Guvernarea incompetenței artificiale

Ne-am obișnuit deja cu prezența inteligenței artificiale în lumea de azi, inteligență indusă de știință în roboți, dispozitive, aparate și sisteme care să lucreze în favoarea oamenilor și, astfel, oamenii să nu mai intervină cu erorile și alegerile lor subiective. În România însă s-a instalat o guvernare – numele prim-ministrului nu prea contează, de vreme ce am avut trei într-un an – care a indus în societate nu inteligența, ci incompetența. O răsturnare la 180°. Cei trei piloni ai unei guvernări normale, adică regimul de fiscalitate, cel de salarizare și cel al pensiilor, sunt supuşi la presiunea absurdă a modificărilor permanente și haotice. Pe acest drum, pericolul, precum în fizica materiei, este ruptura. Fac această afirmație gravă pentru că incompetența în guvernarea țării nu pare să mai fie astăzi, cât de cât, echilibrată de celulele de rutină mai profesionale din interiorul ministerelor și altor administrații publice. Avem incompetență indusă în pârghiile birocratice ale statului prin faptul de netăgăduit al plasării în aceste servicii a multor „preferați“ ai partidelor. Un partid – acum PSD – aflat la cârma țării, care în mod permanent se susține cu oameni loiali (poate), dar cel mai des incompetenți, pe care îi promovează în funcții (mari și mici) administrative, e un partid care „dăunează grav sănătății“ națiunii prin promovarea voluntară (artificială, iar nu obiectivă) a oamenilor fără calitate și fără experiență. Rezultatul e golirea instituțiilor de oameni capabili și umplerea lor cu oameni lipsiți de sentimentul răspunderii, căci n-au avut vreun parcurs profesional real, ci doar unul în partid. Exemplul cel mai dăunător se află în birocrația incompetentă din domeniul accesării fondurilor europene. Am reajuns în mod dramatic la starea pe care am trăit-o sub regimul comunist, îndeosebi în anii ‘80, când orice măsură sau reglementare stupidă impusă de șefi, începând cu Ceaușescu, era acoperită de vorba „las’ că merge ș-așa“. Dar n-a mers astfel decât din rău în mai rău, fapt pe care încă îl mai plătim și astăzi. În 1981 am aflat de un schimb de replici între un șef mare de partid și un recunoscut om de cultură îngrijorat de realitate. Intelectualul îl avertiza pe șef că ceea ce susține e contrar adevărului, iar șeful i-a răspuns: „Cu atât mai rău pentru adevăr“. Parcă a reapărut această disprețuitoare atitudine. Conducerea țării, prin definiție, e vremelnică, însă incompetența artificială instalată e foarte greu de înlăturat. Nu are cum guvernarea să facă ce trebuie și bine când se vede clar că nu știe ce înseamnă bine, adică transformarea unei voințe politice într-o realitate construită temeinic, tenace și minuțios.

Tot auzim, după fiecare greșeală în actul de guvernare, că „noi vom rezolva problema“. Răspunsul oamenilor e o simplă întrebare: „Veți rezolva în folosul cui?“. Din nou în favoarea celor ce conduc, în primul rând, prin aceeași mizerabilă politică a nesocotirii competenței și a nepăsării în fața nevoilor impuse de realitate? După cum o unitate de inteligență artificială – spre exemplu, sistemul Google – nu poate exista fără un algoritm de bază, adică fără secvența inteligentă și coerentă a operațiunilor, tot astfel, nu poate exista o guvernare, să-i zicem decentă, fără un plan de acțiune coerent cu scopul, mijloacele și resursele. Democrația nu generează, în mod spontan, prin însăși natura ei, o guvernare de calitate. Avem dovada vie în fața ochilor. Principala preocupare a guvernării Românei trebuie să fie dezvoltarea. Aceasta constituie unicul adevăr, tot mai adevărat pe măsură ce s-a derulat o tranziție tot mai păcătoasă.

