Gâlceava nutriționiștilor! Mămăliga cu brânză e „ipsos pe oase?!”

De la copii până la bunici, acest fel de mâncare satisface și foamea, și pofta de ceva bun. Simplu, curat și gustos, e mămăliga cu brânză!  E nutritivă și ne face plăcere să mâncăm, Mihaela Bilic are și argumente.

Brânza are triptofan, un precursor de serotonină care dă starea de bine la nivel cerebral. Asociată cu  mămăligă (adică carbohidrați), favorizează și accelerează conversia triptofanului în serotonină. Porumbul nu are gluten. Bilă albă! Și ne face bine doar pentru că este moale. Este un fel de confort food, ce mai!

Cine o contrazice pe Bilic?

Mămăliga cu brânză și smântână este pentru dr.  Virgiliu Stroescu „ipsos pe oase”

Sună periculos, neverosimil. Acest deliciul devenit tradiție la români n-a primit nicicând o așa palmă! „Ipsos pe oase?”

Nu știm ce vor fi crezut fanii acestui preparat, dar dr. Stroescu insistă spunând că ar crește periculos nivelul de colesterol – otravă pentru organism.

”Este un preparat gustos, dar hai să analizăm puțin. Cea mai mare otravă a organismului, a planetei noastre este colesterolul, îi spune ciclopentanoperhidrofenantreno, este gruparea care produce colesterolul, este ca un fel de ipsos pe vase.

Deci, ăsta când se sparge un vas, vine colesterolul și îl repară. Din el se face vitamina D, din el se fac toți hormonii, steroizii, dar are un lucru, în cantități mici, ficatul face exact cât trebuie.

Deci, mie îmi face colesterolul cât trebuie, însă atunci când vine cineva și îmi bagă o friptură, din care dă colesterol și de la o vacă și atunci îmi crește colesterolul.

Laptele, brânza, ouăle, toate produsele de origine animală au colesterol în timp ce produsele vegetale nu au colesterol și au fibre vegetale care sunt formidabile”, spune medicul Virgil Stroescu.

Bilic, pledoarie în favoarea lactatelor

„Mămăligă cu brânză și smântână, pe scurt MBS. Profit că s-a făcut frig afară ca să vă aduc aminte de rolul grăsimi: intră în compoziția fiecărei celule, de la creier până la piele, participă la sinteza de hormoni și ține și de cald.

Ideal ar fi să variem sursele de grăsime din alimentație, să consumăm zilnic o lingură de ulei sau un cubuleț de unt sau o lingură de smântână.

Or fi ele echivalente ca număr de calorii, dar compoziția în acizi grași diferă, iar rolul lor în organism e diferit.

Smântâna e o grăsime aparte, fiind fermentată vine la pachet cu bacterii lactice, are efect probiotic și un plus pentru imunitate.

Apoi e cremoasă, trăsătură responsabilă de inducerea plăcerii. Nu în ultimul rând are un gust complex, acid- dulce-acrișor, diferit de orice tip de grăsime.

O smântână grasă are 25% grăsime și restul apă, spre deosebire de ulei care are 100% grăsime.

De ce să alegeți o smântâna cu 25% grăsime? Pentru că este perfectă și la gust și la consistență: smântâna nu trebuie să fie nici unt, nici iaurt!

Smântâna merge cu sarmale și ardei umpluți, poate fi pusă în sosuri și în ciorbă, sau mâncată ca atare, cu un pic de sare și pâine prăjită. Dar nu putem vorbi despre smântână fără să pomenim de un preparat tradițional romanesc: mămăligă cu brânză și smântână sau pe scurt MBS”, a scris pe Facebook Mihaela Bilic.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5

21 de Comentarii

  1. Ia mai terminati cu aiuritii astia! Stroescu bate campii cu gratie. El nu mananca decat soia si balarii. Sau cel putin asa se lauda. Eu cred ca nu-i sanatos la cap. Ce ti-e si cu pocaitii astia…!

