cu mult sub costurile de operare (într-adevăr, prețurile pe PZU sunt și de 2-3 ori mai mari decât acest nivel) reprezintă, în fapt, o formă de expropriere a veniturilor furnizorilor.

Printre măsurile discutate la nivel european, Comisia a acordat o atenție aparte nevoii ca guvernele naționale să asigure lichiditate companiilor de furnizare. În fundamentarea propunerii de Regulament, la punctul 43, Comisia indică necesitatea compensării depline a furnizorilor: „furnizorii trebuie să fie compensați în mod echitabil pentru costurile pe care le suportă pentru furnizarea la prețuri reglementate, fără a aduce atingere aplicării normelor privind ajutoarele de stat. Costul prețurilor sub nivelul costurilor reglementate trebuie să fie finanțat din veniturile provenite din aplicarea plafonului pe venituri”.

Furnizorii de energie au semnalat autorităților efectele negative ale OUG 119 pentru a nu ajunge în situația imposibilității securizării energiei pentru clienții din portofoliu.

Urluescu susține că este un risc mare ca România să se confrunte cu un deficit de energie şi gaze în piaţă. „O parte dintre consumatori vor trebui fie să reducă benevol consumul, fie să fie deconectaţi”, a susţinut Laurenţiu Urluescu. În plus, sistemul bancar nu mai finanţează companiile din energie. „OUG 119 efectiv distruge piaţa. Furnizorii sunt reticenţi în a prelungi contractele sau a oferta clienţi noi, mai ales cei care beneficiază de plafonare”, a subliniat el.

Conform acestuia, actul normati amintit duce la blocarea importurilor de electricitate şi gaze, ceea ce ar însemna că, în vârf de consum, să nu mai poată fi asigurată continuitatea în aprovizionare. „Preţul de 1.300 de lei pe MWh fixat pentru furnizori este vădit sub preţul pieţei. Înseamnă o pierdere din start pentru orice furnizor. Nu se mai încheie nicio tranzacţie pe piaţa forward, ceea ce înseamnă că toată energia va fi tranzacţionată pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare, piaţa spot – n. r.) şi nu va mai exista niciun preţ de referinţă”, a completat reprezentantul furnizorilor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Cosmin Pam Matei 4581 Articole
Author

13 Comentarii

  1. Dar de ce nu faceți voi, frumoșilor, contracte pe termen mediu sau lung direct cu producătorii din România sau din Europa? Dacă ați avea mulți clienți, atunci ați putea negocia prețuri mai mici.
    E greu cu capitalismul ăsta, vere. Mai ales dacă nu te ajută statul și nu-ți preia perderile.
    Ce ziceți voi dacă clienții pe care îi abandonați și ajung la FUI să vă ceară diferența de preț dintre oferta voastră și cea de la FUI? Mi se pare că în capitalism și clienții au drepturi, nu-i așa?

  2. Furnizorii aia baieti destepti care au cumparat ieftin pe contracte pe termen lung, au vandut scump in avans dar obligatiile au ramas si acum tipa ca vor liberalizarea pretului, ca nu-si mai pot onora obligatiile. Ca de-aia e asa bun SRL-ul, ca raspunzi doar cu capitalul ala de 500 de lei.

  3. De ce va plangeti, voi care ati acceptat orice politic? Cati politicieni plasati in firmele voastre incaseaza la greu fara prestari servicii cel putin 4-6 ore pe zi?