Încă suntem codașii Europei, ceea ce oricum e grav, dar, și mai rău, suntem o Românie ținută în loc de ea însăși. Politicile de creștere a veniturilor, lăudabile și necesare, sunt politici sociale, iar nu de dezvoltare. Istoria economiei în întreaga lume arată fără dubiu (o spun mai mulți savanți cu Premiul Nobel în economie) că marile puteri economice, ca și țările mai mici ce au atins mari performanțe, au devenit puternice pentru că statul a fost un instrument deosebit de activ în acele economii. Avem o excepțională creștere economică și un slab nivel de dezvoltare în curs. Un paradox total neproductiv. O bună guvernare își asumă și riscuri bine calculate. Iar riscul creșterilor salariale și ale pensiilor, fără a porni concomitent și motoare economice, este lipsit de prudență și de socoteală. Da, este momentul să ne asumăm riscul, serios și riguros, de a porni câteva proiecte economice de dezvoltare. Infrastructuri, fără îndoială. Adică autostrăzi, energie regenerabilă (hidro și eolian) sau cale ferată de mare viteză, care să împingă la dezvoltare întreprinderi românești, existente sau nou-create. Dar și în agricultură, unde ne-am înfundat într-o slabă productivitate.

Dezvoltare ar fi și aceea de a nu mai oferi piețele românești fără a atrage investiții în unitățile productive care să creeze în România cea mai mare plusvaloare.

Mai sunt încă întreprinderi românești, unele în prag de faliment, deși ar avea ce să ofere piețelor interne, dar și externe, dacă ar fi stimulate de politici guvernamentale inteligente și eficiente. Mă gândesc revoltat la nepăsarea și, totodată, neintervenția coruptă – intervenție care putea fi absolut legitimă și legală, pentru a salva activități economice românești – la care am asistat neputincioși pentru că erau chiar ale guvernărilor României. Absolut degeaba mai vorbim despre patrimoniu național, dacă nu există politici, cu viziune și curaj, pentru a-l pune în valoare. România este ca o marfă productivă în serviciul dezvoltării altor țări.

Cum să creăm o Românie competitivă? Nu prea am fost nici înainte de comunism, nici sub comunism și acum nici atât. E nevoie de o mare, serioasă și competentă analiză a realității pe care să se așeze o asemenea viziune a unei Românii competitive. Este vorba despre aplicarea unei analize ca un fir conducător, o linie de curent ce suprapune realizarea cu planul de acțiune.

În fine, să-l mai aduc o dată în ajutor pe Noica. El spunea că într-o lume globală, care este a conjuncțiilor (și, sau, dacă… atunci), contribuția românească ar fi prepoziția.

„Tot ce ni se întâmplă… trebuie să capete o așezare și un echilibru, trebuie să fie în ceva, deasupra a ceva, cu ceva spre ceva.“ Azi pare că doar un miracol ne poate duce în direcția afirmată de Noica. Un miracol, dar aflat la îndemâna noastră din clipa când ne hotărâm să-l atingem.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Petre Roman 38 Articole
Author

34 de Comentarii

  1. dle fost prim iministru cu stampila kgb pe frunte, ne lasi si-ti vezi de drumul tau??? vorbl tale fac fix cit ai facut ca prim ministru: dezastru! bunul simt ar fi trebuit sa te impiedice sa mai iesi in public. dar unde nu e, nici Dumnezeu nu cere…

    • Sa ne mai lase. Inima romanilor nu uita sintagma „revolutionara” industria Romaniei-morman de fiare vechi! Dupa care au venit fiarele…

    • Amuzant la Cotidianul de cind l-au amestecat :pe aceeasi pagina citim articole asemanatoare -dan diaconescu se ….,liber pentru campaniile anti-soros …. intradevar multa asemanare .

    • bre Pierre, parca mataluzza ai lansat lozica „economia romaneasca e in morman de fiare vechi”. Nu e asa ? Acum vii si te intrebi fariseistic cum a disparut aceasta economie ????? nu crezi ca e cam prea multa ipocrizie, ca sa ma exprim bland ????? editat

  2. Da’ de unde!
    Intr-un articol publicat in Cotidianul in 14.12.2017, Tariceanu spunea:

    „Cred cu tărie că 2018 poate fi momentul în care România trimite un semnal clar că vom deveni a 6-a Putere Economică a UE.”