  2. Daca ne-am lua după toți așa zisii nutriționiști am rămâne flămânzi. Madamei Bilic „marea” nutriționista a lu’ peste prăjit am văzut ce-i poate neuronul, dar de unde a apărut acela care îndrăznește să o combată. Să nu mâncăm aia, aialaltă că ne face rău la stomac, la creier etc. Eu propun sa faceți o lista cu ce avem voie și în același timp ne face bine și ne tine și de foame. Lista va fi mult mai scurta. Că măgarul care când s-a obișnuit să nu mai mănânce a murit.Terminati cu prostiile. Mănâncă omul ce vrea și ce are.

  3. Bunicii au consumat ocazional mamaliga cu iaurt sau branza, de pe la sfarsitul primului razboi mondial pana in anii trecuti. Din lapte neindustrializat, de la rude, cunoscuti sau vecini.

  4. de aia batranii nostri de la tara traiesc muncind si la adanci batraneti fiindca le face „rau” mamaliga!

  5. Stroescu de la coada vacii ne confunda cu ele. Depilda apendice la om are cativa centimetri iar cal care e iebivor are un metru lungime. Avand 80+ domnul vetrinar a uitat ce a invatat acum 65 de ani la Anatomia omului. Omul fiind omnivor spre deosebire de lup poate manca si rosii si varza si seminte(mai ales la meci) si floricele la cinema, dar nu asa mult ca un ierbivor pt ca nu mai are dimensiunile si nici fiziologia unui stomac de vaca. Iar dupa o varsta, andropauza metabolismul se schimba, gonadele nu mai secreta hormoni masculini, carbohidratii se transforma in grasimi si se depun. Maduva osoasa cunoaste trei faze de la nastere la moarte, intai este rosie/hematopoetica, galbena tesut adipos si cenusie tesut conjunctiv, asta se invata la Anatomie in a XI a. Veterinarul nu greseste cand spune ca unii se imbolnavesc de diferite boli, in fond e firesc, nu suntem nemuritori, ceva intr-o zi va rupe firul. Nu alimentatia este totul unii sunt vegani, alti nu, unii tin post altii nu si traiesc si peste 90 de ani desi n-au tinut niciodata post, desi au mancat carne la borcan cu untura, slanina afumata, etc. dar cu vremurile au renuntat la grasime pt ca n-au mai taiat porc si incet s-a redus consumul, fiind inlocuit cu pui si peste. Altii n-au consumat untura pt ca ii supara fierea, dar au mancat carne, peste. Legume mancam pt nu-i obiceiul sa se manace doar carne trebui si garnitura. Uitati-va la rude. Daca ati avut AVC in familie evitati excesul de gresimi, mancare si bauturi care cresc tensiunea. Daca ati avut diabet atuntie la greutate dulciuri=cumpatare si miscare. Se spune ca organismul cere ceea ce-i lipseste. Sunt unii care explica de ce ne place ciocolata deficit de magneziu si tot asa. La batranete organismul cere mai putin decat in tinerete. Daca ai colita nu poti consuma cruditati chiar daca veterinarul spune ca-i cea mai buna hrana, da pt vaci,

  6. Care Doctor adevarat il poate OPRI pe Stroescu ?

    ASTA prosteste la Ordin STRAIN Romanii cu Vegetalele lui …
    Cred ca mananca in secret CARNE si vine, ma’ntzlegi sa ne opreasca pe NOI … 🙂

    Toti Doctorii autentici spun ca Vegetalele NU au Aminoacizii esentiali si Asta, manipulat in Exterior probabil ia Bani Grei PROSTILOR cu Sfaturi .RELE, invelite ca Marmota Ciocolata in Cestii adevarate.

    Pe de altsa Parte TOTI Doctorii in Nutritie de la Noi, AU legaturi discrete cu PHARMA !

    De pilda si respectata pe Bune Doamna Doctor Bilic, mai scapa cate Ceva stramb.
    Pe Plan ideatic, la Fel ca SI Stroescu …

    Bilic : “Ce, suntem CAI sa manacam Ovaz ?”
    “Laptele este pentru Vitei” zbiara Stroescu.

