Gunoaiele Hunedoarei, o afacere cu miros de puşcărie. Ca nişte melci zăpăciţi de căldură, autogunoierele Devei lasă bale pe asfaltul încins. Şi asta e cea mai mică problemă a gunoierului Brai Cata în judeţul Hunedoara. Peste 30 de primării vor să rupă contractul cu operatorul de salubrizare pe care îl acuză de îmbogăţire fără justă cauză. De asemenea, maşinile cu care operează Brai Cata sunt implicate într-o afacere tip suveică din care Fiscul va ieşi ţepuit.
În 2018, Consiliul Judeţean Hunedoara, prin ADI Deşeuri, a dat serviciul de colectare şi transport a deşeurilor în trei din cele patru zone ale judeţului pe mâna firmei Brai Cata. Aceasta a licitat mai mult decât îi permite dotarea tehnică şi banii. Gunoierul Hunedoarei pare să aibă o singură mână funcţională: aia cu care ia.
37 de primari acuză operatorul că le-a umflat facturile
În zona de centru a judeţului, 37 de primari acuză operatorul că le-a umflat facturile nelegal, motiv pentru care unii au apelat la instanţele civile, iar alţii au formulat şi plângeri penale. Pe de altă parte, gunoierul s-a sustras de la toate obligaţiile care presupun costuri pentru firma sa. Nu a plătit redevenţa de doi ani (peste 15 milioane de lei) şi nu a depus banii pentru garanţia de bună execuţie (5 % din valoarea contractului de peste 27 mil €, numai pentru zona de Centru a judeţului).
Povestea maşinilor de gunoi cu care operează Brai Cata este o afacere de tip „suveică” din care Fiscul va ieşi ţepuit. Transportul deşeurilor se face cu maşini second hand, aduse din Regatul Unit de firma BDT Trucking SRL. Ele au fost gajate pentru o firmă „soră”, Best Drivers Trans SRL, dar lucrează pentru Brai Cata deşi sunt scoase la vânzare de Finanţele Publice. Şi ca ingineria să fie completă, autogunoierele au fost supraevaluate de un expert agreat de Fisc. Mai exact, de patru ori peste preţul din cartea tehnică, suficient cât să nu se vândă.
Brai Cata, cu aproape o mie de procese pe rol
Situaţia a devenit explozivă abia anul acesta, deşi neregulile sunt vechi de peste doi ani. În anii preelectorali, primarii au „înghiţit” abuzurile gunoierului de teamă să nu rămână cu gunoiul în poartă la alegeri.
Brai Cata a intrat în judeţul Hunedoara pe parcursul anului 2018. Atunci, trei din cele patru zone de salubrizare i-au fost atribuite de administraţia judeţeană care se ocupă de deşeuri printr-un proiect european. În zona Brad, contractul a fost atribuit la 25.04.2018, iar în Zona 2 Haţeg, la 22.08.2018.
Ce spune contractul
Contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare în zona (nr. 3) de Centru a judeţului Hunedoara a fost atribuit firmelor BRAI-CATA SRL (lider de asociere cu 60 la sută) şi TED TRANS 2002 SRL. Ultima firmă s-a retras din afacere în ianuarie 2019, păstrând o cotă simbolică – 1 la sută -, cât să ţină contractul în legalitate.
Pentru zona de Centru, operatorul de salubrizare a fost declarat câştigător în data de 27.11.2018. Prin contract, gunoierul îşi asuma obligaţia de a executa colectare separată şi transport separat a deşeurilor de la 37 de primării (trei municipii: Deva, Hunedoara şi Orăştie; trei oraşe: Simeria, Călan şi Geoagiu; 30 de comune). Valoarea totală a contractului pentru zona de Centru este de 135.063.395 lei (27.411.510 euro). Perioada de delegare a serviciului se întinde pe o perioadă de opt ani.
Proces de faliment
La data atribuirii contractului, Brai Cata se afla în proces de faliment, un dosar în care s-au înscris cinci creditori. Potrivit unui raport RisCo.ro Servicii Financiare, comandat de noi la data de 23 martie 2021, Brai Cata este implicată în 922 de procese. Dintre acestea, doar în 29 de cauze are calitatea de reclamant). Este vorba doar despre dosare aflate pe rol în perioada 2018 – 2021, majoritatea (88,9 la sută) fiind pe fondul cauzei. În 13 procese, gunoierului i se cere falimentul, iar trei cazuri sunt de natură penală. Cifrele explică situaţia explozivă în care se află serviciul de ridicare a gunoiului în judeţul Hunedoara.
