Gazprom își dărâmă sistematic concurența  

Oricine a urmărit istoria și progresul ideii Turkish Gas Hub (TGH) va fi observat planul președintelui rus Vladimir Putin de a utiliza fluxurile de gaze din conductele rusești în Turcia pentru a-și crea propriul indice de referință pe piața gazelor, în opoziție cu bursele vest-europene și în special cu indicele de referință olandez TTF, de la Rotterdam.
Oricine urmărește dinamica prețurilor de pe bursele de gaze din Turcia, Bulgaria și Țările de Jos va fi observat că, în ultimele luni, a existat un decalaj constant între prețurile de pe bursele regionale din Turcia și Bulgaria, pe de o parte, și cele de pe bursele vest-europene, pe de altă parte. Gazul spot de pe bursa turcă este de obicei cu aproximativ 4-5 EUR/MWh mai ieftin decât cel vândut pe TTF, dar diferența dintre prețurile de pe bursele olandeză și bulgară este mai mare (la momentul redactării acestui raport, de exemplu, este puțin peste 6-7 EUR/MWh).
Este adevărat că volumele de gaze rusești tranzacționate în prezent nu sunt impresionante, dar acestea sunt în creștere. Și aceasta este o tendință care ar putea avea un efect distructiv atât asupra piețelor de gaze regionale, cât și asupra celor din UE, în cazul în care Vladimir Putin va reuși să facă ce vrea și va reuși să preia controlul asupra piețelor din sud-estul Europei prin intermediul Turciei, se arată într-o analiză făcută în publicația de specialitatea bulgară Altanalyses Corridor of power – Analyses & Alternatives.
„Asta este clar. Dar trebuie să ne întrebăm și de ce gazele naturale sunt mai ieftine pe bursa bulgară decât în Turcia. Întrebarea nu este atât de dificilă, dar răspunsul este cu siguranță interesant. Aș sugera că asistăm la o operațiune de probă a Kremlinului, menită să testeze cât de departe este posibil să meargă fără a provoca un răspuns din partea UE. Iar schimbul Balkan Gas Hub (BGH) din Bulgaria este locul logic pentru efectuarea acestui test. Acesta oferă acces la o piață integrată a UE fără restricții de export și tranzit. Ceea ce, desigur, nu este cazul bursei de gaze din Turcia, unde autoritățile de la Ankara controlează strict tot accesul la capacitatea de export, limitând astfel concurența”, se arată în raportul citat.
Factorii sezonieri pot avea, de asemenea, un rol în explicarea faptului că prețurile sunt mai scăzute pe bursa bulgară decât pe cea turcă. În prezent, cererea în Bulgaria este destul de limitată, deoarece consumul local de gaze tinde să fie relativ scăzut în timpul verii, în timp ce depozitul subteran de gaze al Bulgariei de la Chiren este deja destul de bine aprovizionat (ca și alte depozite regionale de gaze).
 
Testarea terenului
Dar pare plauzibil ca explicația noastră privind „testarea limitelor răbdării UE pentru gazul rusesc” să fie principalul motiv al diferenței de preț spot TTF-BGH. Și trebuie spus că aceste limite nu au fost încă atinse. Până în prezent, Bruxelles-ul nu a luat aproape deloc în seamă, cel puțin în public.
Desigur, tot acest gaz ieftin este o veste bună într-un fel pentru consumatorii și industria bulgară și regională. Dar numai „de un fel”. Privind mai atent, veștile bune se dovedesc a fi mai degrabă limitate și superficiale.
GNL: marea presiune
Tocmai pentru că Kremlinul dictează politica de prețuri a Gazprom și pentru că Gazprom își vinde gazul pentru a-și menține ultima cale de acces la piața europeană a gazului – și anume accesul prin Bulgaria – comerțul Bulgariei cu gaz natural lichefiat (GNL) și importurile sale de GNL prin Turcia și Grecia au fost efectiv blocate în ultimele luni. Într-o mișcare disperată, în urmă cu o săptămână, comerciantul de gaze de stat Bulgargaz – care nu cu mult timp în urmă semnase un contract pe termen lung cu Botas, compania națională turcă de petrol și gaze, pentru utilizarea terminalelor și a rețelei de transport a Botas – a anunțat că reziliază acest contract deoarece nu poate asigura aprovizionarea cu GNL competitiv. Același lucru este valabil pentru toți ceilalți furnizori de GNL din regiune, în special pentru cei cu contracte pe termen lung, deoarece aceste contracte devin o povară în contextul reducerii semnificative a prețurilor spot de către Gazprom.
Cumpărătorii care doresc să se diversifice în afara gazoductului rusesc sunt acum pedepsiți sistematic, Gazprom omorând efectiv concurența. Acest lucru ne aduce la marea interacțiune dintre planul de joc al lui Putin privind „gazul rusesc prin Turcia către Europa” și „coridorul vertical de gaze” (VGC).
Gazprom și VGC: deturnare și frustrare
Acum, cititorii își vor aminti din publicațiile anterioare ale A&A că VGC este o inițiativă geopolitică ambițioasă a UE, care vizează diversificarea fluxurilor de gaze naturale din Rusia prin accentuarea fluxurilor spre nord din surse non-rusești, în mare parte prin intermediul terminalelor de regazeificare (regazeificare) a GNL din Grecia și apoi spre Bulgaria, România, Slovacia, Ungaria, Moldova, Ucraina și mai departe. Acest lucru ar implica extinderea sistemelor de transport al gazelor pentru a permite fluxuri mai mari de gaze. În concluzie, ar fi vorba de a permite gazului din afara Rusiei să intre în Europa Centrală, înlocuind gazul rusesc care a tranzitat până acum prin Ucraina.
Până în prezent, cu toate demersurile și susținerea UE și a Americii, intrările de GNL prin porturile de la Mediterana rămân relativ scăzute, în cantitate. Gazul rusesc este pur și simplu mai ieftin ca GNL-ul și își găsește drumul către clienții finali.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1116 Articole
Author

3 Comentarii

  1. Concurenta duce la MONOPOL ! Concurenta inseamna ELIMINAREA celor care te concureaza. Si pentru capitalismul salbatic american este vinovat Putin ?

  2. Rusii, chinezii si indienii au ramas singurii capitalisti de pe Terra! Occidentalii nu mai au capitalisti ,ci numai „speculanti bursieri si fonduri de investitii”, capitalismul (adica munca efectiva) a murit la ei. Prostii s-au mai desteptat si le dau la gioale!

  3. O să se editeze glibalistii, vor muri mulți ucraineni și ruși, dar e cert că Putin îi va pune să înghită în sec.. Unii n-au putut ascunde ca și-au dorit destrămarea Rusiei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.