    Azi, marile puteri economice ale UE sunt: Germania, Marea Britanie(inca in UE!), Franta, Italia, Spania, Olanda, Suedia, Elvetia….
    Vedeti Romania in anul 2018 pe Locul 6, adica sa ia Locul Olandei, a 17-a Economie Mondiala(!) tara care la o populatie de aproape 17 Milioane Locuitori a avut un PIB de aproape 700 Miliarde Euro in 2016.
    Romania a avut in 2016 un PIB de numai 169 Miliarde Euro(a 17-a Economie din UE!) la o populatie de peste 23 Milioane locuitori(numai Votanti am avut 19,6 Milioane in 2016!)
    La PIB/cap de locuitor comparatia e rusinoasa pentru Romania lui Tariceanu!

    Ministrul olandez de Externe Halbe Zijlstra a demisionat marţi, recunoscând în faţa Camerei inferioare a Parlamentului că a minţit cu privire la prezenţa sa în cursul unei întâlniri cu preşedintele rus Putin.
    Minciuna care l-a costat fotoliul pe Halbe Zijlstra a avut loc în 2016, când a dezvăluit, în cursul unui miting, afirmaţii ale lui V. Putin, pe care acesta le-ar fi făcut în prezenţa sa, în urmă cu 10 ani.
    El a afirmat că preşedintele rus a spus că vrea să reconstruiască o „Rusie Mare” prin „anexarea Belarusului, Ucrainei şi Balcanilor”.
    Ministrul demisionar a pretins că l-a auzit pe Putin făcând declaraţia respectivă în faţa unor oameni de afaceri.
    Însă Zijlstra, aflat în post de doar 4 luni, a mărturisit luni că nu a fost prezent la această întâlnire cu Putin.
    El a explicat că a mințit că a fost prezent la această întâlnire pentru a putea să divulge afirmaţiile lui Putin, însă fără să-şi dezvăluie sursa.”

    Dna Dancila a mintit de 2 ori: ca NU a fost invitata la PE si ca NU a discutat Probleme de Justitie cu Ambasadorul SUA!

    • Draga Lili sunteti in eroarea erorii, cum puteti vorbi de bip? Bip-ul romaniei, am zis bine „bip” cand in bip-ul romaniei sunt numai firme straine? Masini, otel, lemn, pamant, gaze, servicii, toate sunt capital a! banci, capital strain, si vorbiti de pib? Ca si ceilalti asa-zis economi ce induc minciuna ca normalitate. Va rog sa revizuiti comentariul. Iar despre distrugatorul economiei romanesti spun doar ca trebuia judecat pentru genocid si inalta tradare.

    • Omul este decorativ si destul de inteligent, insa numai in beneficiul propriu. La fel ca si un actual ministru care face hocus pocus cu salariile pana vine in cauza fostul sau barbat, platitor de pensie alimentara pentru copil. Astuia „nu-i taie”, numai altora. Asta stie „nu cunosc”, la audierile din comisia parlamentara pentru postul gras. Nevasta-sa isi uita principiile. Cat priveste luciditatea fostului prim ministru, sa ne amintim, nu atat de greselile impardonabile de guvernare, cat faptul ca nu a fost in stare sa inteleaga, si sa prezica, evolutiile teribile ale pupilului sau de partid, Basel cel Rau si Chel.

    • PIB-ul Romaniei ii inexistent poate PIB-ul colonizatoriilor ca Romania nu mai are nimic

  3. Tu si cu prietenul tau politrucul iliescu a-ti pornit cu stangul ,voit sau nu si a-ti dat startul distrugerii
    RO in toate planurile ,care apoi a continuat si pe vremea colegului tau din pd ,pe numele lui basescu.
    Asa ca mai bine ne-ai lasa in pace ,ca nu cred ca vei raspunde pt.ceva. Sa nu uit, pur si simplu i-mi produci
    sila si dezgust ,asa ca ma protejez schimband postul tv unde apari ca unul sfatos care le stii pe toate.

