„Grevă românească” în Sănătate: „Nu e normal”

Zile de foc în sănătate, cu greve de avertisment în majoritatea spitalelor din ţară. Angajați din sistemul sanitar au organizat luni o grevă de avertisment între orele 09.00-11.00, supranumită de ei „grevă românească”, iar pe 11 mai ar urma să aibă loc greva generală.

Update: În faţa Spitalului Județean de Urgență Ploiești, spre exemplu, s-au adunat 150 de oameni. “S-a ajuns ca angajații unor spitale mai mici din județ să aibă sporuri mai mari decât angajații SJU Ploiești”, a spus un lider de sindicat. În județul Cluj peste 3.000 de angajaţi din sistemul sanitar s-au aflat, luni, timp de două ore, în grevă de avertisment, cu întreruperea activităţii. Oamenii au scandat ”Olguţa nu uita, sănătatea nu-i a ta” şi ”Grevă generală”.

Update: La Spitalul de Urgență Floreasca din București, câteva zeci de angajaţi protestau luni dimineață în faţa unităţii spitaliceşti, chiar la Unitatea de Primiri Urgenţe, nemulţumiţi de veniturile mici pe care le au faţă de alţi colegi din alte spitale.

„Avem salarii foarte mici în comparaţie cu alte spitale. Dacă nu vor rezolva problemele noastre, vom ieși toți în fața spitalului și nu mai intră nimeni. Fără noi nu se face actul medical” , a declarat, pentru Mediafax, Valentin Anton, asistent medical Spitalul Floreasca.

„Sunt asistent instrumentar și stau ore în şir în operații. Nu este normal că noi, care lucrăm într-un spital atât de mare, în care primim atâtea urgențe să avem sporuri mai mici decât în spitalele care aparțin de primării” , a spus Loredana Florescu.

Alături de asistenţii medicali protestau şi brancardieri şi infirmiere din spital, care au susținut că salariile lor nu depăşesc 1.200 de lei pe lună.

„Muncim ca sclavii și strângem mizeria de la pacienți, îi spălăm, le schimbăm scutece și avem sporuri mizerabile. Mă gândesc să plec din țară. Muncesc pe nimic aici”, a afirmat o infirmieră.

Activitatea medicală era asigurată luni dimineață de o treime dintre angajaţi pe timpul grevei de avertisment.

„Bolnavii sunt primiţi la fel de bine, poate mai bine. Există această posibilitate de a întârzia anumite lucruri la primirea lor pentru că numai o treime din noi vom asigura cadrul necesar desfăşurării activităţii medicale şi de îngrijire. Încă se negociază care dintre colegi coboară, ce urgenţe sunt. Vor sosi cei de pe secţii. Nu e un semnal de alarmă, dar nu este în regulă, nu trebuia să facem şi astăzi (luni- n.r.) această grevă de avertisment dacă sunt puse şi luate în calcul lucruri care erau în dezechilibru. Greva generală este un deziderat al oricărei mişcări sindicale. Ar fi şi culmea să se întâmple şi lucrul acesta pentru că lucrurile se pot rezolva şi altfel. Nu este nevoie de sume uriaşe. Încă credem în varianta doamnelor ministru care ne-au propus mâine (marţi- n.r.) o întâlnire şi se pare că va fi vorba de o altă atitudine”, a declarat, luni, Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas.

O delegaţie a sindicaliştilor Federaţiei Sanitas a ajuns, luni dimineaţă, la sediul ministerului Săntă’ăţii, pentru a purta discuţii cu oficialii instituţiei referitor la reducerea sporurilor din domeniu.

Sindicaliştii susţin că procedura de negociere a contractului colectiv de muncă a fost demarată anul trecut în luna aprilie, s-a negociat intens timp de aproximativ trei luni, după care, din luna august 2017 şi până acum, nu s-a mai întâmplat nimic.

„Una dintre revendicările Federației Sanitas legată de actuala grevă de avertisment și viitoarea grevă generală este renegocierea contractului colectiv de muncă, semnarea și înregistrarea acestuia astfel încât să fie aplicabil sistemului de sănătate. În mod similar și la muncă avem aceeași revendicare, de a negocia contractul de muncă pentru sectorul de asistență socială. Este una dintre revendicările Federației Sanitas, la care ținem, iar faptul că azi (luni -n.r.) s-a dat curs solicitării noastre este un moment de revenire la masa de dialog. (…) Eu nu cred că negocierile asupra contractului vor avea loc într-un ritm mare, încât până la sfârșitul săptămânii să fie semnat și înregistrat și să producă efectul de a bloca acțiunile de protest”, a declarat Mircea Ciocan, vicepreședinte Sanitas, înainte de a intra la discuţii în ministerul Sănătăţii.

