GSP Power, firma din PNRR, vrea să cumpere centrala Mintia

Societatea GSP Power, controlată de omul de afaceri Gabriel Comănescu, a transmis administratorului judiciar al Complexului  Energetic Hunedoara intenția de a achiziționa termocentrala de la Mintia, una dintre cele două centrale electrice operate de CEH, companie de stat aflată în insolvență.

Informația apare într-un document semnat de către Akos Derzsi, secretar de stat în Ministerul Energiei. GSP Power este singura companie privată care apare în Planul Național de Redresare și Reziliență. La capitolul Energie, sunt trecute două contracte ce totalizează suma de 585 milioane de euro, ambele cu aceiași semnatari: Romgaz, companie de stat, și GSP Power.

În documentul semnat de către Akos Derzsi se mai spune că mai există potențial cumpărător – Consiliul Județean Hunedoara. Numai că instituția dorește să preia în proprietatea UAT Județul Hunedoara ”toate activele energetice existente ca un întreg (terenuri, mijloace fixe, investiții în curs, stocuri de material și piese de schimb, licențe etc.)”, libeere de sarcini și fără datorii. Având în vadere că CEH se află în insolvență, administrarea activității companiei este realizată de administratorul special în insolvență care își desfășoară activitatea sub controlul administratorului judiciar, desemnat de judecătorul sindic și confirmat de creditorii societății. Deciziile majore în procedura insolvenței se adoptă numai cu aprobarea adunării creditorilor societății.

Se pare că în afară de GSP Power mai există încă patru companii care doresc achiziționarea termocentralei Mintia. Conform administratorului special al CEH, Cristian Roșu, sunt cinci firme, dintre care trei sunt străine pe listă. „Sunt cinci solicitări transmise din partea unor firme interesate să participe la licitaţie. Două sunt firme româneşti, iar trei sunt din străinătate. Administratorul judiciar al CEH lucrează la elaborarea anunţului de licitaţie, care va fi publicat într-un timp scurt”, a precizat administratorul special al CEH, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, cel mai probabil, anunţul de licitaţie va fi publicat după finalizarea procesului de disponibilizări colective din cadrul termocentralei.

Peste 600 de angajaţi ai termocentralei Mintia au depus cereri pentru a fi incluşi pe listele de disponibilizări, procesul urmând să fie declanşat după ce Guvernul va emite o ordonanţă de urgenţă în care vor fi stabilite condiţiile pentru concedierile colective de personal de la CEH. „Întregul personal de la Termocentrala Mintia s-a înscris pe listele de disponibilizare. Sunt 607 angajaţi care şi-au depus cereri de disponibilizare”, a menţionat Roşu.

Angajaţii CEH care doresc să plece din cadrul companiei prin disponibilizare colectivă ar putea beneficia de o compensaţie în bani în valoare de aproape 10.000 de euro, echivalent în lei, impozitat cu 10%, potrivit propunerilor formulate de conducerea societăţii şi Sindicatul „Muntele”, reprezentativ la nivelul companiei.

De asemenea, angajaţii din minerit vor primi venituri de completare timp de patru ani, iar cei din sectorul energetic vor beneficia de aceste sume pentru o perioadă de doi ani.

CEH este format din termocentralele Mintia şi Paroşeni şi din exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan. Compania se află în procedură de insolvenţă.

Prezența GSP Power ÎN PNRR a atras atenția din două considerente: este singura companie privată trecută ca beneficiară a unor contracte și că repectivele contracte însumează o treime din sumele prevăzute în capitolul Energie.

Primul dintre contracte are o valoare de 320 de milioane de euro. Acesta prevede construcția de către GSP Power, la Hălânga, lângă fosta unitate de producere a apei grele, a unei instalații de gaz cu capacitate de 159 MW, a unui parc fotovoltaic de 100 MW, a unei instalații de producere a hidrogenului verde și a unei instalații de captare a dioxidului de carbon. Societatea de stat Romgaz va furniza gaze naturale și în schimb va primi electricitate. Se reinventează, astfel, o zonă industrială moartă, iar municipiul Drobeta Turnu-Severin, ani de zile alimentat cu agent termic de la Halânga, ar putea beneficia din nou de căldură pentru că Romgaz a semnat un memorandum cu Mehedinți Gaz, furnizor de gaze naturale din municipiu, pentru instalarea a câteva zeci de centrale de cartier, pe gaze, în oraș.

Al doilea dintre contracte, în valoare totală de 265 de milioane de euro, prevede construcția unei centrale electrice cu motoare pe gaz, în ciclu simplu, cu o capacitate de 158 MW la Constanța, a unui parc fotovoltaic de 20 MW la Lumina, în județul Constanța, a unei instalații de producere a hidrogenului verde și a unei instalații de captare a dioxidului de carbon.

Aceste investiții trebuie să fie gata până în 2024. În parteneriatul Romgaz-GSP Power vor fi atrași și Siemens precum și Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice – ICSI Rm. Vâlcea.