    Ambele Abordari NU sunt STIINTA, sunt Analogii care NU demonstreaza NIMIC.

    Se poate ca si Noi, si Caii sa beneficiem de OVAZ !
    Faptul ca Viteii se bucura de LAPTE, NU inseamna ca TOATE Substantele analizate de Zeci de Ani de Oameni de Stiinta morali sunt rele pentru Oameni !

    Alt Doctor, Pautov zice in mare parte Cestii Bune.

    Da’ cand imi zpune sa FIERB SI Laptele pentru Terciul de Ovaz, impreuna ca Apa si Fulgii, deja incep sa banui Diverse.
    Pen’cva ORICE Tratament termic “UCIDE: Vitaminele naturale si multe Alte Substante bune …

  7. CONTINUARE
    Sau altuu’, asta fiind cel mai … 😊 “NeVinovat” da’ din Nastere … 😊 ne invata sa BEM APA in Timpul Hranirii !
    Pai, daca bei APA in Momentuu’ de maxima Secretie de ACID CLORHIDRIC, Apa il dilueaza si astfel CHIMul alimentar intra incomplet pregatit sa fie complet digerat in Intestinul subtire …

    De Unde FARTS (Peste Limita LEGALA de 20 pe ZI ! … 😊),

    Balonare (adica FARTS in Pregatiree de START …)

    Constipatie, adica MIROS de KK prin Piele … 🙂

    Da ! Da’ ARE Nenea Doctoruu’ Clienti perpetui ?
    ARE !

    Sau ai ‘Pietre” la Vezica Biliara.
    Cand UNA se blocheaza in Colecist, (Canalul prin care se scurge FIEREA – BILA – te doare de pocnesti/
    Fugi la Doctoruu’ si Ala care te astepta, ranjind ca Lupuu’ Caprei TAIE Vezica in care se aduna FIEREA si era eliberata progresiv,
    Functie de CEREREA Locala, in Loc sa o curete Compartiment cu Compatiment de Pietre sau Blasfemie! Sa NU cumva sa bei Ceaiuri de Plante ,,,

    NU iti spune ca devii dependent de REGIM Alimentar si Restuu’ Vietii ai grija sa ai destula FIERE, adica sa te chinui cu Regimuu’…
    (Pe Ion Iliescu, catu-Iide Zmecker ASAl-au pacalit si D’Aia s-a ingrasat …)
    COTIZAND la Vizite la Nea Doctoruu: periodic

  8. CONTINUAREA CONTINUARII
    SOLUTIA ?
    Doua Faze.:
    1. Lista Google cu primele 10 – 20 de titluri, de Orientare.
    2. TRATATE de Specialiatte, la Biblioteca UMF “Carol Davila” !

    Cred ca INCA se mai da Access SI Simplilor Cetateni …

    ACOLO, in Tratate, Medicii NU cred, in Aroganta LOR cunoscuta,
    ca un Simplu Cetatean ca mine, poate avea Mintea si NeRusinarea … 🙂
    sa le citeasca Tratatele si Cursurile, unde se dezbraca de Prefactorie si spun TOATE Abuzurile pe care le fac pe Bietii GuGustiucks care se uita in Gurile lor, ca la Dumnezei …

    PS Sa incheiem in Nota Vesela, ca IESTIA Ne fac Viata TRIIIISTAAAA …

    Se duce un Batranel la Doctor :
    “Dom’ Doctor, NU mai ma pot pipilii…
    Da’ CATI Ani ai Matale ?
    84.
    Te-ai pipilit destul !”
    Altuu’
    Se duce la Doctor un Baban cu 15 000 de Lei Pensie.
    Fripturi, Whiskey, Orice Mancare, Femei, Vinuri scumpe, Caviar, Oua, O r i c e !

    “Matale CE pensie ai? Il intreaba pe Urmatoruu’ Pacient.
    5000 de lei pensie.
    A! A ! A !
    Ai Grija Mare, de TOATE, da’ cu Moderatie si vii periodic la mine, sa vad sa NU apara Ceva rau.”

