Gaura neagră din inima Balcanilor

La jumătatea lunii martie cotidianul El Pais scria că premierul spaniol Mariano Rajoy nu va participa la Summitul Balcanilor de Vest, organizat pe 17 mai în Bulgaria, țara care deține președinția rotativă a Consiliului UE. Rajoy, aflat într-o situație dificilă în urma încercării Cataloniei de a-și proclama independența, nu dorește să fie fotografiat alături de președintele kosovar Hashim Thaci, liderul unei provincii sârbe care și-a proclamat unilateral independența, în 2008.

Marți, agenția bulgară Novinite cita surse diplomatice care arătau că România, Cipru și Serbia, consecvente poziției de a nu recunoaște independența Kosovo, nu vor participa la summitul cu pricina.

Cele patru state ar urma să apeleze la o soluţie de compromis în cazul summitului UE-Balcanii de Vest: delegaţiile vor participa la o cină de lucru cu o zi înainte de summit, urmând a fi reprezentate de celelalte state membre în cadrul discuţiilor din 17 mai. Premierul sârb Ana Brnabici a declarat că nu acceptă ideea de a participa la un summit alături de Kosovo, catalogând prezenţa autorităţilor kosovare la Sofia drept „un nonsens politic“.

Incidente orchestrate de Belgrad și Pristina

Boicotarea summitului de la Sofia se adaugă unor tensiuni tot mai mari în Kosovo. Pe 26 martie, autoritățile kosovare nu au permis intrarea în provincie a ministrului sârb al Apărării, Aleksandar Vulin, și a coordonatorului agenției guvernamentale sârbe pentru Kosovo, Marko Djuric, pe care l-au și arestat pe teritoriul kosovar, în Mitrovița. Analiștii familiarizați cu spațiul Balcanilor de Vest consideră că întregul episod a fost orchestrat de la Belgrad și Pristina deopotrivă: Djurici s-a făcut că intră în Kosvo, iar poliția kosovară s-a făcut că îl arestează, pentru ca guvernele să obțină un pretext de amânare a semnării un acord pentru normalizarea relațiilor dintre Serbia și Kosovo. „Guvernul kosovar se poate felicita pentru că a arestat un oficial sârb în nordul dominat de sârbi chiar la câteva zile după ce s-a ajuns la un acord de demarcare a frontierei, acord catalogat de naționaliști drept trădare. Deci, ambele guverne au avut de câștigat de pe urma incidentului“, spune Florian Bieber, profesor la Universitatea din Graz, citat de Al Jazeera.

Plecând de la acest incident și după o consultare cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, partidul minorității sârbe din Kosovo, Lista Srpska, a anunțat că se va retrage din coaliția de guvernare, care astfel poate pierde majoritatea în parlament. Instabilitatea politică de la Pristina este o veste bună pentru guvernul de la Belgrad. „Cred că Belgradul caută să facă tot ce poate pentru a arăta UE că dialogul cu Kosovo este imposibil“, spune Jasmin Mujanovic, analist politic specializat pe regiunea Europei de Sud-Est.

„Kosovo este Turcia“

Dincolo de disputa cu Serbia, liderii kosovari și-au creat o nouă problemă, de data aceasta în relația Turcia. La finalul lunii martie, serviciile secrete din Turcia și cele din Kosovo au colaborat pentru reținerea și extragerea din Kosovo a cinci cetățeni turci acuzați că sunt membri ai organizației clericului Fetullah Gulen, considerat creierul tentativei de puci din iulie 2016. Operațiunea a avut loc fără știința președintelui Hashim Thaci și a premierului Ramush Haradinaj. Drept urmare, premierul a decis destituirea șefului serviciilor secrete și a ministrului de Interne. Apoi, Haradinaj, fost lider UCK, acuzat de crime de război și achitat de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie, a avut a declarat că acei cinci cetățeni turci „nu au fost extrădați, ci răpiți“ din Kosovo. Reacția președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a fost agresivă, mergând până la a sugera că premierul kosovar va fi demis. „Știți că suntem a doua țară care a recunoscut independența Kosovo, după America. Cum puteți să-i primiți pe oamenii care au încercat un puci în Turcia, o țară care îmbrățișează Kosovo ca pe un frate.“ Episodul extragerii celor cinci turci arată o altă fața a afirmației lui Erdogan din 2013: „Kosovo este Turcia, iar Turcia este Kosovo“. Asta în timp ce, în capitala kosovară Pristina se întretaie bulevardele „Bill Clinton“ și „George Bush“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Eu cred ca daca sarbii nu-l extradeaza pe Ghita Romania va recunoaste Kosovo. Daca sarbii se dovedesc vrajmasi, pate ne sunt prieteni kosovarii.

