Gadgeturile – ajutor la superlativ

Gadgeturile sunt aparatele electronice de înaltă performanţă care ne facilitează cu precădere viaţa. Acestea sunt o revoluţie în materie de tehnologie. Cu cât sunt mai noi şi mai sofisticate, cu atât sunt mai interesante. Cele mai cunoscute gadgeturi sunt telefoanele mobile, tabletele şi laptopurile.

Există şi gadgeturi trăsnite, pentru aceia care vor să îşi coloreze viaţa utilizând aparatură mai puţin cunoscută. Printre acestea se numără Robinetul de curent, Ibricul wireless, Suportul de pahar radioactiv, Butonii de cămaşă încoporaţi cu stick de 8 GB şi multe altele.

Odată cu apariţia telefoanelor mobile sau a tabletelor performante, cu sistem de operare fie Android, fie IOS, numărul gadgeturilor clasice tinde să scadă. Având în vedere multitudinea de aplicaţii care înlocuiesc o întreagă aparatură, se poate renunţa cu uşurinţă la gadgeturile care au o singură utilitate.

Printre gadgeturile pe cale de dispariţie se numără: aparatele foto digitale, consolele de jocuri, sistemele de navigare de tip GPS, laptopurile de dimensiuni mari în favoarea netbook-urilor sau E-readere: Kindle, Barnes & Noble şi Sony, care sunt înlocuite cu aplicaţii pe smartphone-uri ce oferă aceleaşi beneficii.

Gadgeturile pot facilita foarte mult existenţa oamenilor, dar, deopotrivă, pot încetini evoluţia acestora ca persoane. Din cauza dispozitivelor electronice pe care le folosim, de la telefoane mobile la tablete, ceasuri, rame fotografice sau laptopuri, putem confunda cu uşurinţă lumea virtuală de cea reală.

Doar în SUA, anul trecut, 3.000 de persoane au murit în accidente rutiere ca urmare a faptului că dispozitive electronice le-au distras atenţia.

Este cert faptul că dispozitivele electronice produc dependenţă, la fel ca şi viaţa virtuală pe care o oferă Internetul. Nimeni nu poate contesta beneficiile pe care acestea le aduc. De exemplu, de la începutul acestui an, piloţii americani au voie să folosească iPad-ul în locul hârtiilor şi manualelor de bord. Un alt exemplu îl constituie calculatoarele în sălile de operaţie care pot salva vieţi, prin asigurarea accesului la dosarele medicale importante şi controlul proceselor critice.

Livrările de PC-uri, tablete şi smartphone-uri vor creşte în 2014 cu 7,6%, la 2,5 miliarde unităţi, iar PC-ul va continua să piardă teren în faţa gadgeturilor mobile. În timp ce numărul dispozitivelor cu sistem de operare Android va avansa la 1,1 miliarde, estimează firma de cercetare Gartner.

Vânzările de smartphone-uri vor totaliza 1,9 miliarde de unităţi, în urcare cu 5% faţă de anul trecut, anticipează firma de cercetare, citată de portalul TechCrunch.

Conform unui articol publicat pe mediafax.ro, sistemul de operare Android, dezvoltat de Google, îşi va continua ascensiunea, urmând să fie instalat pe 45% dintre produsele livrate în acest an, faţă de 38% anul trecut. Pentru anul viitor, Gartner estimează o creştere a cotei de piaţă a Android la 48%. Aproximativ 360 de milioane dintre dispozitivele livrate în acest an vor utiliza sistemul de operare Windows al Microsoft, în creştere cu 10% faţă de anul trecut, în timp ce iOS şi Mac OS ale Apple vor fi instalate pe 344 milioane de produse, în urcare cu 29%.

International CES este un eveniment anual, care se ocupă cu prezentarea pe piaţă a celor mai noi gadgeturi apărute, la nivel mondial.

Consumer Electronics Association (CEA)®, deţinătorul şi producătorul International CES®, a anunţat rezultatele unui audit independent care confirmă numărul record de participanţi la CES 2014, unde s-au înregistrat 40.828 de participanţi (cu 12,7% mai mulţi decât la CES 2013) din 144 de ţări.

CES 2014 s-a desfăşurat în perioada 7-10 ianuarie 2014 în Las Vegas şi a înregistrat un total 160.498 de vizitatori profesionişti, cu 5% mai mulţi decât în 2013. Auditul independent a fost realizat de către Veris Consulting, LLC. International CES 2015 va avea loc în perioada 6-9 ianuarie 2015 în Las Vegas.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.