    Al Treilea Pacient avea Pensia de numai 1500 de lei.
    “Situatia esre grava, da’ daca NU Alcool, NU Tigari, NU Femei, NU Fripturi, si mai ales
    DA ! Ciorbe pasate, Taietei fierti bine, Gris cu Lapte degresat, din cand in cand si o Friptura de Pui de 10 – 15 Grame, da’ foarte RAR.
    NU mai este Nevoie sa mai vii pe Aici, daca tii Regimuu’ dat, NU va mai fi Cazuu’ … 😊
    Da’ neaparat AER, mult AER !”

  9. „Apoi e cremoasă, trăsătură responsabilă de inducerea plăcerii.”
    -gata cu ciorbele!

  10. sau pe scurt MBS”, a scris pe Facebook Mihaela Bilic.
    -Mihaela Bilic Scurt
    pe 2!

    (fb tampeste)

  11. La ce propaganda exista peste tot si cu de toate, nu ma mira si branzosii mamaligari care au trecut de mult de la dintii de lapte la implanturi, acum dau sfaturi, cui? Celor tineri care pot fi trimisi direct la gandaci si nu la hrana naturala din curtea casei tale! Bade, cu lapte cresc bebelusii, cu lapte si miere, poti trata o raceala, mai halesti si mamaliga cu lapte, bun tare, mi-e dor de un ceaun cu lapte si mamaliga, cu lapte iti curati mstele si ajuta plamanii, si pot continua, mamaligarule. E adevarat ca doar cei din estul globului consuma lapte de animal, occi din cocos si altele, dar, e bine inca. Din cate imiaminresc, nu a murit roman din cauza consumului de lapte si mamaliga, ba mai mult, sunt care mananca zilnic acest meniu pentru ca nu au altceva de mancare! Apropo, bade, de ce nu as manca lapte, carne si orice la care adaug legume? P.s. se cearta si se contrazic doi romani fara logica, fara baza, fara justificare reala cu argumente credibile.

  12. Cu ciudatenii consuma corporatistii din Pipera, iaurt `bulgaresc` in mod cert nu.

  13. I-asi recomanda acestui asa zis doctor Stroescu ,sa isi faca un control psihiatric cit mai urgent.Eu maninc zilnic doua oua si asta o fac de cind eram copil,la fel produse din lapte, toata gama de produse de origine animală si valorile colesterolului sint normale.

  14. De cand e lumea lume omul a mancat ce a avut fara a avea nevoie de tot felul de parerologi (nutritionisti) si a trait.

  15. Cand il aud pe lobodarul Virgil Stroescu imi vine sa-i bag o radacina de matraguna in gura…

  16. Niste Mamaliga Boromir cu Branza de Burduf la Tzipla de Plastic !

  17. @VLAD …

    CUM consumi OUAle ?
    In CE Stare, adica ?

    IO stiu cum sa le consum, daț sunt curios sa stiu CUM o fac Altii.

    In Rest cea mai mare Parte a Commentacks pe Felie, de aici, la acest Topic , NU stiu NIMIC despre HRANA

    (NU Mancare, Aia este cu Totuu’ AltCEVA)

    da’AFIRMA cu Tarie, To’arashi CEle PLACE lor sa haleasca.

    Sa haleasca cu Placere, CE vor ca SANATOSI NU pot fi si sa faca BANI Doftorilor si Pharmei …

    NU merita sa le spun ADEVARUL.

  18. Tataie Stroescu e doar un adventist reformist camuflat in nutritionist.
    Nu are onoarea sa isi etaleze credinta. Prin tot ce zice la TV predica credinta lui camuflata.

