Găgăuzia, independentă! Avertisment dacă R. Moldova se unește cu România

Başcana prorusă a regiunii autonome Găgăuzia din Republica Moldova, Evghenia Guţul, a avertizat vineri Chişinăul că regiunea îşi va declara independenţa dacă Republica Moldova va alege să se unească cu România, informează EFE.

„‘Dacă actualele autorităţi moldoveneşti optează pentru unificare (cu România), regiunea autonomă Găgăuzia nu va rămâne tăcută (…) Orice iniţiativă de unificare va presupune demararea imediată a procedurii de separare a Găgăuziei şi revenirea la republica independentă Găgăuzia”, a scris Guţul pe Telegram.

Ea a reacţionat astfel la un mesaj al prim-ministrului român Marcel Ciolacu transmis cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România. În acest mesaj, Ciolacu a calificat Ziua Unirii Basarabiei cu România drept „o sărbătoare de suflet a românilor de pe ambele maluri ale Prutului (…) în care marcăm actul istoric de la 27 martie 1918, prin care se împlinea voinţa românilor basarabeni de a reveni la patria mamă după un veac de ocupaţie ţaristă”.

Guţul a criticat declaraţia premierului român, afirmând că acesta „uită că în ţara noastră trăiesc şi moldoveni, ruşi, găgăuzi, bulgari şi alte zeci de naţionalităţi”.

„Pentru marea majoritate a locuitorilor ţării noastre există o singură patrie, Moldova. Este casa noastră comună, în care reuşim să stabilim relaţii interetnice armonioase şi concordie civilă”, a adăugat ea.

Başcana Găgăuziei a subliniat că această regiune autonomă respectă România şi cultura română şi doreşte să dezvolte relaţii economice şi culturale strânse cu această ţară, dar în schimb se aşteaptă la „respectul corespunzător pentru statul moldovenesc şi pentru statutul juridic special al Găgăuziei”.

„Nu degeaba Găgăuzia este numită ancora independenţei Moldovei. Suntem adevăraţi patrioţi ai Moldovei şi vom continua să-i apărăm suveranitatea”, a conchis ea.

Prorusa Guţul, fostă membră a partidului prorus Şor, interzis în Republica Moldova, a obţinut 52,34% din voturi în turul doi al alegerilor pentru funcţia de başcan, adică şeful executiv al regiunii Găgăuzia, desfăşurate anul trecut.

Găgăuzii, de origine turcică şi de credinţă ortodoxă, vorbesc în mare parte rusă şi se opun unei posibile integrări cu România vecină, opţiune pe care o consideră suficientă pentru a-şi declara independenţa, notează EFE

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

46 de Comentarii

 1. uite așa rușii finanțează separatismul și conflictele cu naivi ca astia.vreti separatism,bine,stați separați descurcați.va.

 2. În 1812, Basarabia, care era jumătatea estica a Principatului Moldovei, a fost ocupată de Imperiul Rus și triburile de tătari nogai care locuiau în mai multe sate din Basarabia de Sud (sau Bugeac) au fost obligate să părăsească provincia.

  Între 1812 și 1846, rușii au recolonizat cu găgăuzi aduși din estul Bulgariei (care a rămas sub Imperiul Otoman) într-o Basarabie ortodoxă, în principal în așezările părăsite de nogai. Găgăuzii s-au stabilit acolo în paralel cu bulgarii basarabeni în Avdarma, Comrat, Congaz, Tomai, Cișmichioi și alte sate locuite de nogai.

  Între anii 1918 și 1940, aproape întreg poporul găgăuz era în cadrul statului România. Aceasta a fost o perioadă fastă pentru minoritatea găgăuză, pentru că atunci s-au ridicat numeroase personalități în viața politică, socială și culturală a României. De altfel, găgăuzii erau recunoscuți ca fiind în acea perioadă minoritatea care învăța cel mai ușor limba româna, conviețuirea acestora îndelungată alături de români ușurând destul de mult accesul la alfabetizare și integrarea acestora în viața socială și culturală a României.
  În perioada cât găgăuzii s-au găsit pe teritoriul României, aceștia au fost loiali statului român.

  După 1944, găgăuzii au fost supuși unei rusificări forțate de către ocupanții ruși, combinată și cu o izolare forțată față de români, astfel încât astăzi ei nu numai că nu mai cunosc deloc limba română, dar nu mai cunosc nici propria lor limbă, găgăuza.

