Germania își retrage sistemele Patriot de la polonezi

Germania urmează să retragă după aproape un an cele trei sisteme de apărare aeriană Patriot desfăşurate în Polonia, a anunţat miercuri Ministerul Apărării de la Berlin, confirmând planurile anterioare, informează Reuters.

Împreună cu sistemele Patriot, aproximativ 300 de soldaţi germani au fost desfăşuraţi în oraşul polonez Zamosc, la aproximativ 50 km de graniţa cu Ucraina, de la începutul anului pentru a proteja localitatea din sudul ţării şi legătura sa feroviară crucială cu Ucraina.

Desfăşurarea acestor unităţi s-a făcut după ce o rachetă ucraineană rătăcită a lovit satul polonez Przewodow din regiune în noiembrie anul trecut, un incident ce a stârnit temeri că războiul din Ucraina se va extinde peste graniţă.

Ministerul german a declarat în august că este puţin probabil ca desfăşurarea să se extindă dincolo de sfârşitul acestui an, pentru că sistemele Patriot fie ar fi necesare pentru forţa de reacţie rapidă a NATO în 2024, fie ar trebui să fie supuse procedurilor de mentenanţă.

Soldaţii germani îşi vor încheia operaţiunile vineri şi vor începe redesfăşurarea de săptămâna viitoare, a spus ministerul.

„Sunt foarte bucuros de primirea prietenoasă (…) a soldaţilor noştri la Zamosc din partea armatei poloneze şi a oamenilor care trăiesc acolo”, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

Relaţiile dintre Germania şi partidul naţionalist la putere în Polonia Lege şi Justiţie (PiS) au fost tensionate asupra unei serii de subiecte – de la livrările de arme Kievului până la un acord al UE privind migraţia respins de Varşovia.

Polonia pare să se îndrepte către o schimbare de guvern după alegerile din 15 octombrie, când PiS a câştigat cele mai multe locuri în camera inferioară a parlamentului, dar nu a obţinut majoritatea. Toate celelalte partide au exclus formarea unei coaliţii cu Lege şi Justiţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

6 Comentarii

  1. Vedeți, dacă Ucraina a apărat universul de ruși, nu mai e nevoie de rachete, sisteme de apărare, cai, scuturi, sulițe și lănci!
    Dar suna bine treaba asta cu militarii germani pe teritoriul Poloniei. Parcă au mai fost acum ceva ani pe acolo!

  2. @ in BET 21:37
    „Scuturile” și „Tecile de sabie” erau PURTATE DE Poloneze.
    Cum mai cădeau ele pe spate când năvăleau Cavalerii Teutoni…măRog 😜

  3. Cu niste rachete, care poate nici nu folosesc la nimica, nemtii vor sa- i reinvie pe cei 4,5 sau 4 milioane de polonezi care au omorit cind au invadat Polonia? Guvernul polonez ii cere minim 1,3 TRILIOANE DE EURO ca dezpagubiri la nemti.

  4. A fost un bun prilej ca sute de militari ucrainieni sa se familiarizeze cu aceste arme Glorie Ucraina
    cand va veni vremea bombardamentelor a la carte in Rusia,nimeni nu-i va apara pe criminalii rusi ,nenorociti care in istorie au trait strict din jaful altor tari,Rusia nu a produs nimic secole la rand..

  5. A fost un bun prilej ca sute de militari ucrainieni sa se familiarizeze cu aceste arme Glorie Ucraina
    cand va veni vremea bombardamentelor a la carte in Rusia,nimeni nu-i va apara pe criminalii rusi ,nenorociti care in istorie au trait strict din jaful altor tari,Rusia nu a produs nimic secole la rand..pana azi cine e prostul sa cumpere o masina ruseasca

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.