  4. De acord cu aprecierea d-vs privind omul politic Petre Roman. Insa vorbele sale , cum spuneti d-vs, reprezinta o analiza politico-economica teribil de realista care ar trebui sa-i puna pe ganduri pe cei care iubesc aceasta tara si ii doresc binele. Desigur ca actualul PSD a dat trei guverne cu cei mai incompetenti ministri, fara o strategie reala , practic fara nici o viziune. Aceasta nu insemna ca guvernele PNL, respectiv fostul PDL au fost competente. Toate au politicizat posturile de conducere din toate domeniile, numind oameni fideli partidului, fara sa aiba competente recunoscute. Salvarea Romaniei sta in aplicarea MERITOCRATIEI , ca forma de guvernare, de organizare, de conducere. Cei care nu stiu ce reprezinta se pot informa.
    PS. Astept opinii pertinente ,bazate pe argumente, nu jigniri, ale celor care nu posteaza pentru bani.

  5. Un articol foarte obiectiv, care reflecta corect realitatea din Romania.

  6. Daca citesti comentariile, Petre Roman:
    Cred ca ai avut un rol hotarator in distrugerea marilor combinate din Romania.
    O zi buna

  7. Ceea ce a gandit si a facut Ceausescu ai distrus tu si ai tai colegi.Ai distrus fabrici,institutii,ai distrus milioane de vieti si familii prin disponibilizari masive,mii de oameni specialisti in multe domenii s-au imbolnavit si au murit cand s-au trezit someri si fara sansa de a gasii un loc de munca .Acum ai tupeul sa apari cu constatari si sfaturi.Nu ai constiinta,nu ai remuscari,nimic.Toata viata ai dat din gura tu si familia ta ,nu ai construit nimic,nu ai realizat nimic pentru societate ,din aceasta cauza ,toata industria o considerai ,,mormane de fiare vechi,,bun pentru export.

  8. Hmmm….Daca iei articolul in sine este bun dar fara sa stii cine-l scrie. Cand stii cine-l scrie…. sa spun si eu ca domnul Petre Roman este cel care a pus bazele demolarii Romaniei prin politica „mormanul de fiare vechi” sustinuta de o legislatie de subjugare fata de interese straine ? Mai mult ..este cel care l-a creat pe Traian Basescu- demolatorul !
    Dar vreau sa contrazic cumva articolul(nu pe Petre Roman ..n-ar avea rost)foarte depresiv. Urmare guvernului „incompetentei”, spre ciuda dlui. Roman, PIB-ul Romaniei va depasi pe cel al Cehiei, Portugaliei si Greciei in 2 ani adica in 2020. Este cert. Iar in 4 ani si pe cel al Finlandei. Astfel Romania va deveni cel de-al 12 stat ca forta economica in U.E.. Ha ? Asta-i incompetenta sau incompetente au fost guvernarile CDR-iste care au scazut PIB-ul Romaniei fiecare cu cate -5% ?

    • Aceasta crestere de care faci vorbire nu are nici o legatura cu guvernantii ,din contra ei reprezinta un obstacol in calea dezvoltarii .Merite au cei 3-4 milioane de truditori in economie marea lor majoritate avind pe hirtie salariul minim pe economie .

  9. Cat tupeu pe acest PETRE ROMAN!!!Sa fiu in locul lui as evita orice aparitie la televizor sau in presa scrisa .Am avut o carte scrisa de el si de taica sau in care faceau aprecieri nemaipomenite la socialism si comunism ca doar taica sau a venit cu tancurle rusesti in ROMANIA.Acest PETRE ROMAN a avut o mare contributie la distrugerea tuturor ramurilor industriale ale tarii si la faramitarea agriculturii,care avea o baza materiala foarte buna, cu dotari corespunzatoare pentru acea vreme.Acum are tupeul sa critice pea altii.Eu cred ca ar trebui sa raspunda juridic pentru LOVITURA DE STAT LA CARE A PARTICIPAT in 1989 si pentru dezastrul in care se afla tara in acest moment.Cred ca are si certificat de revolutionar alaturi de alti tradatori ai tarii.

  10. Nenea roman las-o mai moale cu guvernarea ca sa nu-mi aduc aminte de anii 90-91 gindindu-ne numai la inflatie .Sa lasam pe altii sa vorbeasca .

