Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a declarat la prima zi vizită oficială în Israel că aceasta trebuie să sublinieze “relaţia întodeauna specială” dintre cele două ţări. El a adăugat că Germania va fi ultima ţară care să abandoneze Israelul.
În ajunul vizitei, un sondaj arăta că 59% dintre germani văd Israelul ca fiind “agresiv” şi că îşi urmăreşte interesele fără a se gândi la alte state. Alţi 60% dintre germani nu consideră că Germania ar trebui să aibă o relaţie specială cu Israelul. Preşedintele Gauck a declarat că este îngrijorat de această atitudine a germanilor.
În discuţia avuta cu preşedintele israelian Shimon Peres, Gauck a declarat că programul nuclear dezvoltat de Iran îl preocupa mult, dar a adăugat că “Germania şi partenerii săi vor ca în negocierile cu Iranul să ajungă la rezultate concrete care să fie în sprijinul păcii”.
Joachim Gauck a vizitat muzeului Holocaustului. “Daca aţi fost aici, ar trebui să mai veniţi. La început nu este decat un fluviu de sentimente, şocul faţă de scara răului, simpatie, empatie şi durere, fie că este vorba despre soarta unui singur copil sau despre cea a milioane de oameni”, a scris Gauck după vizitarea Yad Vashem.
Preşedintele Germaniei s-a întâlnit şi cu supravieţuitorii atacului din 1972 asupra sportivilor israelieni care participau la Olimpiada de la Munchen. Pentru a marca cei 40 de ani scurşi de atunci, Israelul a cerut păstrarea unui moment de reculegere la începutul Jocurilor Olimpice de la Londra, din această vară. Propunerea a fost respinsa de Comitetul Internaţional Olimpic.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.