Îmbogăţire fără justă cauză
Până la finele anului 2020, Brai Cata nu plătise nimic din obligaţiile asumate. Avea datorii la plata redevenţei în sumă de 10,7 milioane lei (plus 822.000 lei penalităţi) la Zona 3 Centru, 1,5 milioane lei (plus penalităţi 174.000 lei) pentru Zona 1 Brad şi 898.515 lei (plus penalităţi de 87.511) pentru Zona 2 Haţeg.
Scandalul a început anul acesta, când mai multe primării au refuzat să plătească servicii de salubritate facturate, dar nejustificate legal. „La momentul de faţă suntem într-un litigiu toate UAT-urile din Zona de Centru (37 de primării, n.red.), cât şi Zona Haţeg pentru că au umflat facturile către autorităţile publice locale.
În municipiul Hunedoara, operatorul ne-a facturat în mod cu totul nelegal utilizatorii fără contract (25.000 persoane fizice), încălcând prevederile din oferta tehnică. Mai pe româneşte: operatorul avea obligaţia ca într-o anumită perioadă de câteva luni să meargă din uşă în uşă şi să încheie contracte cu populaţia, aşa cum fac operatorii de apă, curent sau de gaz. Nu a făcut acest lucru, a prezentat o listă cu 35.000 de utilizatori cu care are contract, iar pentru o diferenţă de 25.000 de utilizatori a cerut să plătească primăria şi să îi şi identifice.
Au facturat mult peste cantitatea reală
Pe ei i-a durut în cot: în nouă luni de zile au găsit 35.000, în condiţiile în care firma primăriei care i-a predat serviciul i-a predat şi cele 47.000 de contracte. Cum au scăzut 12.000 în câteva luni? De fapt, ei nu au angajat oameni care să bată din poartă în poartă ca să încheie contracte şi vor să le plătească „proştii” de la primărie. Vreau vă să zic că eu nu sunt prostul lor! Suntem în judecată. Ba mai mult, i-am prins cu minciuna la cântar. Ei spun că au dus gunoiul de la 60.000 de utilizatori.
Am cerut situaţia de la deponeu şi am aflat că au facturat mult peste cantitatea reală. În Codul Penal asta se cheamă îmbogăţire fără justă cauză!”, spune primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, care a sesizat organele de cercetare penală. Situaţia este trasă la indigo şi pentru celelalte primării din Zona 3 Centru.
Licitaţie câştigată cu poveşti
Când Brai Cata a câştigat licitaţia, fostul director executiv ADI Deşeuri – Eduard Felciuc, era peste măsură de optimist. „Operatorul mi-a arătat că are contract pentru 35 sau 45 de maşini noi, contract semnat în noiembrie, când a ştiut că a câştigat licitaţia. Trebuie să le primească în 90 sau 120 de zile – nu mai ştiu exact. Acum, vă daţi seama, şi el operează cu ce are la îndemână, până când va intra cu maşini noi”, ne spunea Felciuc.
Surprinzător e că gunoierul avea „la îndemână” o dotare mult mai bună comparativ cu ce are acum, la aproape trei ani de la preluarea serviciului. În municipiul Hunedoara, primăria i-a dat firmei Brai Cata tot ce avea nevoie să funcţioneze:
- autogunoiere noi pe care primăria le cumpărase pentru firma proprie;
- graficele de ridicare pe zone şi ore; lista de abonaţi la serviciul de salubrizare;
- muncitorii care lucraseră pentru firma primăriei.
Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Deva, unde fostul operator local i-a predat serviciul „la cheie”.
Problemele au început să apară atunci când Brai Cata trebuia să-şi onoreze obligaţiile asumate prin contract. Cele 35 de autogunoiere noi de care vorbea directorul Eduard Felciuc nu au mai ajuns niciodată în judeţul Hunedoara. În locul lor, gunoierul foloseşte autogunoiere second hand, aduse din Marea Britanie şi scoase la vânzare de Fisc.
Manual de ţepuit Fiscul
În spatele afacerii cu autogunoiere se ascunde o inginerie de tip suveică, demnă de atenţia băieţilor de la Antifraudă Fiscală. Maşinile aparţin firmei BDT Trucking SRL, ele au fost gajate pentru o firmă „soră”, Best Drivers Trans SRL, dar lucrează pentru Brai Cata deşi sunt scoase la vânzare de Finanţele Publice. Autogunoierele au fost cumpărate la mâna a doua din Marea Britanie şi au costat în jur de 4.000 de lire bucata (după cum reiese din cartea tehnică). Un expert autorizat ANEVAR le-a evaluat la peste 18.000 de lire fiecare, preţ cu care Fiscul încearcă fără succes să le vândă.
