Guvernul a aprobat bugetul pe 2021

Premierul Florin Cîţu a anunţat că bugetul pe 2021 a fost aprobat de Guvern şi că deficitul este de 7,16 la sută din PIB.

Cîţu a precizat că Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Transporturilor au primit bani în plus bani din Fondul de Rezervă.

Creșterea economică prevăzută pentru acest an este de 4,3%, PIB-ul va atinge nivelul de 1.116,8 miliarde de lei, inflația va avea o creștere de 2,5%, câștigul salarial mediu net va fi de 3.323 lei, față de 3.180 lei din 2020, iar rata șomajului va fi de 3,6%.

„Cheltuielile totale sunt 397.550 milioane lei și cheltuielile de personal 109.519 milioane de lei. La bugetul de stat cheltuielile totale sunt de 223.702 milioane lei, iar cheltuielile de personal sunt 55.834,9 milioane de lei. Deficitul bugetului general consolidat sau soldul bugetului general consolidat este de 80 de mii milioane de lei. Nu s-a modificat nimic”, a anunțat premierul Florin Cîțu.

Întrebat dacă modificarea sau eliminarea sporurilor bugetarilor se va aplica din acest an sau doar din 2022, Cîțu a afirmat că trebuie mai întâi să vedem cum arată legea salarizării.

„Obiectivul meu nu este acela de a elimina ceva, este acela de a reașeza modul în care veniturile sunt alocate în sectorul public. Dorim să facem această legătură directă între performanță și venituri”, a afirmat premierul.

„În același timp avem și alte câteva principii, unul care a fost denunțat de foarte multe ori în spațiul public, era vorba de salariul președintele să fie cea mai mare, de aici au fost tot felul de excepții date, vreau să corectăm aceste excepții. Legea salarizării unitare vrea să facă această modernizare”, a adăugat Cîțu.

Sporurile reprezintă 27 de miliarde de lei, a spus Cîțu: „Va trebui să cerem și performanță”.

Proiectul de buget aprobat de Guvern va ajunge în Parlament.

În ceea ce privește eventualele amendamente, Florin Cîțu susține că parlamentarii puterii nu aibă propuneri care ar putea majora deficitul. Dacă parlamentarii din opoziție vor avea amendamente, acestea vor fi analizate.

„Nu cred ca trebuie sa depășim acest deficit, vom vedea atunci. Eu țin la acest deficit, este agreat în plan internațional (…) Eu știu că parlamentarii (cei din alianța de guvernare n.r) nu vor depune amendamente”, a declarat Florin Cîțu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. „Este foamete pe pamant nu pentru ca nu putem sa-i saturam pe cei saraci, ci pentru ca nu-i putem satura pe cei bogati!” – Maica Tereza.

    Parafrazând la specificul Koloniei Penitenciare și Experimentale Rroemenika, se poate afirma în tentă orwelliană:

    Este sărăcie în Kolonie nu pentru că nu putem să-i săturăm pe amărâți, ci pentru că nu-i putem sătura pe porci* și câini**.

    —–
    legenda:
    * politruci
    ** juzi, procurori, securiști, milițieni

  2. Cum da căldura, vei avea milioane de pensionari în strada…
    Păcat ca nu mai există pedeapsa cu moartea pentru trădare și GENOCID…
    Tu, IohaniSS și Orban ați fi avut soarta lui Ceaușescu.

  3. Sa vedeti ca totul se schimba in favoarea celor carora le-a diminuat alocarile, pensionarii si salariatii majoritari vor ramane cu mana intinsa! Apropo, cu ce au achizitionat „donatiile/ajutoarele catre republica Moldova”? E gras tare bugetul Romaniei si cetatenii o duc foarte bine, in Romania curge doar lapte di miere? Ce scarbosenii de clan guvernamental.ro!

  4. Inainte sa-l bage in parlament,cartu si ai lui sa si-lbage undeva.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.