 3. „Ș-ATUNCI CE SE VA MAI UNI CU ROM-PROTECTORATUL- TRANSNISTRIA -NU;GĂGĂUZIA NU,NORDUL UCRAIN NU,CHIȘINEUL SEMIRUS -NU, LIPOVENII NU !!1

 4. @ doru Popescu
  În 1812, „Principatul” Moldovei era un BEILIC al Imperiului Otoman, care-l schimba pe bei cum îți schimbi șosetele…
  Să nu mai Zicem că beiul era un grec fanariot, care în 99% din caZuri se îmbogățise vânZând plăcinte și iaurt prin Stambul.
  Rusia a ocupat Basarabia smulgând-o de la Turci prin luptă, așa cum a curățat de Turci și Tătari litoralul Mării Negre până aproape de Constantinopol.
  Se știu și cei datorită cărora Turcii au rămas în Constantinopol, măR🤮g…

 5. „Ș-ATUNCI CE SE VA MAI UNI CU ROM-PROTECTORATUL- TRANSNISTRIA -NU;GĂGĂUZIA NU,NORDUL UCRAIN NU,CHIȘINEUL SEMIRUS -NU, LIPOVENII NU !!1 ÎN 1812-PUTEREA SUVERANĂ-SUZERANĂ A PRINCIPATULUI -MOLDOVA=IMPERIUL OTOMAN -CA SĂ EVITE OCUPAREA TOTALĂ A PENINSULEI BALCANICE(IMPERIUL OTOMAN EUROPEAN-ÎNCĂ=) A MITUIT PE ȚAR-CARE-L TERMINASE DE ÎNGHEȚAT PE NAPOLEON,- CU PARTEA DE EST A PRINCIPATULUI MOLDOVA! -Ș-apoi a urmat pacea de la Adrianopol, protectoratul rus-Kisselev; războiul Crimeei, Unirea,Independența da ce-o făcut turcii cu rușii NU S-O MAI DESFĂCUT DECÂT 20 DE ANI -ȘI Ș-ACEIA CU SCÂNTEI-!

 6. Niște oameni de carton, atât această cadână botoxată (bărbatul ei știe de ce…), cât și umflatul Dodon, moldovenista KGB Maia Sandu sau Ilan Șor, alt „moldovean” adevărat. „Găgăuzii sunt patrioții Moldovei!”… Cred că se răsucește în mormânt la Putna Ștefan cel Mare. Turcoaică nesimțită și incultă, știi tu ce înseamnă idealul unității de neam pentru poporul român? Știi și îți pasă ție de câți români au murit pentru a realiza aceasta? Nu mai vorbesc de câți zeci de mii de soldați turci au ucis rușii în războiul ruso-turc dintre anii 1806-1812 în urma căruia au anexat Basarabia la Rusia pentru prima dată în istorie. O bașcană incultă și cu buze false.

 7. @ doru popescu…Eu zic sa nu falsificati Istoria,!!!.Tu stii cate ceva, dar nu pricepi esenta, rumunii si – au ucis jumatate din conducatori, rumuni nu au creat nimic in Istorie!!..Dacii au stat 150 de ani sub romani dar nu au invatat alfabetul roman!!??? …O mie de ani a fost un Mileniu de singuratate, la 1300 invocam Cronici maghiare, ca altceva nu a existat…Basarabia era ocupata de Otomani cel tarziu incepand cu 1500….La 1538 vine Sultanul Soliman I la Suceava….Petru Rares fugise, Suceava avea la sud Otomanii la Est Hanul Crimeii, la nord Polonia…La Suceava, Soliman I il convoaca pe domnitorul Stefan Lacusta. Stefan Lacusta este adus in fata Sultanului, cu zgarda de gat, mergand in patru labe, ce dracu de Moldova vestica era la 1538???…Moldova vestica era total ocupata de Sultan. Ce sa mai zic de Moldova estica, Basarabia, unde Hanul Crimeii la apogeu? …Basarabia a stat 350 de ani sub Otomani. Rusia a castigat – o prin Razboi de la Otomani in 1812…Cereti Basarabia la Otomani!! Otomanii au predat – o la Rusi conform Cadastrului Otoman, ca altul nu exista, de la Chilia la Hotin, ca mai la nord de Hotin era ocupat de austrieci….Mai, doru popescu, tu erai cu revolutia din dec 1989???.. Aia care a fost Lovitura de Stat securista…In mai 1990 romanii voteaza Comunismul la alegerile – Referendum din 20 mai 1990…Comunismul cu Ion Iliescu comunist si cu FSN = PCR, victorie cu 87 la suta…Matale crezi ca daca Poporul facea revolutie in dec 1989, era cretin sa isi distruga aproape total munca de 45 de ani? Poporul nu e cretin, securistii lu matale sunt cretini…Lovitura de Stat securista a distrus munca Poporului pe perioada de 45 de ani…Securismul a vrut sa bage tara in NATO, in UE, de aceea a trebuit sa distruga munca poporului pe 45 de ani….

 8. Rominia subvenționează aiurea R.Moldova, din banii plătitorilor de taxe romîni. Moldovenii în schimb vor să fie stat independent.