Pierderi peste pierderi
Proprietarul maşinilor controlează mai multe firme care sunt plasate, rând pe rând, unui om „de sacrificiu”, pe măsură ce acumulează datorii la stat. Astfel, printr-o inginerie ce pare destul de abilă un anume cetăţean a devenit stăpânul a două firme înglodate în datorii. Unicom Cons SRL este în faliment şi are datorii la bugetul de stat în valoare de 2.560.713 lei, bani care e puţin probabil să fie recuperaţi vreodată. Best Drivers Trans SRL a înregistrat pierderi de peste 700.000 lei la nivelul anului 2019 şi se apropie cu paşi repezi spre faliment.
Documente edificatoare
Raport Risco CUI 34032570 BDT TRUCKING S. din 2021-03-23 12_49
Raport Risco CUI 39613647 BRAI-CATA SRL B din 2021-03-23 13_44
Raport Risco CUI 14177720 BEST DRIVERS TR din 2021-03-23 13_27 partea 1
Raport Risco CUI 14177720 BEST DRIVERS TR din 2021-03-23 13_27 partea 2
De cand s-au lipit de primarii, mare parte din aceste societati, nu dau facturi fiscale, au vechile facturi care se completeaza manual, posibil sa nu fie inscrise in niciun registru fiscal, dau o chitanta obisnuita, aceste cotoare, care dupa un timp se arunca la foc ca de obicei.
aceeasi situatie si la sectorul unu Bucuresti…dar pe Armand n-o aparati gunoaie romprest ce sunteti
E in oglinda situatia din sectorul 1 cu firma Romprest, o companie in spatele careia stau firme ‘securiste” din Canada si Luxemburg,prin care sunt sifonate sumele astronomice cu care au taxat/taxeaza primaria
„Brai Cata a intrat în judeţul Hunedoara pe parcursul anului 2018”.
TOATE firmele astea de aspirat bani din bugetul local (ce in Transilvania e o sursa sigura de venituri, fiindca cetatenii isi platesc birurile) au fost TRIMISE CU DEDICATIE de la „centru” (Bukale)! Asa a fost trimisa „RomPrest” a interlopului „Walter”-Busca la Cluj, asa a fost trimisa firma gastii lui Mazare la Alba! PENTRU ASPIRAT BANI pentru mafia politica si interlopa din Bukale. Toate celelalte „amanunte” (ca „1000 de procese pe rol”, etc.) sunt doar CONSECINTELE IMPLICITE ale acestei proceduri dictatoriale folosite de politrucii aflati la putere la Bukale.
…si, apropo: inaugurarea procedurii, cu „RomPrest” a interlopului „Walter”-Busca la Cluj, a fost facuta cu intentia clara de la Bukale a sprijinirii financiare a adunaturii de fodbal a militienilor, clubul stalinist din „Groapa”, blatistii departamentali timp de 7 decenii! Prin interlopul Busca „actionar” in club, legat de MAI (adica MAI era actionar in club!), ca de-aia a scapat apoi de ancheta DNA a celor 19 milioane de coco de pe traseul „U” Cluj>”Petrolul” Ploiesti.
Clubul stalinist din „Groapa”, iata, dupa ce au furat (printre altele) statul cu 17 milioane de coco si apoi au fost scosi ILEGAL din insolventa, iar dosarul de ascundere a activelor a fost facut uitat de porcurori prin sertare, a fost admis iar in „insolventa”, pentru alte 7 meleoane de coco, si pentru alte furaciuni de la stat, iarasi si din nou! Simultan cu tolerarea dirijarii ilegale a clubului de catre o minoritate (nu stim nici aia cit de legala este in scripte) ce aduna cotizatiile de la meletienii din tot MAI-ul de interlopi, si cica „plateste” (cit de legal?) salarii, datorii, licente, si (MAI ALES), „la negru”, arbitri si echipe adverse! …fiindca meletienii care conduc MAI-ul au vazut ca nu poate nimeni sa pedepseasca pentru BLATURI o entitate inexistenta cu numele „DDB”, condusa de un militian mascat de-al lor: Gerea.