  11. Dupa evnimentele din decembrie 1989 (revolutie, lovitura de stat, sau ce-o fi fost) industria Romaneasca avea nevoie de modernizare, refinantare pentru retehnologizare, care necesitau rezerve financiare. Cursul leu/$ a luat-o razna, s-a declansat INFLATIA, care a scapat de sub control. D-l Pretre Roman, ca Prim Ministru, in loc sa rosteasca expresia ” industria Romaniei este o gramada de fier vechi”, era bine sa-si aleaga consilieri specialisti „industriasi autentici”, bine pregatiti si cu experienta necesara, sa incerce sa opreasca dezastru. Distrugerea economiei am facut-o Consiliile de administratie/ directorii, in stransa cardasie cu „Revolutionarii” lideri sindicali. A aparut fenomenul „capusarii”, uzinelor. fabricilor,etc. Am in vedere, cu multa dezamagire, cateva exemple:- In primul rand Uzinele si fabricile Brasovene: Uzina de autocamioane Roman, Uzina Tractoerul, Fabrica de rulmenti, Hidromecanica, etc. In zona Brasovului erau multi cetateni de nationalitate germana/sasi.In loc sa caute colaborari, parteneriate cu firme germane pentru retehnologizare, le-au pus pe butuci. Apoi Combinatul Siderurgic Calarasi, cu celebrul Cristian Parvan la conducere, care „cersea si cersea” bani de la guvern pentru a produce „tone de otel pe cap de locuitor, in loc sa gaseasca solutii pentru finantare. Acum da lectii de economie de piata, pe toate TV-urile. Al treielea exemplu, dar nu ultimul, Fabrica „Clujana” renumita pentru produsele sale, avand o piata de desfacere uriasa, si care prin „grija patriotica ” a directorilor si a sindicalistilor, au capusat-o, au capusat-o, pana cand au murit si capusile de foame. Pacat, mare pacat. D-l Petre Roman a sarit din craca in craca de la PCR, FSN, PDSR, a rupt si infiintat PD-ul. Acum, culmea ironiei, se da liberal autentic. Bravos Don Pedro!!!

    • Stimate d-le Sandu Chira, sunt intrutotul de acord atat cu d-vs cat si cu ceilalti comentatori privind omul poltic Petre Roman. Totusi, uitand cine a scris articolul, apreciez ca a descris corect realitatea politico-economica prezenta. Nu putem continua cu actuala clasa politica, pe care nu are rost sa o mai descriu. Sunteti o persoana cu studii tehnice superioare si sigur iubitor de tara. Discut cu multe persoane, avand varste diferite , cu pregatire si fara, cu optiuni politice diferite si toti au ajuns la disperare. Consider ca toti romanii bine intentionati, patrioti, trebuie sa lase interesul personal pentru binele public si prin implicare civica, sub diverse forme, sa se implice in oprirea continuarii dezastrului socio-economic,politic, moral din Romania. Asa nu se mai poate.

    • Dupa razboi multi viteji, in acele momente aruncati cu pietre in Ratiu si Coposu, ca na-u mancat salam cu soia, editat. Acum starea natiunii este jalnica, piatra de temelie a fost pusa pe un teren mlastinos. Acum se cere mai mult ca niciodata sa ne delimitam de borfasi si corupti gen dracnea si cei 42 de hoti, altfel vom deveni sclavii noi si generatiile viitoare unor familii care s-au intrecut in furtul avutiei nationale si transfera puterea din generatie in generatie, ”pentru ca pot” Doamne da la neam unire, si o dreapta guvernare, ro..nu-i prost si las si sta capra la borfasi

  12. Vrea sa isi asigure un loc in continuare la PNL cu toate ca pe la Halene 3 e permanent cu tuhasul in doua barci si l-au tras de atentie!

  13. Toate guvernele de dupa 1989 au fost conduse de impostori si incompetent deci si Petre Roman se Numara cu success printre ei!

  14. Pe distrugatorii acestei tari,din ultimii 29 de ani,ii vad Romanii in fiecare seara ,pe la televiziuni.Asta care,a declarat la televiziune,atunci,ca Romania este „UN MORMAN DE FIARE VECHI” se plimba azi pe la unele posturi tv si arata „cu degetul” .Nimeni nu-l intreaba nimic!!!!!