 9. Se vede pe fata ei ca este antrenata in trupele speciale rusesti.
  Se vede ca foloseste santajul foarte degajat ameninintind cu el etnitati statale ca Rep Moldova si Romania.
  Se vede ce „respect”poseda pe fondul originii ei straine,pregatirii ei si racolarii ei de catre Rusi.
  Asa stie asta cu parpalacul in cap si arma la picior sa faca „politica”.
  Ea nu vrea sa ramina in Gagauzia unde in cazul unirii Rep.Moldova cu Romania nu o deranjeaza nimeni.
  Ea vrea sa apartina FED Ruse,cu pamaint cu tot,tirind pamintul Romaniei ce apartine Rep Moldova,dupa ea!
  Intreb si eu pe parpalaca, ai venit cu pamintul asta de acasa-de unde ?
  De unde ai venit si ai ocupat ce nu ti se cuvine?
  „mercenara politica platita,sustine „unitatea etnica”a etniilor cu care URSS a colonizat Rep.Moldova ,suferintele romanilor pe timpul URSS fiind de nedescris.Prin colonizare si dez-romanizare,”bastanca” a prin azi glas cu sponsorul ei Şor.

 10. @ saul…Securici, ia aminte ce i – am scris lui doru popescu, altul cu bune intentii dar obisnuit cu lipsa de logica.

 11. Continuare …și din bani împrumutati cu dobindă mare.

 12. @axon … EU ZIC SA NU MAI FALSIFICI TU ISTORIA !
  Taramul nostru cel stravechi GETO-DACIC (de SUBSTRAT lingvistic de tip GETO-DACIC/pre anii 300 AD) A REPREZENT o INSULA de ROMANITATE (dpv. lingvistic de SUBSRAT geto-dacic, si de SUPRASTRAT de tip ROMANIC in toata epoca DACO-ROMANESCA/(300-610 AD) … aceeasi limba ORIGINARA (de SUBSTRAT geto-DACIC), ORIGINALA (substrat geto-dacic plus suprastrat romanic/latin vulgarizat), UNICA (limba vorbita pe intreg taram al Basileului geto-dac Burebista/(80-44 BC)) si UNITARA (fara dialecte) de la anii 610 AD – limba ROMANA/ROMÂNEASCA de ASTAZI !
  SUBSTRATUL cel GETO-DACIC si SUPRASTRATUL cel romanic, plus lipsa de dialecte – NU POATE FI EXPLICATA DECAT CONFORM ISTORIEI NOASTRE CEA ADEVARATA (dpv. arheologic, genetic si populational MAJORITAR). DEH … MAI INVATA ISTORIA acestui TARAM ROMÂNESC – LOCUIT in mod SEDENTAR, CONTINUU si MAJORITAR de catre NEAMUL nostru cel ROMÂNESC !

 13. Daca nu-i place de Romania, aceasta gagauza sa-si ia neamul si sa se duca acolo de unde au fost adusi de rusi, Moldova nu este locul de „nastere” a pseudopoporului gagauz. Ei sunt adusi de undeva din Balcani, dupa 1812.

 14. Bună!
  De ce in Basarabia rusofonii si limba rusa zburdă? Pentru ca dupa1990 acesti moldoveni rusificati
  instrainati, indoctrinati de către rusi cu teza moldovenimului au fost condusi de trădători de neam , de ignoranti si marionete ale Moskovei.
  Nici acum nu stau prea bine.
  O bataie de joc pe un petic de pământ romanesc!
  Bascan de gagauzia ? Arestat pt subminarea țării!

 15. Unirea Moldovei cu Romania nu se va putea raliza de cit atunci cind si Republica Moldova va dorii .Pana atunci noi nu putem face nimic si vorbim doar asa ca sa ne aflam in treaba.Interesul moldovenilor de a se unii cu Romania era doar ca sa poata circula ei liber peste tot dar smecherii si-au luat si cetatenia romana profitind de niste smecherii ,asa ca si-au atins intr-un fel scopul .Va dati seama daca s-ar face unirea ,Maia Sandu ar pierde cozonacul ,toti ministrii si-ar pirde functiile ,ministere si institutii ale statului la fel ar disparea.Singurii care ar cistiga ar fi elita de hoti al politicienilor romani ,care ar avea inca ceva de vindut strainilor din Moldova ,pt. ca pe cele din Romania le-au terminat.

 16. Gagauzia oricum n-are-a face cu România. „Esti o gagautza (adica un/o gagauz(a))” e norma bizareriei/ciudateniei pentru un român. @doru popescu: nu-i nevoie sa te si produci public: afla, însa, ca Moldova era, la 1812, o provincie care-i platea bir puterii suzerane, Imperiul Otoman. La fel României de astazi, a carei Delta Dunarii e distrusa de Ucraina, apendicele ocupantului teritorial de peste ocean al tarii.