  19. Domnul doctor a crescut la asfalt si in copilarie s- hranit cu pui de crevedia, margarina sau ciorbe cu oase de la alimentara.
    Bunicii mei au trait peste 90 de ani si de la o varsta, intrucat prin zona nu aveau cabinete stoomatologice, au ramas fara dantura dar si-au adaptat alimentatia. Au renuntat la paine si mancarurile greu de mestecat. Bunica gatea numai mamaliga pe care o consuma cu branza proaspata de vaci cu smantana, cu branza de oi framantata la borcan sau tocana cu legume pasate. Dimineata bunicul perpelea o felie de mamaliga rece pe plita care o consuma cu untura de porc peste care arunca un praf de ardei iute si o cana cu lapte prins. Niciodata nu au suferit de bolile provocate de colesterol sau osteoporoza. La 80 de ani bunicul mergea sa-si coseasca iarba din livada iar din trasta nu-i lipsea slana, oul fiert , mamaliga si sticla de cico in care avea tuica de pruna.

  20. TITELE, Si IO am 79 de Ani, aproape de 80 … 🙂

    Da’ fac FITNESS serios, de ii mai zice si CULTURISM, ca NU am avut Ocaziunea pana la „Prezentuu’ ACTUAL” si asta este mai greu decat Cositul … 🙂

    SI AM Toti Dintii de la Mama si Tata prezenti „linistiti la Locuu’ lor ” … 🙂

    Da’ am niste Secrete de Alinentatiune cu HRANA, NU cu Laturi GATITE, da’ care atrag prin GUST, da’ NU au practic decat Valoare de UCIDERE lenta prin :

    Diabet,
    Hipertensiune,
    Alzheimer,
    Parkinson,
    Cardio Vascular
    CANCER, cat ar fi facute de Chefi celebri …

    Vezi Finalul TRIST al unui Mare OM, de MARE Valoare, Luciano Pavarotti.

    Acesta a venit la Noi, Romanii cu 13 Bucatari …:)
    L-au UCIS ! UCIS ! UCIS !

    Ne-a lipsit de VOCEA-i UNICA, din Lacomie de Burdihan … 🙂
    Da’ TU NU face Depresie … 🙂

    MARI Miliardari NU stiu CE stiu IO si se chinuie cu Diverse Tratamente de Re_INTINERIRE …

    Castiga cel mult CINCI Ani de Viata Chinuita si NU se deosebesc practic DELOC de Sarantocii de Varste egale … se taraie penibil prin AnteCamera MORTII, circa 15 – 20 de Ani !

    Aratand ca DREACuu’ si greu suportati de Rude si Cunoscuti …
    Vezi Kirk Douglas, Saracuu’, parca era MUMIE … 😊

    NU este niciun Spil sa TRAIESTI ASA, pana la 90 – 100 de Ani !

    Sa arati bine si cu pielea curata, sa te misti sprintem sa NU … 🙂 depasesti ca Biden NORMA Legala si Decenta de maxim 20 de FARTS daily … 🙂

    Si sa „CULISEZI” zilnic, macar pana in Ultima ZI a Marelui FINAL, inevitabil … 🙂

  21. CONTINUARE
    Am pregatit un Material de 30 de Pagini si sunt in Cautarea unui Miliardar DESTEPT
    care sa imi finanteze UN AN de Culturism SERIOS si HRANA ASACUM numai IO stiu !

    NU crez’ca printre Milionarii Cockalari_Manelisti DIN Romania il voi gasi.

    ASACA l-am tradus perfect (Materialuu’ )

    (chiar si cu Google Translate se poate ASACEVA, da’ trebuie Ceva CARTE si GRAMATICA … 🙂

    in CINCI Limbi si il voi slobozi pe NET, in curand.
    PS
    Evident ca daca se va gasi un Roman DESTEPT Milionar GREU siiImportant care sa ma finanteze COPIOS, voi fi …Patriot … 🙂

    Unuu’ DESTEPT in niciun Caz NU este Cockallar_Manelist … 🙂
    Il astept cu Incredere Prudenta … 😊

    Stau intr-un Loc cu Vara Vesnica si am access la o Sala de Fitness care seamana ca Dotare cu a lui Arnold Schwarzenneger, plus un Swinmming Pool cu Apa curata, pazit si cu Access restrictionat, curatat saptamanal.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.