Capitolul energie din PNRR prevede o sumă de 1,62 miliarde de euro, din care 585 milioane de euro merg către parteneriatul Romgaz-GSP Power. Sume importante vor merge către Hidroelectrica (100 milioane euro), Electrica (circa 50 milioane euro), Nuclearelectrica (28 milioane euro).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4576 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Pe model „investitii-strainezia doar secu oricare tara”, s-a extins cu brio in Romania. Deh, cine, care si cati au conturi grase fara control dar cu perspective de ingrasare mai puternic in si din Romania, dar nu cu investitii in strainezia unde nimic nu e sigur din punct de vedere al profitului care, ulterior, in cel mai scurt timp apare falimentul si nu isi pot recupera macar investitia de baza. In Romania este locul potrivit pentru excrocherii deoarece, legislatia este cu dedicatie(multi excroci isi arata linia pe profit inainte de facerea si votarea legislatiei, in general, e in defavoarea Romaniei si natiunii romane).

  2. poporul va plati datoria si un privat ar putea beneficia de bani? Cea mai buna alegere ar fi Romgaz, pt ca poate in timp sa-si foloseasca propria productie, montand un arzator pe gaz la cazanele existente, de fapt cam acelasi lucru l-ar face si Comanescu, un investitor in domeniul extractiei de gaz metan. In acest fel prin CET gazul ar fi valorificat superior fata de a fi vandut ca materie prima. O alta valorificare ar fi intr-un combinat chimic…Da aceasta ar fi o consolidare energetica mai buna decat inchiderea/lichidarea.

  3. Daca o cumpara strainii „Vaiiii, nenorocitii astia ne vand tarisoara”
    Daca vine o companie romaneasca „Vaiiii, astia fura”.
    Cum o dai cu „romanul verde” nu e bine. Daca nu e lasat sa se rahatesca in porumb si sa se stearga cu coceanul, este asuprit.
    Eu zic sa facem ce stim mai bine. Or o lasam in paragina sa fure balaoachesii tot, or o taiem si o dam la fier vechi. Ca doar ne pricepem la asta.
    Foarte bine ca sant multi competitori interesati. Sa o cumpere, eu prefer un privat, sa o retehnologizeze ,si asta este.
    Poate acum ne dezmeticim si noi.
    In anii ’90 Polonia,Cehia,Slovacia,Ungaria au facut imprumuturi si si-au retehnologizat industria. Noi am taiat tot si am aruncat la fier vechi, am scos la pensie oameni de 40-50 de ani si de atunci ne tot imprumutam sa platim pensii.Franta foloseste 50% din fonduri pentru energie regenerabila si trecerea transportului pe hidrogen, Germania 40%. Germania mai subventioneaza din fonduri proprii inca pe atat. Tot cu firme private lucreaza si nu am auzit de licitatii sau miorlaituri.
    Din pacate noi trebuie sa folosim o mare parte din bani pentru autostrazi,spitale,scoli.
    In Germania 70% din transportul feroviar este pe tehnologie Alstom si vad ca aia nu nu mai plang ca au devenit colonie franceza.
    Cand americanii inchid o baza militara in Germania plang cu vorbe aia. In Romania, urlete, vaiii ne ocupa americanii tarisoara. Cam astia suntem fratilor. Dar noi avem nunti cu gonflabile de un milion de euro, cine mai e ca noi.

  4. @adica Tocmai asta este ceea ce nu spun multi. Proiectul este al Rmgazului. GSP,Siemens, Inst.de cercetari de la Rm.Valcea vin cu solutiile tehnice si cu constructia acestor capacitati. Romgazul este este beneficiarul. Vine cu gazul si este proprietarul energiei produse (acesta este contractul). Este ca si cum Romgazul ar cumpara o capacitate de productie cu bani europeni. Dar pana nu apar „asupritii” sa miorlaie nu se poate.

  5. Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A. are ca obiect de activitate producţia, furnizarea şi comercializarea energiei electrice pe bază de huilă, producerea, dispecerizarea, transportul, distribuţia şi furnizarea energiei termice, desfăşurarea de activităţi de cercetare geologică pentru descoperirea rezervelor de huilă, exploatarea zăcămintelor de huilă, mentenanţă, astfel încât să opereze integrat şi să devină un actor principal în plan regional prin valorificarea cu maximă eficienţă a potenţialului de care dispune România în domeniu.
    Dupa ce au falimentat-o la sange, acum bozgorul Akos Derzsi ,Virgil Popescu se ascund in spatele borfasului administratorului special Cristian Roșu ,al „judec.sindic”si al creditorilor, disponibilizand oamenii si dand zacamintele miliardarului ocult Gabriel Comanescu cu multiple offshoruri si afaceri invartite de SECU al carui om este!Asa se spoliaza Romania,romanii pt.ca noi trebuie sa paltim sumele alocate din palnul de rezilienta lui G Comanescu !La toarta cu Romgaz ei vor imparti prada!In schimb asa zisul „guvern”, bizgorul, nu vor sa dea ceea ce se cuvine ROMANIEI catre Consiliul Județean Hunedoara,fata de care este DREPT SA I SE RESTUTUIE ”toate activele energetice existente ca un întreg (terenuri, mijloace fixe, investiții în curs, stocuri de material și piese de schimb, licențe etc.)”, libeere de sarcini și fără datorii! ACESTEA SUNT ALE ROMANIEI,nu ale Romgaz sau ale Comanescului GAbriel! Acest plan de rezilienta este NATIONAL! Sarlatnii Virgil Popescu cu ala,bozgorul, dau Huila, zacamintele, sa faca excrocul gabriel Comanescu cu securistii „parcuri voltaice”si sa ne incalzim cu gazul lor scump,amanetata corporatiilor! JOS<excrocilor NEOLIBERALI VANZATORI DE TARA! Prin "recompense"arunca romanilor oase si promisiuni!