 17. Buna ziua!
  Care r moldova dle Paulian?
  Aceea rusifucata, deznationalizata si cu sute d3 mii de urmasi ai ocupantului rus care refuza sa invete limba romana si sunt stat in stat?
  De la acestia vrei vot la un referendum? Basarabia a fost luata de rusi prin referendum ?
  Stiti cum a făcut LETONIA derusificarea? Au luat masuri dure.
  Cei stabiliti in Letonia dupa 1940 au ramas fara cetatenia letona si unii’, nu putini au plecat in Rusia .
  Cei ramasi trebuie sa invete limba letona si sa faca cereri de acordarea cetățeniei. In jur de 150 de mii sunt declarati apatrizi.
  In scoli si facultati nu se mai preda in rusă. La Moldova rusa e prima limba in mod practic, e limba de comunicare interetnică! Aceștia sunt moldovenii fara identitate, fara personalitate, fara constiinta de neam si de limba ! Partidul comunist a fost scos inafara legii, iar in Moldova a fost si la guvernare.
  Acum comunistii, socialistii ii sapa pe cei de la putere.
  VAI MAMA LOR DE DUPLICITARI!

 18. Citeam ieri:
  „Reunificarea Irlandei ar costa 20 de miliarde de euro pe an, timp de 20 de ani, potrivit unui studiu.
  Reunificarea Irlandei ar provoca o scădere imediată a nivelului de trai al cetăţenilor insulei şi ar fi posibilă doar printr-o creştere mare a impozitelor şi o reducere a investiţiilor publice, potrivit unui studiu publicat joi de Institutul pentru Afaceri Internaţionale şi Europene (IIEA) din Dublin, citat de EFE şi Agerpres.
  În analiza sa, IIEA estimează costurile integrării Republicii Irlanda şi a provinciei britanice Irlanda de Nord la 20 de miliarde de euro anual timp de 20 de ani.
  „Productivitatea extrem de scăzută a economiei Irlandei de Nord”, aminteşte studiul, face ca regiunea să fie printre „cele mai sărace din Regatul Unit”, în timp ce într-o Irlandă unită ar prezenta „un deficit fiscal foarte mare”.
  Studiul IIEA susţine că, deşi Sudul are un venit naţional mediu „mult mai mare” decât Nordul, acoperirea nevoilor cetăţenilor din provincia britanică ar „pune o presiune financiară enormă” asupra republicii şi ar duce la „o reducere semnificativă imediată a nivelului de trai”.

  Cat ar COSTA unirea Moldovei cu Romania?!

 19. „Costuri gigante – Reunificarea Germaniei.
  Octombrie 2019.
  Prețul net al unificării germane este de 2 bilioane de euro.
  Unificarea a fost finanțată prin programul „Reconstrucția estului”, dar mai ales prin contribuții sociale. Lipsurile esticilor i-au îmbogățit pe vestici.
  Din punct de vedere economic, reunificarea Germaniei a reprezentat o imensă provocare.
  Deși era clar încă de la început, costurile acumulate i-au surprins pe mulți, chiar dacă nici până astăzi nu există un preț final oficial.
  Guvernul federal susținea în 1990 că unificarea ar putea fi finanțată fără majorarea impozitelor.
  Scopul era să nu îi sperie pe occidentali. Evident că au greșit.
  Experții au calculat că numai în primii 25 de ani de după unificare, aproape 2 bilioane de euro au ajuns în teritoriul fostei RDG.
  Altfel spus, 2000 de miliarde de euro, adică cifra 2 urmată de douăsprezece zerouri.

  Cu toate acestea, diferentele raman semnificative, „puterea de cumparare a unui cetatean est-german situandu-se, neschimbata, la circa 2/3 din cea a unui vest-german”, apreciaza Die Welt.
  „Estul nu va realiza, in viitorul apropiat, conectarea la Vest”, considera si Joachim Ragnitz, de la institutul ifo din Dresda.

  O serie de experti crede insa ca procesul de recuperare a Estului german este inca o utopie.
  Profesorul de economie din Magdeburg si fost ministru de finante liberal din Sachsen-Anhalt, Karl-Heinz Paque, crede ca „pe viitor va trebui sa ne obisnuim cu diferente mai mari in ceea ce priveste nivelul de bunastare de pe teritoriul Germaniei”. Intre aceste diferente, figureaza si cele dintre Est si Vest.

 20. @andrei ionescu, @doru popescu: draga! analfabetismul vostru e intolerabil: GAGAUZII NU SUNT RUSI sau RUSOFONI!!! ca nu trebuia sa absolviti nici 8 clase primare! sunt TURCI, e vorba de o comunitate etnica de ORIGINE TURCA si de religie ORTODOXA!