  15. D-le Radu Dan Mihailescu, am apreciat dialogul civilizat anterior, as dori sa aflu ocupatia anterioara a d-le, si daca acum esti implicat politic (daca esti de acord)? Referitor la d-l P. Roman, nu pot separa cele doua aspecte: ce spune si ce face, nu imi place caracterul sau (scuza-mi sinceritatea). D-le Mihailescu, simt la d-ta un pesimism. Eu, noi (cu sotia) vrem sa fim mai optimisti (nu resemnati). Desi pensiile noastre sunt relativ mici, financiar ne descurcam binisor. Suntem obisnuiti sa ne intindem cat ajunge patura/plapuma. Eu mananc ce-mi pune sotia in farfurie, iar ea pune ce agonisim impreuna. Noi asteptam Legea, ca pensiile mici sa fie mai lungi!!?!! Sa de-a domnul.

    • Stimate d-le Sandu Chira, in continuare ma bucur sa dialogam. Sunt inginer pensionar,in varsta de 71 ani, nu am fost si nu sunt nici in prezent membru al unui partid, nu sunt postac platit, nici macar de Soeos, ceea ce ce sper ca se observa din comentariile mele. Desi suna ciudat, in actualitatea romanesca, totusi sint un patriot.In toate discutiile pe care care le port, caut sa transmit informatii verificate, din surse credibile, acceptand orice opinie bazata pe argumente pertinente. Un mic amanunt va dezvalui. Inainte de 1989, am avut ocazia sa citesc multe carti interzise, cu riscul de a fi arestat si condamnat politic si sunt suficient de informat, citind in continuare. Am cunoscut direct avantajele avute de fam. Roman inainte de 1989, respectiv cine a fost politrucul W. Roman, astfel ca pentru mine nu a fost nici o surpriza actiunile dansului incepand cu 1990. Asta insa nu m-a oprit sa nu apreciez corectitudinea analizei , indiferent cine a scris-o, din punctul meu de vedere. Am cunoscut cum fosti privilegiati ai regimului comunist , infiltrati in toate partidele si institutiile statului, au primit sume considerabile , asa zisele credite, cu dobanda de 12%, cand infalatia era minim 129%, pentru a-si desfasura afacerile oneroase. Cred ca va este greu sa acceptati cine au fost cei care grupati in clanuri mafiote au distrus Romania, pentru ca ei sa acumuleze averi imense nemeritate. Ati sesizat corect pesimismul meu privind viitorul Romaniei , considerand ca fara cresterea constiintei civice a majoritatii romanilor, bazat pe o informare cat mai corecta, nu se mai poate salva Tara pentru a avea o dezvoltare sustenabila care sa duca la bunastarea generala. Cei vinovati de dezastrul actual , din toate partidele trebuie sa plateasca conform Codului Penal si in primul rand sa se recupereze prejudiciile financiare.Astept cu nerabdare raspuns la comentariul meu.

  16. CAT TUPEU … nu imi racesc gura cu acest nimeni. S-a folosit de cei care au murit in piata pentru niste idealuri ca ei sa fie 28 de ani la butoane.

  17. Primul incompetent si tradator ajuns prim ministru a fost Petre Roman , el este promotorul destabilizarii romaniei -un fanfaron .
    Alta nulitate ca si prim ministru a fost Ciorbea urmat de Radu Vasile incometenta,iresponsabilitate .
    Ticalosi si tradator in post de prim ministru Nastase si Ponta .
    Umplutura si manta de vreme rea investiti ca prim ministri : Isarescu ,Stolojan Boc ,MR U,Ciolos,Grindeanu,Tudose,Dancila.
    De la cine se vrea modernizarea Romaniei de la COZI DE TOPOR ;de la TRADATORI DE NEAM ???.
    Romania nu poate fi condusa si scoasa din MARASMUL ECONOMIC ACTUAL DECAT PRIN PUTEREA LEGII ,PRIN FRICA ;PRIN MUNCA ;PRIN SACRIFICII .