  4. Laptop-ul e de vina și editat de Câțu!Numai hoți liberali/ capitaliști pe toate drumurile!

  5. Poate ca furnizorii nu sunt cei mai vinovati in acest lant al cresterii preturilor (pentru ca ei cumpara energia la preturile mari de pe PZU). Cei care au crescut preturile enorm si nejustificat (decat de apetitul lor pentru profituri desantate) sunt cei care au cumparat la preturi normale energia de la producatori pe unul sau doi ani inainte, si acum o vand pe PZU la preturi de cateva ori mai mari. Acestia trebuie scosi din schema in primul rand, iar daca nu exista baza legala ca sa se faca acest lucru, atunci aceasta ar trebui creata. Ideal este ca producatorii sa faca si furnizarea (adica vanzarea catre consumatorii finali, fie acestia persoane fizice sau firme), asa cum face acum Hidroelectrica, astfel preturile la energie se vor putea mentine la niveluri rezonabile, practic la nivelurile de acum doi ani.

  6. Adica e nasol si ne paste falimentul daca nu ne mai dau nenorocitii aia de rusi gaze ieftine asa cum o fac de prin anii 70 ca sa traim bine si la caldurica? Nu aud pe nicaieri un multumesc.

  7. Un nesimțit,furnizorii câștigă cel mai mult de pe urma liberalizării pieței de energie,ei nefăcând altceva decât de a întocmi niște hârtii,.pe lîngă producătorii de energie s-au înființat tot felul de societăți,de transport, de distribuție și furnizare,

  8. Ue si guvernele au facut praf sistemele energetice europene.ele trebuiesc acum reconstruite.in prima faza se poate renunta la furnizori.sunt doar niste capuse,care doar plimba hartii.furnizarea o poate face distribuitorul,care oricum ne aduce curentul pana la usa.eu zic ca pot sa-l bage si in casa,daca sunt lasati.

  9. Democrația
    de Mihai Eminescu(1876)

    Δημοκρατία… monstrule vorbàreț,
    Cu mii de limbi d-invidie mișcate,
    Nebunii las’ în gura ta să cate
    Și să te poarte cel meșteșugàreț.

    Căci cel mai lins cu vorbe afectate-i
    Și cel mai rău și cel mai pizmătareț.
    Și-i proclama de mare cu strigare-ți
    Pe orice negustor de vorbe late.

    Dar e firesc… destul și prea destul ți-i
    Acele mofturi scrise-n mii de coale
    Prin care răii pun la cale mulții.

    Și ți-ar plăcea s-amesteci tot cu-a tale,
    Să vezi pe regi că-i judecă desculții
    Și cei cuminți vorbind cu-a tale oale.
     https://www.poezie.ro/index.php/poetry/145158/Democra%C8%9Bia

    „Dacă lucrurile o iau într-o direcție dificilă, și am vorbit despre cazurile Ungaria și Polonia, avem instrumente să reacționăm”  – a urlat monstrul vorbaret referitor la cum o sa voteze italienii…

    JOS CU UE MONSTRUL VORBARET !
    ROEXIT URGENT !

  10. Alo ,nenea – adica voi luati pe un pret de nimic de la hidroelectrica si nuclearelectrica si va plingeti ca nu puteti fura mai multi bani de la cetateni ?Ia zi cit produceti ( energie si gaz) cite retele de transport aveti? Ca la distributie la client si neicanimeni ce-si face o firma de asta poate lua banii prostilor.In concluzie ,nu produceti nu aveti retea de transport ,luati la pret de nimic si vreti preturi ca la bursa? „Haraso tovarasie”! ( C. Tanase).

  11. Firmele PNL din distributie au făcut miliarde de euro profit , cum e tinmar, au cumpărat ieftin de la stat energie pe 5 ani și ne vând la preturi bomba

  12. De ce este nevoie de furnizori ? Acestia cumpara energie romaneasca si ne-o revand tot noua romanilor ! Pare specula. I-mi scapa ceva…..

  13. Mi-au dat lacrimile, nu mai pot sa dorm, nu de prost, de grija Asociatiei Furnizorilor de energie! Asa si daca intra in incapacitate de plata ce ? E economie de piata numai cand vreti voi !? Si daca intra poporul in incapacitate de plata si nu mai plateste datoriile Romaniei, ne ocupa Bancile si Corporatiile ???

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.