 21. Vreti unire cu Rep Moldova?
  Atunci uniti-va si cu GagauTZia, cu Transnistria, cu rusofonii si rusofilii, cu Putinantropul, cu limba moldovineasca…
  Nu va ajunge unirea cu hungurii din harcov?……[Rumburak]

 22. @lili
  Nu sunt de acord cu raționamentul dvs. negativist. În primul rând, nu sunt de acord că era mai bine ca cele două Germanii (RFG și RDG) să nu se unească, deoarece cei din estul Germaniei și azi trăiesc mai prost decât cei din vest iar cei din vest au plătit enorm prețul acestei unificări. Sunteți cârcotașă. Ce erau germanii azi pe scena europeană și mondială cu două țărișoare în loc de… Germania? RFG…RDG…Asta lângă state solide, Franța, Italia, Spania, Suedia etc. Sigur că au fost niște costuri, dar a meritat.
  Dați și exemplul Irlandei de Nord. Mă scuzați, dar acolo unul care aranjează marfa pe raft la Carrefour câștigă 3000 de euro. Normal că sunt alte costuri. Dar Irlanda nu este o comparație bună cu noi, acolo este alt context. Marea Britanie dispune de un Commonwealth imens și este portavionul intereselor SUA în Europa, care nu vor vrea să dea botul portavionului altui stat.
  Întrebare: știți care este prognoza de PIB a României pentru următorii 10 ani? Vă spun eu, 1 trilion de euro pe an. Dacă vom plăti 5 miliarde de euro pe an după Unirea României cu Rep. Moldova, aceștia sunt efectiv bani de alune sau de floricele pentru România. Miza va fi însă IMENSĂ: crearea unei mari patrii românești socialiste, dezvoltare, îndreptarea unei mari nedreptăți făcute românilor și împăcarea cu Rusia.

 23. @Saul: Costurile „reunificarii” Germaniei tin de intoxul nord-american privind comunismul si mania grandorii a lui Merkel, care-a reconstruit domeniile impoeriale din Est ale familiei de Hohenzollern. Restul, însa, si dezvoltat, industrializat, si frumos, si istoric (Weimar, Potsdam al lui Friedrich al II lea de Hohenzollern al Prusiei, Dresda, oras-muzeu, lasata dinadins în ruine dupa 1945, spre a aduce aminte de bombardamentele aliate din WW2, etc. Dresda, de altfel, care avea si are unul din cele mai prodigioase muzee de arta ale lumii. Zwingerul, roccocco, mai putin. Muzeul, mult mai mult). ps: Ai dreptate, privind-o pe @lili. pps si nu mai tot cenzura, @L.V.!

 24. Ileana Rollason, dragă, tu ce nație de Șoșoacă ești? Ești cumva o creație a inteligenței artificiale ca charlie, Tică & Radu humor?

 25. Un subiect fierbinte de actual era normal sa fie aspru discutat de valorosii , forumisti de la Cotidianul = probabil singurii cetateni romani care-si pot discuta in libertate si democratie veritabila parerile lor in Presa Romaneasca .

  @ Doru Popescu vs @ axon – iata un motiv de a tine acest articol pe prima pagina inca o saptamina pe acest respectabil ziar online = Cotidianul.ro.

  PS 1 __ Se pune inca o data Intrebarea =

  – Oamenii apartin tarilor sau tarile apartin oamenilor ?

  PS 2 _ @ axon este inca o data excelent dar si @ Doru Popescu redutabil.

  Comentarii din care zeci de mii de tineri romani au de invatat mai mult decit la scoala.

 26. Cine nu vorbește bine de români și nu tine cu românii pe sit înseamnă ca.i ori comunist rusalau ori dgizdanos.Sa vedeți cum v.a trag românii in țapa daca treceți Prutul.Va așteptăm cu Drag!

 27. Aiurea-n tramvai „Găgăuzia”.Sunt vreo 200.000 de toți, un oraș de dimensiunea Craiovei.”Conviețuire armonioasa în patria…” my foot, cu lebed trăgându-și mucii prin „Transnistria”, toponim care pute de artificial ce este.Rușii moldoveni? Dacă ar veni „dragostea” „mamei Rusia” peste ei, ar fugi urlând, laolaltă cu tot ce are picioare utilizabile sau roți de prin „Gagăuzia”, așa cum fac bieții ruși ce fug prin România rupând pământul de teamă că ar putea fi înhămați de tătuc la frontul ucrainian.Dar problema aici, de la pulitica se trage.Într-o Românie prosperă și autonomă, una care să aibă condiții pentru o viață bună pentru o familie cu copii, una în care achiziția unei case să fie posibilă la 30 nu la 60 de ani, cu hrană ieftină și bună, orașe curate și energie ieftină, cu economie stabilă, toată Moldova cu Bugeac cu tot și-ar dori să trăiască, indiferent de cotcodăceala bașcanelir și a altora la fel.Numai că clasa politică nu e interesată de așa ceva.Nici acolo, nici aici.

 28. TARILE ROMÂNE AU FOST DINTOTDEAUNA niste Principate (Tara ROMÂNEASCA, Moldova) si Voievodate (Transilvania AUTONOME). AUTONOMIA (in raport cu Imperiul Otoman), Tara ROMÂNEASCA si Moldova SI-AU CASTIGA-O platind cu bani (tribut anual).