    • Noi nu recunoastem Kosovo pentru ca sa nu avem unul in Tinutul Secuiesc. Romania nu e America sa poata incalca independenta tarilor gen Serbia dupa bunul plac. Motivul pentru care Romania nu il va primi pe Ghita chiar daca ni se ofera pe tava e ca acesta stie prea multe despre Coldea-Kovesi. Corb la corb nu isi scoate ochii.

  2. „Djurici s-a făcut că intră în Kosvo, iar poliția kosovară s-a făcut că îl arestează”… Marchievici, ai vazut filmul arestarii? Ai luat vreodata o teava de AK47 pe spinare, ca sa scrii „s-a facut ca…”? Ministrul Djurici a fost ranit si purtat la Pristina pe strazi ca un criminal. Habar nu ai despre ce scrii, cu blazarea occidentalului care nu vrea sa stie ce e in Balcani. Turcia, care are atatia „pretini” la Bucuresti, e noul om bolnav al Europei si al lumii, cu sultanul pus pe harta. Est timp, in Romania inca nu s-a raspuns intrebarii daca capra e un animal sau o pozitie…

  3. Sa nu uitam: criminalul de razboi Wesley Clark era consilierul „gratis” al lui Ponta
    https://www.romania-insider.com/retired-us-general-wesley-clark-becomes-an-adviser-to-romanias-pm-victor-ponta/
    „Ex NATO commander and White House candidate, former US General Wesley Clark has become an adviser to Romania’s PM Victor Ponta after a visit to Vienna. Speaking to TV channel Antenna 3 about his new star adviser today ( July 6 ) Ponta said, “It is a big opportunity; General Clark is a great economist, involved at the highest level in economic strategy, a man that anyone would want and a chance no prime minister would ever miss. I promised him that we will solve the political crisis fast and still have an independent justice system.”
    —–
    Sa nu uitam – Kosovo = Camp Bondsteel… si Camp Montieth, (near Gnjilane) = baze militare SUA… dar si Camp Able Sentry, (located near the Skopje Airport, Macedonia…)
    „Camp Bondsteel [CBS] is quite large: 955 acres or 360,000 square meters. If you were to run the outer perimeter, it is about 7 miles. Bondsteel is located on rolling hills and farmland near the city of Ferizaj/Urosevac. „There are a number of locations within Kosovo, other than the base camps, at which US soldiers maintain a presence.”
    https://www.globalsecurity.org/military/facility/camp-bondsteel.htm

  4. Nu veti gasi usor informatii despre exploatarea mineralelor rare chiar de catre ocupantul NATO – tarile care au mascrat si distrus Yugoslavia – In 2005 the Directorate for Mines and Minerals and the World Bank estimated that Kosovo had €13.5 Billion worth of minerals!
    Kosovo – the largest lignite reserves in Europe (al 5-lea depozit din lume)…
    Kosovo Mulls Giving Wesley Clark Major Stake in Coal
    Kosovo looks set to grant very extensive coal research licenses to a company chaired by retired US General Wesley Clark – which some deem a virtual monopoly.
    http://www.balkaninsight.com/en/article/kosovo-mulls-giving-wesley-clark-major-stake-in-coal-09-12-2016
    (The retired US general remains a hero to Kosovo Albanians and streets are named after him in Peja, Prizren, Vushtrri and Ferizaj as well as a driving school in Fushe Kosovo.)
    … .AUR si ARGINT! = Canadian company Avrupa Minerals Ltd has achieved the rights to a three-year mining programme, which is expected to start in summer 2011.[43]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.