Federaţia Sanitas a anunţat că, luni, are loc o grevă de avertisment, urmând ca pe 11 mai angajaţii din sănătate să declanşeze greva generală, pentru care s-au strâns deja numărul de semnături necesare.

În ton cu Sanitas, Sindicatul Solidaritatea Sanitară a precizat că, luni, va organiza o „grevă românească” de avertisment prin pichetarea mai multor spitale.

„Solidaritatea Sanitară se alătură formelor legale de protest pentru susținerea revendicărilor comune. (…) În acest sens, în data de 7 mai 2018 Federația „Solidaritatea Sanitară” va organiza, timp de două ore, o „grevă românească” de avertisment (pichetarea spitalelor cu oamenii veniți de acasă, echipați în ținutele de protest, și greva japoneză din partea salariaților aflați la serviciu) ca formă de protest pentru susținerea revendicărilor organizației așa cum au fost formulate, concomitent cu greva de avertisment anunțată de Federația Sanitas”, se arată într-un comunicat de presă al Sindicatulului Solidaritatea Sanitară

Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă în același timp strângerea semnăturilor pentru grevă.

„Acțiunile Federației „Solidaritatea Sanitară” se desfășoară în cadrul protestului împotriva „creșterilor salariale” care scad veniturile angajaților din sănătate, continuând formele de protest desfășurate până acum. Una dintre revendicările esențiale ale Federației „Solidaritatea Sanitară” o reprezintă eliminarea „sancțiunilor pentru asigurarea continuității asistenței medicale” pe care o constituie includerea în limita de 30% a sporurilor pentru gardă și a celor pentru activitatea desfășurată în zilele nelucrătoare, cea eficientă soluție constituind-o eliminarea acestei limite. (…) Greva românească este o formă originală de protest, practicată în mod consecvent în deceniile anterioare în sectorul sanitar din România, cunoscută ca fiind „greva cu oameni de acasă”. Esența acestei forme de protest o constituie pichetarea unităților sanitare prin prezența la proteste a salariaților aflați în timpul liber, pentru a proteja interesele pacienților. La formele tradiționale de acțiune Federația „Solidaritatea Sanitară” le adaugă pe cele specifice „grevei japoneze” pentru salariații aflați în timpul serviciului și gesturile de protest făcute posibile de noile tehnologii, cuprinse în pachetul protestelor online (numite protestele inteligente). Combinând tradiția sectorului sanitar românesc cu inovarea socială și tehnică, greva româneascăpermite desfășurarea unor proteste eficiente cu respectarea legalității, fiind aplicabilă atât în situația în care sunt îndeplinite condițiile legale pentru grevă cât și în cazul în care acestea urmează a fi îndeplinite ulterior (cazul prezent)”, se mai arată în comunicatul sindicatului.

Revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”

  • Acordarea drepturilor prevăzute în Regulamentul de sporuri prin raportarea procentuală a sporurilor și a drepturilor asociate la salariul de bază actual cel puțin la nivelul procentelor pe care salariații le aveau anterior.
  • Respectare principiului drepturilor câștigate pentru toate categoriile de salariați în privința sporurilor pentru condițiile de muncă prin eliminarea limitei de 30% aferentă sporurilor și reintroducerea cumulărilor.
  • Respectarea principiului echității în sistemul de salarizare din sănătate prin creșterea salariilor de bază ale tuturor categoriilor de angajați din sănătate la nivelul maxim din lege începând cu data de 1 martie 2018 și reașezarea salariilor de bază din grilă în acord cu acest principiu.
  • Introducerea Anexei nr. 6 la Regulamentul de sporuri în rândul situațiilor în care sporurile pot fi cumulate, alături de anexa nr. 7. Adăugarea tuturor unităților de interes național și regional în Anexa nr. 6.
  • Păstrarea limitelor minime ale sporurilor din actualul Regulament de sporuri, ele având caracterul de limite minime garantate pentru a proteja salariații de reducerea veniturilor salariale.
  • Respectarea dreptului tuturor salariaților din sănătate care lucrează în condițiile de muncă prevăzute în HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri) la sporurile corespunzătoare, indiferent de categoria profesională din care fac parte.
  • Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă de la nivel de sector sanitar.
  • Impozitarea indemnizației de hrană în acord cu regimul fiscal al acestui tip de protecție socială, similar tichetelor de masă, respectiv cu 10% (indemnizația de hrană trebuie scutită de plata contribuțiilor, aplicându-i-se doar impozitul pe venit).
  • Asimilarea moașelor, tehnicienilor medicali, surorilor medicale … cu asistentele medicale din punctul de vedere al momentului de aplicare a creșterilor salariale.

