Greblă răspunde acuzaţiilor USR şi PMP

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a răspuns vineri acuzaţiilor aduse de PMP şi USR privind schimbarea algoritmului de desemnare a delegaţiilor în secţiile de vot, precizând că grupul minorităţilor naţionale trebuie să aibă reprezentanţi în toate scrutinele.

„Nu e nicio modificare de ultimă instanţă, este vorba de faptul că reprezentantul Grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor a fost trecut în etapa în care au fost trecute partidele politice parlamentare, deci a fost luat din etapa a treia şi a fost trecut în etapa întâi, pentru că acolo îi e rostul, pentru că partidele politice parlamentare erau trecute în prima etapă; în a doua etapă sunt partidele europarlamentare.

Nu s-a pierdut, nu s-a câştigat niciun loc decât din etapa a treia a fost trecut în etapa întâi, la un loc cu toate celelalte partide parlamentare. Repet, este grupul parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, minorităţi naţionale altele decât cea maghiară. Şi din această cauză, ele, toate cele 27-28 de minorităţi cât compun grupul, trebuie să aibă şi ele reprezentanţi, şi au avut întotdeauna reprezentanţi în toate scrutinurile care au fost organizate în ţară, de 32 de ani încoace”, a spus preşedintele AEP, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria.

Preşedinţii USR şi PMP, Cătălin Drulă, respectiv Eugen Tomac, susţin că Guvernul a modificat textul ordonanţei de urgenţă privind comasarea alegerilor, astfel încât PMP este „scos din secţiile de vot”.

„Alertă de hoţie! În ultimul moment, textul OUG Ciolacu-Ciucă este modificat pentru a scoate PMP din secţiile de vot. Îi deranja că erau prea mulţi ochi ca să asigure integritatea votului. Îi deranja că erau prea mulţi ochi ca să asigure integritatea votului. Printr-o şmecherie de 2 bani, este schimbat algoritmul de desemnare a delegaţiilor în secţiile de vot şi PMP, partid cu europarlamentari, este scos în favoarea grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor (altele decât cea maghiară) care primeşte în premieră un reprezentant.

Cu această modificare, în secţiile de vot rămâne să apere voturile voastre doar reprezentantul USR (probabil pentru că nu au găsit un algoritm plauzibil să ne scoată şi pe noi)”, a scris Drulă, vineri seară, pe Facebook.

El a punctat că modificarea a fost făcută în cursul zilei de vineri, „în ultimul moment, chiar faţă de textul OUG pus în transparenţă acum câteva zile”.

Şi liderul PMP, Eugen Tomac, a semnalat această situaţie, precizând că va sesiza toate instituţiile internaţionale „cu privire la acest abuz fără precedent”.

„Se pregăteşte o mare fraudă electorală! Guvernul vrea să scoată din secţiile de vot la alegerile europarlamentare din 9 iunie chiar un partid cu reprezentare în Parlamentul European. Se pregăteşte cea mai mare fraudă electorală din ultimii 30 de ani!!! A scoate din secţiile de vot un partid european este un atac fără precedent la adresa democraţiei. Asemenea lovituri la adresa opoziţiei sunt întâlnite doar în regimurile Lukaşenco şi Putin.

Vom sesiza toate instituţiile internaţionale cu privire la acest abuz fără precedent! După doi ani de hărţuire şi atac fără precedent la adresa PMP, cu primari şantajaţi şi racolaţi, cu subvenţia tăiată, cu peste 92 de procese iniţiate de membri ai PNL împotriva PMP, acum vine şi această lovitură cu scopul de a scoate din viaţa politică un partid de dreapta nealiniat la remorca PSD”, a scris Tomac pe Facebook.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, ordonanţa de urgenţă care declanşează procesul de organizare simultană a alegerilor locale şi pentru Parlamentul European, în data de 9 iunie, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

10 Comentarii

  1. Partidele etnice nu isi au rostul. E normal sa existe partide pe doctine politice, iar membrii minoritatilor pot intra in jocul politic al partidelor dar nu pe criterii etnice. Sa ii luam pe marii exportatori de democratie, cate tari din lume au gaselnitza asta tampita?

  2. Ăsta este singurul mod prin care cele două cancere politice PSD și PNL mai pot sa câștige ,prin frauda de tip bolșevic ,ei știind,că poporul este scârbit efectiv de ei

  3. Un avocațel pilangiu pana în decembrie 1979,pe care evenimentu’ l-a gasit la locul de munca, in Centrul Târgu Jiului, barul Cafee Turist al lui Galatescu. De aici evenimentu’ l-a trimis instantaneu la Judeteana de partid (100 de metri distanță), si a ajuns de te miri ce mare sculă. Instantaneu prefect! Ca doar „cooperare” cu securitatea exista peste tot! Ar fi interesanta o poveste despre ce fac și ce au ajuns odraslele acestor greble astăzi! Nu cred ca se va publica asa ceva la scară națională!

  4. Gura pacatosului adevar grăiește !Sistemul functioneaza bine de 30 de ani .A spus tatucul lor (fsn) stalin :nu conteaza cine ce voteaza , conteaza cine numara voturile !De notorietate -cand udmr era sa nu intre in sparlament-a fost „votat ” masiv în delta si apoi in arealul controlat de dracnea!

  5. „Ăsta este singurul mod prin care cele două cancere politice PSD și PNL mai pot sa câștige”

    De ce, opozitia n-are voturi ? Sa-si cumpere, cum fac astialalti ! Sau voturile se dau pe poze facute cu mobilul ?

  6. Gata cu înțelegerea finala? De ce mai trebuiesc alegeri daca din graiul politicienilor se simte că au fost stabilite și nu mai e nicio șansă de modificare?

  7. In buletinul de vot trebuie sa fie prezenta si optiunea „”Refuz toti candidatii”. Altfel, esti constrans sa optezi pentru cine nu vrei. Anularea buletinului e interpretata ca greseala, nu ca optiune de a refuza toti candidatii.

  8. Optiunea aia cu ,,Refuz toti candidatii” exista si e simpla: nu pui stampila pe nimeni si votul se anuleaza.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.