  6. Cum adică o firmă privată, ce nu s-a remarcat prin nimic, va primi bani din P.N.R.R., adică din ceea ce va fi plătit de populație? …și nu 2 lei, ci mai mult de juma’ de miliard de ioroi. PeNaLii LA PUȘCĂRIE, cu cîțul în frunte!
    „Asocierea” e cusută cu ață albă, „Criogenia cu Izotopi” de la Rîmnicu’-Vîlcii cîțului ce a realizat pînă acum, efectiv, ca să fie garant „științific” pentru o firmă privată? Auzi: hidrogen „VERDE”! …hidrogenul este incolor, inodor, și explodează foarte ușor. Științific… Îmi amintesc de o firmă din Rîmnicu’-Vîlcii ce prezenta desene animate cu rachete de zburătăcit pe Marte și cu avioane supersonnice „rrromînești”, ce înghițea și ea bani publici, pe minciuni oltenești tipice. Sunt sigur că și Izotopii criogenici sunt tot la fel. Acolo în P.N.R.R., pentru justificarea banilor, e nevoie de 5-6 dosare de cîte 4000 de pagini fiecare, cu fundamentări adnministrative, financiare, tehnologice, de siguranșă operatorie, sociale, etc. Dacă eu depun un dosar pentru o afacere de 25000 de ioroi producătoare de pungi din plastic, timp de 3-4 ani mă caută și-‘n coor ca să-mi demonstreze că eu vreau „decît” să fur banii și că proiectu’ meu nu-i bun, ca să nu-mi aprobe împrumutul! Papagalii ăștia cum au acces la 600 de milioane de ioroi, „pe ochi-frumoși”? Gruia Stoica nu-i băgat și aici, ca în căile ferate unde avea un vagon de marfă ruginit și spart, și acum a devenit MARE PATRON?!

  7. @mintia cea de pe urma (buna gaselnita)”Cum adică o firmă privată, ce nu s-a remarcat prin nimic, va primi bani din P.N.R.R., adică din ceea ce va fi platit de populatie”
    S-a remarcat prin sumele substantiale cu care a cotizat unde a trebuit (niste campanii electorala, de exemplu).

  8. securimea masonica vinde tot. adica ce face de 31 de ani pentru ca romanii sunt imbecilizati pas-cu-pas. avem ce meritam. nici o speranta.

  9. @Ileana,Suceava spune:
    14 IUNIE 2021 LA 14:56
    Doar campanii electorale?
    A cotizat la tot statul paralel condus de Fl Coldea acum „prof.de etica”in prezent ,cureaua de transmisie fiind onorabilul Adjunct al directorului SRI – general de brigadă Adrian Ciocîrlan !
    Tovarasul Adrian Ciocarlan,isi face vila in com.Nuci,este putin ocupat si desigur prieten cu reteaua lui gabriel Comanescu care preia CEHunedoara, zacamantele de lignit, toata valea jiului ,contra „eoliene” si gaze calde de la romgaz ,gaze care ,ale cui sunt?Ale vilei lui Ciocarlan,ale generalilor batrani si tineri,ale mafiotilor din statul paralel ?Deci Virgil Popescu, Cristian Rosu ,dau pe apa simbetei averea tarii, in loc sa o dea HUNEDOAREI! De ce nu dau din planul de rezilienta Hunedoarei sumele pt.rascumpararea proprietatii ei, -asa cum spune legea, de ce nu vor tovarasii mafioti Ciocarlan,V popescu, Akos Derzsi -cine este asta??Acesti INFRACTORI JEFUIESC prin asa zisul plan national ,romania,pentru MAFIOTUL MILIARDAR PRIVAT Gabriel Comănescu,finantata de stat pt.buzunarele strainilor,bancilor si SECURISITLOR! JOS CIOCARLA,JOS V POEPSCU,JOS AKPS DERSZI,JOS @REZISTII<JOS STATUL MAFIOT SECURSIT CARAE JEFUIESTE ROMANIA!

  10. securimea masonica vinde tot si imbecilii frustrati ca nu locuiesc la 5 stele in colonia europeana UE spun ,, a, pai cutarescu nu nu mai plang ca au devenit colonie xcsulescu” ca si cum idealul meu de viata este sa fiu un sclav de casa pe o plantatie. bai, bea o gura de gaz !!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.