Premierul Viorica Dăncilă anunța că sindicatele din Sănătate sunt chemate în data de 8 mai la discuţii cu premierul şi miniştrii Muncii, Sănătăţii şi de Finanţe, legat de nemulţumirile acestora privind sporurile.

 

 

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Salariile au fost marite pentru stoparea exodului medicilor, nu pentru infirmierele si brancardierii care si-au gasit, har Domnului, un loc de munca minunat si bine platit fara cine stie ce calificare.

    Poporul, prin acest sacrificiu bugetar, face un efort pentru pastrarea medicilor in tara. Personal inalt calificat de o stringenta utilitate in Sanatate. Brancariderii si infirmierele sa fie multumiti pentru ceea ce au, la minima lor calificare, un loc de munca dorit de mii si mii de servitori romani care sterg funduri cu umilinta in strainatate.Solutia ar fi sa ia de la medici si sa le dea lor. Alti bani nu sunt.

  2. deviza acestor jeguri este: fie şpaga cât de mare, nu ne pasă cine moare! Greva pentru sporuri e la mişto, să se dezmeticească după beţiile crunte pe care le trag după fiecare zi de şpăgi la greu…nenorociţii ăştia ne periclitează sănătatea şi vieţile, mai rău decât holera…

  3. Desteapta de munca, daca era desteapta, trebuia sa-si puna intrebarea:cine pleaca afara din sistemul sanitar? Medicii rezidenti si medicii specialisti, nu medicii primari care si-au tras viloaice la munte si la mAre pe spaga! In concluzie, cui trebuie sa-i marim veniturile sa nu mai plece? Raspuns de gaga, medicilor rezidenti si medicilor specialisti. Desteapta a marit de n’spe mii de ori veniturile medicilor batrani primari facuti la apelul bocancilor care prescrie medicamente care nu se mai fabrica de 20 de ani. Huuo PSD!

  4. Practic ei vor abrogarea HGG 153/2018-Art. 3.aBrogarea plafonului de 30% nu se poate face de Dancila sau Pintea ,personal !
    „Pretentii pe „moase”,infirmiere egale cu ale asistentelor medicale-pe ce considerent din moment ce nivelul de pregatire este altul, nici-o asimiliare nu este justificata.Nu au aceiasi pregatire si studii!
    Intr-un cuvant , toi cei care fura de svanta si primesc ciubucuri si chiulesc si golesc spitalele sau le lasa in mizerie-cu viermi, sobolani si toalete imputite, isi bat joc de intretinere, curatenie fac diferite „feluri”de greve,- Am intalnit la Spit.oftalmogic din Cosmonautilor, una care dadea cu mopul in salon si pt. asta cerea ciubuc de la pacienti, o matahala furioasa si agresiva pe pacientii „vinovati”ca munceste ea la curatenie !Pacientii din salon -din Buc si imprejurimi erau pregatiti cu cate 50-100 lei pt. doctorita ce le facea operatie de cataracta etc.,si care, avand un portofel maricel, doldora, trona pe biroul ei cand m-am dus sa-mi dau obolul ,deci nu se jena, era milionara, daca nu miliardara !Lucrurile par a nu avea legatura, dar coruptia personalul sanitar,medical- doctori sau personal mediu, de executie este incomensurabila.Ei fura si spitalul si pacientul.Acolo unde omenia, pregatirea ,salvarea isi spun cuvantul, pare ca e un miracol, o minune desi trebuie sa fie regula.Suntem in principiu alaturi de ei,dar multe din aceste asa zise drepturi sau revendicari sunt false, ilegale,fara suport.

  5. Poate se supara guvernul si o sa zica:
    „Nu le convine celor din sanatate atunci revenim la salariile din 2016 si adaugam 15% asa cum prevedea legea lui Boc si a lui Ciolos”.

    • Nu le convine celor din aparatul auxiliar, valea. La porta spitalului mai asteapta 100 ca ei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.