  TARILE ROMÂNE – respectiv Tara ROMÂNEASCA/(1310-1589) si Moldova/(1350-1859) – NU AU FOST, NICIODATA, un beilic otoman (diviziune a Imperiului Otoman, conduse de catre un bei otoman), fiind DOAR niste PRINCIPATE conduse DOAR de catre DOMNITORI (TITULATURA autohtona si specifica doar noua de conducatori, titulatura VENITA direct de pe FILIERA fostului Imperiului Roman (cea de Principat/pre 275 AD) si a fostului Imperiu Roman de Rasarit (iar cea de Dominat/post 275 AD).

  Chiar si in perioada dntre 1711/1716 și 1821, cand unii dintre fanarioți (crestini greci) au fost numiți ca DOMNITORI ai Țărilor Române Moldova și Țara Românească. Această perioadă este cunoscută în istoria României ca epoca fanariotă/DOMNIILE fanariote. După sfârșitul epocii fanariote, diverse familii fanariote cu membri născuți pe pământ românesc au început să se considere, atât în Moldova cât și în Muntenia, ca fiind de origine română și sunt prezenți și astăzi în societatea românească.

  In timpul ocupatiei Imperiului Otoman a Ungariei (ca pasalac) Transilvania a DEVENIT si EA un Principat AUTONOM si chiar cvasi-SUVERAN in raport cu Imperiul Otoman.

 29. TARILE ROMÂNE AU FOST DINTOTDEAUNA niste Principate (Tara ROMÂNEASCA, Moldova) si Voievodate (Transilvania) AUTONOME. AUTONOMIA (in raport cu Imperiul Otoman), Tara ROMÂNEASCA si Moldova SI-AU CASTIGA-O platind cu bani (tribut anual).

  TARILE ROMÂNE – respectiv Tara ROMÂNEASCA/(1310-1589) si Moldova/(1350-1859) – NU AU FOST, NICIODATA, un beilic otoman (diviziune a Imperiului Otoman, conduse de catre un bei otoman), fiind DOAR niste PRINCIPATE conduse DOAR de catre DOMNITORI (TITULATURA autohtona si specifica doar noua de conducatori, titulatura VENITA direct de pe FILIERA fostului Imperiului Roman (cea de Principat/pre 275 AD) si a fostului Imperiu Roman de Rasarit (iar cea de Dominat/post 275 AD).

  Chiar si in perioada dntre 1711/1716 și 1821, cand unii dintre fanarioți (crestini greci) au fost numiți ca DOMNITORI ai Țărilor Române Moldova și Țara Românească. Această perioadă este cunoscută în istoria României ca epoca fanariotă/DOMNIILE fanariote. După sfârșitul epocii fanariote, diverse familii fanariote cu membri născuți pe pământ românesc au început să se considere, atât în Moldova cât și în Muntenia, ca fiind de origine română și sunt prezenți și astăzi în societatea românească.

  In timpul ocupatiei Imperiului Otoman a Ungariei (ca pasalac) Transilvania a DEVENIT si EA un Principat AUTONOM/(1541-1699) si chiar cvasi-SUVERAN in raport cu Imperiul Otoman.

 30. TARILE ROMÂNE AU FOST DINTOTDEAUNA niste Principate (Tara ROMÂNEASCA, Moldova) si Voievodate (Transilvania) AUTONOME. AUTONOMIA (in raport cu Imperiul Otoman), Tara ROMÂNEASCA si Moldova SI-AU CASTIGA-O platind cu bani (tribut anual).

  TARILE ROMÂNE – respectiv Tara ROMÂNEASCA/(1310-1589) si Moldova/(1350-1859) – NU AU FOST, NICIODATA, un beilic otoman (diviziune a Imperiului Otoman, conduse de catre un bei otoman). FIIND DOAR niste PRINCIPATE conduse DOAR de catre DOMNITORI (TITULATURA autohtona si specifica doar noua de conducatori, titulatura VENITA direct de pe FILIERA fostului Imperiului Roman (cea de Principat/pre 275 AD) si a fostului Imperiu Roman de Rasarit (iar cea de Dominat/post 275 AD).

  Chiar si in perioada dntre 1711/1716 și 1821, cand unii dintre fanarioți (crestini greci) au fost numiți (ca titulatura) TOT ca DOMNITORI ai Țărilor Române Moldova și Țara Românească. Această perioadă este cunoscută în istoria României ca epoca fanariotă/DOMNIILE fanariote. După sfârșitul epocii fanariote, diverse familii fanariote cu membri născuți pe pământ românesc au început să se considere, atât în Moldova cât și în Muntenia, ca fiind de origine română și sunt prezenți și astăzi în societatea românească.