  18. Ghici, ciuperca? Ce-i! ION ILIESCU. A facut 5 CINCI Mineriade! Ca „NU Ne Vindem Tara!”.Acum?
    Incercam ceva.

  19. Asta zic si eu démocratie. Contemporanul il adule de 13 saptamani pe comunistl inrait, batran si neinduplecat sa ne spuna cate ceva din „esperenta”
    sa. Pe vreme lui aceasta comunicare era de ne atins. Dar de lucrurile au evoluat. Aceasta jigodie comunista nu are de ce sa apara aici. Decat daca exageram si vrem din nou ce am avut si patimit. Stiinta lui nu ne intereseaza ca e gadita de un dusman ascuns. Nu vede bine mai nimic Ma astept ca incet contemporanul sa intre pe fagasul vechi si cunoscut cu iz de neocomunism (ascuns la inceput) Dac nu pulicati articolul il veti citi totusi….mai tarziu

  20. D-le Radu Dan Mihailescu, multumesc de raspuns la comentariul meu si mai ales ca ti-ai descoperit putin „fata”. Nu ati raspuns la ultimul meu comentariul de la d-na Alina Pipidi, in care spuneam ca 75 > 71. Eu merg mai departe cu dezvaluirea: de cativa ani, eu si sotia mea am am devenit „Tata tan” si „mama Uca” pentru cei opt nepotei, cate doi de la fiecare din cei patru copii. Locuim intr-un sat (Prodanesti) de langa Jibou, jud.Salaj, la ~ 200 m de o mica padure. Cand e timp frumos, aproape zilnic suntem prin padure, pe deal. Viata ne-a dispersat si ne intalnim toti cei 18 (au „tata tan” si „mama Uca” familie mare) doar vara in „Tabara de la Prodanesti”. Scuze pentru divagatiune. De ce spuneti: „Cred ca va este greu sa acceptati cine au fost cei …” ? Nu, nu-mi este greu sa inteleg si sa accept, deoarece sunt perfect de acord ca cei care praduit Tara, trebuie sa plateasca. Eu consider ca nu trebuie umplute Inchisorile cu „gainari”, la care Tara va trebui sa le dea „salarii”, pentru conditii necorespunzatoare in celule, mai mari decat celor care muncesc pe salarii mici. De ce sa facem, pentru puscariasi, conditii mai bune decat in spitale, sau pentru studenti? Gainarii ar trebui condamnari cu amenda penala si urmariti s-a plateasca, iar marii praduitori sa fie condamnati cu executare si confiscarea averilor obtinute prin furaciune. D-le Mihailescu astept si eu sa-mi spuneti mai multe.

  21. Stimate D-LE Sandu Chira, va felicit pentru nepotii d-vs si va urez sa fiti alaturi de ei cat mai mult timp. Dupa 1990, avand cultul muncii, am lucrat ,suplimentar fata de srviciu pe baza de contracte de colaborare, platind impozitele la lucrari , aproape zilnic, de la ora 8.00 pana la ora 12.00 noaptea. Dupa ce m-am pensionat anticipat, am devenit PFA dar cand a intervenit criza in 2008, a trebuit sa renunt. Asa cum am mai mentionat , citesc din diverse domenii, in special istorie, , joc bridge iar din motive medicale a trebuit sa renunt la tenis de camp. Recunosc ca nu am probleme financiare, ceea ce imi permite sa-mi satisfac curiozitatile culturale alaturi de sotie si cateodata impreuna cu copii cand ei pot, prin calatorii in tara si in strainatate. Nu avem nepoti.
    Copii au terminat facultati foarte bune, vorbesc limbi straine, sunt realizati inclusiv profesinal.Interesul meu pentru politica nu este personal ci, poate spre nedumeririrea multora, este strict legat de binele general. De acord cu tot ce scrieti, astept cu placere in continuare dialogul cu d-vs, chiar daca in alte domenii vom avea opinii diferite.