  In timpul ocupatiei Imperiului Otoman a Ungariei (ca pasalac) Transilvania a DEVENIT si EA un Principat AUTONOM/(1541-1699) si chiar cvasi-SUVERAN in raport cu Imperiul Otoman.

 31. Limba găgăuză (găgăuză: gagauzça sau gagauz dili) este un nume dat limbii turcice vorbită în principal în Republica Moldova (105,000 vorbitori, preponderent în Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia), Ucraina, Bulgaria, Grecia, România etc.

  Clasificare
  limbi altaice
  turcice
  oghuze
  grup turcic
  găgăuză

  A fost scrisă cu alfabetul grecesc, apoi cu alfabetul limbii române până în 1957, după care a fost adoptată o versiune modificată a alfabetului chirilic destinat limbilor turcice. Astăzi limba găgăuză este scrisă cu alfabetul turc.
  Până în secolul al XIX-lea, limba găgăuză rămăsese o limbă nescrisă. Apoi, mai ales pentru publicarea literaturii religioase, se folosea alfabetul grec. În 1957 a fost creat alfabetul chirilic. În 1996, limbei găgăuze i-a fost readusă scrierea cu alfabetul latin.

 32. @Postăkel Gudurău
  Dacă Rusia câștigă războiul cu Ucraina, ceea ce este foarte posibil, atunci vor ajunge și în sudul Basarabiei. Sovieticii au depopulat de mult prin genocid bruma de români din aceste județe ale României Mari, anexate la URSS în anii ’40. Mai sunt acolo cam 15% români (cu tot cu „moldovenii”). Vorbiți deci să vrea Unirea cu România cei 85% ucrainieni și ruși de acolo? Dintr-un teritoriu actualmente suveran al Ucrainei? Nu cred că este fezabil.
  Nu, în acest scenariu, Unirea poate fi făcută doar cu Republica Moldova, pe model german, iar Transnistria, eventual Găgăuzia + bașcana care are ea însăși valoare patrimonială, mai ales buzele ei, date Rusiei în mod legal, conform dreptului internațional. Totuși, Rusia după ce ia, destul de probabil, aceste teritorii ale Ucrainei de azi, inclusiv sudul Basarabiei, TREBUIE SĂ ȘI LE RECUNOASCĂ INTERNAȚIONAL CA FIIND RUSEȘTI, înainte de a putea să facem noi un schimb teritorial cu ei.
  România Mare poate da Transnistria cu Tiraspolul, Găgăuzia și ceva din zona Palanca Rusiei, contra teritoriu echivalent în Bucovina de Nord + orașul Cernăuți.
  Iar dacă Rusia chiar ar vrea să fie fair play cu românii, ceea ce nu vedem la ei, în cuantumul instalării lor în sudul Basarabiei, pământul străvechi al românilor, în cuantumul genocidului anti-românesc făcut pentru a depopula zona, și a Tezaurului BNR confiscat de ruși de mai bine de 100 de ani, Rusia poate să mai dea României teritoriu echivalent cu 3 județe în compensare, la nord de Herța și Bucovina de Nord. Așa ar fi cinstit.

 33. Limba română este o limbă indo-europeană (ca substrat) din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice (ca suprastrat principal).
  În cazul limbii române se vorbește despre un substrat stravechi dacic (geto-dacic sau traco-dacic).

  Potrivit unei statistici anterioare, făcută de lingvistul Dimitrie Macrea, compoziția etimologică a 49.642 de cuvinte și variante înregistrate în DLRM (Dicționarul limbii romîne moderne, publicat în 1958) este clasificabilă în 76 de grupe, dintre care numai 14 depășesc procentajul de 1 %. Elementele latine 20,02 %, slave vechi 7,98 %, bulgare 1,78 %, bulgaro-sârbe 1,51 %, turce 3,62 %, maghiare 2,17 %, neogrecești 2,37 %, franceze 38,42 %, latine literare 2,39 %, italiene 1,72 %, germane 1,77 %, onomatopeice 2,24 %, de origine nesigură 2,73 %, de origine necunoscută 5,58 %. Din cele 9.920 cuvinte latine numai 1.849 sunt primite direct din latină, 8.071 constituie derivate pe teren românesc de la rădăcini aparținînd cuvintelor moștenite din latină. Iar cele posibile de origine straveche (de substrat PIE plus traco-geto-dacica) putand ajunge la peste 8.3% (de origine nesigură plus de origine necunoscută), dintre care cele de origine sigura traco-dace de substrat de peste 1.5%.