  22. D-le Radu Dan Mihailescu, multumesc, apreciez felicitarile pentru nepoti. Si noi, ne dorim sa jucam la nuntile lor, dar ma tem ca: „vom rupe prea multe opinci si-om face gropi adanci!”. Deoarece imi place dialogul cu d-vs, va rog sa-mi spuneti, (daca nu cer prea mult): Unde locuiti ?, apoi sper sa aveti si nepoti. Fiti atenti ca scade populatia Tarii ( Va rog de iertare, am vrut sa fie o gluma). Sper sa nu fie o gluma proasta. Si copii nostri (un baiat si trei fete) sunt binisor realizati, toti au terminat Informatica, lucraza in IT, Baiatul in Timisoara, fetele in Zalau, Paris si cea mica in Cluj-Napoca. Noi, Mama Uca si Tata Tan suntem, mai mult timp, singuri, desi eu, recunosc ca: „Am spiritul de Closca” as vrea sa fie mai aproape, dar asta este viata. D-le Mihailescu vad ca eu adopt filosofia frazei cunoscute: „Domnule nu va suparati, cainele care vine dupa dumneata, este al tau?” Apropo de Istorie, Am facut cateva comentarii la articole dupa moartea fostului Rege Mihai si am fost criticat foarte mult, dur ca nu cunosc Istoria adevarata. Se pare ca sunt mai multe „istorii adevarate”. Pentru azi ajunge. Toate cele bune.

  23. Stimate d-le Sandu Chira. M-am nascut si locuiesc in Bucuresti.Am avut sansa sa traiesc intr-o familie in care toti barbatii erau licentiati, inclusiv fratii bunicii, preocupati de cultura, toti avand biblioteci pline cu literatura buna. Aceasta mi-a permis sa citesc in timpul liceului Istoria romanilor ed. II-a scrisa de C.C. Giurescu care se deosebea de istoria Romaniei moderne falsificata de comunisti. Membrii familiei aveau conceptii social-democrate, nu bolsevice si imi povesteau apreciativ despre marii nostrii oameni politici care au facut Romania moderna, inclusiv despre familia regala, ceea ce era periculos pentru perioada respectiva. In opinia mea atat Ion Antonescu cat si Regele MIHAI I au fost mari patrioti sacrificati de cursul istoriei. Ei au dorit binele Romaniei, asa cum l-a inteles fiecare. Va sugerez , daca sunteti interesat de istorie si politica sa cititi din cat mai multe surse, depasind daca puteti prejudecatile i dupa 45 de ani de comunism si poate si cele firesti legate de originea sociala. Am spus aceasta fara sa fiu tendentios si bineinteles fara sa va jignesc. Daca doriti astept si alte intrebari de la d-vs.

  24. D-le Radu Dan Mhailescu, va multumesc pentru dialogul civilizat pe care l-am purtat cu d-vs. A fost o placere pentru mine. In opinia mea Ioan Antonescu a gresit de doua ori: 1 A facut alianta cu Hitcler,2.Nu s-a oprit la nistru. A fost condamnat ca fiind Criminal de Razboi. Daca Ion Antonescu a fost victima, celalalt ce a fost ? Apoi Regele Mihai cand si cat a fost, efectiv, conducatorul Romaniei, deoarece in perioda 6 septembrie 1940 – 23 august 1944. conducatorul statului, de fapt, a fost Ion Antonescu, iar dupa 23 august’44 pana la abdicare nu a avut petere efectiva. Fostul rege Mihai, a fost salvat de ( n-o sa credeti) Stalin, prin decoratia acordata. Eu consider un moment important din Istoria Romaniei: Unirea de la 24 ianuarie 1859 cu alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, germenul consolidarii Statul Roman, devenit dupa 1881 Regatul Romania. Celelalte momente importante au avut loc sub influienta marilor evenimente mondiale, astfel: !.- Dobandirea Independentei din 1877 s-a datorat victoriei Rusiei, al carui aliat am fost, in Razboiul Ruso- Turc. Rolul Domnului Caror I nu a fost major, ci mai degraba a comandantilor militari Romani. 2. – Marea Unirea s-a putut realiza In urma primului Razboi Mondial, prin prabusirea celor trei Imperii: Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Otoman si Imperiul Tarist. Regele Ferdinant urcand pe tron in plin Razboi,!914. Deci prin jocul marilor puteri. 3.- Eliberarea Romaniei de sub Ocopatia nazista s-a obtinur datorita puternicei Ofensive Sovietice. Sigur prin actul de la 23 august s-au evitat distrugeri si mai mari, care se puteau produce, prin trecerea „Tavalugului” Armatei Rosii peste Tara in conditii de razboi ca inamici ai URSS-ului. Daca considerati ca aceasta nu este Istorie adevarata si ca eu nu o cunosc, e opinia d-vs, eu o respect. Cred ca aceasta este ultima postare a mea. Va doresc numai bine.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.