  Nume românești de râuri cu etimoanele găsite în limbile indo-europene conform Felecan&Felecan.
  Nume în română Etimoul propus Limba etimonului
  Dunăre Donaris Tracic
  Mureș morisjo dacic
  Olt *ol- proto-indo-european
  Prut *pltus proto-indo-european
  Siret *ser- proto-indo-european
  Tisa Tibisio dacic
  Argeș *arg- Tracic
  Buzău *bhuǧ- Tracic
  Crișul kres- Tracic
  Jiu sil scitic
  Someș cam- sanscrit
  Timiș *ti- proto-indo-european
  Ampoi Ampee Daco-moesian
  Bârzava berzava Tracic
  Gilort sil-arta dacic
  Ibru *eybhro proto-indo-european
  Vedea *ued- proto-indo-european
  Nera *ner- proto-indo-european
  Năruia *ner- dacic
  Săsar *ser- proto-indo-european
  Strei *s(e)reu proto-indo-european

 34. Bulgarii sunt un popor sud slav care trăiește preponderent în Bulgaria, dar și în Macedonia de Nord, Ucraina (în sud), Republica Moldova (în sud), Serbia (în nord și în est), Grecia (în est), Turcia (în partea europeană) și în România.
  Numele de „bulgari” l-au căpătat în secolul VII AD de la protobulgari, un neam turcic care a stăpânit teritoriul actual al Bulgariei, conduși de hanul Asparuh/post 670 AD, fiul hanului Vechii Bulgarii Mari, Kubrat. Vechea Bulgarie Mare este un stat creat în 632 AD de protobulgarii conduși de hanul Kubrat, mărginit spre vest de Nistru, spre sud de Marea Neagră, spre sud-est de Munții Caucaz, și spre est de râul Volga. Imperiul Roman de Răsărit a recunoscut noul stat printr-un tratat semnat în 635 AD.
  Găgăuzii se vor a fi urmasii proto-bulgarilor de neam turcic. Dar nu pre sunt !
  Protobulgarii au fost niște triburi războinice semi-nomade de origine turcică, care s-au stabilit în stepa Ponto-Caspică și în regiunea râului Volga în secolul VII AD. Dezvoltându-se ca un popor nomad ecvestru în regiunea dintre Volga și Urali, rădăcinile lor pot fi urmărite, conform unor cercetători, în Asia Centrală.
  [Am un coleg de breasla, bulgar de origine, care a cautat originile proto-bulgarilor in zonele din Asia Centrala (dicolo de desertul Karakorum), folosindu-se de vechile lor cunostiinte si credinte despre cerul din acele locuri (cu mult mai la est si cu mult mai la sud de actuala Bulgarie].

 35. O mie de ani a fost un Mileniu de singuratate (OARE), la 1300 invocam Cronici maghiare, ca altceva nu a existat (OARE)…
  HAI SA ASCULTAM atat datele ARHEOLOGICE cat si cele DOCUMENTARE … cele care VORBESC despre NEAMUL nostru …
  Despre NEAMUL nostru (cel GETO-DACIC/pre 300 AD, DACO-ROMANESC/(300-610 AD) si ROMÂNESC/post 610 AD), NU EXISTA NICI o ‘tacere de 1000 de ani …
  Numarul de citari DOCUMENTARE despre NEAMUL de pe TARAMUL nostru …
  (conform Fontes-historiae-dacoromanae, ed. Academiei RPR, 1964-1967, vol I– IV)
  vol II, 300 -1000 AD: 137 de citari;
  vol III, 1000-1400 AD: 37 de citari;
  vol IV, 300-1400 AD (bizantini): 73 de citari.

  Despre NEAMUL nostru (cel GETO-DACIC/pre 300 AD, DACO-ROMANESC/(300-610 AD) si ROMÂNESC/post 610 AD), NU EXISTA NICI o ‘tacere de 1000 de ani …
  Numarul de situri ARHEOLOGICE de pe TARAMUL nostru (conform Repertoriul Arheologic Naţional, RAN), (majoritatea MULTI-STRATIFICATE/din Paleolitic si Neolitic si pana in Epoca Bizantina si a migratiilor) …
  ep. Daco-Romana/(106 -300 AD): 4040;
  ep. Bizantina/(300-610 AD): 1902.
  ep. Migratiilor (610-1000 AD) : 1950.

 36. te pomenesti ca pune marili licurici de un kosovo in gagauzia de la senilul manios de peste balta bine papusat totul este nasolmente posibil

 37. Paparuda asta botoxată a fost ajutata de Moscova, care i-a plătit campania, și de aceea face valuri anti românești și antieuropene. Nu degeaba se duce sa pupe poala, și nu numai! lui Putin, cind i se năzare că sînt probleme. E un soi de Dodon sau Ianukovici găgăuz.

 38. D-le L V (autorul/autoarea articolului): Dacă ați fi în situația de a alege între Putin și Iohanis dvs ce ați alege ? În altă ordine de idei tot din Cotidianul am aflat că madam Maia Sandu refuză de aproape un an de zile să semneze decretul de numire în guvern a acestei baștane chiar dacă această persoană este rezultatul unor alegeri pe care RM nu le-a contestat. Oare de ce?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.